DuckDuckGo Internet privacy review


Als u iets interessants moet vinden, is uw eerste aanspreekpunt een zoekmachine, waarvan er een groot aantal is. Voorbij de grote jongens – Google, Bing en Yahoo – ligt een overvloed aan kleinere motoren – waarvan sommige gespecialiseerd zijn – en nog veel meer die alleen maar om aandacht vragen.

Een van de kleinere motoren die de laatste jaren wat tractie heeft weten te bereiken, is DuckDuckGo, dat zichzelf op de markt brengt als een zoekmachine die zijn gebruikers niet volgt.

Gezien het verhoogde bewustzijn van persoonlijke online privacy gegenereerd door de lekken van Edward Snowden over overheidstoezicht, klinkt dat als een ongelooflijk verleidelijk verkoopargument.

Dus wat is DuckDuckGo precies??

Het bedrijf werd op 29 oktober 2007 opgericht door Gabriel Weinberg, die onlangs The Names Database voor $ 10 miljoen had verkocht. In die pre-Penguin, pre-Panda dagen, vond hij de zoekresultaten van Google minder dan inspirerend, gevuld met spam en overgeoptimaliseerde dunne sites die weinig waarde leken te bieden aan hun bezoekers. Het antwoord op zijn eigen zoekopdrachten, vond hij, was het bezoeken van crowd-sourced sites zoals Wikipedia en via mond-tot-mondreclame..

Samen hebben deze factoren hem overtuigd om zijn eigen alternatief te beginnen. Op 29 februari 2008 nam Weinberg DuckDuckGo op (de naam komt van het traditionele spel eend, eend, gans) voor kinderen en lanceerde de zoekmachine in september van hetzelfde jaar.

Zes jaar geleden was surveillance natuurlijk geen hot topic, dus het is geen verrassing dat Weinberg’s eerste motivatie was om een ​​motor te produceren die eenvoudig betere resultaten opleverde. Afgezien van zijn afkeer van spam, merkte hij echter ook op hoe reclame mensen op internet volgde. In combinatie met een gesprek dat hij op Reddit zag, besloot Weinberg een zoekmachine te maken die geen gegevens zou verzamelen en zijn gebruikers zou volgen en DuckDuckGo besloot vanaf 22 januari 2009 geen gebruikersinformatie te verzamelen of te delen..

Maar is de zoekmachine goed hoor ik u vragen.

Dat is een goede vraag en het antwoord hangt grotendeels af van waarom u zou overwegen het te gebruiken.

Als je primaire motivatie is om een ​​alternatief voor de grote jongens te vinden dat geweldige en relevante resultaten oplevert, dan is wat je krijgt heel goed een allegaartje. Bij het zoeken naar ‘mainstream’-onderwerpen, zoals’ BBC news ‘of’ Edward Snowden ‘, bijvoorbeeld, zijn de geretourneerde resultaten redelijk goed en verwijzen ze naar de meest voor de hand liggende bronnen. Als u echter meer gespecialiseerde zoekopdrachten in de motor typt, krijgt u resultaten te zien die minder relevant zijn en die doen denken aan de Google van enkele jaren geleden (we hebben het afgelopen jaar echter een grote verbetering gezien).

Andere gebieden die verder moeten worden ontwikkeld, zijn zoeken naar foto’s en video’s. Voor foto’s ontdekte ik dat het zoeken naar een bekende beroemdheid zeker nauwkeurige resultaten opleverde, maar de meeste afbeeldingen waren erg oud en vaak niet specifiek gericht op extra parameters die op de zoekopdracht waren toegepast.

Voor video waren de resultaten over het algemeen aantrekkelijker, maar interessant genoeg werden de meeste gevonden op YouTube en, zoals DuckDuckGo zegt, “YouTube (eigendom van Google) laat je niet toe om anoniem video’s te bekijken. Als zodanig wordt het bekijken van YouTube-video’s hier gevolgd door YouTube / Google, ”wat het hele punt van het gebruik ervan voor dergelijke zoekopdrachten enigszins ontkent.

Aan de andere kant, als privacy en het vermijden van advertenties uw belangrijkste zorgen zijn, biedt DuckDuckGo zeker een waardevolle service.

Overweegt hoe de motor geen persoonlijke gegevens en zoekgeschiedenis gebruikt om toekomstige resultaten te beïnvloeden, het eindresultaat is vergelijkbaar met de grotere motoren voor de meer gangbare zoektermen. Een gebied dat ik vooral leuk vind, is het ontbreken van locatiegerichte zoekresultaten – het was nog nooit zo eenvoudig om naar buitenlandse resultaten te zoeken – probeer dat te doen op Google.de als je niet in Duitsland woont of een VPN gebruikt.

Het andere grote pluspunt is natuurlijk het duidelijke gebrek aan reclame – het bekijken van een pagina met zoekresultaten zonder dat advertenties het gedeelte ‘boven de vouw’ van het scherm volledig opvullen, is inderdaad een zeer verfrissende verandering in deze tijd.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map