De 10-jarige uitdaging van Facebook ging heel snel van nostalgisch naar dystopisch

Facebook Meme Challenge Data Mining

Een schijnbaar onschadelijke foto met een potentieel louche onderkant, de 10-jarige uitdaging is de nieuwste Facebook-rage om de wereld te grijpen. Meer dan 5 miljoen mensen hebben al deelgenomen – inclusief A-lijst beroemdheden zoals Paul Rudd, Morgan Freeman, Reese Witherspoon, Jennifer Lopez en meer.

Op het eerste gezicht lijkt het een leuke en eenvoudige manier voor Facebook-gebruikers om te laten zien hoeveel ze zijn veranderd (of niet zijn veranderd) in het afgelopen decennium. Een snelle Google-zoekopdracht voor de 10-jarige uitdaging bevat echter meteen tientallen artikelen waarin wordt beschreven hoe invasief deze nieuwe sociale rage kan zijn.

Het blijkt dat veel mensen zich zorgen maken dat deze eenvoudige meme kan worden gebruikt om biometrische software te testen, die vervolgens aan adverteerders, overheden en andere derde partijen kan worden verkocht.

Training voor de toekomst

In een tweet die schokgolven door de ruggengraat van gebruikers van sociale media overal stuurde, Bedrade schrijver Kate O’Neill dacht grapjes na of deze hele uitdaging een manier was voor Facebook om algoritmen voor gezichtsherkenning te trainen.

Ik 10 jaar geleden: zou waarschijnlijk hebben meegespeeld met de veroudering van het profielfoto die rondging op Facebook en Instagram
Mij ​​nu: overdenkt hoe al deze gegevens kunnen worden gedolven om gezichtsherkenning algoritmen te trainen op leeftijd progressie en leeftijd erkenning

– Kate O’Neill (@kateo) 12 januari 2019

Is dit mogelijk? Niemand weet het echt. Maar de mogelijkheid om niet alleen nauwkeurig de leeftijd van een persoon te raden, maar ook te voorspellen hoe hij er over 10 jaar uit zal zien, kan een hele nieuwe wereld van surveillance en privacyverkoop voor winst openen.

Hoe beter gezichtsherkenning wordt, des te waarschijnlijker is het dat een overheid (of iemand anders) in staat zal zijn om uw doen en laten te volgen en te volgen – misschien wel het komen en gaan van iedereen. Of stel u een verzekeringsmaatschappij voor die mensen dekking weigert op basis van hoe slecht ze kunnen verouderen, of adverteerders die zich kunnen richten op een specifiek marketingplan en / of -service op basis van hoe een persoon er over een paar jaar uit kan zien. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe deze software kan worden gebruikt.

De niet-ontkenning van Facebook

Volgens Facebook: “De 10-jarige uitdaging is een door gebruikers gegenereerde meme die zelfstandig is gestart, zonder onze betrokkenheid. Het is een bewijs van het plezier dat mensen hebben op Facebook, en dat is het. “

De korte reactie van Facebook vermijdt natuurlijk volledig het vermelden van gezichtsherkenningssoftware. Maar zelfs als we accepteren dat Facebook niet betrokken was bij het maken van de meme, betekent dit niet dat het bedrijf de software ermee niet test.

Voor sommigen was het besef dat Facebook deze afbeeldingen waarschijnlijk al in zijn database had, voldoende om ontluikende ideeën over datamining te verjagen. Zoals O’Neill echter in haar artikel vermeldt: “Dankzij deze meme is er nu een zeer grote dataset van zorgvuldig samengestelde foto’s van mensen van ongeveer 10 jaar geleden en nu.” netjes corrigeren voor al die mensen die foto’s verkeerd of verkeerd hebben gepost.

Het geval voor software voor gezichtsherkenning

Voorstanders van gezichtsherkenningssoftware beweren dat het iemand in realtime kan misleiden, waardoor mogelijk zelfs misdaden worden voorkomen. Reeds in de VS werken scholen met onafhankelijke beveiligingscontractanten om gezichtsherkenningssystemen in klaslokalen op te zetten en te installeren.

Deze softwarefabrikanten zeggen dat de technologie kan worden gebruikt om docenten, studenten en bezoekers beter bij te houden en om campusitems en -uitgangen te volgen.

En hoewel de belofte van verbeterde campusveiligheid nog moet worden bewezen, valt niet te ontkennen dat dit soort software inbreuk maakt op de privacy van mensen – vooral als u stopt met nadenken over alle bedrijven die dit soort bedrijven bouwen, onderhouden en mogelijk profiteren gegevens.

Hoe de wereld biometrische software bekijkt

Biometrische datamining creëert nu al een kloof tussen de publieke en de technische sector. We hebben gezien wat er gebeurt als de overheid zonder toestemming toegang probeert te krijgen tot de biometrisch vergrendelde smartphone van een persoon. (Kijk maar terug naar wat er gebeurde met het Apple versus FBI-fiasco in 2015 voor bewijs.)

De strijd om privacy wordt nog steeds dagelijks gevoerd en het lijkt alsof de consensus over grotere transparantie als het gaat om gezichtsherkenningssoftware overweldigend is.

Technologie gaat te snel om de regelgeving bij te houden, dus het is aan het publiek om dit soort software goed of af te keuren.

In het geval van de 10-jarige uitdaging is het duidelijk dat het publiek sceptisch is, en terecht.

Ga vooruit, maar blijf op uw hoede

Hoewel we niet zeggen dat je Facebook-memes en leuke sociale rages helemaal moet vermijden, is het de moeite waard om de tijd te nemen om te stoppen en na te denken hoe en waarom dit soort memes bestaan.

Uw persoonlijke gegevens zijn te belangrijk om eenvoudig te kunnen worden overgedragen. Volgens de meeste accounts wordt 2018 al beschouwd als het slechtste jaar in de geschiedenis voor datalekken, en met alle nieuwe technologie- en datamining-schema’s die opduiken, moet elke online sociale mediatrend worden benaderd met een gezonde korrel zout.

Maar hier is het goede nieuws: er is genoeg speculatie en drukte over het mogelijke gebruik van Facebook voor deze gegevens dat de hele rage al het nieuws van gisteren is. De wind van verandering is moeilijk te voorspellen, maar het is moeilijk om je dit soort verontwaardiging over een schijnbaar gewone foto-uitdaging een paar jaar geleden voor te stellen.

Worden meer mensen zich bewust van de gevaren van gezichtsherkenningsgegevens, biometrische gegevens en geolocatiegegevens? We hopen het zeker. Op zijn minst beginnen de meeste grote media te beseffen hoe gevaarlijk al die eigenzinnige omgang met persoonlijke gegevens echt is.

Dat alleen al biedt een sprankje hoop voor de toekomst.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me