Apakah nod Bitcoin dan siapa yang memerlukannya?

Banyak logo Bitcoin daisy dirantai bersama-sama.

Rangkaian Bitcoin tidak mempunyai kuasa pusat yang memutuskan transaksi mana yang sah dan yang tidak. Tiada sesiapa yang mengeluarkan duit syiling, dan tiada sesiapa yang dapat membawa mereka kembali. Tiada siapa yang tahu bagaimana untuk mematikan Bitcoin. Sebaliknya, Bitcoin terdiri daripada komputer yang dikenali sebagai nod, yang boleh menjadi sekecil Pi Raspberry.

Apakah nod Bitcoin??

Nod ini dikekalkan oleh individu dan organisasi, dan beberapa orang mungkin menjalankan pelbagai nod. Node mempunyai pelbagai fungsi, lebih penting daripada yang lain. Node boleh dikonfigurasi untuk mempunyai beberapa fungsi ini dimatikan.

Bagaimana untuk menubuhkan nod Bitcoin anda sendiri.

Nod Bitcoin mungkin atau tidak boleh digunakan untuk Bitcoin perlombongan. Dalam proses perlombongan, nod akan memerlukan perkakasan tujuan khusus tambahan yang membantu mengira cabaran matematik berulang dalam bentuk loteri global. Ini membantu mengamankan rangkaian daripada penyerang, dan pelombong diberi ganjaran dengan Bitcoin dan yuran transaksi yang baru dikeluarkan.

Terdapat kira-kira 100,000 nod Bitcoin yang berjalan dan membuat rangkaian, walaupun nombor yang tepat sukar diperoleh. Ini kerana nod hanya sekeping perisian yang mana sesiapa sahaja boleh memuat turun, mengubah dan lari. Tidak ada kuasa yang mendaftarkan atau mengesahkan nod, atau bahkan menentukan nod apa.

Fungsi nod Bitcoin

Apabila melancarkan nod Bitcoin, ia pertama kali akan cuba menyambung ke nod Bitcoin lain dan memuat turun data sejarah, pergi kembali ke blok Bitcoin yang pertama, Blok Kejadian. Lebih khusus lagi, nod yang baru ditubuhkan akan meminta untuk memuat turun setiap blok Bitcoin yang wujud, kini lebih daripada 580,000. Ini bernilai kira-kira 220GB dan boleh mengambil masa yang agak lama, bergantung kepada sambungan internet.

Pengesahan peraturan

Nod Bitcoin kemudiannya akan mengira melalui tumpukan data sejarah ini dan pastikan semua aturan telah disediakan. Apa peraturan ini mungkin betul-betul boleh berbeza dari versi ke versi, tetapi secara umum set aturan Bitcoin kekal berterusan dari semasa ke semasa. Peraturannya sukar untuk diubah dengan tujuan: Jika anda mengubah peraturan yang mungkin anda temukan secara tiba-tiba tidak dapat berkomunikasi dengan rangkaian. Jika anda menghasilkan satu blok mengikut set peraturan baru, anda mungkin melihatnya ditolak oleh orang lain.

Bagi mereka yang memiliki Bitcoin, ia sering sangat penting untuk mengetahui apa yang mereka memegang. Peraturan yang mengawal rangkaian? Adakah peraturan ini diikuti? Berapa banyak syiling di sana, dan berapa banyak yang boleh dibuat oleh siapa?

Maklumat mengenai bayaran masuk

Bagi mereka yang menerima Bitcoin sebagai pembayaran, adalah penting untuk mengetahui sama ada pembayaran telah dibuat atau tidak, dan sama ada jumlah itu mencukupi. Tanpa mengumpul maklumat ini sendiri, mereka mesti mempercayai pihak ketiga, seperti laman web. Maklumat ini mungkin tidak tersedia pada bila-bila masa atau, lebih bermasalah, mungkin salah.

Satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti sama ada pembayaran telah dibuat atau tidak adalah untuk mengesahkannya dengan nod Bitcoin.

Maklumat mengenai peristiwa sejarah

Nod Bitcoin, secara lalai, akan menyimpan semua data Bitcoin bersejarah. Ini sangat berguna untuk rangkaian secara keseluruhan, kerana setiap peserta baru akan dapat menyambung ke nod anda dan menerima salinan data ini untuk mengesahkan transaksi bersejarah, tanpa keadaan semasa yang tidak dapat ditentukan. Walau bagaimanapun, ini memberikan jalur lebar kos, yang mungkin jarang atau mahal. Dalam situasi ini pengendali boleh memilih untuk mengehadkan berapa rekod sejarah ini untuk dikongsi. Oleh kerana rekod juga mengambil ruang pada komputer, seseorang boleh memilih untuk mengkonfigurasi nod mereka untuk memadam transaksi yang lebih lama dan blok yang tidak membimbangkan pengendali.

Pilihan lain

Ia juga mungkin untuk mengendalikan nod Bitcoin secara anonim melalui rangkaian Tor atau berfungsi secara eksklusif nod lain hanya boleh dicapai melalui Tor. Ini boleh dilakukan untuk menyembunyikan aktiviti Bitcoin daripada ISP atau pihak berkuasa, atau juga untuk menentang serangan DDoS dengan bersembunyi. Dalam kes di mana penerimaan internet terganggu atau tidak tersedia, adalah mungkin untuk menerima data dari suapan satelit dan berkongsi dengan orang lain melalui rangkaian jejaring Wi-Fi.

Jalankan nod anda sendiri

Untuk cryptocurrency untuk menjadi desentralisasi, adalah penting bahawa setiap orang dapat selalu menjalankan nod tanpa perlu diberi kuasa atau berlesen. Ini bermakna perisian untuk menjalankan nod mestilah bebas dan sumber terbuka, tetapi juga data yang diperlukan untuk mengesahkan seluruh Blockchain tidak boleh terlalu besar atau terlalu banyak beban pengkomputeran. Ia mestilah mungkin untuk menjalankan nod secara tanpa nama dan tanpa penapisan.

Sekiranya ia menjadi terlalu mahal dan membebankan untuk menjalankan nod, entiti yang menjalankan nod mungkin dapat bercanggah untuk menukar peraturan, memadam data sejarah atau mengubah peraturan yang ditetapkan, walaupun tanpa kita mengetahui.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me