VPN vs VNC – Cila është më e sigurt? Cila është më e shpejtë?


VNC (Virtual Network Computing) dhe VPN (Virtual Private Network) mund të duken të ngjashme, por ato në fakt janë krejt të ndryshme.

Virtual Network Computing përdoret në kompjuterë për të parë dhe kontrolluar makinat e tjera nga distanca mbi një lidhje rrjeti. Extremelyshtë jashtëzakonisht e dobishme për të përdorur një desktop në rrugë ose nga një pjesë tjetër e shtëpisë. Shtë gjithashtu një mjet i mirë për administratorët për të zgjidhur telashe kompjuterët me rrjetë.

VPN, nga ana tjetër, lidhin kompjuterat në një rrjet të sigurt duke përdorur një server specifik. Do të dhënë e dërguar mes këtyre kompjuterave është e koduar, duke e bërë atë një zgjidhje ideale për bizneset dhe ata që duan të mbrojnë informacionin e tyre.

Si funksionojnë VNC-të?

Kodi i VNC është burim i hapur nën licencën e përgjithshme publike të GNU dhe është zhvilluar në AT&Laboratorët T.

VNC është ndërtuar në Remote Framebuffer ose RFB. Ky protokoll i fuqishëm lejon një server të azhurnojë kornizën e kompjuterave në kompjuterë të largët. Isshtë një platformë e pavarur, kështu ai mund të përdoret në të gjitha sistemet operative dhe ndërfaqet grafike.

VNC përdor një model klient-server, ku një shikues është i instaluar në një kompjuter lokal dhe është i lidhur me një të largët. Ai interpreton komandat e përdoruesve të tilla si tastet ose klikimet e miut nga shikuesi dhe kryen veprime përkatëse në server.

Të gjitha makinat VNC duhet të lidhen me TCP / IP dhe të kenë porte të hapura për të lejuar trafikun nga adresat IP në pajisjet që duhet të lidhen

Cilat janë përdorimet e zakonshme të VNC?

 1. Punonjësit në distancë
  Shumë biznese lejojnë stafin të përdorin kompjuterat e tyre nga distanca, ndërsa ata janë larg nga zyra. Ata mund të hyjnë në dokumentet e rëndësishme të organizatës së tyre nga kudo tjetër duke përdorur një lidhje VNC. Kjo gjithashtu rrit sigurinë pasi të dhënat asnjëherë nuk duhet të largohen nga zyra.
 2. Proceset e vazhdimësisë së biznesit (BCP)
  Ndonjëherë një katastrofë mund ta bëjë të vështirë ose të pamundur qasjen fizike në vendin e punës. Meqenëse shumë kompani ruajnë të dhënat në cloud, një VNC mund të jetë jashtëzakonisht i dobishëm këtu. Në rast fatkeqësie, ju nuk mund të jeni në gjendje të përdorni një server përmes mjeteve normale. Disa ofrues do t’ju lejojnë të nisni një VNC të përkohshëm për të lejuar hyrje të largët në tastierë.
 3. Mbështetje teknike në distancë
  VNC është një nga zgjedhjet më të njohura për mbështetje të teknologjisë së largët. Teknikët mund të përdorin kompjuterin tuaj sikur të ishin në vend dhe të rregullojnë shpejt problemet pa pasur nevojë për ndonjë njohuri paraprake të personit që ka nevojë për mbështetje. Shumë departamente të TI përdorin VNC për të siguruar një mbështetje teknike gjithëpërfshirëse. Shtë zgjidhja perfekte pasi marrësi mund të shikojë se gjithçka ndodhë në ekran dhe të futet kur të jetë e nevojshme. Sidoqoftë, megjithëse VPN dhe VNC janë ndër termat më të përdorur në fushën e teknologjisë së informacionit, ato nënkuptojnë gjëra krejt të ndryshme.

Cilat janë disavantazhet e VNC?

 • Ata përdorin bandwidth të tepërt
  Një VNC përdor shumë bandwidth. Për të luftuar këtë, është më mirë të përdorni ekrane grili me rezolucion të ulët për transferime më të shpejta.
 • Ata vrapojnë më ngadalë
  Forma më themelore e kodit VNC përdor kodimin e papërpunuar. Kjo është një teknikë shumë primitive dhe e ngadaltë, dhe nëse klienti dhe kompjuterët e serverit nuk ndajnë metoda të përparuara të kodimit, ekrani i papërpunuar dërgohet nga një në tjetrin pixel-nga-pixel nga e majta në të djathtë. Zakonisht, vetëm pikselët e ndryshuar dërgohen për të kufizuar efektet negative. Kjo është mirë për lëvizje të vogla si kursori i miut ndryshon por nuk do të funksionojë kur të ndryshohet i gjithë ekrani.
 • Përdorueshmëria e zvogëluar e aplikacionit
  VNC vetëm ju lejon të përdorni aplikacione të instaluara në kompjuterin e largët. Nëse dëshironi të përdorni një aplikim lokal nga distanca, së pari duhet ta instaloni atë në makinën e largët.

Cilat janë ndryshimet midis një VNC dhe një VPN?

Një VNC zakonisht përdoret për të kontrolluar desktopet nga një kompjuter tjetër duke përdorur një lidhje rrjeti.

Një VPN është një zbatim shumë i popullarizuar i softuerit që gjithashtu lejon përdoruesit të lidhin kompjuterat e tyre në një rrjet.

Një VPN siguron koncepte më të avancuara, si protokollet e tunelizimit. Shtë një mënyrë për të ndërtuar një rrjet privat mbi një publik më të madh si Interneti.

Një VNC ju lejon të kontrolloni një kompjuter të largët, përgjithësisht mbi një VPN.

Një VPN do të lejojë që çdo aplikacion në desktopin tuaj të hyjë në internet përmes një lidhje të sigurt dhe të koduar. Ai gjithashtu do të fshehë identitetin tuaj duke ndryshuar adresën e IP duke ju dhënë mundësinë e hyrjes në një bollëk të faqeve të internetit të kufizuara.

 VNC kundrejt VPN. Cila është më mirë?

Edhe pse VPN-të janë më të ndërlikuara për t’u vendosur sesa lidhjet VNC, ato ju lejojnë të përdorni aplikacione lokale në një rrjet të largët ashtu si nëse keni qenë në shtëpi ose në zyrën tuaj.

VPN mundësojnë lidhjet VNC në desktopët përmes rrjeteve të largëta dhe sigurohuni që serverët nuk janë të ekspozuar në internetin publik. Kjo përmirëson shumë sigurinë duke përdorur një VPN për t’u lidhur me një rrjet të largët dhe duke përdorur një klient lokal VNC për të hyrë në kompjuterat.

VPN ju lejojnë të transferoni skedarë nga një dosje në distancë në një dosje lokale dhe të shtypni dokumente në një server të largët në printerin tuaj lokal, ndërsa një VNC ju lejon vetëm të përdorni një kompjuter primar të largët.

Privatësia është një shqetësim kryesor këto ditë, dhe një VPN është një mënyrë e shkëlqyeshme për të ruajtur privatësinë dhe anonimitetin. VPN kodojnë të gjithë trafikun midis kompjuterit tuaj dhe pikës hyrëse të VPN. Ato gjithashtu mund të jenë shumë të dobishme kur shmangni censurën në internet ose përdorni një adresë IP që nuk lidhet drejtpërdrejt me ju.

Kur zbret në të, një VNC është e shkëlqyeshme për bizneset ose individët që duan të hyjnë në një kompjuter të largët, por një VPN është më e mirë për ata që gjithashtu duan të kodojnë skedarët e tyre dhe të sigurojnë të dhënat e tyre.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map