Dua kes Mahkamah Agung yang akan mentakrifkan semula privasi digital anda pada 2018

Bangunan Mahkamah Agung melimpah dengan data


Dalam tempoh enam bulan akan datang, Mahkamah Agung A.S. akan memerintah pada dua kes yang akan menentukan sama ada kerajaan A.S. sudah mencapai jangkauan yang luas dalam mendapatkan maklumat peribadi, dan negara-negara lain, ‘rakyat harus terbatas.

Kedua-dua kes ini membawa Akta Komunikasi Disimpan (SCA) ke dalam pertikaian, undang-undang yang ketinggalan zaman itu, mengejutkan, kerajaan A.S. saat ini tidak memerlukan waran untuk menyaring mana-mana mesej peribadi peribadi anda dan mencari secara online.

Apakah Akta Komunikasi Disimpan? Dan bagaimana ia sudah ketinggalan zaman?

Akta Komunikasi Tersimpan diperkenalkan pada tahun 1986 untuk memperluas hak pindaan Keempat Keempat Perlembagaan A.S., yang melindungi privasi “orang, rumah, kertas dan kesan” warga A.S., untuk melindungi “kertas kerja dan kesan” dalam talian.
Oleh itu, SCA memerlukan penguatkuasaan undang-undang untuk mendapatkan waran geledah sebelum ia boleh mengakses kandungan mana-mana komunikasi elektronik yang disimpan oleh penyedia perkhidmatan (seperti telekom dan ISP) dalam 180 hari terakhir.

Tetapi memandangkan kelajuan di mana teknologi sedemikian telah berkembang, bahasa dalam undang-undang tidak mengambil kira peminat siber semasa. Undang-undang ini telah berlaku lebih 30 tahun yang lalu-sebelum web di dunia wujud-dan Kongres menganggap komunikasi lebih daripada 180 hari akan menjadi usang.

Kini komunikasi sedemikian disimpan selama-lamanya, yang bermaksud apa-apa bentuk komunikasi dalam talian yang berusia lebih dari enam bulan (seperti teks, e-mel dan mesej Facebook) adalah permainan yang adil kepada kerajaan.

Kelemahan utama dalam SCA ini telah membawa dua kes sehingga ke Mahkamah Agung mengenai permohonannya bersamaan dengan Pindaan Keempat.

Dengan keputusan yang dijangkakan menjelang akhir bulan Jun tahun ini, ExpressVPN melihat apa yang ada pada baris tersebut.

1. Carpenter v. Amerika Syarikat

Kes ini bertujuan menjawab soalan:

Adakah kerajaan melanggar Amaran Keempat apabila ia mengakses data lokasi telefon individu tanpa waran?

Ditangkap pada tahun 2011, Timothy Carpenter melakukan satu siri perompakan bersenjata telefon pintar di Michigan. Walau bagaimanapun, beliau hanya berjaya disabitkan dua tahun kemudian selepas FBI meminta data telefon bimbit dengan hanya perintah mahkamah dari seorang hakim hakim.

Lebih daripada 127 catatan rekod telah diserahkan kepada FBI dari syarikat telefon bimbitnya, memberikan maklumat pendakwa yang mencukupi bukan hanya untuk menghukum Carpenter, tetapi juga tahu di mana dia tidur, dan sama ada dia pergi ke gereja pada hari Ahad.

Tidak ada waran yang dikeluarkan untuk rekod, yang Kesatuan Sivil Kebebasan Amerika (ACLU) berpendapat melanggar Amaun Keempat dan menjadikan data yang dikumpul oleh FBI tidak mengikut perlembagaan. Walau bagaimanapun, data masih boleh diperolehi tanpa waran di bawah Akta Komunikasi Storan, memandangkan maklumat itu melebihi 180 hari.

Kenapa kes ini penting kepada semua orang

Sekiranya Mahkamah Agung peraturan yang memihak kepada kerajaan Amerika Syarikat, maka tidak hanya data lokasi telefon bimbit anda akan diperoleh oleh penguatkuasaan undang-undang, tetapi ia juga akan menetapkan duluan untuk data lain yang tersedia tanpa waran.

Jika Mahkamah mendapati memihak kepada Carpenter, maka pengambilalihan tanpa waran data lokasi akan diperintah tidak mengikut perlembagaan, yang sebahagiannya akan menetapkan kelemahan dalam SCA.

2. Microsoft v. Amerika Syarikat

Kes ini bertujuan menjawab soalan:

Dengan waran, penyedia e-mel diperlukan untuk menyediakan kerajaan persekutuan dengan e-mel walaupun rekod e-mel disimpan secara eksklusif di luar Amerika Syarikat?

Perkhidmatan e-mel berasaskan web, yang kini dipanggil Outlook.com, menyimpan banyak datanya di pusat data luar negeri-salah satunya terletak di Dublin, Ireland. Microsoft menerima waran A.S. pada tahun 2013 untuk data komunikasi e-mel pengguna yang disimpan di Dublin.

Walaupun Microsoft memberikan data komunikasi responsif yang disimpan di A.S., mereka mencabar waran untuk maklumat yang disimpan di Dublin. Mahkamah pada mulanya mengekalkan waran itu, tetapi ketika Microsoft merayu pada 2016, ia tidak sah. Jabatan Hakim A.S. bertindak balas dengan rayuan balas kepada Mahkamah Agung, yang pada Oktober 2017 bersetuju untuk mendengar kes itu.

Kenapa kes ini penting kepada semua orang

Sekiranya Mahkamah Agung peraturan yang memihak kepada U.S., kerajaan A.S. mendapatkan akses lengkap kepada maklumat warganegara A.S. dan bukan U.S yang disimpan di pusat data milik syarikat A.S. di seluruh dunia.

Sebagai contoh, warganegara Jerman yang menggunakan Outlook Microsoft boleh mempunyai maklumat mereka yang disimpan di pusat data di Jerman, tetapi kerajaan A.S. masih mempunyai keupayaan untuk mendapatkan waran geledah untuk melihat komunikasi e-mel mereka-sesuatu yang mungkin terletak di luar bidang kuasa A.S..

Komplikasi lanjut mengenai apa yang dianggap sebagai waran geledah yang betul akan berlaku, kerana setiap negara hampir pasti mempunyai standard yang berbeza (dan mungkin bertentangan).

Tetapi jika Mahkamah Agung peraturan untuk membatalkan waran, ini akan melindungi komunikasi tersimpan peribadi pengguna bukan sahaja Microsoft, tetapi gergasi teknologi lain seperti Google dan Facebook, kedua-duanya mempunyai pusat data di seluruh dunia.

Mahkamah Agung akan mendengar hujah lisan dari kedua belah pihak pada 27 Februari 2018.

Kenapa kes-kes ini sangat penting untuk privasi digital

Jika mana-mana kes-kes ini menguasai kerajaan AS, ia akan memberikan pendahuluan undang-undang bagi kerajaan untuk mendapatkan lebih banyak maklumat peribadi anda dalam salah satu daripada dua cara baru: data lokasi telefon sel selepas enam bulan tanpa waran, atau e-mel yang disimpan di pelayan syarikat AS di luar negara.

Hakikat bahawa kedua-dua kes telah sampai ke Mahkamah Agung juga memanggil perhatian pada lubang-lubang yang tajam dalam SCA ketinggalan zaman dan kuno. Kedua keputusan itu akan menunjukkan sama ada hakisan privasi dalam talian kami oleh kerajaan A.S. akan terputus atau berterusan.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map