Bagaimana menggunakan dompet Bitcoin yang multisignature

Dompet multisig Bitcoin dan cara menggunakannya

Bitcoin umumnya hanya boleh dibelanjakan oleh pemiliknya seperti yang dikenal pasti melalui hash kunci awam mereka, mis., Alamat Bitcoin mereka. Protokol Bitcoin membenarkan pelbagai jenis peraturan untuk menentukan dengan jelas kunci kriptografi yang boleh mengawal akaun.

Jenis yang paling popular dari akaun Bitcoin bukan standard ialah akaun multisignature (multisig). Alamat-alamat ini, yang bermula dengan 3 bukannya 1, hanya ada sejak 2012-tiga tahun selepas penubuhan Bitcoin.

Fungsi asas dompet multisignature

Apabila membuat dompet multisig, anda boleh menentukan jumlah tanda tangan yang ada dalam jumlah keseluruhan, dan berapa daripada mereka perlu membuat transaksi.

Jenis dompet yang paling sering dicipta adalah dompet 2-of-3, yang bermaksud terdapat tiga tanda tangan, yang mana dua diperlukan untuk menandatangani transaksi.

Dalam praktiknya, fungsinya serupa dengan akaun bank yang memerlukan penanda berganda. Tetapi kerana Blockchain dibina bukan pada kepercayaan, tetapi pada kriptografi dan konsensus, adalah mustahil untuk menipu, dan tidak ada pihak pusat boleh sewenang-wenangnya merebut dana.

Berikut ialah 4 kali apabila dompet 2-of-3 multisignature boleh berguna:

Cara menggunakan dompet multisig sebagai pengesahan dua faktor

1. Bagaimana menggunakan dompet multisig sebagai pengesahan dua faktor

Pengesahan dua faktor (2FA) tidak biasa untuk dompet Bitcoin tetapi sangat disyorkan untuk akaun dalam talian seperti e-mel atau storan awan anda. Dengan dompet multisig, pengesahan dua faktor juga boleh menjadi mungkin untuk dompet Bitcoin.

Persediaan:

 • Wallet 1: Komputer anda (tanpa sandaran)
 • Wallet 2: Perkhidmatan 2FA dalam talian
 • Wallet 3: Dompet kertas di dalam peti keselamatan anda

Bagaimana hendak melakukannya:

Setiap kali anda memulakan transaksi pada komputer atau telefon anda, transaksi tersebut harus ditandatangani oleh perkhidmatan dalam talian. Sebelum mereka menandatangani transaksi anda, mereka akan memerlukan anda memasukkan kod pengesahan dua faktor.

Kod 2FA boleh dijana pada telefon anda, dihantar kepada anda melalui mesej teks, atau bahkan datang dari peranti perkakasan. Mereka juga boleh mengenakan had transaksi pada akaun anda atau memerlukan tahap pengesahan yang berbeza untuk pemindahan yang berbeza.

Kelemahan:

Jika perkhidmatan 2FA di luar talian atau mendapat DDoSed, dana anda tidak akan tersedia sehingga anda boleh mencari dompet kertas di dalam peti keselamatan anda. Jika seseorang mempunyai kedua-dua peranti dan akses anda ke dompet kertas, mereka boleh memintas perkhidmatan 2FA sepenuhnya.

Bagaimana untuk menggunakan dompet multisig untuk keselamatan yang lebih baik

2. Cara menggunakan dompet multisig untuk keselamatan yang lebih baik

Jika anda takut bahawa komputer atau telefon pintar anda mungkin digodam, anda boleh menggunakan dompet 2-of-3 multisig untuk meningkatkan keselamatan anda.

Persediaan:

 • Wallet 1: Dompet mudah alih pada telefon anda (tanpa sandaran)
 • Wallet 2: Wallet di komputer anda (tanpa sandaran)
 • Wallet 3: Dompet kertas di lokasi berasingan

Catatan: Kami tidak membuat sandaran dompet kami kerana kami tidak mahu bimbang tentang mereka yang telah berkompromi dengan cara itu.

Bagaimana hendak melakukannya:

Setiap kali anda ingin membuat urus niaga, anda perlu memulakan transaksi dengan satu peranti (contohnya dengan mengimbas kod QR pada telefon anda), kemudian semak dan mengesahkan transaksi pada peranti anda yang lain.

Ia tidak mungkin untuk membuat urus niaga dengan hanya satu peranti, jadi jika telefon atau komputer anda digodam, anda tidak akan kehilangan Bitcoins anda. Jika anda kehilangan atau memecahkan komputer atau telefon anda, anda boleh memulihkan duit syiling anda dengan dompet kertas dan dompet lain yang masih ada. Sekiranya dompet kertas dicuri, pencuri tidak mendapat akses kepada syiling anda (kerana keperluan multisig).

Kelemahan:

Jika kedua-dua komputer dan telefon anda berehat pada masa yang sama, anda kehilangan Bitcoins anda. Anda boleh mempersiapkan diri untuk ini dengan membuat sandaran dompet digital anda, dalam hal ini anda perlu berhati-hati dengan cara anda membantunya. Hanya letakkan dua biji sandaran bersama di tempat yang sama jika anda yakin mereka selamat!

Cara menggunakan dompet multisig sebagai perkhidmatan escrow

3. Bagaimana untuk menggunakan dompet multisig sebagai perkhidmatan escrow

Bayangkan Alice mahu membeli barangan dari Bob melalui internet, tetapi dia tidak pernah bertemu Bob sebelum dan tidak pasti jika dia boleh mempercayainya. Alice tidak mahu menghantar wang itu terlebih dahulu, dan Bob tidak mahu menghantar barangan itu terlebih dahulu. Untuk menyelesaikan masalah ini, dan membolehkan Alice dan Bob berdagang, mereka boleh membuat dompet multisig dengan escrow pihak ketiga, Emma.

Persediaan:

 • Wallet 1: Alice di telefon atau komputernya (dengan sandaran)
 • Wallet 2: Bob di telefon atau komputernya (dengan sandaran)
 • Wallet 3: Emma di telefon atau komputernya (dengan sandaran)

Bagaimana hendak melakukannya:

Emma boleh menjadi orang atau syarikat. Alice dan Bob tidak perlu mempercayai Emma dengan wang atau barangan mereka, tetapi mereka perlu mempercayainya untuk tidak bercanggah dengan peserta lain. Ketiga-tiganya membuat dompet 2-of-3 multisig, dan Alice menghantar dananya ke alamat yang baru dibuat.

Bob kini boleh melihat bahawa Alice telah membuat pembayaran. Dia tidak boleh lagi mengambil wang itu selepas barangan itu dihantar, kerana dia hanya mempunyai tiga tandatangan yang diperlukan.

Selepas Bob telah menghantar barangan dan mereka telah tiba dengan Alice, Alice dan Bob dapat meneruskan wang itu kepada Bob. Sekiranya semuanya berjalan lancar, tandatangan Emma tidak diperlukan sama sekali, kerana tanda tangan Alice dan Bob cukup untuk menyelesaikan transaksi. Dandanan multisig 2-of-3 menjadikannya sangat mudah dan murah untuk Emma untuk menyediakan perkhidmatan itu (tidak seperti dalam penyelesaian escrow berasaskan bank tradisional).

Hanya jika ada masalah, Emma akan masuk dan membuat penghakiman. Dia boleh memilih untuk memihak kepada salah satu pihak, atau memecah dana dengan salah satu peserta. Emma tidak boleh mengambil wang itu sendiri, kerana dia memerlukan tandatangan sama ada Bob atau Alice untuk membuat apa-apa pemindahan.

Kelemahan:

Perkhidmatan Escrow bermanfaat dalam situasi di mana peserta tidak boleh mempercayai satu sama lain sama seperti ketika semua peserta tidak bernama. Walau bagaimanapun, tidak mudah untuk memastikan Alice dan Emma tidak bercanggah antara satu sama lain, atau orang yang sama. Alice atau Bob juga boleh cuba menyuap Emma.

Bagaimana untuk mendapatkan dana syarikat dengan dompet multisig

4. Bagaimana untuk mendapatkan dana syarikat dengan dompet multisig

Sebuah syarikat yang sedang berjalan di Bitcoin mungkin mengalami kesulitan untuk mendapatkan wang mereka dalam dompet tunggal tandatangan tradisional. Siapa yang sepatutnya mempunyai kunci kepada dompet dan siapa yang harus menyediakan pembayaran?

Sekiranya kunci sering direplikasi di antara beberapa penandatangan yang diberi kuasa, ada risiko kekunci yang digodam atau dicuri. Jika terlalu sedikit orang mempunyai akses kepada dana, mereka mungkin tidak dapat diakses selepas kemalangan.

Persediaan:

 • Wallet 1: Ketua Pegawai Eksekutif (tanpa sandaran)
 • Wallet 2: Akauntan (tanpa sandaran)
 • Wallet 3: Dompet kertas dalam peti keselamatan yang dipegang oleh lembaga

Bagaimana hendak melakukannya:

Dalam persediaan ini, baik CEO atau akauntan boleh lari dengan wang syarikat. Tetapi akauntan masih boleh menyediakan, menandatangani, dan lulus pembayaran kepada CEO, yang mengesahkan mereka dengan menambahkan tandatangan mereka. Jika sama ada akauntan atau CEO hilang atau kehilangan peranti mereka, mereka boleh mendapatkan semula akses kepada dana syarikat dengan menerangkan kepada lembaga untuk mendapatkan dompet kertas.

Kelemahan:

Ketua Pegawai Eksekutif dan akauntan masih boleh bercanggah antara satu sama lain dan melarikan diri dengan dana syarikat. Tetapi jika mereka tidak, mereka lebih baik mengelakkan menggunakan kereta atau kapal terbang yang sama. Jika kedua-dua kunci mereka dimusnahkan atau menjadi mudah diakses oleh pihak ketiga, dana tersebut hilang.

Mengapa bukan dompet multisignature digunakan lebih banyak?

Dompet multisig agak mahal, dan beberapa dompet mempunyai fungsi. Oleh kerana setiap transaksi mengandungi pelbagai tanda tangan, mereka juga jauh lebih mahal untuk disimpan di Blockchain, membuat tetapan multisig kurang menarik dalam kehidupan seharian anda.

Juga, Bitcoin belum digunakan cukup dalam situasi yang benar-benar menjamin dompet multisig, seperti perdagangan antarabangsa atau dana cryptocurrency yang memerlukan escrow atau memerlukan persediaan yang diedarkan dan selamat.

Format transaksi baru Bitcoin, dikenali sebagai ‘Segwit’, mengendalikan data tandatangan secara berbeza untuk membolehkan multisigs lebih murah, tetapi beberapa dompet menyokongnya lagi.

Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan Electrum Wallet untuk menggunakan urus niaga Segwit multisignature kos rendah.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me