Netraliti bersih: apa maksud pemansuhan dan bagaimana VPN boleh membantu

Dolar membentuk ikon


Kemas kini: Sehingga 11 Jun 2018, Net Neutrality secara rasmi telah dimansuhkan, yang bermaksud peraturan yang memerlukan penyedia perkhidmatan internet untuk memberikan akses yang sama kepada kandungan web tidak lagi berkuatkuasa.

Keadaan ini tidak dapat diterima, tetapi perjuangan tidak terlalu membuat suara anda didengari dan mari mengambil semula Net Neutrality!

***

Walaupun berjuta-juta komen berkecuali yang pro-bersih membanjiri laman web Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) dan meskipun bantahan yang hampir-bulat dari pegawai awam dan pakar teknologi, pada 14 Disember, 2017, FCC tidak mengendahkan kehendak majoriti orang ramai dan sebaliknya pergi ke depan dengan membongkar netraliti bersih.

Prinsip yang mengawal internet untuk kebanyakan kewujudannya, netraliti bersih dicipta untuk mempromosikan dan memupuk internet yang bebas dan terbuka. Itulah prinsip bahawa semua tapak dan perkhidmatan-tidak kira berapa besar atau kecil-diperlakukan sama, dan akhir minggu lalu FCC membunuh.

Apa yang akan berlaku apabila netraliti bersih diterbalikkan?

Dengan menggerakkan kuasa pengawalseliaan internet dari Tajuk II kembali ke Tajuk I, FCC kini memberikan penyedia perkhidmatan internet (ISP) keupayaan untuk mendaptkan, memberi keutamaan, memblokir, dan mengubah secara radikal internet dengan apa cara yang mereka lihat patut. Selagi mereka mendedahkan amalan perniagaan mereka, ISP di A.S. mempunyai pemerintahan yang bebas untuk memasarkan perkhidmatan mereka tetapi mereka mahu, yang bermakna pengguna, sekali lagi, akan ditinggalkan pada perintah ISP mereka.

Pemansuhan itu mungkin menjejaskan pengguna internet di negara lain juga. Oleh kerana A.S. secara tradisinya dilihat sebagai perintis dalam teknologi internet, keputusan ini menetapkan duluan dari mana negara-negara lain mungkin mengambil isyarat. A.S. juga merupakan sumber kandungan yang paling popular yang digunakan di peringkat antarabangsa, dan pengaruh ISP kini mempunyai nasib pencipta dan pengedar kandungan seperti Netflix atau Spotify adalah berita buruk untuk seluruh dunia.

Malangnya, ini hanya hujung gunung kecil; ramalan jangka panjang masih terlalu awal untuk diberitahu.

Bagaimana VPN boleh membantu netraliti bersih

Walaupun VPN tidak dapat melindungi anda dari semua kesan pemansuhan neutral net, ia dapat membantu mengurangkan sengatan. Sebagai permulaan, VPN dapat membantu pengguna mengelakkan pendambungan ISP, yang bermaksud jika penyedia perkhidmatan internet anda memutuskan untuk melambatkan perkhidmatan tertentu seperti Hulu ketika tidak melakukan hal yang sama untuk pesaing seperti Netflix, menghubungkan ke pelayan VPN dapat membantu menghindari ISP yang disengajakan pendikit dan membolehkan pengguna melayari dan menstrimkannya secara normal.

VPN juga boleh membantu pengguna menyahsekat laman web yang terhad. Hujah yang berulang terhadap pemansuhan itu adalah kepercayaan bahawa ISP kini akan dapat menyenaraihitamkan laman web tertentu-sama ada menjadikannya tidak tersedia atau hanya boleh diakses oleh pengguna yang membayar bayaran. Dengan menyambung ke pelayan VPN di luar bidang kuasa ISP, pengguna pada dasarnya boleh melangkau tapak yang disenaraihitamkan dan menyemak imbas dengan bebas.

Kawalan VPN mengembalikan kepada pengguna dengan membenarkan mereka melayari web tanpa nama secara senyap-sambil pada masa yang sama mengambil keselesaan dalam sambungan yang disulitkan dengan selamat. Lagipun, ISP tidak boleh mendiskriminasikan laman web atau perkhidmatan tertentu jika tidak dapat melihat mana yang anda gunakan.

Apa yang tidak boleh dilakukan oleh VPN

Malangnya, VPN tidak akan dapat membantu pengguna memadankan kelajuan tapak atau perkhidmatan yang diprioritaskan. Sebagai contoh, jika ISP membuat strim kandungan Hulu lebih pantas daripada Netflix atau Amazon Prime Video, menyambungkan VPN tidak akan membenarkan pengguna membawa Netflix dan Prime Video sehingga kelajuan Hulu.

Satu lagi perkara yang menjadi perhatian adalah bagaimana ISP akan mengendalikan laman web yang diberi nilai sifar. Apabila pembekal internet memutuskan untuk mempromosikan tapak web dengan mengecualikannya dari pelan data pengguna, ia dipanggil tapak bertaraf sifar kerana data yang digunakan pada perkhidmatan tersebut tidak dikira ke had data keseluruhan seseorang. Dengan perlindungan netraliti bersih yang dimansuhkan, ISP kini mempunyai lebih banyak kawalan ke atas bagaimana mereka mengendalikan perkhidmatan tanpa nilai. Menggunakan VPN secara teori dapat memainkan medan bermain dengan membawa tapak atau perkhidmatan bertaraf sifar kembali ke dalam pelan data standard, tetapi memandangkan insentif yang sedikit untuk pengguna berbuat demikian, penarafan sifar masih akan memberi kesan negatif terhadap persaingan internet.

Pertarungan ini jauh dari tamat

Dianggarkan hampir 83% orang Amerika menentang pendirian FCC, dan walaupun FCC telah mengundi untuk menamatkan berkecuali bersih, pemansuhan tidak akan berkuat kuasa selama beberapa bulan lagi. Oleh itu, masih ada masa untuk membuat suara anda terdengar.

Lawat https://www.battleforthenet.com/, kempen yang diketuai oleh rakan-rakan kami di Fight for the Future, dan mendesak Kongres untuk menghentikan pemansuhan dan penetapan prinsip-prinsip netraliti bersih melalui undang-undang.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map