6 zoekmachines die misbruik maken van uw privacy (en 3 die deze ook daadwerkelijk bewaren)

zoekmachines die uw privacy binnendringen


Om het voor iedereen gemakkelijker te maken, heeft ExpressVPN negen grote zoekmachines geëvalueerd op basis van hoe invasief ze zijn voor uw privacy. Zes vielen op als privacy-bedreigingen, terwijl drie veiliger bleken te zijn. De evaluatie is gebaseerd op het privacybeleid van elke zoekmachine, de aanwezigheid van advertenties en aanvullende privacygerichte services.

Met de opkomst van moderne browsers zijn zoekmachines naadloos geïntegreerd in onze internetervaring. De dagen dat u “www.google.com” uittypt, zijn voorbij. Nu hoeft u alleen maar een zoekopdracht in de zoekbalk (of in veel gevallen de adresbalk) te typen, en de resultaten komen binnen.

Vanwege deze gestroomlijnde ervaring zullen we minder snel nadenken over welke zoekmachines we gebruiken. Op Chrome? Natuurlijk, Google zal het doen. Internet Explorer? Breng me weg, Bing!

Het probleem met deze laissez-faire-houding is dat het een aanzienlijk effect heeft op hoe we internet ervaren. Niet alleen variëren zoekmachines in hun algoritmen, waardoor ze van invloed zijn op zoekresultaten, maar ze hebben ook een radicaal ander privacybeleid. Afhankelijk van met wie je zoekt, kun je willekeurige feiten over jezelf te koop aanbieden.

De stoute lijst

Google

Reikwijdte van gegevensverzameling: Enorm (vergeet niet dat Google je volgt op YouTube)
advertenties: Ja
Opmerkelijke kenmerken: Het weet waarschijnlijk alles over jou * sinistere lach *

Google is misschien wel de populairste zoekmachine die er is – in 2014 hostte het 67,5% van alle zoekopdrachten in de VS – maar het is een vreselijke keuze als het gaat om privacy.

Aangezien het privacybeleid van de zoekmachine bezoekers informeert, houdt Google zo ongeveer alles bij, inclusief uw zoekopdrachten, uw IP-adres, uw telefoonnummer, uw hardware-instellingen – en meer!

Volgens Google gebeurt al deze gegevensverzameling ten behoeve van gebruikers:

“We verzamelen informatie om al onze gebruikers betere diensten te bieden – van het uitzoeken van basale dingen zoals welke taal je spreekt tot complexere dingen zoals welke advertenties je het handigst vindt, de mensen die het belangrijkst voor je zijn online, of welke YouTube-video’s die je misschien leuk vindt. ‘

Als u echter door die mate van opdringerigheid misselijk wordt, vrees dan niet: u kunt Google altijd laten vergeten. U kunt ook voorkomen dat Google uw locatiegegevens in de toekomst kent door een VPN-extensie op Chrome te gebruiken.

Als je eenmaal je lei hebt leeggemaakt, wil je misschien ook een van de zoekmachineopties op de lijst van Nice bekijken.

Yahoo

Reikwijdte van gegevensverzameling: Groot
advertenties: Ja
Opmerkelijke kenmerken: Het bijbehorende e-mailsysteem is onlangs gehackt

Het is de laatste tijd niet goed geweest voor Yahoo, met de onthulling dat zo’n 500 miljoen Yahoo Mail-accounts zijn gehackt. Alleen al door dat evenement werden veel privacybewuste personen van het bedrijf afgewend.

De zoekmachine van Yahoo is niets om over naar huis te schrijven (het wordt “mogelijk gemaakt door Bing”), maar het heeft wel een ad interest manager waarmee u kunt voorkomen dat Yahoo de advertenties aanpast die u ziet. Het stopt niet dat advertenties helemaal verschijnen, maar het maakt de browse-ervaring in elk geval iets minder stalker.

Bing

Reikwijdte van gegevensverzameling: Large
advertenties: Ja
Opmerkelijke kenmerken: Het weet bijna net zoveel over u als Google

De op een na populairste zoekmachine in de VS (deels omdat het andere zoekmachines ‘aanstuurt’), registreert Bing ook uw zoekopdrachten en andere relevante informatie. Omdat het echter niet is geïntegreerd met zoveel populaire platforms als Google (zoals YouTube), kan het worden beschouwd als iets minder opdringerig.

Dat zegt nog steeds niet veel. Een bezoek aan de privacypagina van Bing geeft een gedetailleerd beeld van alle mooie dingen die u deelt wanneer u een zoekopdracht uitvoert:

“Wanneer u een zoekopdracht uitvoert, of een functie van een door Bing aangedreven ervaring gebruikt waarbij u namens u een zoekopdracht uitvoert of een opdracht invoert, verzamelt Microsoft de zoek- of opdrachtvoorwaarden die u opgeeft, samen met uw IP-adres, locatie, de unieke identificatiegegevens in onze cookies, de tijd en datum van uw zoekopdracht en uw browserconfiguratie. “

Al met al is dat een aantal redelijk identificeerbare niet-identificeerbare informatie.

AOL

Reikwijdte van gegevensverzameling: Large
advertenties: Ja
Opmerkelijke kenmerken: Gevuld met nostalgie voor iedereen online in de jaren 90

AOL (soms geschreven als Aol.) Is vergelijkbaar met Yahoo in die zin dat het ‘aangedreven wordt door Bing’. Het is ook vergelijkbaar met zijn paarse concurrent omdat het geconfronteerd werd met een eigen privacyschandaal: in 2006 publiceerde het bedrijf de zoekgeschiedenis van 650.000 gebruikers.

Frustrerend is dat de privacypagina van AOL veel minder gedetailleerd is dan die van andere zoekmachines. In plaats van u een lijst te geven van welke gegevens het precies verzamelt, merkt de pagina op: “Wij verzamelen en ontvangen informatie over u en uw apparaat wanneer u deze rechtstreeks aan ons verstrekt, wanneer u onze Services gebruikt, en uit bepaalde externe bronnen. ”Er zijn geen hyperlinks voor verdere uitleg, geen prettige voetnoten.

Kortom, gebruik AOL op risico van uw privacy.

Vragen

Reikwijdte van gegevensverzameling: Large
advertenties: Ja
Opmerkelijke kenmerken: De zoekwerkbalk wordt vaak gebundeld met andere software en het is moeilijk om er vanaf te komen

Ask (in een ander leven bekend als Ask Jeeves) heeft tijdens zijn 20-jarig bestaan ​​met zijn identiteit geworsteld. Soms is een vraag- en antwoordsite, soms pure zoekactie, deze is qua volume de laatste tijd achterop geraakt.

Gelukkig is het veel eenvoudiger dan AOL als het gaat om je te laten weten welke informatie het verzamelt, waaronder “de geografische locatie van je mobiele apparaat (specifieke geografische locatie als je het verzamelen van die informatie hebt ingeschakeld, of algemene geografische locatie automatisch).” Geruststellende dingen.

Wat Ask een beetje meer verergert, is echter de incidentele rol als een ‘browserkaper’. Soms wanneer u een applicatie van internet downloadt, bundelt deze een ‘nuttige’ Ask-zoekwerkbalk die u installeert omdat u dat niet deed de voorwaarden niet gelezen toen u blindelings op ‘Accepteren, Accepteren, Accepteren …’ klikte. Het resultaat: Ask wordt uw automatische zoekmachine in al uw browsers.

Zelfs als dergelijke praktijken op zichzelf geen malware zijn, kunnen ze nog steeds behoorlijk vervelend zijn, vooral gezien alle gegevens die Ask opeens in handen kan krijgen.

Lycos

Reikwijdte van gegevensverzameling: Large
advertenties: Ja
Opmerkelijke kenmerken: Het is er nog steeds

Lycos heeft sinds de Dotcom Bubble vele iteraties meegemaakt en is zelfs gezien als een merk wearables. Zal deze nieuwe incarnatie werken? Jij mag het beoordelen.

Net als andere zoekmachines op de ondeugende lijst, verzamelt Lycos veel gegevens, waaronder uw IP, browser en platform. Er wordt gezegd dat het ‘verzamelde zoektermen’ verzamelt, wat op zijn minst suggereert dat individuele zoekopdrachten niet aan uw IP zijn gekoppeld (hopelijk).

De mooie lijst

Ixquick

Reikwijdte van gegevensverzameling: Niet bestaand
advertenties: Nee
Opmerkelijke kenmerken: Zoekresultaten openen met proxyservice

ExpressVPN is geen onbekende voor Ixquick. De zoekmachine verbijstert de privacybewuste sinds 1998, en ondanks lagere laadsnelheden dan andere services, biedt het relatief sterke resultaten.

Een kenmerk dat Ixquick onderscheidt, is dat het gebruikers de mogelijkheid biedt om zoekresultaten in een proxyvenster te openen, waardoor ze anoniem pagina’s kunnen bekijken. De laadtijden kunnen echter vrij langzaam zijn, dus het is misschien niet praktisch voor mensen met een deadline.

Ixquick neemt een geruststellende benadering van privacy. De site verkondigt: “U hebt recht op privacy” en “De enige echte oplossing is om snel uw gegevens te verwijderen of ze niet op te slaan.”

ExpressVPN is het hier volledig mee eens.

Startpagina

Reikwijdte van gegevensverzameling: Niet bestaand
advertenties: Ja
Opmerkelijke kenmerken: De prestaties van Google zonder inbreuk op de privacy

StartPage is een uitloper van Ixquick die Google bevraagt ​​en in feite als tussenpersoon fungeert. Dat betekent dat u alle kracht van een Google-zoekopdracht krijgt zonder de openbaarmaking van uw persoonlijke gegevens. Het enige nadeel is dat u nog steeds advertenties krijgt, maar deze zijn tenminste niet op u gericht.

StartPage biedt, net als Ixquick, een proxy-optie voor het verkennen van zoekresultaten. Het is echter nog steeds enigszins traag en leidt soms tot paginaweergavefouten.

Nog iets geweldigs aan StartPage? Het stopte met het opnemen van de IP-adressen van gebruikers in 2009.

DuckDuckGo

Reikwijdte van gegevensverzameling: Niet bestaand
advertenties: Nee
Opmerkelijke kenmerken: Het biedt een Tor-service (3g2upl4pq6kufc4m.onion)

ExpressVPN heeft eerder DuckDuckGo beoordeeld en vond het geweldig. Het verzamelt niet uw IP-adres of andere informatie, maar registreert zoekopdrachten – het verzamelt ze gewoon zonder ze te associëren met andere gegevens.

DuckDuckGo is ook uniek omdat het een uienservice biedt. Deze eigenschap, samen met zijn snelheid, maakt het een topkeuze.

Natuurlijk kiest het algoritme van DuckDuckGo voor de crowd-sourced over het bedrijf. Een zoekopdracht naar de huidige Amerikaanse presidentsverkiezingen in de categorie ‘Nieuws’ leverde Wikipedia-artikelen op als de top twee hits, dus zorg ervoor dat je verder in de lijst kijkt als je meer variatie wilt.

~

Gebruik je een van de bovengenoemde zoekmachines? Laat het ons weten in de reacties hieronder. Vergeet niet dat u altijd een VPN kunt gebruiken om uw IP-adres te verbergen, maar dat belet zoekmachines niet om andere gegevens over uw zoekopdrachten of uw machine op te nemen!

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map