De geschiedenis van geheim bankieren in Zwitserland

banking-geheimhouding

Offshore-accounts zijn deze week nogal het onderwerp van discussie, maar ze zijn al lang een toevluchtsoord voor de rijken en beroemdheden. Het verplaatsen van iemands geld naar een internationale bankrekening wordt beschouwd als een statussymbool, gezien het feit dat weinigen in staat zijn dit te doen.

Het financiële systeem van het ene land staat echter hoger dan het andere. Het is het land waar James Bond banken in gevestigd zijn, en een land waarvan het bankbeleid een nauwbewaakte, strakke lijkwade is van mysterie en intrige.

Iedereen over de hele wereld weet het: als u uw geld wilt verbergen, opent u een Zwitserse bankrekening.

Reik naar de maan met duizend dollarbiljetten

Naar schatting wordt een derde van alle wereldwijde fondsen op offshore-rekeningen in Zwitserland bewaard. Het is bekend dat Zwitserse banken ongeveer US $ 2,7 biljoen beheren.

Een biljoen is een ondoorgrondelijk groot aantal om te begrijpen. Om het in perspectief te plaatsen, stel je voor dat je veel biljetten van $ 1000 en nog meer vrije tijd had – als je zou besluiten de bankbiljetten op elkaar te stapelen, zou je zo hoge stapels kunnen maken:

  • 1 miljoen dollar = 4 centimeter hoog
  • 1 miljard dollar = 364 voet hoog
  • 1 biljoen dollar = 63 mijl hoog

Het kan niet gemakkelijk zijn om zo’n enorme rijkdom verborgen te houden, dus hoe beheert Zwitserland het?

De wet op het bankgeheim in Zwitserland

Zwitserland heeft in 1934 zijn privatebankingwetgeving formeel geformuleerd met de federale wet op banken en spaarbanken. De wet maakte het strafbaar voor een Zwitserse bank om de naam van een rekeninghouder te onthullen. Maar dit was niet het begin van het Zwitserse bankgeheim; de wet handhaafde slechts een traditie die dateert uit de middeleeuwen.

Zwitserse wetten inzake het bankgeheim kunnen al in 1713 worden gevonden toen de Grote Raad van Genève voorschriften vaststelde die bankiers verplichtten om een ​​register bij te houden van al hun klanten, maar het delen van informatie met iedereen behalve de klant verbood.

Onder de Zwitserse wetgeving bieden een Zwitserse bank en haar klanten een vertrouwelijkheid die vergelijkbaar is met die tussen artsen en patiënten of advocaten en hun klanten..

swiss-huurlingenWe zullen je koning omverwerpen. En we zullen er fantastisch uitzien als we het doen.

Swiss Warmongering en Profiteering

Tijdens de vroege dagen van modern Europa, waren Zwitserse huurlingen opmerkelijk voor hun dienst in buitenlandse legers, vooral die van Frankrijk. De Zwitsers waren veteranen van de Honderdjarige Oorlog en werden op dat moment beschouwd als de meest elite strijdmacht. De Zwitserse Garde van het Vaticaan is een overblijfsel van deze erfenis.

Toen de Zwitsers thuiskwamen van hun oorlogsreizen, hadden ze een plek nodig om hun winst op te slaan, en het waren deze fondsen die de oprichting van Zwitserse banken hielpen.

Vanwege de aard van de bron van het geld, d.w.z. oorlogsmisdaden, hadden huurlingen een discreet banksysteem nodig om hun centen veilig te houden. Door een dergelijke dienst aan te bieden, trokken de Zwitserse banken de gewoonte aan van de terugkerende soldaten.

Er zijn veel oude banken in Zwitserland uit dit tijdperk. Wegelin & Co., opgericht in 1741, was de oudste bank in Zwitserland tot 2013 toen het herstructureerde. Maar Hentsch & Cie en Lombard Odier, beide opgericht in 1796, zijn nog steeds open voor het bedrijfsleven.

De beroemde Zwitserse neutraliteit

Deze oude en gevestigde banken in Zwitserland zijn geholpen door Zwitserse neutraliteit en een nationale soevereiniteit die al lang door buitenlandse naties wordt erkend. De stabiliteit bevorderde een omgeving waarin de banksector zich kon ontwikkelen en gedijen.

Zwitserland handhaafde neutraliteit door beide wereldoorlogen en is geen lid van de Europese Unie, noch was het een lid van de Verenigde Naties tot 2002, waardoor de banken konden opereren zonder enige inmenging van buitenaf.

neutraal-bankingDe geesten van de Zwitserse bankier verleden, heden en toekomst.

Het twijfelachtige verleden van Swiss Banking

De Zwitsers zijn erg trots op hun geschiedenis van geheim bankieren, en terecht. Hoewel het heeft geleid tot aspersies die door de rest van de wereld worden geworpen.

Het meest bekend waren de onderzoeken naar het gedrag van Zwitserse banken tijdens de periode van nazi-Duitsland, vooral met betrekking tot fondsen die naar verluidt waren gestolen van slachtoffers van de Holocaust. De Volcker-commissie had tot taak onderzoek te doen naar de acties van Zwitserse banken tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar vond ‘geen bewijs van systematische vernietiging van gegevens van slachtofferrekeningen, georganiseerde discriminatie van de rekeningen van slachtoffers van nazi-vervolging of gezamenlijke inspanningen om de fondsen van slachtoffers van nazi-vervolging voor oneigenlijke doeleinden. “Het bevestigde echter ook” het bewijs van twijfelachtige en bedrieglijke acties van sommige individuele banken bij de behandeling van rekeningen van slachtoffers. “

Het twijfelachtige heden van Swiss Banking

Andere Europese landen klaagden al lang over bepalingen inzake het bankgeheim in landen zoals Oostenrijk, Liechtenstein, Luxemburg en Zwitserland, en stimuleerden belastingontduiking door hun burgers. De kwestie werd behandeld in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de G20. Dientengevolge stemde bijna elk land in met verdragen die erop zouden aandringen dat bankinformatie zou worden uitgewisseld in geval van vermoedelijke belastingontduiking.

Buiten Europa was de VS PATRIOT-wet van 2001 ook gericht op het bankgeheim, omdat de VS terroristen over de hele wereld wilden straffen door hun geldpaden te volgen. De wet creëerde veel nieuwe regels in een poging om het bankgeheim te verslaan, waaronder een lijst van offshore banken waaraan Amerikaanse banken geen geld mochten overmaken.

Na veel druk van andere landen tekende Zwitserland uiteindelijk een internationale overeenkomst in mei 2015. De overeenkomst stemt de Zwitserse bankpraktijken af ​​op die van andere landen en maakt in feite een einde aan het speciale geheim dat klanten van Zwitserse banken eerder hadden genoten.

De twijfelachtige toekomst van Swiss Banking

Als gevolg van belastingontwijking en terroristische jacht worden veel van de privileges van Zwitserse bankklanten ingetrokken.

Maar zijn deze legitieme redenen om de lijkwade van zo’n al lang bestaande notie van bankgeheim neer te halen? Moeten overheden op elk gewenst moment toegang krijgen tot iemands financiële informatie? Hoeveel onschuldige klanten zijn het slachtoffer van een paar criminelen?

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Zwitsers zo gemakkelijk van een dergelijke traditie zullen afzien, en de Panama Leak laat zien hoe clandestiene offshore banking nog steeds heel erg iets is … voor nu.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me