Panduan pemberi maklumat: Kenapa anda harus mengeluarkan metadata

Bagaimana untuk menjadi pemberi maklumat bahagian 4: keluarkan metadata anda

** Ini adalah sebahagian daripada panduan whistleblowing ExpressVPN. **

Bahagian 1: Pedoman pemberian maklumat: Meniup peluit adalah sukar
Bahagian 2: Panduan pemberi maklumat: Bagaimana untuk kekal tanpa nama apabila meniup wisel itu
Bahagian 3: Panduan pembolongan cemas: Bagaimana untuk melindungi sumber anda

Sekiranya anda terlibat dalam kes pendedahan, sama ada sebagai pemberi maklumat atau sebagai wartawan, pastikan anda berurusan dengan metadata dengan secukupnya.

Hanya menyimpan data yang semestinya diperlukan

Ia mungkin menggoda untuk mengekalkan segala-galanya, tetapi lebih baik memadamkan maklumat yang tidak relevan. Mengetahui apa yang hendak dibersihkan adalah sukar kerana sesetengah data akan menjadi penting untuk mengesahkan dan menyokong tuntutan yang dibuat oleh pemberi maklumat.

Selamatkan sembang anda

Memutuskan sama ada untuk log atau merekodkan sembang dan panggilan telefon sebelum anda memulakan panggilan, dan berkomunikasi dengan jelas kepada sumber anda. Sumber mungkin bersikap berbeza jika anda merekodkannya, tetapi juga memilih kata-kata mereka dengan lebih berhati-hati.

Jika anda mencatatkan sembang, pertimbangkan untuk menyimpannya dalam format teks biasa untuk mengelakkan metadata dan mengeluarkan setem masa. Anda juga boleh mengedit kesalahan ejaan atau menyeragamkan bahasa sumber anda, dengan harapan perubahan membuatnya lebih sukar untuk mengenal pasti mereka.

Buang sampul surat

Adakah penting untuk mengekalkan sampul surat fizikal yang dihantar kepada anda? Sampul surat dapat mendedahkan maklumat tentang kapan dan kapan kandungannya diposkan, dan bahkan mungkin mengandungi DNA dari sumber anda.

Mulailah tajuk E-mel

Kerana mereka termasuk tandatangan digital, tajuk boleh menjadi penting dalam mengesahkan kesahihan e-mel. Tetapi apabila membuktikan kesahihan tidak penting, mungkin lebih baik untuk membuangnya. Sekiranya keasliannya agak penting, ia mungkin menjadi pilihan yang baik untuk pakar luar yang boleh dipercayai untuk mengesahkannya kemudian memadamkan data asal.

Alih keluar metadata sebelum anda menerbitkan dokumen

Tidak kira jika anda berurusan dengan dokumen, imej, log perbualan, atau fail audio-semuanya mempunyai metadata yang berkaitan dengannya. Sesetengah metadata mungkin tidak dapat dialih keluar (seperti panjang fail audio), tetapi sangat penting untuk memahami apa metadata seseorang boleh mengeluarkan dari dokumen.

PDF, dokumen kata, dan fail .jpg semuanya membawa metadata secara langsung dalam struktur mereka. Data mungkin termasuk nama pengguna orang yang mencipta dokumen, atau lokasi GPS penangkapan foto. Anda boleh mengalih keluar metadata jenis ini dengan alat seperti MAT.

Berhati-hati untuk metadata tersembunyi

Metadata lain lebih rumit untuk dialih keluar atau ditemui. Kebisingan latar belakang rakaman audio mungkin mendedahkan di mana rakaman berlangsung, manakala setiap dokumen yang dicetak mengandungi titik-titik kuning yang hampir tidak kelihatan yang menunjukkan pencetak yang dihasilkan kertas dan tarikh cetakan.

Mengeluarkan setiap bahagian metadata yang dapat mengenalpasti sumber anda sangat penting, dan anda tidak boleh bergantung pada sumber anda untuk menjaga itu sahaja. Bergantung pada dokumen yang anda hadapi, cuba untuk memaklumkan diri anda seberapa banyak yang anda boleh mengenai apa yang menghubungkan orang luar yang mungkin menarik antara dokumen, sumber anda, dan anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me