3 mata wang kriptografi yang peduli dengan privasi anda

Altcoins yang peduli dengan privasi anda

Bitcoin adalah tidak pasti tanpa nama.

Walaupun benar bahawa anda tidak perlu menyambung nama sebenar atau nombor telefon anda kepada urus niaga Bitcoin, terdapat banyak cara untuk menjauhkan nama akaun anda.

Setiap cryptocurrency mempunyai beberapa bentuk blockchain yang menyimpan semua urus niaga yang pernah berlaku pada sistemnya selama-lamanya. Sesiapa sahaja boleh memuat turun blockchain ini dan melihat sejarah ini, menganalisa dan menyalinnya.

Jejak setiap Bitcoin, sebagai contoh, boleh mendedahkan pemiliknya dan penerima utama wang tersebut. Rangkaian blok altcoin yang paling privasi mengubah tanda tangan kriptografi Bitcoin menjadi teknik untuk menjadikan jejak ini lebih jelas.

Tidak berpuas hati dengan kekurangan privasi Bitcoin, sekumpulan kriptografi dan pengaturcara menetapkan untuk mewujudkan cryptocurrency alternatif (atau altroin), yang memberikan perlindungan privasi yang lebih kuat dan menjadikannya lebih sukar untuk menjejaki dana anda, mengetahui berapa banyak yang anda miliki, atau bayaran apa awak buat.

3 altcoin yang meletakkan privasi anda dahulu:

Monero

Ciri utama: Tandatangan cincin
Dicipta: April 2014 di bawah nama BitMonero
Moniker: XMR
Jumlah permodalan pasaran: US $ 1.3 bilion
Kelemahan: Saiz urusniaga (kB) yang besar
Urus niaga setiap hari: ~ 4,000
Total Blocksize: 29.2 GB

Ciri privasi: Tandatangan cincin

Monero telah melaksanakan konsep tandatangan cincin. Tandatangan cincin membuktikan bahawa seseorang dalam sekelompok orang menandatangani sesuatu, tetapi ia tidak mendedahkan siapa.

Bayangkan anda berdiri di hadapan sepuluh loker, setiap satu mempunyai nombor syiling yang tidak diketahui di dalamnya. Anda kini boleh membuktikan bahawa anda mempunyai kunci untuk salah satu loker ini, tetapi anda tidak perlu menunjukkan yang mana.

Hanya semasa transaksi anda membuka kunci dan memindahkan duit syiling kepada orang lain dan hanya anda dan mereka akan tahu berapa banyak duit syiling yang anda pindahkan.

Kritikan:

Monero menerima kritikan kerana sukar untuk digunakan, terutamanya untuk pendatang baru. Pembangunan mereka memberi tumpuan kepada seni bina teras duit syiling bukannya membina dompet atau integrasi mudah. Untuk masa yang lama, satu-satunya cara untuk berinteraksi dengan dompet Monero adalah melalui antara muka baris arahan.

Tandatangan cincin juga sangat mahal dan masa pengiraan untuk pengesahan agak panjang. Tandatangan memerlukan banyak data (satu transaksi piawai boleh lebih besar daripada 15kB, berbanding dengan 260 bait dalam Bitcoin). Sudah tentu, data juga perlu dipindahkan dan disimpan, yang membuat blokchains dengan tandatangan cincin yang mencabar untuk meningkatkan ke atas.

Dash

Ciri utama: Coinjoin
Dicipta: Januari 2014 dengan nama Darkcoin
Moniker: DASH
Jumlah permodalan pasaran: US $ 2 bilion
Kelemahan: Membuat andaian yang tidak terbukti mengenai privasi dan keselamatan
Urus niaga setiap hari: ~ 5,000
Total Blocksize: 4GB

Ciri privasi: Coinjoin

Dash menggunakan mekanik Coinjoin (yang juga tersedia untuk Bitcoin) yang banyak pengguna mengikat urus niaga mereka menjadi satu, menjadikannya sukar bagi pemerhati melihat input mana yang menjadi output (lihat grafik di atas). Masih, bagaimanapun, mungkin untuk menentukan alamat mana yang mempunyai jumlah dana di dalamnya.

Kritikan:

Pengkritik menuduh Dash berlari seperti sebuah syarikat profesional, bukan sebuah pasukan yang terdesentralisasi. Ketakutan adalah bahawa penyerang projek, sebagai contoh, kerajaan, hanya perlu berkompromi satu organisasi untuk melemahkan cryptocurrency. Memandangkan Dash memfokuskan lebih banyak kepada pemasaran daripada membangunkan duit syiling, ia juga boleh mendorong keutamaan keselamatan di belakang. Sebagai contoh, komitmen terakhir ke repositori Github mereka adalah lebih setengah tahun lalu.

Mekanisme Coinjoin menerima kritikan untuk menjadi solusi privasi yang tidak memadai yang, jika dilaksanakan dengan benar, tidak akan memerlukan blok baru. Kelebihan utama Dash atas Coinjoin Bitcoin adalah bahawa setiap orang dalam Dash dikehendaki menggunakannya, yang bermaksud pengguna tidak melekat begitu banyak untuk menghargai privasi mereka.

Terdapat juga kebimbangan sekalipun bahawa pelaksanaan salah satu Coinjoin masih boleh membuka pengguna untuk menamakan semula, kerana grafik di bawah menggambarkan.

Buat Bitonic tanpa nama dengan Joinmarket.

ZCash

Ciri utama: Keterangan-keterangan sifar
Dicipta: Oktober 2016
Moniker: ZEC
Jumlah permodalan pasaran: US $ 600 juta
Kelemahan: Beberapa menggunakan Proofs Zero-knowledge
Urus niaga setiap hari: ~ 5,000 (~ 12 yang menggunakan ciri privasi penuh)
Total Blocksize: 7.7 GB

Ciri privasi: Keterangan sifar pengetahuan

Konsep bukti pengetahuan sifar adalah untuk menunjukkan kepada anda penyelesaian untuk masalah tanpa mendedahkan penyelesaiannya.

Bayangkan mempunyai dua syiling di hadapan anda, satu milik anda dan satu yang dimiliki oleh orang lain. Bukti-bukti saintifik membolehkan anda menunjukkan tanpa keraguan bahawa anda memiliki salah satu syiling, tanpa mendedahkan yang mana satu itu. Dengan menggunakan ciri ini, anda boleh membuktikan bahawa anda mempunyai syiling, tetapi bukan duit syiling yang anda miliki – tiada siapa yang dapat melihat berapa banyak duit syiling anda, walaupun mereka tahu alamat anda.

Kritikan:

Adegan cypherpunk mengkritik ZCash sebagai sebuah syarikat, bukannya kumpulan orang yang terdesentralisasi. ZCash mengumpul wang daripada firma Venture Capital, dan 20% daripada ganjaran perlombongan ZCash kembali kepada pelabur awal ini.

Integriti bukti-bukti pengetahuan sifar bergantung kepada upacara penciptaan utama awal, di mana kunci penyulitan dibuat dan kemudian dimusnahkan. Menjejaki ZCash bermaksud mempercayai upacara ini kerana sesiapa yang memiliki kunci ini boleh dengan sewenang-wenangnya membangunkan ZCash dari mana-mana tempat.

Sama seperti tandatangan cincin, bukti nol pengetahuan menggunakan banyak kuasa pemprosesan dan jalur lebar dan mengancam skalabiliti projek. Tidak seperti di Monero, ZCash telah membuat penggunaan bukti tanpa bukti pengetahuan, dan kurang dari 1% daripada semua transaksi menggunakannya, yang menjadikannya sukar untuk menggunakan ZCash sebagai kenderaan pembayaran tanpa nama.

Bolehkah Bitcoin melaksanakan tandatangan cincin dan bukti kosong pengetahuan untuk privasi lebih lanjut?

Walaupun ia boleh dilaksanakan untuk menandakan tandatangan cincin dan pengetahuan sifar di Bitcoin, sangat tidak mungkin ia berlaku kerana keengganan ekosistem Bitcoin untuk membuat perubahan yang penting dan berisiko dan kebolehan skalabiliti teknik cryptographic ini.

Walaupun transaksi Coinjoin boleh dilakukan di Bitcoin, mereka jarang digunakan, menjadikannya kurang berguna sebagai jubah privasi.

Terdapat banyak idea tentang cara membuat Bitcoin lebih tanpa nama, termasuk Rangkaian Kilat, Tanda Tangan Schnorr, dan lebih banyak konsep esoterik seperti Mimblewimble.

Data yang dikumpul dari Bitinfocharts dan Coinmarketcap.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me