Udhëzuesi i fundit për Shfletuesin Tor (me këshilla të rëndësishme) 2020


Nëse jeni kurioz për shfletuesin Tor, atëherë e dini se sa e rëndësishme privatësinë tuaj dhe anonimatin tuaj në internet mund te jete. Po, shfletuesi Tor është një mjet i shkëlqyeshëm që mund t’ju ndihmojë të mbani të sigurt. Por ka shumë konfuzion në lidhje me të mirat dhe të këqijat e saj, dhe veçanërisht, rreth si lidhet me VPN-të.

Ky udhëzues do t’u përgjigjet atyre pyetjeve dhe më shumë. Ne do të shpjegojmë si funksionon ky mjet i fuqishëm dhe çfarë duhet të konsideroni kur vendosni nëse ka të drejtë për ju.

Në këtë faqe:

Farë është Tor?
A është Tor një VPN?
Si funksionon Tor?
A është i sigurt Tor?
Disavantazhet e Tor
Përdorimi i Tor me një VPN

Isfarë është Browser Tor?

Shfletuesi Tor është i ngjashëm me një shfletues normal të internetit në shumë mënyra. Nuk është më e vështirë për t’u përdorur sesa Google Chrome ose Microsoft Edge. Dallimi është se shfletuesi Tor ju lidh me internetin përmes rrjetit Tor.

Tor është softuer me burim të hapur që ju ndihmon të qëndroni anonim në internet. Kur shfletoni internetin duke përdorur shfletuesin Tor, trafiku juaj drejtohet rastësisht përmes një rrjeti serverash përpara se të arrini destinacionin tuaj përfundimtar, në mënyrë që të mbroni vendndodhjen dhe identitetin tuaj.

Emri “Tor” është i shkurtër për Rutin Onion. Kjo i referohet mënyrës me të cilën Tor mbron të dhënat tuaja duke e mbështetur atë në shtresa të shumta të kriptimit si një qepë.

A është Tor Browser një VPN?

Shfletuesi Tor dhe VPN janë të dy mjetet për mbrojtjen e intimitetit tuaj në internet. Ata nuk janë e njëjta gjë, megjithatë. Ato janë dy teknologji shumë të ndryshme që të mbrojnë në mënyra të ndryshme.

Kur përdorni një VPN, të gjitha të dhënat tuaja sigurohen me encryption fund-në-fund. Më pas drejtohet përmes një kanali të sigurt në një server të largët që ju lidh me uebfaqen që po përpiqeni të vizitoni.

Shfletuesi Tor mbron intimitetin tuaj në një mënyrë tjetër, të cilën e shpjegojmë më poshtë.

Gjëja e rëndësishme është që shfletuesi Tor nuk është një VPN, por ju mund të përdorni të dy mjetet së bashku për të maksimizuar sigurinë dhe privatësinë tuaj.

Si funksionon Shfletuesi Tor?

Megjithë sistemin kompleks të shfletuesit prapa skenave, ai është në të vërtetë shumë i lehtë për t’u përdorur. Ju thjesht shkarkoni dhe instaloni shfletuesin Tor, pastaj lidheni me internetin ashtu si ju do me ndonjë shfletues tjetër.

Tor përdor një sistem unik që është zhvilluar nga Marina e SHBA për të mbrojtur komunikimet e inteligjencës qeveritare.

Të dhënat tuaja janë bashkuar në shtresa të paketave të koduara para se të hyjnë në rrjetin Tor. Kjo është atëherë drejtuar përmes një serie të serverëve me veprim vullnetar të quajtur nyje ose reletë.

Sa herë që të dhënat tuaja kalojnë nëpër njërën prej këtyre stafeve, hiqet një shtresë e kriptimit për të zbuluar vendndodhjen e stafetë tjetër. Kur të arrini stafetën përfundimtare në rrugën tuaj, të njohur si nyja dalëse, shtresa e fundit e kriptimit hiqet dhe të dhënat tuaja dërgohen në destinacionin e tij përfundimtar.

Reldo stafetë vetëm deshifron të dhëna të mjaftueshme për të ditur vendndodhjen e stafeve të mëparshme dhe të radhës. Meqenëse çdo rrugë gjenerohet rastësisht dhe asnjë prej stafeve nuk mban shënime, është gati e pamundur që veprimtaria juaj të gjurmohet te ju përmes rrjetit kompleks të Tor.

Sa i Sigurt është Shfletuesi Tor?

Shfletuesi Tor është shumë efektiv tek duke fshehur vendndodhjen tuaj dhe duke mos lejuar ndjekjen e trafikut. Almostshtë pothuajse e pamundur që veprimtaria juaj në internet të gjurmohet përmes rrjetit të Tor-it tek ju.

megjithatë, Shfletuesi Tor nuk është plotësisht i sigurt. Sistemi ka disa dobësi. Meqenëse çdo server në rrjetin Tor është vullnetar-operuar, ju kurrë nuk e dini se kush qëndron pas stafetave nëpër të cilat udhëtojnë të dhënat tuaja.

Në përgjithësi, kjo nuk është çështje sepse secila stafetë mund të hyjë në vendndodhjen e stafeve të mëparshme dhe të ardhshme – përveç nyjes së daljes.

Nyja e daljes heq shtresën përfundimtare të enkriptimit në të dhënat tuaja. Nuk mund të hyjë në vendndodhjen tuaj origjinale ose në adresën IP, por është e mundur që një nyje daljeje të spiunojë aktivitetin tuaj nëse vizitoni një uebfaqe të pasigurt të HTTP.

Shfletuesi Tor është gjithashtu i prekshëm nga sulmet e njëjta që janë shfletuesit e tjerë. Shtë një ide e mirë të fikni shtojcat dhe skriptet e shfletuesit nëse po përpiqeni të qëndroni anonim, sepse këto mund të shfrytëzohen për të zbuluar informacione si adresën tuaj IP.

Cilat janë disavantazhet e Shfletuesit Tor?

Pengesë më e madhe në përdorimin e shfletuesit Tor është shpejtësia. Për shkak se të dhënat tuaja duhet të udhëtojnë nëpër stafetë të shumtë përpara se të arrini në destinacionin tuaj përfundimtar, shfletimi mund të jetë shumë i ngadaltë.

Shfletuesi Tor nuk është zgjidhja më e mirë për transmetim dhe shkarkim dhe krijuesit e tij dekurajoni fuqimisht përplasjet gjithashtu. Jo vetëm që përhapet me dhimbje të ngadaltë, por trafiku juaj përrua nuk do të mbrohet dhe mund të ekspozojë adresën tuaj IP.

Nëse jeni duke kërkuar një mënyrë për të transmetuar ose përrua, një VPN është mbrojtje shumë më e mirë.

Një tjetër disavantazh i përdorimit të shfletuesit Tor është ai mund t’ju ​​tërheqë vëmendjen. ISP-ja juaj nuk mund të shohë se çfarë po bëni, por mund të shohë që jeni lidhur me Tor. Kjo në vetvete mund të jetë e mjaftueshme për të ngjallur dyshime për atë që po bëni.

Edhe nëse jeni duke përdorur shfletuesin Tor të shfletoni legalisht internetin, fakti që jeni i lidhur me Tor mund potencialisht ju kthejnë në një objektiv për mbikëqyrjen e qeverisë. Agjensitë qeveritare amerikane si NSA dhe FBI janë shumë të investuara në përpjekjen për të gjetur mënyra për të ndjekur aktivitetin e përdoruesve të Tor.

Përdorimi i shfletuesit Tor me një VPN

Shfletuesi Tor është një mjet efektiv, por ai nuk ofron të njëjtin nivel sigurie dhe sigurie që bën një VPN. Për fat të mirë, nuk keni pse të zgjidhni midis të dyve. Ju mund të përdorni shfletuesin Tor dhe një VPN së bashku për të kombinuar fuqitë e tyre dhe për të maksimizuar privatësinë tuaj.

Atje jane dy mënyra kryesore për të kombinuar shfletuesin Tor dhe një VPN. Ne do t’ju ndjekim të dy metodat dhe do t’i shpjegojmë të mirat dhe të mirat e secilës.

Rreth VPN

Me këtë metodë, ju së pari lidheni me VPN tuaj dhe më pas qaseni në rrjetin Tor. Ka disa avantazhe për këtë metodë, duke filluar nga fakti se është shumë e lehtë. ju thjesht lidheni me VPN tuaj dhe më pas hapni shfletuesin Tor.

Në shumicën e rasteve, kjo konfigurim siguron më shumë sesa siguri dhe intimitet të mjaftueshëm për t’ju mbrojtur.

Disa VPN e bëjnë atë edhe më të lehtë duke ofruar një shërbim të integruar Tor. Një shembull i shkëlqyeshëm është NordVPN-së Qepë mbi shërbimin VPN, e cila ju lejon të lidheni me Tor pa shfletuesin Tor.

Në vend të kësaj, NordVPN mund të drejtojë trafikun tuaj përmes një prej serverëve të tij të sigurt VPN dhe më pas direkt në rrjetin Tor. Shërbimi NordVPN mund të mbrojë të gjithë trafikun në pajisjen tuaj, jo vetëm aktivitetin e shfletuesit tuaj.

Një përfitim tjetër i Tor mbi VPN është se të gjitha të dhënat tuaja janë të koduara në mënyrë të sigurt nga VPN tuaj para se të hyjnë në rrjetin Tor. Kjo do të thotë se Serverët e vullnetarizuar të Tor nuk mund të hyjnë në adresën tuaj të vërtetë IP.

Meqenëse VPNs fshehin aktivitetin tuaj nga ISP-ja juaj, duke u lidhur me një VPN para se të hyni gjithashtu në Tor parandalon ISP-në tuaj të zbulojë përdorimin tuaj të Tor.

Tor mbi VPN gjithashtu ju jep një masë të intimitetit nga ofruesi juaj VPN, pasi ata nuk janë në gjendje të shohin se çfarë jeni duke bërë brenda rrjetit Tor. Nga ana tjetër, nëse ofruesi juaj VPN mban regjistrat e aktivitetit tuaj, Rreth VPN nuk e fsheh adresën tuaj të vërtetë IP ose faktin që jeni duke përdorur Tor.

Dobësia tjetër e kësaj metode është se ajo nuk ju mbron nga nyjet dalëse keqdashëse, meqenëse trafiku juaj është i padektruar nga koha kur arrin në destinacionin tuaj përfundimtar.

VPN mbi Tor

Me këtë metodë, ju së pari lidheni me rrjetin Tor dhe më pas kaloni nëpër VPN tuaj. Kjo metodë është më e ndërlikuar sesa Tor mbi VPN sepse në shumicën e rasteve, duhet të kesh konfiguroni manualisht VPN-në tuaj për të punuar me Tor në këtë mënyrë.

Përfitimi më i madh i VPN mbi Tor është se ju jeni mbrojtur nga nyjet dalëse Tor. Trafiku juaj nuk do të shkojë direkt nga një nyje daljeje në destinacionin tuaj përfundimtar, por përkundrazi është drejtuar nga nyja dalëse në një server të sigurt VPN.

Kjo është arsyeja pse është kjo konfigurim ideale për komunikimin e informacionit të ndjeshëm. 

Dobësitë janë se ISP-ja juaj, dhe për këtë arsye edhe agjensitë qeveritare do të jenë në gjendje të shohin se jeni duke përdorur Tor, megjithëse aktiviteti juaj do të fshihet.

Kjo metodë gjithashtu mban adresën tuaj të vërtetë IP të fshehur nga ofruesi juaj VPN.Por me një VPN transparente, pa log, nuk duhet të kesh.

përfundim

Përkundër të metave të tij, shfletuesi Tor është një mjet i fuqishëm dhe efektiv për mbrojtjen e intimitetit tuaj në internet. Kombinimi i anonimitetit të Tor me sigurinë dhe sigurinë e një VPN ju jep më të mirën nga të dy botët.

Ne ju rekomandojmë të përdorni një VPN, nëse planifikoni të provoni shfletuesin Tor.

Shtë gjithashtu mirë të mbani në mend se një VPN në vetvete mund të sigurojë siguri dhe anonimitet të shkëlqyeshëm, pa uljen e ndjeshme të shpejtësisë që do të vini re me shfletuesin Tor.

Nëse po kërkoni një VPN të besueshëm dhe të besueshëm për të mbrojtur privatësinë tuaj në internet, shikoni listën tonë të më të mirëve Merret VPN dhe kodet kupon.

Leximi më tej

Tor kundër VPN

VPN-të më mirë të verifikuara të verifikuara

5 VPN më të mirë për Shfletuesin Tor

 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map