Het probleem met goedkope VPN’s

Gratis VPN's naast een nogal enge schedel en gekruiste knekels.

Er is een beroemd gezegde dat stelt dat een koper van goederen of diensten over het algemeen “krijgt waar ze voor betalen.” Vaak gebruikt door bedrijven die dure producten verkopen, betekent dit dat goedkopere alternatieven vaak inferieur zijn en een valse besparing bieden.

Met een Virtual Private Network (VPN) kunnen de besparingen die door gratis of goedkope services worden geboden echter een ander, groter risico opleveren.

Als u al een VPN gebruikt of overweegt dit te doen, bent u zich waarschijnlijk goed bewust van de voordelen die ze bieden, zoals het waarborgen van uw privacy op onbekende netwerken, voorkomen dat zoekmachines uw zoekopdrachten registreren, snooping van uw VOIP-oproepen voorkomen en nog veel meer behalve.

Maar als u op zoek bent naar de goedkoopste manier om uw internetprivacy te verbeteren, zijn de kosten van de service mogelijk niet de enige factor die u moet overwegen.

Hoewel veel mensen die je kent misschien de voordelen van gratis VPN’s zingen, kunnen de eindkosten van het gebruik van een VPN veel hoger uitvallen dan verwacht.

Om privé en veilig verkeer te bieden, moet een VPN een verbinding hebben met een grote internet-backbone. Hoewel dit geen probleem zou zijn als het één gebruiker diende, proberen de meeste services uiteraard honderden, zo niet duizenden gebruikers te werven. De benodigde bandbreedte om ze allemaal te kunnen onderhouden is enorm en, zoals u zeker weet, kost bandbreedte geld. En veel ervan.

Niet alleen dat, een Virtual Private Network heeft ook andere kosten om te overwegen, zoals onderhoud van de service, operationele en andere personeelskosten, beveiliging, enz..

Dus, met dat in overweging genomen, waarom zou een persoon of organisatie een dergelijke service gratis aanbieden? Het antwoord is dat ze dat niet zouden doen

Op enkele uitzonderingen na biedt niemand iets voor niets, vooral als het in de eerste plaats allesbehalve gratis is.

Elk bedrijf dat zijn zout waard is in de zakenwereld, zal op de een of andere manier geld willen verdienen, inclusief VPN’s.

Om dit te doen, proberen sommige gratis services geld te verdienen van externe adverteerders die hun waren zullen pimpen via uw proxyserver-sessie. Het bedrijf verdient vervolgens geld, hetzij op basis van het aantal klikken dat advertenties aantrekken, hetzij eenvoudig op basis van het aantal gegenereerde vertoningen (een statistiek die moet worden bijgehouden, kunt u noteren), of op basis van een vaste maandelijkse kostenregeling.

Het probleem hier, naast de ergernis om advertenties in de eerste plaats te zien, is het feit dat de serviceproviders er belang bij hebben dat u de advertenties ziet of erop klikt, zodat de advertentiekanalen voorrang krijgen boven ander verkeer en de verbindingstijden kunnen goed te bedenken dat – hoe langer je uiteindelijk naar een advertentie kijkt, hoe meer de adverteerder daarvan zal profiteren.

Het andere belangrijke probleem met gratis en ultra-goedkope diensten is het feit dat sommige worden gerund door precies het soort mensen dat je misschien hoopt te vermijden door in de eerste plaats een VPN te gebruiken – cybercriminelen.

Hackers, oplichters en andere slechtbedoelde webburgers zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om geld te verdienen door andermans ongeluk.

Door hun eigen proxyserver te gebruiken, met name een server die gratis gebruik belooft, kunnen ze een groot aantal aanmeldingen verzamelen van nietsvermoedende gebruikers die veel te popelen om hun persoonlijke informatie te overhandigen.

Als je al geruime tijd op internet bent en VPN-diensten hebt zien komen en gaan, zul je veel pretenders hebben zien opstarten en vervolgens in korte tijd verdwijnen. Waarom is dat? Simpelweg omdat de exploitanten zijn begonnen met een service op de achterkant van nepaccounts, betaald met gestolen creditcardgegevens. Wanneer ze erachter komen dat de service is afgesloten, maar tegen die tijd hebben ze natuurlijk al een enorme hoeveelheid gegevens van hun gebruikers achterhaald.

Wat ze met die persoonlijke informatie doen, kan variëren. Sommigen verkopen misschien basisgegevens aan adverteerders, wat erg genoeg is, maar het veel grotere risico is dat ze alles wat de gebruiker deed via de proxyserver hebben vastgelegd, inclusief bankinloggegevens, creditcardgegevens en allerlei soorten accounttoegang en wachtwoordgegevens. Het spreekt voor zich dat dergelijke informatie waarde heeft in de handen van de verkeerde soort mensen.

Dus aan het einde van de dag kan een VPN een essentieel hulpmiddel in uw arsenaal zijn als u uw privacy op het web wilt verbeteren en veilig wilt blijven, maar de verkeerde service kan de antithese van een dergelijk doel blijken te zijn.

Kies uw service dus zorgvuldig als u wilt voorkomen dat u het slachtoffer wordt van identiteitsdiefstal, dat uw financiële gegevens worden gestolen of dat uw computer stiekem wordt gebruikt voor spamruns of om online misdaden te plegen zonder uw medeweten.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me