Dalam penutupan kerajaan A.S., privasi anda mengambil hit

Penutupan kerajaan A.S. menyebabkan masalah privasi

Sekarang dengan baik ke minggu ketiga, penutupan kerajaan A.S. secara rasminya menjadi yang paling lama dalam sejarah. Lebih 800,000 pekerja persekutuan bekerja tanpa gaji, dan kesannya, seperti yang anda bayangkan, mula bertumpu.

Walaupun kesan ke taman negara, garis keselamatan lapangan terbang, dan tarikan budaya yang popular dapat dilihat dengan mudah, beberapa kesan yang lebih membimbangkan adalah agak sukar untuk mengukur.

Sebagai permulaan, laman web untuk kedua-dua Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) dan Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) turun, yang bermaksud pengguna tertinggal. Mungkin menakutkan, FTC juga telah menutup laman web kecurian identiti-tapak di mana orang pergi melaporkan aktiviti penipuan.

Apabila anda membuka tapak, anda akan bertemu dengan notis yang jelas:

“Oleh kerana penutupan kerajaan, kami tidak dapat menawarkan perkhidmatan laman web ini pada masa ini. Kami akan meneruskan operasi biasa apabila kerajaan dibiayai. “

Apa ini bermakna bahawa selain peraturan yang kurang daripada semua kemudahan yang dibiayai oleh kerajaan (atau tidak disenangi), penutupan ini secara tidak sengaja meletakkan privasi anda pada risiko.

Apa yang berlaku apabila tiada siapa yang boleh memberitahu?

Pencurian identiti adalah aduan pengguna kedua terbesar kepada FTC pada tahun 2017, apabila lebih daripada 100,000 laporan baru difailkan. Itu kenaikan 3% dari 2016, dan dijangka meningkat tahun lepas juga.

“Tanpa adanya jalan yang tepat bagi orang untuk memfailkan dan mendokumentasikan laporan penipuan, penggodam lebih banyak kebebasan daripada sebelumnya.”

Tanpa cara yang betul bagi orang untuk memfailkan dan mendokumentasikan laporan penipuan, penggodam lebih banyak kebebasan daripada sebelumnya. Ini bermakna orang yang cuba melaporkan jenayah-atau mengesahkan laporan yang lebih lama-pada dasarnya tidak sah.

Dan kemudian ada ancaman dari robocalls dan penjual penipuan. Kerana FCC tidak aktif, orang tidak dapat melaporkan dan mendedahkan nombor penipuan, jadi panggilan spam automatik ini bebas untuk dijalankan berleluasa.

Sudah, orang telah melaporkan panggilan yang menggunakan penutupan itu sebagai cara untuk menggagalkan pendengar yang tidak sedap untuk menyerahkan maklumat peribadi mereka. Satu, khususnya, penerima cangkuk dengan mendakwa bahawa penutupan baru-baru ini telah menjejaskan kedudukan mereka dengan IRS. Ia kemudiannya meminta pendengar untuk “mengesahkan” maklumat peribadi dengan menyerahkannya.

Malangnya, tanpa keupayaan untuk menyemak dan mengesahkan nombor mana yang benar dan yang tidak, kebanyakan penyekat panggilan pihak ketiga tidak dapat mengemas kini perisian mereka, yang membawa kepada panggilan yang tidak perlu dan lebih banyak pelanggan yang marah.

Privasi mengambil kerusi belakang semasa penutupan

Masalahnya jauh dari Washington juga. Orang di Phoenix, Arizona, telah menyalahkan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri selepas menghantar e-mel pembatalan pelantikan massa kepada beratus-ratus orang-yang alamat e-mel peribadinya dapat dilihat secara terbuka oleh setiap penerima mesej.

Banyak pejabat imigresen tempatan juga mula menutup awal. Seperti yang dinyatakan di laman web USCIS, “Maklumat ini boleh berubah dengan cepat, jadi sila semak halaman ini pada hari pelantikan anda.” Walaupun penutupan pejabat USCIS mungkin tidak langsung memberi kesan kepada privasi anda, perkara kecil yang diberikan kepada data peribadi adalah sesuatu yang pasti membawa ke cawangan lain-jika tidak.

Kerajaan A.S. adalah satu-satunya kuasa mengintip terbesar di dunia, dan dengan semua data berpotensi memalukan yang dikumpulkan, tidak pernah ada masa yang lebih baik untuk penggodam untuk mencari jalan mereka dalam.

Apa yang akan berlaku jika penutupan itu berterusan

Walaupun tidak ada cara untuk meramalkan apabila penutupan akan berakhir, inilah yang dijangkakan pada bahagian privasi dan keselamatan.

Satu trend yang anda dapat lihat adalah lebih banyak laman web yang diberikan tidak aktif. Sudah, laman web yang dibiayai oleh kerajaan seperti NASA dan Jabatan Kehakiman telah menjadi lengai, dan jika penutupan itu berlanjutan, lebih banyak tapak akan dimatikan secara automatik disebabkan oleh sijil keselamatan yang sudah lama atau tamat tempoh. Menurut Engadget, lebih daripada 80 sijil TLS telah tamat tempoh.

FCC juga telah berhenti mengesahkan peranti elektronik baru yang menuju ke pasaran. Walaupun ini mungkin tidak mempunyai kesan serta-merta, kesan jangka panjang mungkin membimbangkan. Jika sesetengah alat datang bersama teknologi pengintipan terbina dalam yang super invasif, ia mungkin tidak diiktiraf untuk hari, minggu, atau bahkan tahun.

Bagi sesetengah bahaya ini, anda masih ada jalan keluar. Jika anda percaya bahawa anda telah menjadi mangsa data atau kecurian identiti, hubungi bank anda dan ikuti langkah-langkah dalam halaman yang diarkib ini. Untuk selebihnya, anda mungkin berada di dalam bot yang sama sebagai pekerja kerajaan yang mengagumkan: Apa yang perlu dilakukan adalah menunggu.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me