Tiga Penipuan Terkini dalam Sejarah

red-ball-and-cup-scam

Lama sebelum internet, orang menipu satu sama lain dengan cara yang lebih kreatif. Tiga penipu khususnya yang pandai berjaya menjual Menara Eiffel (dua kali), menghancurkan seluruh ekonomi, dan meyakinkan orang ramai untuk menyerahkan barang-barang percuma mereka.

Berikut adalah tiga cerita penipuan paling kegemaran kami:

3. William Thompson meyakinkan semua orang untuk mempercayainya dengan barangan

William Thompson hidup pada pertengahan abad ke-19 di New York City dan mungkin orang pertama yang dikenali sebagai “orang keyakinan” – sejenis penipu yang menjadi sangat popular di metropole yang menggembirakan revolusi perindustrian.

Sebagai seorang “keyakinan”, Thompson akan mengeksploitasi orang-orang yang dia temui di jalan-jalan, bar, atau peristiwa dengan jenis skim kejuruteraan sosial yang digelar sebagai “trick keyakinan”.

Thompson akan berjalan dengan cara yang mesra, menyapa mereka dan memberi kesan kedua-duanya telah bertemu sebelum ini. Selepas mendapat kepercayaan orang asing, Thompson hanya akan bertanya:

“Adakah anda percaya kepada saya untuk mempercayai saya dengan jam tangan anda sehingga esok?”

Tidak dapat dipercaya, ini berfungsi. Thompson berjaya mengulangi silap mata pada pelbagai orang sebelum pihak berkuasa mengejarnya.

Entah bagaimana, “anda boleh mempercayai saya, beri saya jam tangan anda” menjadi begitu popular ia mengilhami generasi artis keyakinan. Seorang wanita, Bertha Heyman, terus mencari mangsa ketika terkurung di penjara. Skema Bertha lebih terperinci daripada Thompson dan agak serupa dengan “419 Penipuan” hari ini (Penipuan Surat Nigeria). Heyman akan mendakwa telah kehilangan akses kepada kekayaannya yang besar, dan memerlukan sedikit bantuan kewangan untuk mendapatkannya kembali.

2. Victor Lustig menjual Menara Eiffel, Dua kali

Menara Eiffel telah dibina untuk Pameran Dunia 1889, bersamaan dengan ulang tahun 100 tahun Revolusi Perancis. Pada masa itu, ia adalah struktur tertinggi yang dibina oleh manusia dan mengekalkan gelaran itu selama 41 tahun (sehingga Bangunan Chrysler di New York melepasi ia).

Pada tahun 1925, ketika Victor Lustig berusia 35 tahun, dia belajar betapa mahalnya menara itu untuk dijaga. Dia kemudiannya datang dengan idea untuk menjual Menara Eiffel kepada peniaga besi.

Lustig menemui peniaga besi yang paling mudah ditipu yang dapat memberikan sebut harga dan bahkan berjaya mendapat rasuah yang besar ditambah untuk langkah yang baik. Dia juga berjaya melepaskannya – peniaga logam sekerap sangat malu untuk ditipu bahawa dia tidak pergi ke polis.

Selepas penipuan itu, Lustig berpindah ke Vienna dalam kereta api dengan kasut penuh dengan wang tunai. Dia menganggap penipuan itu begitu berjaya sehingga dia kembali ke Paris pada bulan berikutnya untuk melakukannya sekali lagi dengan seorang peniaga logam bekas yang terpisah. Walaupun dia tidak berjaya buat kali kedua, dia masih mampu mengelak daripada ditangkap.

Di Amerika Syarikat, George C. Parker melakukan perbincangan yang sama apabila dia menjual Jambatan Brooklyn. Beberapa kali. Polis terpaksa menanggalkan sekatan pembeli yang berulang kali menubuhkan gerai tol.

Di India, seorang lelaki bernama Natwarlal menjadi terkenal kerana menjual Taj Mahal, Red Fort, dan Rumah Parlimen. Beliau terakhir dilihat pada tahun 1996 pada usia 86 dan dianggap telah meninggal dunia dalam kebebasan antara tahun 1996 dan 2009.

1. Alves dos Reis mencetak wang sebenar

Alves dos Reis dilahirkan di Lisbon pada tahun 1896. Dan apabila dia berusia 28 tahun, dia mencetak sendiri banyak wang sehingga menyebabkan krisis ekonomi yang membawa kepada rampasan kuasa tentera nasionalis.

Reis memalsukan kontrak dengan Bank of Portugal yang memberi kuasa kepadanya untuk mencetak set wang kertas baru dan menghampiri syarikat yang sebelum ini dicetak Bank of Portugal nota, Waterlow and Sons, untuk membuat semua wang baru.

Oleh kerana pencetak menggunakan legit, plat asal untuk mencetak wang kertas, penipuan adalah sempurna.

Reis mempunyai 200,000 nota bank yang dicetak, bernilai hampir 1% dari keseluruhan KDNK Portugal, setanding dengan menerbitkan sekitar US $ 2 bilion dalam mata wang hari ini. Pada satu ketika, hampir separuh daripada 500 nota Escudos adalah palsu.

Sebenarnya, Reis mempunyai banyak wang, perniagaan, hartanah, dan barangan mewah yang dia beli mencipta ledakan dalam ekonomi.

Reis menggunakan bank yang diperolehnya di Angola, koloni Portugis pada masa itu, untuk membasuh wang sebelum ini, dengan cemerlang, dia cuba membeli dirinya di Bank of Portugal untuk meluluskan secara tidak sah nota-notanya yang tidak dibenarkan.

Akhirnya, Reis ditemui oleh wartawan O Século, sebuah akhbar yang dimiliki oleh hartawan Alfredo de Silva yang melihat Reis sebagai pesaing.

Tahap konspirasi Reis begitu besar sehingga beberapa orang percaya ia dapat dilakukan oleh satu orang. Kerajaan dan mahkamah mengesyaki bahawa bukan hanya pekerja Rasuah Bank Negara yang dapat membantu Reis, tetapi ia juga mendapat dukungan dari pemerintah Jerman dalam usaha untuk mengambil alih kendali Angola.

Reis menerima hukuman penjara 20 tahun, yang mana dia hanya berkhidmat 15. Dia meninggal dunia akibat serangan jantung pada tahun 1955.

Adakah jenayah membayar?

Penipu yang paling terkenal kebanyakannya tidak dapat menikmati nasib mereka. Ramai yang pergi ke penjara, ditembak oleh bekas mangsa mereka, dan ada juga yang jatuh untuk penipu lain dalam keserakahan mereka-dan keyakinan bahawa mereka adalah orang pintar yang hidup.

Pastikan mata anda terbuka untuk penipuan dan berhati-hati di antara web!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me