Ontmoet de vijf studenten die vechten voor de toekomst van de Nederlandse digitale privacy

Vijf studenten die de Nederlandse digitale privacy beschermen.


UPDATE: woensdag 11 oktober 2017

Ontmoet de vijf studenten die vochten voor de toekomst van de Nederlandse digitale privacy … en wonnen!

Zij deden het! De studenten achter de Sleepwet-petitie overtroffen 300.000 handtekeningen op maandag 9 oktober 2017 – genoeg om een ​​formeel verzoek in te dienen voor een nationaal referendum over de nieuwe invasieve digitale privacywetten. Bekijk hier hun nieuwste mijlpalen.

Wat gaat er gebeuren voor de Nederlandse privacy-protagonisten?

“We zijn erg blij,” vertelt Tijn aan ExpressVPN, “het voelt nog steeds een beetje onwerkelijk.” Op 16 oktober 2017 zal de groep de meer dan 350.000 handtekeningen inleveren bij de overheid, die vervolgens hun geldigheid controleert.

Als de handtekeningen worden gevalideerd, wordt het referendum aangekondigd op 1 november en vindt het waarschijnlijk plaats op 21 maart 2018, dezelfde dag als gemeenteraadsverkiezingen.

Het referendum zal het tweede zijn dat door Nederlanders in de afgelopen twee jaar is geïnitieerd, het eerste is het referendum over het associatieverdrag EU-Oekraïne in 2016.

Wat de groep betreft, ze hebben nu voldoende ondersteuning van tientallen organisaties verzameld die een forse campagne zullen verminderen.

“We zullen proberen zoveel mogelijk mensen te motiveren om” nee “te gaan stemmen, maar we gaan misschien niet in de totale campagnemodus: er zijn heel veel andere organisaties die dat waarschijnlijk zullen doen, zoals Amnesty International.”

Blijf op de hoogte op hun Twitter en Facebook voor meer informatie over het referendum.

***

Op 1 januari 2018 zal Nederland een nieuwe wet voor datamining afdwingen die de Nederlandse inlichtingendiensten ongekende macht verleent, tenzij vijf studenten tegen half oktober 300.000 handtekeningen kunnen krijgen om een ​​nationaal referendum te activeren.

De studenten hebben al 60.000 handtekeningen en hebben wereldwijd aandacht getrokken in hun situatie. Maar ze hebben jouw hulp nodig om over de streep te komen!

Wat is de nieuwe wet voor datamining in Nederland?

Vanaf 1 januari verleent een wijziging van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 de Nederlandse inlichtingendienst AIVD en zijn militaire tegenhanger MIVD onder andere de bevoegdheid om toegang te krijgen tot de metadata van alle burgers.

Het fysieke gebied waar de bureaus gegevens kunnen onderscheppen, zal ook worden uitgebreid hele buurten en treinstations.

De wet breidt de AIVD- en MIVD-hackrechten verder uit tot apparaten van derden die zijn gekoppeld aan gerichte individuen, zoals vrienden, familieleden en bedrijven die ze mogelijk gebruiken (net als de relatie van de NSA met Microsoft, Google en Apple).

Wat zal er veranderen als amendement 34588 wordt toegepast?

Grafiek met wijzigingen Amendement 34588 zal worden toegepast

Lees de volledige tekst van amendement 34588 in PDF-vorm.

Wie vecht tegen de nieuwe Nederlandse wet?

Burgerrechtenorganisaties en gerechtelijke raden

Onmiddellijk nadat de wet is aangenomen, hebben twaalf organisaties een gezamenlijke rechtszaak voorbereid om te proberen deze te stoppen. Afgezien van het proberen de inbreuk op digitale privacy ongedaan te maken, vragen zij zich ook af welk toezicht de AIVD en de MIVD zouden hebben.

Meestal houdt de onafhankelijke commissie, de CTIVD, toezicht op de Nederlandse inlichtingendiensten met een strikte toepassing van bestaande juridische kaders, maar de nieuwe wet legt de besluitvorming in handen van politici.

De beslissing wordt daarom een ​​politieke beslissing, die de rol van de CTIVD van neutrale arbitrage ondermijnt.

Vijf studenten uit Amsterdam

Marlou Gijzen, Tijn de Vos en drie andere studenten van de Universiteit van Amsterdam zijn een campagne gestart om de wet in een openbare discussie te brengen voordat de Nederlandse overheid deze afdwingt.

De studenten noemen de nieuwe wet ‘het sleepwet’ of ‘het sleepnet’ vanwege haar allesomvattende vermogen en maken zich zorgen over het vermogen van de overheid om massale surveillance van haar burgers uit te voeren.
“We voelen een eis voor een referendum onder Nederlandse burgers”, zegt Marlou, “we willen een maatschappelijke discussie over de wet op gang brengen, omdat deze een grote impact heeft op de privacy van elke burger en er nog geen echte discussie is gevoerd.”

De kleine groep krijgt steeds meer steun: Amnesty International is de nieuwste in de lijst van non-profitorganisaties zoals Bits of Freedom, Free Press Unlimited en de Internet Society die deze drive stimuleren om een ​​publiek gesprek over de datamining op gang te brengen. wet.

Nederland en burgerrechten

Nederland staat op de vijfde plaats in persvrijheid en heeft een sterke staat van dienst in het handhaven van de rechten van burgers; de stap om de controle van de overheid te vergroten, ondermijnt hoe Nederlanders hun democratische rechten genieten. Tijn betoogt: “zonder privacy kunnen de mensen zich niet vrijelijk uiten, wat van het grootste belang is voor een democratie als Nederland.”

Voor een dergelijke seismische verandering in de rechten van burgers kreeg de wet weinig aandacht voordat deze werd aangenomen. Hans de Zwart, uitvoerend directeur van Bits of Freedom, vertelt ExpressVPN zijn theorie: “We zijn een land met een relatief hoog niveau van vertrouwen in de overheid, wat waarschijnlijk een van de redenen was waarom de wet met relatief weinig maatschappelijke discussie kon slagen.”

Tijn deelt dit sentiment, maar blijft hoopvol dat de aandacht die de studenten, de media en de non-profitorganisaties hebben getrokken, meer handtekeningen zal trekken; “Niet veel mensen weten ervan, maar als we het eenmaal hebben uitgelegd, zijn ze het met ons eens.”

De Zwart is voorzichtig optimistisch dat ze de vereiste 300.000 handtekeningen zullen krijgen om een ​​publieke discussie over de wet op gang te brengen en verwacht dat de volgende hindernis de strijd zal zijn waarover het verhaal de publieke discussie domineert en zegt:

“De voorstanders van de wet zullen proberen het te kaderen als veiligheid versus privacy, terwijl we zullen proberen het te tonen voor wat het is: vrijheid versus (overheids) controle.”

Wil je de studenten ondersteunen in hun gevecht? Hier is hoe:

Als u een Nederlander bent die in Nederland woont, ondertekent u uw naam vóór 12 oktober op:

 • De studentenpagina; of
 • De officiële website van de overheid

Als u buiten Nederland woont:

 • Volg de Twitter en Facebook van de studenten om updates over hun voortgang te ontvangen

Fotocredits: Annelene Schulze

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map