Overheden vragen gebruikersgegevens van Facebook in recordaantallen

Een illustratoin van de Stars nd Stripes, maar de Facebook F vervangt alle sterren.

Volgens het nieuwste transparantierapport van Facebook bereikten overheidsverzoeken om gebruikersgegevens hun hoogste niveau ooit in de eerste zes maanden van 2019, met 128.617.

De Amerikaanse regering vroeg om 50.741 stukjes gegevens, met de sociale media leviathan die 88% van de tijd voldeed. Maar hier is een smerig detail: tweederde van alle Amerikaanse overheidsverzoeken ging vergezeld van een gag-opdracht, wat betekent dat Facebook gebruikers niet kon informeren dat de overheid hun gegevens had opgevraagd.

India boekte de tweede plaats met meer dan 33.000 aanvragen. Facebook verstrekte echter alleen gegevens voor 54% van hen.

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hadden elk een noorden van 5.000 aanvragen.

Het rapport voegde eraan toe dat de services van Facebook 67 keer waren verstoord van januari tot juni 2019 in 15 landen. Dit is hoger dan in de laatste zes maanden van 2018, toen er 53 verstoringen waren in negen landen.

Facebook verwees naar het feit dat het geposte inhoud beter bekijkt dan voorheen, en verklaarde dat het 11,6 miljoen stukjes inhoud heeft verwijderd die in strijd zijn met het beleid inzake naaktheid van kinderen en seksuele uitbuiting. Dezelfde tijd vorig jaar zag het sociale mediabedrijf 5,8 miljoen stuks verwijderen.

Statistieken over Instagram-moderatie werden ook voor het eerst opgenomen. In het tweede en derde kwartaal van 2018 werden in totaal 1,68 miljoen content geblokkeerd op de app voor het delen van foto’s.

Onder welke omstandigheden geeft Facebook informatie door?

Facebook beweert dat het voornamelijk gegevens overhandigt wanneer het verzoek vergezeld gaat van een juridisch document zoals een huiszoekingsbevel. Openbaarmaking van accountgegevens gebeurt in overeenstemming met de servicevoorwaarden van het bedrijf en de lokale wetgeving.

Facebook beschouwde meer dan 116.000 verzoeken, of ongeveer 90% van het totaal, onder de categorie “juridisch verzoek”.

Een andere categorie die Facebook in overweging neemt bij het overhandigen van gebruikersinformatie is of er een dreigend risico op ernstig lichamelijk letsel of overlijden bestaat. Dergelijke verzoeken zijn puur vrijwillig omdat ze geen deel uitmaken van een juridisch proces. Ongeveer 10% van de totale gegevensverzoeken viel onder de categorie ‘noodgeval’.

Wat is een Facebook-gegevensverzoek van de overheid?

We hebben de twee brede categorieën voor gegevensverzoeken op Facebook genoemd. Het bedrijf voegt eraan toe dat het overgrote deel van de zaken betrekking heeft op strafzaken, meestal overvallen of ontvoeringen. Verzoeken om gegevens betreffen meestal de naam, registratiedatum, IP-adreslogboeken en geposte inhoud. Het verzoek kan ook zaken als het e-mailadres en telefoonnummer bevatten.

Als u een overheidsfunctionaris bent die probeert te begrijpen hoe u gegevens kunt opvragen over de burgers van uw land, dan zijn hier de richtlijnen van Facebook hierover.

Laat Facebook me weten of er een verzoek om gegevens in mijn account is?

Het bedrijf zegt dat het “beleid is om mensen die onze service gebruiken, op de hoogte te stellen van verzoeken om informatie voordat ze openbaar worden gemaakt, tenzij het ons wettelijk is verboden dit te doen.”

Dus ja, u wordt mogelijk op de hoogte gebracht als de overheid gegevens over u opvraagt. Het bedrijf voegt er echter aan toe dat het gebruikers mogelijk niet op de hoogte stelt als er een mogelijkheid is van uitbuiting van kinderen, of wanneer het geven van een kennisgeving contraproductief zou zijn.

Facebook kan ook een vertraagde kennisgeving doen na het verstrijken van een geheimhoudingsperiode. Maar misschien maakt dat niet uit, want als u de wet hebt overtreden, is het waarschijnlijk dat u nu wordt gearresteerd.

Hoe kan ik voorkomen dat Facebook mijn persoonlijke gegevens overhandigt?

Het korte antwoord is dat je, zolang je Facebook gebruikt, niet echt een keuze hebt. Onderdeel van de gebruikersovereenkomst van Facebook is dat het bedrijf alle informatie registreert en opslaat die u wilt posten of met hen wilt delen. En hoewel het belooft de informatie nooit aan derden te verkopen, is het feit dat de social media-gigant zoveel mogelijk over u wil weten, zodat u kunt worden gebombardeerd met relevante advertenties.

Het antwoord is om Facebook-alternatieven te overwegen als je jezelf wilt bevrijden van het verslavende platform. Of verwijder Facebook volledig.

Tot zijn eer is Facebook echter zeer transparant over de hoeveelheid gegevens die het met overheden deelt en niet alleen automatisch aan alle verzoeken voldoet. Misschien is dat omdat het hebzuchtig is en alle gegevens voor zichzelf wil. Het heeft tenslotte jaren en miljarden dollars uitgegeven om het te verwerven. Waarom zou Facebook gewoon alle vruchten van zijn arbeid overhandigen??

Ik maak een grapje (enigszins). Het bedrijf zegt dat het elk overheidsverzoek om accountgegevens nauwkeurig onderzoekt en ervoor zorgt dat het altijd rechtsgeldig is.

“Als een verzoek ontoereikend of juridisch breed lijkt, duwen we terug en vechten we indien nodig voor de rechtbank”, legt Facebook uit.

Het verwijst naar het Braziliaanse gerechtelijk bevel van juni 2018 om Facebook-, Instagram- en Messenger-accounts op een specifieke locatie af te tappen met de dreiging van een boete wegens niet-naleving. Destijds ging het bedrijf Menlo Park in beroep tegen de beslissing en voerde het (met succes) aan dat de brede reikwijdte ongrondwettelijk was en dat het de Braziliaanse privacyrechten schond..

Desalniettemin is deze houding ten aanzien van privacy hoogstwaarschijnlijk een rode haring. Het bedrijf probeert tenslotte onze hersenen te bespioneren.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me