5 aplikasi biasa yang meletakkan privasi anda pada risiko-adakah anda menggunakannya?

Apl yang menyalahgunakan privasi anda.IlluminiPhone: Telefon anda melihat semua yang anda lakukan, pastikan ia tidak meniup.

Dengan jumlah aplikasinya yang tersedia hari ini, hampir semua orang mempunyai beberapa bentuk data peribadi dalam talian. Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi aplikasi anda mungkin mendedahkan privasi anda. Foto yang anda ambil, mesej yang anda hantar, dan lokasi anda yang tepat boleh dikumpulkan dan dijual untuk keuntungan.

5 jenis aplikasi yang tidak baik untuk privasi anda

Jangan terperangkap tanpa disedari. Berikut ialah melihat beberapa aplikasi biasa yang didapati untuk mendedahkan dan berpotensi menjual maklumat peribadi anda.

1. Glow dan pelacak tempoh yang lain

Apa-apa maklumat yang dapat dikesan kembali kepada anda harus dipertimbangkan sensitif, namun berpotensi menyerang maklumat tentang kitaran haid seseorang harus selalu menjadi pribadi.

Malangnya, itu bukanlah kes bagi para pelacak masa seperti Glow, yang telah digulingkan beberapa tahun yang lalu kerana mempunyai tetapan privasi yang sangat lemah dengan sesiapa sahaja dengan komputer dan beberapa jam lagi boleh mengakses dan menukar e-mel seseorang, semak sejarah seksual yang dirakamkan pengguna dan maklumat intim lain.

Apabila penyiasat dari Laporan Pengguna menjadi awam dengan penemuan mereka, syarikat di belakang Glow dengan cepat mengemas kini tetapan privasi mereka dan mengeluarkan versi aplikasinya yang dikemas kini.

Tidak kira sama ada syarikat itu sedar (atau peduli) tentang kelemahan ini sebelum ini, ia menunjukkan betapa sedikit protokol privasi yang dipertimbangkan ketika memasarkan aplikasi.

2. Aplikasi utiliti asas seperti Lampu suluh Terang

Anda fikir aplikasi mudah dengan fungsi tunggal tidak perlu mengakses maklumat seperti foto, e-mel, atau kenalan anda, tetapi anda salah. Lampu suluh Terang, aplikasi utiliti yang popular, menyelesaikan tuntutan undang-undang FTC beberapa tahun lalu atas tuduhan bahawa ia mengumpul lokasi GPS pengguna dan pengecam peranti yang unik, yang kemudiannya dijual kepada pihak ketiga.

Walaupun selepas skandal ini mula-mula datang ke cahaya (maafkan pun), orang terus memuat turun aplikasinya, memberikan syarikat cara mudah untuk membuat wang sementara secara peribadi menyerap data di latar belakang. Bercakap tentang meninggalkan orang dalam gelap.

Petua Pro: Kebanyakan telefon mempunyai lampu suluh terbina dalam, menjadikan aplikasi privasi-menghisap ini usang.

3. Starbucks dan pelbagai aplikasi kesetiaan

Walaupun aplikasi Starbucks menjadikannya lebih mudah untuk memesan frappuccino dua tingkat tinggi dengan serbuk kayu manis tanpa tanda nama anda, ia telah ditumpaskan untuk menyimpan maklumat yang sangat sensitif seperti kata laluan dan HTTP e-mel lebih daripada HTTPS, yang pada dasarnya tidak hanya meninggalkan pintu depan anda dibuka, ia membuka pintu lebar.

Untuk menambah penghinaan kepada kecederaan, langkah keselamatan yang cuai ini menjadi lebih berbahaya apabila anda menyimpan maklumat kad kredit anda pada aplikasinya. Bayangkan menggunakan aplikasi anda untuk membayar mocha anda sementara seseorang di latar belakang secara senyap mengambil perhatian terhadap kad kredit anda. Pemikiran yang menakutkan.

4. MeetMe, AffairD, dan aplikasi temu janji yang lain

Seolah-olah tidak cukup keras untuk memasukkan maklumat peribadi anda ke dalam aplikasi temu janji, kini anda perlu bimbang tentang maklumat sensitif yang dikumpulkan, dianalisis dan kemudian dijual. Aplikasi temu janji popular seperti MeetMe, yang memerlukan pengguna memasukkan agama mereka, umur, etnik, orientasi seksual dan banyak lagi, mewujudkan ID rahsia bagi setiap pengguna dan kemudian menghantar maklumat tersebut secara pukal kepada firma data-tanpa pengguna yang pernah mengetahui atau bersetuju.

AffairD, aplikasi temu janji yang lain, juga memberikan pengguna lebih daripada yang mereka tawarkan. Dengan menghantar paket data yang sangat peribadi ke atas HTTP, aplikasi “no-strings-attached” meninggalkan jejak untuk hampir semua orang dapat melihat. Nama anda, e-mel, kata laluan, dan lain-lain adalah musim terbuka.

5. Setiap pelacak kecergasan. Pernah.

Ia adalah masa yang pelik apabila syarikat insurans mula menawarkan diskaun untuk orang yang membeli tracker kecergasan. Pada pandangan pertama ia kelihatan seperti syarikat insurans menggalakkan pelanggan mengambil kesempatan daripada pengesan kecergasan untuk menjadi lebih aktif-dan ya, pasti ada kaitan antara pengguna yang lebih sihat dan risiko insurans yang lebih rendah-tetapi sebab sebenar mereka mahu pelanggan mereka mengesan tabiat kecergasan mereka adalah mudah: data.

Banyak ujian telah menunjukkan bahawa hampir setiap pelacak kecergasan di pasaran (walaupun Apple Watch yang didambakan) mempunyai sekurang-kurangnya beberapa kelemahan privasi. Pelacak terkenal seperti FitBit, Vivosmart dan Jawbone tidak hanya mendedahkan lokasi GPS tepat pengguna, mereka menggunakan tetapan keselamatan yang lebih lemah yang meninggalkan maklumat anda lebih mudah. Walaupun Apple Watch boleh dikatakan menyediakan pakej keselamatan keseluruhan yang terbaik, ia didapati menawarkan kemas kini melalui HTTP yang kurang selamat berbanding dengan HTTPS, meninggalkan privasi anda terdedah walaupun seketika. Walaupun masih, kepala dan bahu di atas aplikasi lain mengenai privasi.

Cara menyimpan data aplikasi anda secara peribadi.

4 cara untuk melawan dan menyimpan perkara peribadi anda secara peribadi

Kajian pada tahun 2016 melihat data yang ditambang dari telefon pintar. Bagi pengguna Android, data yang paling biasa dikongsi ialah alamat e-mel seseorang, di mana untuk iPhone ia adalah data GPS seseorang. Walau apa pun, itu adalah maklumat anda yang dijual dan oleh itu anda membantu melindungi.

1. Jauhkan VPN anda

Cara yang cepat dan mudah untuk membantu melindungi privasi anda adalah untuk memastikan VPN anda pada setiap masa. VPN akan menjamin rangkaian anda, secara automatik menyulitkan lalu lintas anda melalui HTTPS, dan menghalang ahli snoop dan pihak ketiga daripada merampas sistem anda.

2. Semak apa yang boleh diakses oleh apl anda

Tidak pasti aplikasi mana yang mempunyai akses ke akaun Google anda? Pergi ke halaman keselamatan Google, tatal ke bawah ke ‘Tapak Terhubung & Pautan Apps dan periksa aplikasi mana yang mempunyai akses ke e-mel anda. Dari sana, anda boleh memilih dan memilih aplikasi yang ingin anda simpan dan yang anda mahu buang. Anda mungkin terkejut dengan apl yang mempunyai akses.

3. Gunakan akaun e-mel palsu

Di samping itu, apabila memasuki maklumat peribadi, mungkin minat anda untuk menubuhkan akaun e-mel sekunder. Dengan cara itu jika maklumat anda menjadi terjejas, ia tidak akan dapat dikesan kembali kepada anda.

4. Kemas kini aplikasi anda

Akhir sekali, menjadikannya tabiat mengemas kini aplikasi anda dengan sentiasa. Selain ciri-ciri dan perkhidmatan baru yang terus ditawarkan, kemas kini aplikasi memberikan pengalaman yang lebih baik dan lebih baik.

Moral cerita ini? Jangan sekali-kali menganggap syarikat mempunyai kepentingan terbaik dalam fikiran anda. Dan hanya kerana aplikasi percuma tidak bermakna anda tidak membayar untuk cara lain.

Kesimpulan: Jagalah privasi anda kerana anda tidak boleh mempercayai syarikat-syarikat untuk melakukannya untuk anda

Malangnya, syarikat sentiasa menimbang sama ada aksesibiliti aplikasi bernilai mengorbankan privasinya, dan dalam sesetengah kes, ia memerlukan jumlah bencana (lihat: Snapchat) bagi mereka untuk mengambil sedikit masa untuk menangani kelemahan keselamatan mereka.

Berita baiknya adalah bahawa Apple mengumumkan bahawa mereka akan mula memerlukan aplikasi untuk menggunakan HTTPS secara lalai lewat tahun lepas; beberapa bulan kemudian Google mengikuti. Walaupun HTTPS perlahan menjadi norma, tidak semua aplikasi mematuhi peraturan.

Tetapi kita tidak keluar daripada zaman kegemilangan privasi. Seperti kata pepatah, Jika aplikasi percuma, anda mungkin membayarnya dengan cara lain.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me