Apa bandar pintar?

Kemudahan dan perkhidmatan bandar pintar

Kata-kata “bandar pintar” adalah praktikal percakapan bercakap-cakap awal hari ini. Di seluruh dunia, bandar-bandar sedang melaksanakan peranti IOT, sensor, dan komponen lain untuk menuai data dan memikirkan pandangan. Aspek lain juga mungkin termasuk penggunaan pengimbas muka, Wi-Fi awam, dan sistem tanpa tunai untuk penargetan yang lebih tepat atau menyelesaikan masalah tertentu.

Di permukaan, bandar-bandar pintar dengan sengaja menyelesaikan beberapa masalah terbesar dalam urbanisasi. Lampu isyarat pintar membantu menguruskan trafik jam sibuk dan mengelakkan kunci kekunci. Peralatan pintar dimatikan secara automatik apabila tidak digunakan, mengurangkan kos tenaga dan menghalang sisa. WiFi Wi-Fi membantu orang tetap berhubung. Dan integrasi teknologi yang lebih besar ke dalam operasi kerajaan dapat membantu mengurangkan pita merah, meningkatkan penyampaian perkhidmatan, dan meningkatkan hubungan negara-negara yang lebih dekat.

Jadi, apabila bandar-bandar pintar bermula dan mengapa mereka berada di sini?

Menurut Maklumat Umur, dorongan permulaan untuk teknologi pintar bandar datang dari bekas Presiden A.S. Bill Clinton melalui organisasi dermawannya, Yayasan Clinton. Pada tahun 2005, Clinton menggesa Cisco Systems untuk melihat perkembangan rangkaian, sensor, dan pusat data untuk membantu menjadikan bandar-bandar menjadi cekap dan produktif.

Akibatnya, Cisco memperuntukkan kira-kira 25 juta USD untuk sebuah program yang dikenali sebagai Pembangunan Bandar Bersambung. Bandar ujian awal ialah San Francisco, Amsterdam, dan Seoul, di mana ujian akan menentukan sama ada teknologi itu berpotensi. Tidak lama selepas fasa perintis, Cisco melancarkan bahagian Komuniti Pintar dan Sambungannya untuk mula membina teknologi secara komersil. 

Tetapi Cisco bukan satu-satunya gergasi teknologi yang menyaksikan masa depan lebih dekat dengan perancang bandar. Pada tahun 2008, IBM melancarkan inisiatif Smarter Planet untuk meneroka sistem dan teknologi pintar untuk bandaraya.

Rio de Janeiro adalah bandar pertama yang bekerjasama dengan IBM. Syarikat itu menyediakan pusat tindak balas kecemasan yang akan membantu pihak berkuasa tempatan mengumpul dan melihat maklumat daripada beberapa perkhidmatan pentadbiran, seperti polis, pengurusan lalu lintas dan tenaga. Sistem sensor seluruh bandar dibantu dengan data masa sebenar.

Contoh projek bandar pintar

Austin
Bandar Austin, Texas, pertama memberi isyarat untuk menggunakan teknologi untuk menyelesaikan cabaran bandar pada Mei 2016. Sejak itu, ia menggunakan grid pintar dengan menggunakan meter digital untuk mengoptimumkan penggunaan dan pengebilan tenaga. Data besar juga dimanfaatkan untuk meringankan trafik dan memaklumkan penduduk keadaan kecemasan. Wi-Fi awam percuma tersedia di taman, dan inisiatif data terbuka telah disediakan sejak 2013.

Boston
Inisiatif bandar pintar Boston berada di bawah Pejabat Mekanik Bandar Baru Datuk Bandar, secara rasmi dilancarkan pada tahun 2010. Kempen Go Boston 2030 bertujuan untuk menyelesaikan masalah lalu lintas dan mobiliti di bandar menggunakan kiosk digital, isyarat lalu lintas rangkaian, dan aplikasi telefon pintar. Kerajaan Boston mempunyai pasukan analisis data khusus yang diberi mandat untuk memperbaiki bagaimana bandar memperuntukkan sumber dan menguruskan projek-projek kerja awam. 

Amsterdam
Silsilah kota pintar Amsterdam bermula pada tahun 2016, apabila menerima Anugerah Modal Inovasi Eropah Suruhanjaya Eropah. Selain menganjurkan permulaan dan komuniti teknologi yang berkembang maju, Amsterdam juga berusaha untuk terus berada di atas trend tenaga boleh diperbaharui. Lori elektrik, misalnya, digunakan untuk mengambil sampah. Suria bas kuasa solar berhenti dan papan iklan. Atap cekap tenaga, meter pintar, dan suis lampu merupakan sebahagian besar daripada infrastruktur tenaga untuk isi rumah dan perniagaan. 

London
London sentiasa mempunyai minda berfikir yang inovatif dan berfikiran ke hadapan, jadi tidak hairanlah bahawa infrastruktur awam di bandar semakin dibentuk oleh teknologi. Terdapat beberapa hotspot Wi-Fi percuma yang bertaburan di sekitar ibu negara British, dan sistem pengangkutan awam mengagumkan menggunakan data besar untuk meningkatkan perkhidmatannya. Walau bagaimanapun, ada sisi murkier untuk ini: London adalah salah satu daripada bandar yang paling banyak diuji di dunia, dengan hampir 69 kamera CCTV untuk setiap 1,000 penduduk. 

Hangzhou
Menggunakan kamera yang dipasang di seluruh bandar China Hangzhou, projek bertumpu keselamatan yang bermula pada tahun 2015 secara drastik meningkatkan keupayaan polis untuk menyelesaikan jenayah harta benda. Kemudian datang City Brain, sebuah pusat kawalan lalu lintas jalan yang ditubuhkan oleh gergasi berteknologi Alibaba, yang mempunyai ibu pejabatnya di Hangzhou, yang menawarkan waktu nyata A.I. analisis terhadap aktiviti di banyak persimpangan lalu lintas. Sistem ini membuat pelarasan cahaya lalu lintas untuk melancarkan aliran lalu lintas, memotong masa menunggu pemandu sebanyak kira-kira 15% di kawasan ujian dan mencukur minit dari waktu perpanjangan keseluruhan mereka. Ia juga mendakwa melaporkan kemalangan jalan raya dengan ketepatan yang tinggi.

Toronto
Tetapi aplikasi yang paling bercita-cita tinggi projek bandar pintar adalah kerjasama antara Makmal Sidewalk Bandaraya Toronto dan Alphabet. Apabila ia bermula pada tahun 2016, projek ini bertujuan untuk membina sebuah kejiranan “dari internet.” Dengan bersungguh-sungguh untuk membina reputasi yang berkembang sebagai hub untuk bakat teknologi, bandar memberikan Lab Sidewalk akses hampir tidak terbatas kepada 12 hektar harta tanah utama di pusat bandar Toronto. Sejak itu projek itu telah menarik lebih banyak kontroversi daripada faedah ketara, termasuk peletakan jawatan beberapa eksekutif utama, peningkatan kritikan awam, dan implikasi yang menakutkan untuk privasi. 

Bahagian kedua dari siri ini akan berusaha untuk membongkok eksperimen Toronto dengan membina sebuah bandar yang lebih bijak dan membincangkan implikasi bahawa teknologi-teknologi ini mempunyai hubungan negara-penduduk. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me