Adakah Craig Wright lelaki di belakang Bitcoin?

yang-is-satoshi-nakamoto

Adakah Satoshi sebenar boleh berdiri?

Itulah soalan mengenai minda semua orang minggu ini selepas saintis komputer Australia dan ahli perniagaan Craig Wright mendakwa bahawa Satoshi Nakamoto – pencipta Bitcoin.

“Pengakuan” Wright telah banyak diterbitkan di BBC, GQ, The Economist, dan blog pribadinya. Ia juga menimbulkan beberapa tanggapan yang mendakwa bahawa Wright sebenarnya bukan Nakamoto. Jadi siapa yang betul? Adakah Craig Wright adalah orang di belakang alias Satoshi Nakamoto? Kami memutuskan untuk memakai topi detektif kami dan menguraikan misteri diri kita sendiri.

Jadi di mana kita mulakan?

Tidak seperti wahyu alter ego lain, memburu identiti sebenar Satoshi Nakamoto telah melibatkan banyak individu yang spekulasi sebagai pencipta Bitcoin, tetapi setakat ini setiap calon yang mungkin menafikannya. Sehingga hari ini, identiti Satoshi Nakamoto kekal sebagai salah satu misteri besar internet.

Wright adalah yang terbaru dalam barisan panjang calon yang mungkin menjadi Nakamoto, walaupun dia adalah yang pertama yang mendakwa sebagai pencipta Bitcoin sendiri. Sebagai menyokong dakwaan liarnya, Wright telah menawarkan pelbagai bukti yang menghubungkan dirinya dengan pengaturcara sukar difahami, dan juga mempunyai sokongan dari orang lain di belakang Bitcoin yang mengesahkan dakwaannya. Jadi, apakah kepingan bukti? Dan mereka semua menumpuk?

1. Catatan Blog Terdahulu Pelepasan Bitcoin

Salah satu bukti yang paling awal dan paling mudah menunjukkan bahawa Wright adalah Nakamoto adalah koleksi jawatan dari blog peribadi bekas, menyebutkan keluaran Bitcoin yang akan berlaku sebelum cryptocurrency sebenarnya dikeluarkan.

Malangnya untuk Wright, bukti ini agak mudah dibantah. Beberapa laporan menunjukkan bahawa siaran Wright telah dibatalkan untuk memberi gambaran bahawa Wright mempunyai maklumat mengenai Bitcoin sebelum pembebasannya. Jawatan itu, tidak mengejutkan, telah dihapuskan dari blog Wright.

2. Sejarah Akademik dan Peribadi Wright

Mencipta Bitcoin bukanlah jalan yang bermakna dan petikan pada jenius kriptografi Nakamoto. Ramai telah membuat spekulasi bahawa senarai pencapaian akademik Wright yang mengagumkan menjadikannya calon yang baik untuk menjadi bapa Bitcoin. Menurut profil Linkedin yang dipadam sekarang, Wright memiliki Ph.D. dalam sains komputer dari Universiti Charles Sturt di Sydney, berkhidmat sebagai pensyarah dan penyelaras subjek di Universiti, dan juga mengembangkan kursus ijazah sarjana dalam forensik digital untuk sekolah.

Atau tidak. Forbes menerima kenyataan daripada CSU pada bulan Disember 2015 yang menyatakan bahawa

“Wright belum dianugerahkan Ph.D. dari CSU “.

Universiti juga enggan mengesahkan pencapaian lain Wright di CSU, yang menimbulkan persoalan mengenai kredibiliti tuntutannya yang lain. Tambahan lagi, Wright sebelum ini merupakan pusat penyiasatan oleh Pejabat Cukai Australia, yang bermula selepas usahawan melancarkan tuntutan mencurigakan untuk berjuta-juta dolar dalam kredit cukai. Bersama-sama, sejarah penulisan Wright tidak memberi banyak keyakinan bahawa dia adalah pendiri cryptocurrency yang dipertanggungjawabkan atas akauntabiliti dan keselamatan.

3. Tandatangan Digital dari Nakamoto

Walau bagaimanapun, fakta Wright membuat tuntutan yang meragukan tentang dirinya pada masa lalu tidak menjamin bahawa tuntutannya sekarang juga palsu. Untuk membuat keputusan itu, kita mesti melihat bukti yang dikemukakannya untuk menunjukkan dia adalah pencipta Bitcoin.

Wright didakwa mencipta tandatangan digital dan menambahnya pada ucapan oleh pengarang dan ahli falsafah pemenang Hadiah Nobel Jean-Paul Sartre. Kejayaan bukti Wright bergantung pada idea bahawa tandatangan digital dibuat dengan menggunakan kunci kriptografi yang hanya boleh dimiliki oleh Nakamoto.

digital-tandatangan-wrightWright mendakwa beliau menambah tandatangan digital baru, milik Nakamoto, kepada ucapan penulis Jean-Paul Sartre.

Jadi kerja bukti Wright? Kesepakatan dari keselamatan komputer dan bulatan cryptocurrency adalah “tidak”. Tanda tangan yang dibentangkan oleh Wright sebagai bukti tidak dilampirkan kepada sekeping tulisan oleh Sartre, tetapi hanya satu tanda tangan dari transaksi Bitcoin 2009 oleh Nakamoto. Dengan kata lain, Wright mengambil tandatangan digital yang ada dan membentangkannya sebagai yang baru untuk membuktikan identitinya sebagai Nakamoto.

Lain-lain telah mendakwa bahawa bukti Wright adalah sia-sia rumit dan, pada dasarnya, tidak terbuka untuk pengesahan. Mereka menuduh Wright sengaja membentangkan bukti yang membungkam untuk membodohkan ahli akhbar dan orang awam yang kurang akademik apabila bukti yang lebih sederhana cukup memadai. Sebagai pemaju teras Bitcoin telah menyatakan, Wright hanya perlu memberikan tandatangan, dikenali sebagai Nakamoto, pada mesej “Craig Wright adalah Satoshi Nakamoto,” dan bukannya “memfailkan tanda tangan orang lain pada dokumen yang tersedia secara terbuka dan menuntut bukti bahawa anda mereka.”

Wright telah bertindak balas terhadap skeptisnya, dengan mendakwa dia akan memindahkan “bitcoin dari blok awal” dan mengemukakan siri bukti-bukti yang boleh dibuktikan secara bebas “pada hari-hari yang akan datang.” Walau bagaimanapun, sesetengah pakar menegaskan bahawa walaupun memindahkan wang dari blok awal tidak cukup, dan Wright tidak dapat membuktikan kesnya melainkan jika dia dapat memindahkan duit syiling dari kumpulan pertama transaksi bitcoin (dikenali sebagai blok Kejadian) atau menandatangani mesej dengan kunci persendirian dari blok itu.

Untuk mengejutkan siapa-siapa, Wright membalas janjinya untuk memberikan bukti lanjut, dengan mengatakan dia “tidak mempunyai keberanian” untuk membuktikan kesnya dan (sekali lagi) memadamkan semua catatan blognya yang sebelumnya.

The Jury’s In, dan Wright Hampir Tentu Tidak Satoshi Nakamoto

Semua dalam semua, bukti tidak kelihatan untuk menyokong Wright. Tetapi lelaki itu sendiri tidak kelihatan bermasalah dengan keadaan itu, menyatakan

“Saya tidak mahu wang, saya tidak mahu kemasyhuran, saya tidak mahu adorasi. Saya hanya mahu ditinggalkan sendirian … Saya tidak akan pernah ada kamera lagi. “

Apabila kita mencapai akhir kontroversi minggu ini, hampir pasti bahawa Craig Wright bukan Satoshi Nakamoto. Tetapi soalan-soalan tetap: siapa Satoshi Nakamoto? Di manakah Nakamoto sekarang? Adakah calon yang akan mendakwa bahawa dia / dia / mereka hadir dalam kes yang lebih menarik? Hanya masa akan menentukan.

Imej yang diketengahkan: ulchik74 / Foto Simpanan
Craig Wright: Nypheean172 / Wikimedia Commons
Tandatangan digital: Julia Tim / Foto Deposit

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me