Apakah tanda e-mel, dan bagaimana ia berfungsi?

Satu ilustrasi telefon dengan


Sekiranya anda baru menandatangani kontrak kerja baru, memuktamadkan pajakan di apartmen atau mengesahkan pinjaman dalam talian, kemungkinan anda telah menggunakan aplikasi e-tandatangan-atau boleh mendapat keuntungan dari satu.

Penggunaan perjanjian aplikasi e-tandatangan melonjak sebanyak 747% antara tahun 2012 hingga 2017. Banyak orang mendapat dengan program.

Aplikasi E-tandatangan dijamin dengan teknologi penyulitan / penyahsulitan yang dapat mengesahkan persetujuan kedua-dua pihak dan memberi kesaksian kepada kesahihan kesepakatan tersebut. Mereka praktikal tidak boleh meniru atau menjalin, menjadikannya jauh lebih berwibawa daripada perjanjian berasaskan kertas tradisional.

Bagaimanakah e-tandatangan berfungsi??

Aplikasi e-tandatangan menyelaraskan proses menandatangani salinan dokumen yang lembut. Pengguna menyimpan tandatangan mereka ke aplikasi menggunakan kaedah seperti menulis tandatangan mereka pada peranti skrin sentuh atau memuat naik fail gambar.

Untuk menandatangani dokumen, pengguna membuka dokumen dan menandai tempat di mana tandatangan diperlukan. Kebanyakan apl akan membantu anda menghantar e-mel dokumen yang ditandatangani seterusnya.

Adakah aplikasi e-tandatangan mengikat secara sah?

Semua kontrak elektronik mempunyai kesahihan undang-undang yang sama dan berdiri sebagai perjanjian berdasarkan dakwat. Itulah terima kasih kepada Akta ESIGN, yang diluluskan oleh Kongres pada bulan Jun 2000.

Salah satu penyokong utama ESEN adalah Senator Spencer Abraham, yang menolak untuk meneruskan bil pada tahun 1999, yakin bahawa ia akan membolehkan pertumbuhan perniagaan dalam talian. Kepentingan Amerika dalam ekonomi internet berada pada tahap demam pada masa itu dan beberapa negara telah meluluskan versi undang-undang mereka sendiri mengenai perdagangan elektronik. Akta ESEN persekutuan membantu mengenali kesahihan tandatangan elektronik untuk perdagangan antara negeri.

Walaupun hakim secara konsisten memutuskan untuk memihak kepada kontrak yang ditandatangani secara elektronik sejak petikan akta ini, penting untuk mengetahui bahawa mereka perlu yakin tentang niat di belakang perjanjian itu. Selain itu, jika seorang hakim mengesyaki bahawa dokumen telah diubah selepas menandatangani kerana keselamatan yang lemah atau log audit tidak tersedia, mereka mungkin memerintahnya sebagai tidak dapat diterima.

Jadi pada kali seterusnya anda membeli atau menandatangani aplikasi e-tandatangan, pastikan ia menggunakan standard teknikal yang ketat dan dilengkapi dengan reputasi yang padat.

7 apl e-tandatangan untuk dicuba

DocuSign

DocuSign mempunyai lebih daripada 200,000 pengguna, menjadikannya salah satu aplikasi e-tandatangan yang paling popular dan mantap yang digunakan hari ini. Ia mudah digunakan, dan kebolehubahsuaian adalah satu lagi titik kuat kerana ia menawarkan beberapa API yang boleh diintegrasikan ke dalam perisian anda yang sedia ada.

DocuSign menggunakan ciri keselamatan yang kukuh untuk melindungi perjanjian yang ditandatangani dan telah diberikan beberapa pensijilan keselamatan di seluruh dunia. Pelan standard bermula pada 25 USD sebulan, dengan percubaan percuma tersedia.

HelloSign

HelloSign termasuk pelanjutan penyemak imbas Chrome, memudahkan untuk meminta dan menandatangani dokumen dengan cepat. Selain itu, aplikasi asli untuk kedua-dua iOS dan Android menambah kepada pengalaman penggunanya. Anda boleh menggunakan tandatangan tersimpan untuk berbilang dokumen atau memuat naik gambar tandatangan sebenar anda dengan telefon anda.

Papan pemuka dalam binaan membantu mengesan dokumen, termasuk tandatangan yang belum selesai. Anda boleh menggunakan HelloSign secara percuma sehingga tiga dokumen setiap bulan, manakala pelan Pro menawarkan tanda tangan tanpa had hanya untuk 13 USD sebulan.

AdobeSign

AdobeSign adalah pakej gred perusahaan yang benar dengan harga yang sepadan. Ia adalah salah satu daripada syarikat perisian pertama yang mengusahakan ruang ini, dan ia menetapkan piawaian untuk aplikasi e-tandatangan lain yang telah diikuti.

Kontrak yang dilaksanakan menggunakan AdobeSign boleh ditandatangani dari mana-mana pelayar atau peranti mudah alih, tanpa perlu log masuk ke akaun Adobe. Selain itu, API Adobe bermakna anda boleh menyimpan tandatangan yang digunakan sebelum ini dalam aplikasi lain di seluruh suite Adobe.

Slot Adobe dengan sempurna dengan alat pihak ketiga yang lain seperti Salesforce dan mengikuti tanda aras pematuhan global. Pelan bermula pada 29.99 USD sebulan sehingga sembilan pengguna. Percubaan percuma dimasukkan.

Docsketch

Docsketch menawarkan pelbagai ciri termasuk pengesanan dokumen dan pengumuman penghargaan. Anda juga boleh memasukkan mesej yang diperibadikan dan ciri khusus lain bergantung pada pilihan pelan anda.

Laporan audit tertanam memastikan pematuhan dengan undang-undang tandatangan antarabangsa, dan perisian dilengkapi dengan pelan bebas yang membolehkan anda mendaftar tiga dokumen setiap bulan. Pengguna kuasa boleh memilih pelan tanpa had, yang berharga 15 USD setiap bulan. Ia termasuk menandatangani dan templat dokumen tanpa had, serta pilihan untuk menukar warna, imej, dan gaya font.

eSignLive

eSignLive bertujuan untuk memberi persaingan kepada AdobeSign dalam ruang perusahaan. Ia menawarkan ciri-ciri keselamatan terbaik dan dipercayai oleh syarikat besar seperti BMW dan IBM.

Perniagaan boleh menggunakan eSignLive baik dengan pelayan di premier (untuk keselamatan yang lebih besar) serta penyelesaian berasaskan awan untuk tenaga kerja jarak jauh dan perjanjian pihak ketiga. Ia boleh diakses di kedua-dua mudah alih dan desktop. Rancangan profesional bermula pada 20 USD sebulan. Percubaan percuma selama 30 hari dimasukkan.

Boleh ditandatangani

Signable adalah unik kerana ia menawarkan pilihan bayar-guna. Ia ditujukan terutamanya di pasaran Eropah. Ia mudah diintegrasikan dengan beberapa platform pihak ketiga seperti Zapier dan menawarkan sokongan pelbagai bahasa untuk bahasa Jerman, Sepanyol, Perancis, Belanda, dan Portugis, bersama bahasa Inggeris.

Tanda boleh didapati pada kedua-dua iOS dan Android, serta melalui e-mel. Bayaran setiap penggunaan bermula pada 1 GBP setiap dokumen, manakala rancangan korporat boleh meningkat sehingga 149 GBP sebulan.

Zegal

Zegal adalah firma undang-undang dalam talian yang menawarkan perkhidmatan e-tandatangan sebagai sebahagian daripada pakej undang-undang yang lebih luas. Papan pemuka menyimpan semua dokumen anda secara dalam talian dan membolehkan anda mengawal sepenuhnya segala yang anda buat, yang membolehkan kerjasama terjalin antara pihak yang diberi kuasa.

Zegal adalah perkhidmatan dalam talian, diakses melalui mana-mana pelayar. Lima tanda tangan pertama adalah percuma, maka langganan bermula sekitar 100 USD sebulan.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map