Bagaimana untuk menggantikan pemacu keras lama atau rosak dengan selamat

pelupusan selamat keras

Jika anda seperti kebanyakan pengguna komputer lain, anda jarang akan membuang atau memadam data. Dan dengan ruang cakera menjadi lebih murah dan lebih murah, anda jarang perlu. Tetapi jika anda perlu menyingkirkan cakera keras lama, penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga terlebih dahulu.

Kos penyimpanan memori telah menurun secara mendadak sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Menurut data yang dikumpulkan oleh John C. McCallum, cakera keras dengan ruang yang cukup untuk memegang dua Terabytes (TB) data akan menelan kos $ 1,360 USD pada tahun 2004. Tiga tahun kemudian, pada tahun 2007, harga itu turun kepada $ 530 USD. Pada tahun 2010, ia hanya akan berharga $ 140 USD, dan pada 2013, $ 110 USD.

Hari ini anda boleh mendapatkan hampir dua kali ganda ruang sebanyak $ 110 USD, dan dua pemacu TB kini pada hujung yang lebih kecil dari spektrum cakera yang tersedia.

Cara Menyediakan Kegagalan Pemacu Cakera

Penting untuk memasang komputer anda dengan betul, untuk memastikan cakera keras disulitkan. Ini mudah untuk menyediakan pada Mac dengan FileVault yang terbina. Pengguna Windows boleh menggunakan program seperti Bitlocker untuk menyulitkan cakera keras mereka dan kebanyakan pengedaran Linux, seperti Ubuntu, mempunyai kemampuan penyulitan asli ini.

Adalah dinasihatkan untuk menyimpan cakera keras fizikal kedua (bukan hanya partition berasingan pada cakera keras dalaman anda). Komputer desktop sering boleh dengan mudah menyesuaikan cakera keras lain ke menaranya, dan cakera keras luaran akan dilakukan untuk menara kecil atau komputer riba. Jika anda hanya sandaran data penting anda, keperluan storan tidak akan mahal sama sekali.

Apa jua penyelesaian sandaran yang anda pilih, ingatlah untuk menyulitkan sandaran anda. Penyulitan biasanya digunakan hanya dengan kotak yang berdetik dan akan memastikan data dilindungi daripada penyitaan, kecurian, atau kerugian.

Kegagalan cakera keras boleh menjadi sukar untuk dijangka, dan kadang-kadang mereka tiba-tiba dan serta-merta membawa maut. Kebanyakan masa, bagaimanapun, kegagalan harddisk anda perlahan-lahan merayap pada anda, dengan semakin banyak kesalahan yang berlaku semasa boot komputer anda, lebih banyak sistem crash, dan semakin banyak fail yang tidak dapat diakses.

Semoga kegagalan kegagalan yang biasanya perlahan akan membolehkan anda memindahkan fail ke pemacu baru tanpa kehilangan data yang ketara.

Menggantikan Hard Drive anda

Memandangkan kelajuan di mana cakera keras semakin besar dan lebih murah, anda mungkin mahu menggantikan cakera keras mesin anda sebelum anda mengganti komputer anda. Cakera keras mempunyai bahagian yang bergerak pantas dan merupakan salah satu bahagian komputer yang paling tahan lama, dengan jangka hayat purata hanya tiga hingga lima tahun.

Walaupun begitu hidup yang singkat, terdapat pasaran yang meriah untuk pemacu keras yang digunakan. Sesetengah orang membelinya untuk simpanan data murah, sementara yang lain, seperti kumpulan kriminal, secara sistematik membeli cakera keras lama untuk mencari data peribadi dan rahsia syarikat.

Kata laluan dan kuki yang disimpan di cakera keras boleh menjadi sangat berharga, tetapi maklumat peribadi anda juga boleh menjadi permintaan yang tinggi, kerana banyak sebab, termasuk kecurian identiti.

Bagaimana Menangani Drive Lama Anda

Sebaik sahaja anda telah memindahkan data anda ke peranti baru, anda perlu menyingkirkan cakera keras lama anda. Sebaik-baiknya cakera keras lama anda masih berfungsi, dan anda boleh memformatnya dengan alat terbina dalam sistem pengendalian anda, seperti DiskWipe pada Windows, Utiliti Cakera pada Mac OS X, atau Gnome Disk Utility pada Ubuntu.

Cukup formatkan seluruh pemacu, tulis ganti dengan nol (pilih opsyen ini dalam utiliti cakera anda), dan ulangi proses sekali atau dua kali, hanya untuk memastikan.

Memulihkan data anda sekarang akan menjadi sangat sukar dan mahal. Walaupun musuh yang dibiayai dengan baik, seperti agensi pengintip kerajaan yang besar, mungkin masih dapat memulihkan beberapa data anda.

Sasaran pengawasan tinggi profil mungkin perlu menjalani beberapa langkah tambahan untuk menjadikan cakera keras mereka tidak dapat dibaca, seperti membongkar pemacu dan mengempelas permukaan cakera, atau mencincang bahagian-bahagian. Walau bagaimanapun, proses ini tidak digalakkan kepada pengguna yang tidak berpengalaman dan boleh menimbulkan bahaya kesihatan yang serius.

Pastikan Sistem Lama Dilindungi

Tidak pernah terlambat untuk memastikan cakera keras lama tidak mengandungi Data peribadi yang tidak disulitkan. Penyulitan tidak lazim seperti sekarang, walaupun seperti baru-baru ini tiga tahun yang lalu, jadi mungkin pemacu lama anda tidak terjamin dengan betul.

Sekiranya anda tidak mempunyai keupayaan untuk menghapus cakera keras anda, contohnya kerana komputer anda tidak lagi dapat mengesannya, yang lain mungkin juga tidak dapat mengakses data anda. Walau bagaimanapun, kadang-kadang sukar untuk menilai betapa mudahnya cakera keras dapat diperbaiki, dan ketidakpastian itu boleh menanggung risiko.

Cara paling mudah untuk menjadikan cakera keras anda tidak dibaca, dalam keadaan di mana anda tidak boleh mengaksesnya, adalah untuk menggerudi lubang masuk, atau menghancurkannya dengan tukul.

Memusnahkan cakera keras dalam fesyen sedemikian memerlukan berhati-hati dan pengalaman hebat dalam penggerudian. Anda mungkin perlu memohon banyak daya yang boleh menyebabkan kerosakan kepada anda atau persekitaran anda.

Lupuskan Pemacu Cakera Lama dengan selamat dan bertanggungjawab

Ingat bahawa pemacu keras tidak boleh dilupuskan dalam sampah rumah sahaja, kerana ia mengandungi bahan toksik dan sebahagiannya boleh dikitar semula. Pasar elektronik atau stesen kitar semula yang berdekatan anda sepatutnya dapat membantu anda.

Imej yang dipilih: Foto KirillM / Deposit

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me