Cara membuat VPN

Huruf V, P, dan N. Kecuali nampaknya mereka dibina dengan blok bangunan kanak-kanak.

Rangkaian peribadi maya (VPN) membantu anda melindungi data penyemakan imbas anda daripada penyedia perkhidmatan internet (ISP). Ia juga boleh membantu anda menyamar alamat IP anda dari tapak yang anda lawati, serta membuka sekatan laman web dan menghalang sekatan kandungan berdasarkan lokasi anda..

VPN tidak begitu sukar untuk ditubuhkan. Kos dan keperluan teknikal bergantung kepada apa yang anda mahu gunakan VPN untuk. Ia juga bergantung kepada sama ada anda boleh mempercayai ISP rumah anda dan sama ada anda boleh mencari pusat data yang anda percayai.

Secara umum, VPN adalah terowong terenkripsi antara peranti anda dan pelayan jauh. Ini menjadikan peranti anda kelihatan pada tapak yang anda lawati seolah-olah anda berada dalam rangkaian yang sama dengan pelayan jauh anda. Entiti seperti kerajaan tempatan dan ISP tidak lagi dapat melihat aktiviti dalam talian anda. Tetapi ISP dari pelayan jauh akan.

Bagaimana hendak membuat VPN

Jika anda melakukan banyak perjalanan dan ingin menggunakan internet seolah-olah anda berada di rumah, anda perlu menyediakan VPN antara peranti mudah alih anda dan mesin yang ada di rumah. Anda boleh menggunakan komputer riba lama atau Raspberry Pi sebagai pelayan anda, dan pasangkannya ke penghala anda di rumah. Anda memasang perisian pelayan VPN pada mesin ini dan pasang perisian klien VPN pada telefon dan komputer riba anda. Apabila anda berada di luar rangkaian rumah anda, anda boleh menghidupkan VPN anda sendiri dan menyemak imbas internet seolah-olah anda berada di rumah. Anda boleh menstrim video dan mengakses semua perkhidmatan seperti biasanya. ISP rumah anda boleh melihat aktiviti anda, tetapi tempat yang anda lawati, termasuk kerajaan asing dan titik akses Wi-Fi tidak selamat atau ISP, tidak boleh.

Bagaimana untuk menyediakan VPN anda sendiri pada pelayan jauh

Jika anda tidak boleh mempercayai ISP rumah anda, jika anda perlu menyembunyikan aktiviti dalam talian anda dari kerajaan tempatan anda, atau jika akses internet di rumah disekat, anda boleh menyediakan VPN pada pelayan jauh, biasanya pelayan peribadi maya di awan. Anda perlu mempercayai bukan sahaja ISP ladang pelayan ini tetapi juga pengendali ladang dengan data penyemakan imbas anda. Sekiranya anda dapat menyewa secara anonim pelayan dengan membayar dengan Bitcoin dan selamatkan pelayan anda dengan betul, anda mungkin dapat mencapai tahap kesamaan yang tidak dikenali di dalam talian. Anda boleh menyambung ke pelayan ini semasa berada di rumah atau melancong, dengan berkesan menyembunyikan lokasi anda dari tapak yang anda lawati. Anda tidak lagi perlu mempercayai ISP anda di rumah dengan data pelayaran anda.

Cara membuat pelayan VPN

Menyediakan VPN anda sendiri mungkin mengambil pengetahuan teknikal dan pengalaman dalam mengkonfigurasi pelayan dan rangkaian. Sekiranya anda menyediakan VPN di rumah, anda juga perlu tahu bagaimana untuk menyiapkan mesin fizikal yang bertindak sebagai pelayan VPN, serta konfigurasi penghala rumah anda.

Nasib baik, terdapat alat yang tersedia yang membuat ini semudah mungkin untuk anda.

Shadowsocks

Shadowsocks bukan VPN sepenuhnya tetapi proksi HTTP. Jika semua yang anda perlukan untuk laluan atau penyensor adalah penyemak imbas anda dan sebilangan kecil aplikasi serasi, Shadowsocks akan memberi ganjaran kepada anda dengan prosedur pemasangan yang mudah. Pada komputer riba atau telefon anda, anda boleh memasang perisian khas atau mengkonfigurasi tetapan rangkaian anda. Apl boleh didapati di Play Store dan App Store.

OpenVPN

OpenVPN adalah salah satu alat sumber terbuka yang lebih kuat dan komprehensif. Ia jauh lebih sukar untuk memasang dan mengkonfigurasi daripada Shadowsocks, tetapi juga jauh lebih disesuaikan. Apl boleh didapati di App Store dan Play Store.

Penjaga gol

Wireguard adalah protokol baru yang ketika masih dalam tahap awal beta sudah menunjukkan janji yang besar. Jangan gunakannya untuk cuba menggulingkan kerajaan, kerana masih terdapat beberapa pepijat dan lubang keselamatan, tetapi ia menggabungkan kemudahan penggunaan Shadowsocks dengan ciri-ciri OpenVPN untuk kegunaan rumah.

SSH

Jika anda cuba mengelakkan penyediaan atau konfigurasi yang panjang, satu penyelesaian yang mudah adalah dengan hanya menyediakan atau menyewa mana-mana pelayan yang anda mempunyai akses SSH. Anda kemudian boleh mengaitkan lalu lintas anda melalui terowong SSH ini dengan pelanggan seperti sshuttle.

Kos menjalankan VPN anda

Selalunya ada biaya untuk menjalankan pelayan VPN anda sendiri, walaupun ia merangkumi secara meluas berdasarkan apa yang anda cuba capai. Sekiranya anda menjalankan VPN di rumah, dengan mengandaikan bahawa anda sudah mempunyai sambungan internet berkelajuan tinggi, biaya tambahan hanya akan menjadi peranti yang dijalankan oleh VPN. Ini boleh serendah 20 USD. Sekiranya anda mempunyai komputer yang tidak digunakan di rumah, anda mungkin dapat menguasai semula itu.

Jika anda menyewa VPS di awan, anda akan membayar antara 3 USD dan 10 USD untuk pelayan yang layak, sama dengan kos penyedia VPN berbayar.

VPN komersial

Penyedia VPN komersil seperti ExpressVPN akan menyediakan perisian proprietari sebagai pertukaran untuk langganan bulanan. Mereka melegakan anda dari kesukaran mengkonfigurasi pelayan dan klien anda sendiri, serta memberi anda sokongan 24/7 pelanggan. Anda juga mendapat manfaat daripada beratus-ratus pelayan di beberapa negara yang anda boleh beralih antara lancar. Pelayan ini dioptimumkan untuk streaming dan memuat turun kandungan. Anda perlu mempercayai penyedia VPN berbayar anda, dan dengan hati-hati semak dasar privasi mereka, khususnya mengenai amalan pembalakan mereka.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me