Berkongsi fail dengan selamat dan tanpa nama dengan Onionshare

Berkongsi fail boleh menjadi masalah. Walaupun di dalam bilik yang sama dengan orang yang anda mahu berkongsi fail, pilihan yang paling mudah adalah sering untuk berkongsi dengan tong USB.

Tetapi apabila anda beratus-ratus atau beribu-ribu batu dari satu sama lain, tong USB tidak semestinya pilihan yang sesuai.

Perkhidmatan seperti Dropbox dan Google Drive telah membuat perkongsian fail antara individu lebih mudah, tetapi mereka juga sangat invasif dan memerlukan sejumlah besar kepercayaan dalam penyedia.

Bolehkah Anda Percayakan Perkhidmatan Fileshare Besar??

Apabila menyerahkan fail anda kepada pihak ketiga, anda membenarkan mereka melihat kandungan fail anda dan memberi mereka pengetahuan mengenai siapa yang anda kongsi fail ini dengan.

Di samping itu, tidak ada jaminan bahawa fail akan dipadam apabila pengguna meminta mereka dipadamkan. Fail-fail ini mungkin boleh diakses oleh pengendali tapak dan bilangan kerajaan atau penggodam yang tidak diketahui.

Alternatif lain tidak juga baik. Pelayan FTP sukar untuk didirikan dengan cara tanpa nama, terutamanya jika pelayan tertentu digunakan berulang kali. Mereka juga kos wang.

E-mel adalah pilihan, tetapi penyedia e-mel tanpa nama juga sukar untuk didatangkan, dan mungkin juga memerlukan sedikit wang.

Cara Pasang Onionshare:

Hari ini kami membentangkan alat percuma dan mudah digunakan yang boleh anda gunakan untuk berkongsi fail secara selamat dan tanpa nama dengan orang lain – selagi anda semua dalam talian pada masa yang sama.

Orang yang berkongsi fail perlu dipasang Tor Browsers (yang boleh dimuat turun di sini) dan berjalan, serta mendapatkan program Onionshare. Kedua-duanya tersedia untuk Windows, Mac dan Linux dan mudah untuk dijalankan dan ditubuhkan.

1. Anda Perlu Jalankan Onionshare dengan Pelayar Tor

Walaupun fail anda dikongsi, anda perlu mempunyai Pelayar Tor berjalan di latar belakang. Tidak perlu membuka laman web mana-mana sahaja, hanya tolak pelayar Tor terbuka di latar belakang.

2. Drag dan Drop atau Pilih Fail Anda

Apabila Tor sedang berjalan, buka Onionshare. Sebaik sahaja anda membuka Onionshare, anda akan dibentangkan dengan tetingkap utamanya.

Apabila Tor sedang berjalan, buka Onionshare. Sebaik sahaja anda membuka Onionshare, anda akan dibentangkan dengan tetingkap utamanya.

Anda kini boleh seret dan lepaskan fail ke tetingkap ini, atau pilihnya secara manual dengan mengklik Add Files.

Anda juga boleh menambah keseluruhan folder dengan Tambah Folder. Jika anda telah sengaja menambah fail atau membuat keputusan untuk tidak berkongsi, pilih fail itu dan klik pada Padam.

onionshare-tor

Butang Henti perkongsian secara automatik dipilih secara automatik. Selagi pilihan ini dipilih Onionshare akan menutup sambungan anda secara automatik apabila muat turun selesai. Ini hanya memastikan satu orang mempunyai akses kepada fail tersebut.

Sekiranya anda mahu berkongsi fail dengan lebih daripada satu orang, cabut pilihan ini. Untuk mula berkongsi fail, klik pada Perkongsian Mula.

image05

3. Buat Perkhidmatan Tersembunyi untuk Anonymity Lengkap

Langkah ini boleh mengambil masa beberapa saat. Di latar belakang Onionshare sedang mencipta perkhidmatan tersembunyi, yang pada dasarnya merupakan laman web .onion yang dihoskan pada komputer anda. Perkhidmatan ini tersembunyi dengan cara yang menjadikannya hampir mustahil untuk mengetahui di mana mereka berada secara fizikal. Malah Penyedia Perkhidmatan Internet atau VPN anda tidak akan dapat memberitahu bahawa anda menjalankan perkhidmatan yang tersembunyi, apalagi yang sedang anda jalankan.

onionshare-anonymity

4. Kongsi Pautan ke Penyemak Imbas Tor

Anda akan melihat URL yang kelihatan aneh muncul di bahagian bawah sebaik sahaja bulatan bertukar hijau. Ia juga akan disalin secara automatik ke clipboard anda. Ini adalah pautan ke URL .onion, di mana fail boleh dimuat turun.

Anda perlu menghantar url ini kepada siapa sahaja yang anda mahu berkongsi fail anda. Adalah penting untuk mengetahui bahawa setiap orang yang mempunyai url ini boleh memuat turun fail. Jika Henti perkongsian secara automatik didayakan, hanya orang pertama yang mengklik untuk memuat turun fail sebenarnya boleh mendapatkan fail tersebut.

Cara yang baik untuk berkongsi url ini secara anonim adalah melalui Off the Record (OTR). (Semak panduan kami untuk cara menyiapkan diri dengan akaun sembang tanpa nama).

berkongsi dengan

Pautan .onion mesti dibuka dengan pelayar Tor.

Inilah yang kelihatan seperti laman web apabila dibuka di Penyemak Imbas Tor. Adalah idea yang baik untuk membukanya sendiri sebelum anda berkongsi pautan itu, untuk menyemak semula senarai fail yang anda mahu berkongsi.

Penerima kini boleh mengklik pada pautan biru, yang memuat turun fail zip yang mengandungi semua fail.

Tor tidak terkenal dengan kelajuannya, tetapi dalam muat turun kami, kami mencapai kira-kira 300-500 KB / s, cukup untuk fail yang dikongsi bersama, seperti gambar dan dokumen.

Selepas fail telah dimuat turun sekali, Onionshare akan menamatkan sesi dan memberitahu anda jika pemindahan berjaya.

image03

Apabila fail telah dimuat turun, orang lain yang menavigasi ke halaman akan mendapati ia tidak wujud lagi (selagi anda memilih Hentikan perkongsian secara automatik). Dan sama sekali tiada rekod disimpan.

Onionshare bukan sahaja mengekalkan identiti dan lokasi penghantar dan penerima peribadi, ia juga mengekalkan kedua-dua pihak secara peribadi daripada satu sama lain.

Program ini membolehkan anda menerima fail daripada orang yang anda tidak tahu, tanpa mendedahkan siapa dan di mana anda berada – dan sebaliknya.

Onionshare telah dibangunkan oleh Micah Lee, ketua teknologi di Intercept, dan ahli lembaga Yayasan Kebebasan Akhbar.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me