Berkongsi fail dengan selamat dan tanpa nama dengan OnionShare 2

Logo OnionShare

Kami telah menggunakan OnionShare seketika di ExpressVPN dan agak teruja untuk mendapatkan tangan kami pada versi kedua alat privasi mudah Micah Lee.

Sebelum OnionShare, menghantar fail kepada rakan sekerja dalam talian sama ada kesakitan yang besar, atau memerlukan penggunaan perkhidmatan seperti Dropbox atau Google, yang akan mengesan, indeks, menapis, dan berkongsi fail dengan kerajaan dan rakan pengiklanan.

OnionShare bukan sahaja mudah mengelilingi masalah ini tetapi juga menambah lapisan tambahan tanpa nama dengan Rangkaian Tor, bermakna anda akan dapat berkongsi fail dengan orang tanpa nama. Apa yang anda perlukan untuk menghantar dan menerima fail ialah Penyemak Imbas Tor, yang kami cadangkan.

Bagaimana Kerja OnionShare berfungsi

Singkatnya, OnionShare mencipta pelayan web pada komputer anda dan menjadikannya mudah diakses melalui laman sesawang.

Sebaik sahaja dibuat, anda akan mendapat pautan untuk dikongsi dengan penerima yang dimaksudkan fail, yang hanya perlu membukanya menggunakan Pelayar Tor untuk memuat turun kandungan. Secara lalai, setiap fail hanya boleh dimuat turun sekali, tetapi jika anda mahu berkongsi dengan orang ramai, anda boleh mematikan ciri ini.

Berkongsi fail dengan screenshot OnionShare

Apa yang baru dalam OnionShare 2

OnionShare 2 bukan sahaja membolehkan anda menghantar fail tetapi juga menerima mereka.

Menerima fail dengan tangkapan OnionShare

Untuk menerima fail, masukkan ‘Mod Menerima’ pada OnionShare. Sekali lagi, kongsi pautan yang dibuat dengan sumber anda, yang kemudian boleh memuat naik fail melalui Penyemak Imbas Tor. Fail-fail akan muncul dalam folder pada pemacu keras anda.

Anda juga boleh membuat pautan ‘awam’ yang membolehkan anda menerima daripada pelbagai pihak, seperti peti mel tanpa nama untuk surat dan pakej.

Tetapi sama seperti mana-mana kotak drop tanpa nama, ingatlah bahawa orang boleh menghantar anda apa-apa. Pastikan fail tidak berniat jahat dan idealnya hanya buka jenis fail yang anda percayai, seperti .txt, .pdf atau .png. Dan walaupun begitu, ia mungkin berhemat untuk membukanya dalam Mesin Maya, atau TAILS.

OnionShare menerima tangkapan mod

Lebih banyak ciri baharu di OnionShare 2

OnionShare 2 mempunyai banyak ciri baru yang lain, termasuk:

  • Penggunaan persekitaran kotak pasir untuk Mac OS
  • Penggunaan alamat .onion generasi akan datang
  • Mod awam
  • Jika OnionShare mengesan seseorang cuba meneka URL anda, ia akan menutup pelayan
  • Banyak bahasa, termasuk Sepanyol, Portugis, Rusia, dan Jepun
  • Kongsi fail terus dari Desktop anda

Dapatkan OnionShare 2 hari ini

OnionShare adalah Perisian Bebas dan Sumber Terbuka. Anda boleh memuat turunnya dari laman web mereka atau membinanya terus dari GitHub. Selamat berkongsi!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me