Adakah anda akan memperdagangkan privasi anda untuk aplikasi percuma? Ada yang tidak mempunyai pilihan.

Satu ilustrasi dari iPhone. Terdapat banyak ikon aplikasinya di skrin. Tapi tunggu! Terdapat sentuhan. Semua ikon, sebenarnya, ikon lokasi (seperti yang digunakan pada peta digital di mana-mana).


Setiap kali anda memberikan kebenaran aplikasi untuk mengakses kenalan anda atau mendengar mikrofon anda, anda memberikan pembangun aplikasi carte blanche untuk melakukan apa yang mereka suka dengan data. Sebahagian daripada mereka mungkin berkongsi dengan syarikat lain. Lain mungkin tidak. Tetapi mereka pasti menyusun semua mata data untuk membina profil digital yang komprehensif supaya anda lebih cenderung untuk mengklik pada iklan atau menghabiskan lebih banyak masa dalam aplikasi itu sendiri.

Penyelidik di University of Oxford menganalisis hampir sejuta aplikasi di kedai Google Play di seluruh A.S. dan UK. Penemuan mereka mungkin (atau mungkin tidak) mengejutkan anda: Lebih daripada 90% aplikasinya telah disediakan untuk mengesan dan menyampaikan maklumat kembali ke Google. Apl ini turut berkongsi data pengguna dengan median sebanyak 10 pihak ketiga, sementara hampir satu dalam lima apl mengagihkan data kepada lebih daripada 20 entiti.

Kedai aplikasi iOS tidak jauh lebih baik, walaupun tuntutan Apple sebaliknya.

Pengumpulan data agresif tidak dibuat untuk optik yang hebat. Tetapi mari kita mengambil langkah mundur dan memeriksa dinamik yang lebih besar pada permainan.

Pengumpulan data menjadikan aplikasi percuma mungkin

Keputusan Apple untuk membuka kedai apl iOS untuk pemaju pihak ketiga adalah masterstroke lengkap. Itulah walaupun Steve Jobs melaporkan perlawanan terhadap idea: Versi awal iPhone hanya dihantar dengan aplikasi yang dibangunkan oleh Apple.

Tetapi Jobs salah dan, bernasib baik kerana Apple, pandangannya tidak berlaku. Antara bulan Julai 2010 dan Disember 2017, pengguna memuat turun lebih daripada 170 bilion aplikasi dan menghabiskan utara 130 bilion USD di kedai aplikasi.

Dan dengan perbankan Apple sebanyak 30% dari setiap jualan app store, wajar untuk menganggap bahawa syarikat itu akan menjadi beberapa bilion dolar lebih miskin tanpa bantuan masyarakat pembangunan global.

Pada ketika ini, anda mungkin bertanya kepada diri sendiri, jika begitu banyak pengguna bersedia membayar untuk aplikasi yang mereka gunakan, maka mengapa pemaju menggunakan taktik seperti data penjejakan dan iklan yang disasarkan? Mereka sudah terjejas dalam berjuta-juta dari jualan kedai aplikasi, jadi mengapa risikonya berisiko pengguna dan menimbulkan permusuhan terhadap komuniti yang lebih besar?

Satu penjelasan adalah bahawa pengguna bersedia membayar untuk aplikasi yang sangat banyak tinggal di negara kaya. Apl ini cenderung mempunyai dasar privasi yang lebih baik kerana pendapatan yang dihasilkan berasal dari langganan, bukan penjualan data.

Tetapi bagaimana pula dengan populasi besar yang tidak mampu membayar untuk perkhidmatan aplikasi berkualiti tinggi? Ia adalah aplikasi percuma yang mereka belanjakan, dan aplikasinya pula perlu menghasilkan wang dengan cara lain.

Kami cepat memberi nasihat kepada pemaju untuk menyerang privasi kami, tetapi kami pernah menganggap idea bahawa mereka sebenarnya mungkin membuka internet kepada mereka yang sangat memerlukannya?

Apl untuk orang yang ada dan yang tidak ada

Untuk setiap aplikasi kecergasan percuma yang menjejaki dan memantau tabiat senaman kami dan berkongsi mereka dengan pihak ketiga, terdapat versi berbayar yang tidak akan mengintip kami. Ini cerita yang sama dengan aplikasi haid, aplikasi kesihatan, dan lain-lain. Ekosistem aplikasi telah menawarkan kepada pengguna pilihan: Bayar wang tunai terlebih dahulu atau nikmati produk kami secara percuma tetapi bersedia berkongsi data supaya kami boleh membuat wang entah bagaimana.

Bagi pengguna yang kaya, pilihannya adalah jelas. Mereka tidak berfikir dua kali mengenai berbaris di luar kedai-kedai Apple supaya mereka boleh menjadi yang pertama untuk mendapatkan tangan mereka pada model terbaru, atau tidak mengganggu mereka untuk membayar 10 USD sebulan untuk Spotify dan lebih banyak untuk Audible atau langganan premium untuk Tinder.

Berjuta-juta dolar dalam yuran langganan membenarkan aplikasi untuk membina pasukan pembangunan yang mantap dan produk yang berfokuskan privasi dan bijak. Tetapi mereka juga menyemarakkan kebangkitan internet yang sangat miring ke arah orang kaya.

Ia akan menjadi baik untuk mengusir semua kebimbangan keselamatan dengan mengisytiharkan bahawa pengguna hanya perlu membayar lebih banyak wang jika mereka ingin memuat turun aplikasi.

Tetapi gagasan itu akan menjadi antitesis tentang mengapa internet pertama kali muncul: Untuk memecahkan halangan kepada komunikasi dan pengetahuan. Sekiranya kita bergerak ke arah versi internet yang berdinding, kita akan melakukan kejahatan yang hebat terhadap penglihatan pengasas asalnya.

Kuasa teknologi untuk semua

Ia juga berfungsi. Teknologi komunikasi mudah alih terbukti dapat membantu golongan miskin yang miskin. Di Kenya, sebagai contoh, syarikat fintech M-Pesa telah membantu hampir 200,000 orang melepaskan kemiskinan dan menggalakkan kemasukan kewangan bagi mereka yang tidak mempunyai akaun bank.

Forum Ekonomi Dunia percaya telefon pintar dapat membantu menghapuskan kemiskinan global kerana mereka membantu orang mengakses maklumat dan alat kritikal. Dan jika anda mencari contoh yang lebih dekat ke rumah, berapa kali anda pernah mendengar tentang orang yang belajar bagaimana untuk kod melalui YouTube dan mengubah kerjaya sebagai hasilnya?

Jangan salah, saya masih menghadapi pelanggaran privasi yang sangat besar, seperti yang kita lihat dengan skandal Cambridge Analytica. Sebahagian daripada masalah itu adalah syarikat teknologi besar yang percaya bahawa mereka boleh lari dengan apa-apa. Tetapi jawapannya bukanlah suatu bantahan sejagat terhadap pengesanan data.

Kita semua menghargai privasi kita. Sekiranya anda mahu mengekalkannya, pasang penyekat iklan. Gunakan VPN. Hanya beli iPhone dan apl berbayar. Tetapi kita perlu memikirkan cara-cara yang tidak menyekat internet daripada membantu orang-orang yang kurang bernasib baik. Bagi mereka, tradeoff mungkin bukan masalah besar. Tetapi ia boleh menjadi kunci kepada masa depan yang makmur.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map