Adakah saya memerlukan antivirus pada komputer saya?

harus-i-install-antivirus


Walaupun sains komputer mempunyai program komputer yang merangkumi sendiri sejak bertahun-tahun 1940-an, hanya pada tahun 1971 bahawa virus pertama, yang dikenali sebagai Creeper, telah dicipta.

Pencangkuk tidak melakukan apa-apa kemudaratan; ia hanya boleh memaparkan mesej. Virus komputer kedua yang wujud, yang digelar Reaper, telah dibuat dengan tujuan untuk memusnahkan Creeper.

Ia adalah 15 tahun lagi virus yang tidak berbahaya dan eksperimen sebelum Brain dilahirkan. Otak adalah virus yang ditulis oleh dua orang saudara Pakistan pada tahun 1986, bertujuan untuk mengesan salinan cetak rompak program pemantauan jantung mereka. Perkara-perkara yang meningkat dengan cepat dan Otak merebak ke banyak mesin berbanding yang dijangkakan. Para penulis mengeluarkan virus tanpa niat jahat. Malah, mereka juga termasuk nama, alamat, dan nombor telefon mereka dalam perisian.

Morris Worm adalah virus komputer pertama

Hanya dua tahun kemudian, pada November 1988, virus pertama merebak di Internet. Penulis, Robert Tappan Morris, tidak bermaksud membahayakan sama ada, tetapi itu tidak melindunginya daripada menjadi orang pertama yang disabitkan di bawah Akta Penipuan dan Penyalahgunaan Komputer 1986.

Walaupun Morris Worm tidak dibina untuk mencipta kerosakan, beberapa kesalahan pengaturcaraan membenarkannya melumpuhkan lebih dari 6,000 komputer dalam masa beberapa jam – sekitar 10% daripada saiz Internet pada masa itu. Dianggarkan cacing itu menyebabkan antara kerosakan 100,000 dan 10 juta USD. Ironinya ialah kita mengetahui skala serangan itu kerana cacing Morris, kerana virus itu dicipta untuk mengira saiz Internet.

Cacing Morris adalah panggilan bangun untuk ramai, dan ia membantu memulakan industri antivirus yang baru muncul. John McAfee mengasaskan syarikat eponim yang menjadikannya terkenal pada tahun 1987, dan lebih banyak syarikat antivirus muncul sejurus selepasnya; pada tahun 1988, Avira ditubuhkan di Jerman oleh Tjark Auerbach. Kemudian, pada tahun yang sama, Pavel Baudiš dan Eduard Kučera mencipta avast! di Republik Czech. Hanya beberapa tahun kemudian, Pada tahun 1991, Norton Antivirus diasaskan di Amerika Syarikat.

virus komputer pertamaAdakah virus? Kesempatan yang berdekatan.

Bagaimana program antivirus berfungsi

Program antivirus biasanya berfungsi dengan mengekalkan senarai semua virus yang diketahui. Setiap fail digital boleh dikenalpasti oleh apa yang disebut hash dan setiap hash unik mewakili virus yang dikenali.

Hashes sentiasa hanya beberapa aksara panjang, tidak kira berapa besar fail itu, dan mereka boleh dikira dengan mudah. Ini menjadikannya mungkin untuk menyimpan banyak hash tersebut dalam pangkalan data yang boleh dimuat turun.

Pendekatan hash berfungsi dengan baik apabila terdapat hanya sejumlah kecil virus. Ujian AV-salah satu pengeluar popular pangkalan data seperti itu, dilaporkan pada tahun 1994 mempunyai hanya lebih 28,000 virus dalam fail. Menjelang 1999, jumlah itu hampir 100,000.

Walaupun permulaan perlahan, jumlah virus mula berkembang dengan pesat. Menjelang 2014, terdapat 37 juta hash virus, hanya setahun kemudian terdapat 64 juta. Itulah peningkatan lebih dari 70,000 sehari.

Virus telah menjadi sebahagian besarnya polimorfik, yang bermaksud mereka berkelakuan seperti organisma biologi dan akan bermutasi sedikit setiap kali ia mereplikasi. Walaupun fungsi penting virus itu akan tetap utuh, ia tidak lagi dapat dikenal pasti dengan hashnya.

Kerana mutasi ini, program Antivirus juga memantau kelakuan perisian secara umum. Malangnya, ia menjadi sukar untuk memisahkan tingkah laku aplikasi yang sah dari yang tidak sah, kerana tiada fungsi pengaturcaraan boleh dikaitkan dengan virus. Akibatnya, program Antivirus sama ada cenderung kehilangan ancaman atau mengesan positif palsu.

Positif palsu sering dapat melatih pengguna untuk dengan cepat meluluskan potensi ancaman yang dijumpai oleh perisian antivirus, sedikit seperti budak lelaki yang menangis serigala.

‘Benarkan semua’ antivirus menjadi ‘menafikan semua’ penyemak imbas

Sistem pengendalian moden dan penyemak imbas dibina dengan virus polymorphic dalam fikiran. Walaupun model keselamatan lama sering berkembang di sekeliling falsafah ‘membenarkan semua, kemudian menambah pengecualian,’ aplikasi dan sistem hari ini dibina untuk menafikan segala-galanya sehingga pengguna secara khusus membenarkannya.

Ancaman seperti virus dan percubaan hacking telah menjadi begitu banyak sehingga kamus antivirus dengan berjuta-juta penyertaan mungkin akan terlepas beberapa, dan virus berkembang begitu cepat sehingga tiada lelaran yang sama.

selamatkan semak imbasRejim keselamatan yang tegar hendaklah digunakan sebelum keseronokan bermula.

Cara terbaik untuk memastikan keselamatan sistem anda

Satu sistem operasi yang disokong dan terkini adalah barisan hadapan pertahanan terhadap kod yang tidak dikehendaki berjalan di komputer anda.

1. Pastikan sistem anda sentiasa terkini

Mana-mana ancaman kepada sistem anda akan mencari untuk mendapatkan sedikit bug dan kelemahan untuk mengeksploitasi. Walaupun pepijat tidak jarang berlaku, mereka biasanya ditampal dengan cepat untuk menghentikan kelemahan menjadi isu keselamatan berskala besar.

Penting untuk memastikan telefon anda, komputer anda, dan semua aplikasi dan program berjalan pada mereka, juga terkini, untuk mempertahankan terhadap perisian hasad. Ini kadang-kadang boleh meletihkan, tetapi ia adalah perkara yang paling penting untuk memastikan anda selamat.

2. Buat sandaran tetap

Walaupun anda menyimpan sistem anda terkini, masih terdapat peluang kecil bahawa anda akan dijangkiti virus. Terdapat ancaman baru yang masih belum dianalisis dan ditemui dan berpotensi bahkan yang menyasarkan anda. Tidak mungkin Antivirus anda dapat mempertahankan anda terhadap semua ancaman tersebut.

Buat sandaran tetap semua data anda dan simpannya pada pemacu yang berasingan, sebaiknya cabut pemacu selepas anda membuat sandaran. Ini akan membolehkan anda memulakan dengan cepat sekali lagi dengan pemasangan sistem operasi anda yang baru, selalunya satu-satunya cara yang dijamin untuk menyingkirkan virus.

Adakah VPN melindungi saya daripada virus?

Walaupun VPN menjadikan mustahil Penyedia Perkhidmatan Internet tempatan atau penyedia Wi-FI menyuntik kod jahat ke dalam sesi penyemakan imbas anda, VPN tidak melindungi anda daripada virus dengan sendirinya.

Walaupun menggunakan VPN, anda masih perlu berhati-hati dengan lampiran e-mel dan muat turun. Anda tidak boleh membuka fail dengan format yang mencurigakan seperti .exe, .jar atau .js, dan hanya buka fail dari sumber yang anda percayai. Apabila ragu-ragu mengenai lampiran dari kenalan yang dipercayai, cuba hubungilah mereka melalui saluran berasingan untuk mengesahkan kesahihan mesej mereka.

Ya, anda masih perlu menjalankan perisian antivirus

Tidak ada salahnya menjalankan program antivirus, selagi ia hanya satu (dua program semacam itu akan sangat mengganggu satu sama lain).

Menjalankan program antivirus sebahagian besarnya membantu melindungi orang di sekeliling anda dengan sistem yang tidak dipasang dan ketinggalan zaman, dan memastikan anda tidak menyebarkan fail rosak virus secara tidak sengaja, walaupun mereka tidak dapat menjangkiti komputer anda.

Antivirus juga boleh membantu anda mengenal pasti ancaman yang dikebumikan dalam penyandar anda atau fail lain. Walaupun mereka tidak dapat menjangkiti komputer dikemas kini, anda mungkin tidak mahu mereka menggunakan sistem anda.

Imej yang diketengahkan: ar130405 / Kelab Foto Dolar
Trojan horse: imanie / Photo Photo Club
Keselamatan pertama: md3d / Photo Photo Club

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map