Nieuwe irisscanner laat Minority Report eruit zien als de Flintstones – #WTFWed Wednesday

hightech irisscanner

Je hebt de irisscantechnologie al in films gezien. Zoals Minority Report, waar Tom Cruise elke keer dat hij door een deur wil lopen, zijn ogen naar een scanner aan de muur moet knipperen.

En het is behoorlijk indrukwekkende technologie, op een sci-fi manier uit begin 2000. Veel gemakkelijker dan hoe dan ook een sleutel rond te dragen.

Maar vergeleken met de nieuwste real-life irisscanners, lijken die in Minority Report op iets uit het stenen tijdperk.

Omdat irisscanners nu niet zo dichtbij hoeven te komen. Ze kunnen je iris herkennen en je identificeren tot op 40 meter afstand.

U hoeft niet eens naar de nieuwe scanner te kijken. “De meeste op iris gebaseerde biometrische systemen vereisen veel medewerking van de gebruikers”, zegt de webpagina van het project. Ja … dat is omdat het een inbreuk is op onze rechten om persoonlijke gegevens te nemen zonder erom te vragen.

Kortom, u heeft geen controle meer over uw eigen iris-ID. Iedereen kan uw iris scannen en uw activiteit volgen. En je weet niet eens dat het gebeurt.

‘Het is eigenlijk mijn gezicht aan het vinden’

Het nieuwe “lange-afstand iris acquisitiesysteem” is ontwikkeld door de Carnegie Mellon University. Het prototype is een omvangrijke machine. Maar zoals alle bewakingstechnologie, zal deze snel worden verkleind tot een grootte die gemakkelijk uit het zicht te verbergen is.

In de onderstaande video laat uitvinder Marios Savvides zien hoe het spionage-apparaat kan worden gebruikt om uw iris-identiteit te stelen terwijl u in uw auto wordt getrokken. Hij is best tevreden met zichzelf – alsof zijn uitvinding geen grove inbreuk op je privacy is.

“Wat is het eerste wat je doet als je wordt getrokken? Je kijkt natuurlijk in je zijspiegel om te zien wat er aan de hand is.

“Maar terwijl ik nu in de spiegel kijk, vindt het eigenlijk mijn gezicht, detecteert mijn ogen.

Het segmenteert het irisgebied, extraheert functies en koppelt ze vervolgens om erachter te komen wie ik ben. “

Met andere woorden, het is het ultieme verborgen bewakingsapparaat. Bekijk de video en bereid je voor op kruipen!

Tag-teaming op uw privacy?

De gedachte dat een camera je iris kan herkennen en je kan identificeren terwijl je aan het rijden bent, is al zorgwekkend genoeg. Maar als u erover nadenkt hoe deze nieuwe irisscanner voor lange afstanden kan worden geïntegreerd in andere bewakingstechnologieën en oplichting, wordt het echt donker.

Het is niet zo moeilijk om je een van de volgende dingen voor te stellen:

Lange afstand iris ID + bewakingscams = nul privacy

Op veel plaatsen zijn er al duizenden camera’s die elke beweging volgen, overal waar u gaat. Vooral in landen als het Verenigd Koninkrijk, waar alleen al in Londen meer dan 500.000 camera’s zijn. Zodra bewakingscamera’s met hoge resolutie irisdetectie beginnen op te nemen, kunt u nergens heen zonder dat u wordt gevolgd en geïdentificeerd door een computer.

Criminelen klonen je iris om je in te kaderen en te ontsnappen aan detectie

Een groot probleem met biometrie zoals iris is dat ze nooit kunnen worden veranderd. Zodra iemand een kloon van je iris of je vingerafdruk heeft, kunnen ze je voor altijd nabootsen. We hebben al een hacker gezien die de vingerafdruk van een politicus met slechts een camera kloneert. Het zal niet lang duren voordat hackers contactlenzen kunnen maken met gekloonde irisinformatie – hey, het is weer een minderheidsrapport.

Dus daar is het, het lange-afstands iris acquisitiesysteem. We zijn nu een stap dichter bij het leven in een volledig bewaakte staat. Lief.

Je leest #WTFWed Wednesday, een wekelijkse update over de gekke wereld van bewakingstechnologie. Stem af op volgende week voor nog een ongelooflijke aanval op uw privacy – en vergeet niet te delen!

De #WTFWed Wednesday van ExpressVPN brengt rare, schokkende en enge verhalen over gegevensprivacy – rechtstreeks uit het nieuws. Denk je dat jouw privacy van jou is? Denk nog eens goed na. Je zult je ongemakkelijk voelen. Je zult woedend zijn. Je zult denken: “WTF ?!”

Like deze post? Haat het? Lees meer horrorverhalen over de inbreuk op uw privacy in ons #WTFWed Wednesday-archief. Je weet dat je het niet kunt laten …

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me