Udhëzuesi Fuqizues i Sigurisë së Internetit për Gratë


Tabela e përmbajtjes

 • Ngacmimet në mediat sociale
  • Cicëroj
  • Facebook
  • Instagram dhe SnapChat
 • Ngacmimi në punë
  • Ngacmimet seksuale në punë
  • Ngacmimi seksual nëse jeni i vetëpunësuar
  • Ngacmimet seksuale në LinkedIn
 • Takim në internet dhe ngacmim seksual
  • Përzgjedhja e sigurt
 • Sulmet e IRL (Në jetën reale)
  • Si të përdorim në mënyrë të sigurt një aplikacion Ridesharing
  • Tofarë duhet të bëni nëse telefoni juaj humbet ose vidhet
  • Qëndro i sigurt në Meetup.com
  • Parandalimi i dhunës nga partneri intim
  • Aplikacionet SOS

A jeni ngacmuar ndonjëherë në rrugë? Merrni një mesazh kryelartë në një aplikacion takimesh? Sikur një bashkëpunëtor të bëjë një koment në lidhje me pamjen tuaj që thjesht nuk u ul ashtu si duhet?

Nuk je vetem.

Me lëvizjen #MeToo, është e thjeshtë të futesh në Twitter ose Facebook dhe të shohësh sa gra janë viktima të ngacmimit seksual. Qoftë personalisht, qoftë në internet, gratë kudo e kanë provuar atë në një mënyrë ose në një tjetër. Dhe me të gjitha mënyrat e reja në internet ka hapur rrugët e komunikimit, ngacmimi në internet është më i përhapur se kurrë.

Sipas një studimi të Qendrës Kërkimore Pew, abuzimi më i madh në internet bëhet në mediat sociale. Edhe pse burrat gjithashtu janë subjekt i ngacmimit në internet – i cili përfshin thirrjen e emrave, përçarjen dhe kërcënimet fizike – studimi zbuloi se në internet, gratë kanë më shumë se dy herë më shumë sesa burrat që të pësojnë ngacmime seksuale.  

Përveç kësaj, më shumë se gjysma e grave të moshave 18-29 raportojnë se u janë dërguar imazhe seksuale pa pëlqimin e tyre.

Ky numër rritet vetëm, dhe ndërsa 70% e grave besojnë se ngacmimi në internet është një problem i madh, jo shumë e dinë se si ta parandalojnë atë.

Gratë shpesh janë në shënjestër thjesht sepse ato janë gra. Sulmet shpesh janë të seksualizuara ose misogyniste, dhe retorika ka tendencë të përqëndrohet në trupat e tyre dhe dhunën seksuale. Kjo është edhe fizikisht ashtu edhe emocionalisht e dëmshme, dhe gratë shpesh frikësohen në heshtje, duke preferuar të shkëputen sesa të rrezikojnë veten.

Sidoqoftë, ka mënyra se si mund ta mbrojmë veten.

Ky udhëzues u shkrua me qëllim të fuqizimit të grave për të lundruar në internet pa frikë. Ne diskutojmë për ndodhitë e zakonshme në të cilat gratë janë subjekt i ngacmimit në jetën e tyre të përditshme – në median sociale, në punë, gjatë takimit, dhe më shumë – dhe japim këshilla dhe këshilla se si gratë mund të marrin kontrollin.

Usshtë e rëndësishme për ne të theksohet se disa nga këshillat e dhëna këtu inkurajojnë anonimatin, në vend se të rrezikoni të jeni në shënjestër. Ndërsa kjo mund të duket se bie ndesh me idenë e inkurajimit të vetë-shprehjes, ne besojmë se çdo grua duhet të fuqizohet të bëjë atë zgjedhje për veten e saj.

Detyra jonë është t’ju japim mjetet që ju nevojiten për ta bërë atë.

Shpresojmë që ky udhëzues të inkurajojë gratë kudo për të mbrojnë dhe mbrojnë veten e tyre, dhe t’i rezistojnë ngacmimeve seksuale, brenda dhe jashtë rrjetit.

Ky udhëzues u bë nga gratë për gratë

Ngacmimet në mediat sociale

Shumica e ngacmimeve në internet zhvillohen në mediat sociale, gjë që ka kuptim duke pasur parasysh sa kohë shpenzojnë shumica prej nesh në këto platforma. Rrjetet e gjera sociale, shpesh të kombinuara me anonimitetin, çojnë në një realitet në të cilin çdo gjë që postoni, cicëroni ose ndani, ju hapet abuzimit të mundshëm.

Më poshtë, ne paraqesim në platformat më të njohura të mediave sociale dhe ju tregojmë se si të mbroheni nga zvarritjet, trollet dhe kërcitësit.

Cicëroj

Për shkak të natyrës së tij publike, Twitter është një nga platformat më famëkeqe të mediave sociale kur bëhet fjalë për ngacmimet në internet. Dhe nuk janë vetëm të famshëm dhe figura publike që marrin abuzim të grumbulluar mbi to. Ka histori të pafundme për njerëz të rregullt që janë sulmuar, shpesh për të folur thjesht për çështje politike apo feministe.

Në fakt, Amnesty International lëshoi ​​një raport duke dënuar Twitterin për mos adresimin e duhur të ngacmimeve të grave. Në studim, dhjetëra gra citohen për abuzimin që pësuan në Twitter, shumë duke cituar përgjigje jo të kënaqshme nga faqja e mediave sociale pasi kishin raportuar incidentet.

shpesh, rezultati është një efekt heshtjeje, në të cilin gratë thjesht zgjedhin të mos angazhohen nga frika e ngacmimit; shumë gra përfundojnë duke censuruar veten ose duke lënë platformën krejt. Dhe për disa – veçanërisht gazetarë dhe aktivistë – kjo mund të jetë e dëmshme për karrierën e tyre.  

Gjërat erdhën në kokë në Tetor 2017 kur një seri akuzash për sulme seksuale me profil të lartë ngjallën hashtagun viral #MeToo. Hashtag – i përdorur nga gratë për të identifikuar veten se kishin përjetuar ngacmim seksual ose sulm – mori përsipër Twitter-in brenda pak orësh dhe e bëri të qartë kristalin se sa të përhapura janë këto incidente.

Menjëherë pas kësaj, llogaria në Twitter e aktores Rose McGowen u pezullua përkohësisht pasi ajo cicëroi një seri akuzash kundër grabitqarit seksual Harvey Weinstein dhe disa bigwigs të Hollivudit që ajo pretendoi se i mundësoi atij. Shkelja e përmendur ishte se njëra nga tweet-et e saj përfshinte një numër telefoni privat.

Por me kaq shumë cicërima abuzive ndaj grave që nuk rezultuan në llogari të pezulluara, shumë gra kishin pasur mjaft. Zemërimi që rezultoi ngjalli hashtag #WomenBoycottTwitter, i cili u bëri thirrje grave të bojkotojnë platformën për një ditë në solidaritet.

Twitter pretendon se ka përmirësuar sistemin e tyre të adresimit të raporteve të ngacmimit, por është ende një çështje, dhe ka ende hapa që gratë mund të ndërmarrin individuale për të lehtësuar mundësinë për të qenë në shënjestër.

5 mënyra për të mbrojtur veten në Twitter

1. Përdorni profile të shumëfishta

Gratë, karriera e të cilave varet nga mbajtja e një profili publik, mund ta shohin të dobishëm për të përdorur shumë llogari.

Për dallim nga disa platforma të tjera të mediave sociale, sipas kushteve të shërbimit të Twitter, është plotësisht e pranueshme ta bëni këtë. Në fakt, bizneset shpesh bëjnë për të synuar audiencë të ndryshme.

Do të doni të krijoni një profil personal dhe një publik.  

Profili juaj personal duhet të ketë cilësimet më të forta të intimitetit. Meqenëse cilësimi i parazgjedhur i Twitter është publik, duhet të pranoni këtë.

Zakonisht, kur tweet-et tuaja janë publike, çdokush mund t’i shikojë ato – madje edhe njerëzit që nuk kanë Twitter mund t’i gjejnë ata potencialisht. por kur tweet-et tuaja janë “të mbrojtura”, vetëm pasuesit tuaj të aprovuar mund t’i shohin ata dhe askush nuk do të jetë në gjendje t’i rikthejë ato. Sigurohuni që njerëzit e vetëm që ju lejojnë të ndjekin ju janë njerëz që ju njihni dhe besoni.

Si të ndryshoni cilësimet tuaja të privatësisë në Twitter:

Klikoni në profilin tuaj dhe shkoni në Parametrat dhe privatësinë>Privatësia dhe siguria>Mbroni tweet-et tuaja.  

Bërja e këtij ndryshimi në mënyrë retroaktive mbron edhe tweet-et tuaja të vjetra. Thënë kjo, është e rëndësishme të theksohet se meqenëse Twitter nuk ka kontroll mbi motorët e kërkimit të jashtëm, Tweetet më të vjetra mund të jenë ende të dukshme në internetin më të gjerë. Pra, nëse doni anonimitet të vërtetë, duhet të hapni një profil të ri personal dhe të mbroni tweet-et tuaja nga marrja.    

Shtë gjithashtu e rëndësishme të theksohet se përgjigjet tuaja në tweet dhe përmendje të tjera gjithashtu do të mbrohen, dhe për këtë arsye do të shihen vetëm nga ndjekësit tuaj të aprovuar. Kjo padyshim që e bën atë shumë më e vështirë për t’u përfshirë në llojin e diskutimeve publike për të cilat Twitter është i famshëm, kështu që ju do të duhet të vendosni nëse të kesh një profil privat ia vlen për ju.  

Për të krijuar një llogari shtesë, klikoni në ikonën e profilit tuaj. Pastaj klikoni mbi kujdesin kokëposhtë pranë emrit tuaj. Aty duhet t’ju jepet mundësia të krijoni një llogari të re.

Ky profil i dytë do të jetë publiku juaj. Nëse përdorni Twitter për punën tuaj, kjo do të jetë ajo që ju përfaqëson profesionalisht, kështu që sigurohuni që të mos cicëroni ndonjë gjë tepër personale.

Një tjetër mundësi është thjesht ta mbani këtë profil anonim. Kjo do të thotë duke mos përdorur emrin tuaj të vërtetë ose fotot prej jush, ose tweeting ndonjë gjë që mund të përdoret për të kuptuar se ku jetoni ose punoni.

Vini re se nuk mund të mbash të dy llogaritë të hapura në të njëjtin shfletues në të njëjtën kohë. Nëse dëshironi t’i keni të dyja të hapura, përdorni shfletues të ndryshëm ose përdorni aplikacionin e mbështetur nga Twitter, TweetDeck.

2. Raportoni dhe bllokoni abuzuesit

Nëse merrni një cicërimë abuzive, mund të bllokoni personin që e ka dërguar atë.

Si të bllokoni dikë në Twitter:

Klikoni në karotën me kokë poshtë në këndin e sipërm të djathtë të cicërimës dhe zgjidhni të bllokoni përdoruesin.

Një nga problemet me bllokimin është se është me të vërtetë e lehtë për përdoruesit të krijojnë llogari të reja – shpesh të quajtura “kukulla çorapesh” – që ende nuk janë flamuruar.

Një mënyrë për t’u marrë me këtë është me aplikacionin Blloku së bashku. Bllokimi së bashku do të bllokojë automatikisht çdo llogari që përpiqet t’ju ndjekë juve që keni qenë aktiv për më pak se 7 ditë, që ka nën 15 ndjekës ose që ndjekësit tuaj kanë bllokuar. Sshtë më e dobishmja kur sulmoheni nga një ushtri trollesh.

Përveç bllokimit të përdoruesve, ju gjithashtu mund të raportoni incidente abuzive në Twitter.

Si të raportoni dikë në Twitter:

Thjesht klikoni në pjesën e sipërme të sipërme në këndin e sipërm të djathtë të cicërimës ose llogarisë, zgjidhni raportin dhe ndiqni udhëzimet.

Fatkeqësisht, edhe pse ngacmimet janë kundër marrëveshjes së përdoruesit të Twitter, Twitter është famëkeq për të mos bërë aq sa mundi për të frenuar sjelljen e shëmtuar.

Në fakt, sipas një analize nga jofitimprurja, Gratë Action dhe Media (WAM!), 67% e grave që raportuan abuzim pretenduan se kishin njoftuar Twitter të paktën një herë më parë.

Sidoqoftë, ia vlen të raportoni cicërime abuzive dhe llogari, pasi bërja e tillë është me të vërtetë e lehtë.

Twitter aktualisht nuk ofron një mënyrë për të kontrolluar statusin e raporteve të abuzimit. Kjo tha, që nga janari 2018, Twitter ju njofton për vlerësimin e tyre pasi të jetë procesuar raporti.

3. Mos Geotag

Gjeotagimi është kur postimi juaj përfshin vendndodhjen nga është dërguar. Për ta mbajtur veten të sigurt nga doxing dhe stalking, është mirë që të mos përdorni këtë funksion. Për fat të mirë, geotagging kërkon që ju të vendosni, kështu që vendndodhja juaj nuk do të tregohet.

Kur krijoni një cicërimë, do të shihni një buton vendndodhjeje në fund. (Duket si një pin i rënë.) Nëse e shtypni atë, do të keni mundësinë të shtoni vendndodhjen tuaj në cicëronin tuaj.

Mos e bëj.

Gjithashtu, jini të vetëdijshëm që ju mund të jepni vendndodhjen tuaj edhe pa gjeotekjim, thjesht duke përmendur se ku jeni. Ne e dimë që është kënaqësi t’i bëjmë njerëzit të dinë në momentin që po shijoni një hapje të një galerie të re ose një natë në qytet, por ndonjëherë është më mirë të prisni dhe të postoni më vonë, kur nuk jeni më atje dhe mund të cicëroni sa qejf ju HAD (e kaluara e tensionuar).

4. Parandaloni Doxing

Forma më ekstreme e ngacmimit në internet është dënimi. Doxing është kur informacionet personale të dikujt, të tilla si adresa e tyre, numri i telefonit, vendi i punës, detajet bankare, dhe madje edhe informacioni mbi anëtarët e familjes së tyre, publikohet në internet si një thirrje për të tjerët që t’i ngacmojnë.

Ju mund të keni dëgjuar për herë të parë termin me raporte të #gamergate mbrapa në vitin 2014. Gamergate ishte një lëvizje e shkaktuar nga ish-i inatosur i zhvilluesit të lojërave video Zoe Quinn, i cili shkroi një postim në blog duke e akuzuar atë se kishte fjetur me një gazetar në këmbim për një përmbledhje të mirë.

Përkundër faktit se asnjë përmbledhje e tillë nuk ishte shkruar ndonjëherë, postimi është marrë si një klithmë beteje nga një turmë e padisiplinuar e lojtarëve kryesisht të bardhë, meshkuj, të cilët panë jo vetëm kalimin e tyre të preferuar, por fjalën e lirë dhe shumë mashkullorinë e tyre, si nën sulm nga të ashtuquajturit luftëtarë të drejtësisë sociale.

Rezultati?

Jo vetëm Quinn, por gratë që e mbrojtën atë, duke përfshirë zhvilluesen e lojërave Brianna Wu dhe gazetaren Anita Sarkeesian, u vunë nën sulm të pamëshirshëm nga trollet e internetit, të cilët i përmbytën me një bllokim ditor i vrasjeve dhe kërcënimeve të përdhunimeve, kryesisht përmes Twitter.

Ata ishin gjithashtu të dënuar.

Efektet në të gjithë industrinë e lojrave ishin të ftohta, dhe gratë vazhdojnë të marrin masa paraprake shtesë nga frika se do të bëhen objektiva.

Për shembull, Tessa, * një analist i inteligjencës konkurruese, puna e së cilës kërkon që ajo të ndërveprojë me lojtarë, njeh disa gra në industri që janë bllokuar dhe ngacmuar, dhe shpesh ballafaqohet vetë me sjellje flirtuese dhe mosrespektuese. Për shkak se shumë ndërveprime ndodhin në Skype, nuk fshihet fakti që ajo është një grua. ende, ajo merr dhimbje për të fshehur se punon drejtpërdrejt për një kompani lojrash, dhe nuk zbulon ndonjë informacion personal për veten si emrin ose vendndodhjen e saj të vërtetë.

Sigurisht, ata në industrinë e lojërave nuk janë të vetmit në rrezik për të bërë dënime. Klima e sotme nxitëse politike ka rezultuar në shumë duke humbur punët e tyre dhe duhet të largohen nga shtëpitë e tyre pasi të ishin dënuar për të marrë pjesë në mitingje alt-djathtas ose antifa.

Por nuk është e nevojshme të angazhoheni në aktivitete politike të diskutueshme për t’u dënuar. Disa janë dënuar “rastësisht”.

Për shembull, pas bombardimeve të Boston Marathon, një student i Universitetit Brown u dënua kur u identifikua gabimisht si autori i krimit, dhe pas Charlottesville Unite the Right, një inxhinier i Universitetit të Arkansas u dënua kur u identifikua gabimisht si pjesëmarrës.

4 mënyra për të mos lejuar që të bëhësh mashtrime

 1. Google vetë. Një kërkim i thjeshtë do t’ju tregojë se çfarë lloj informacioni për ju tashmë është në internet. Nëse kjo përfshin të dhëna që mund të përdoren për t’ju identifikuar, shihni nëse mund t’i keni shkatërruar. Profilet e mediave sociale kanë parametrat e intimitetit që lehtë mund të rivendosen, dhe shumë faqe në internet, të tilla si faqet e Bardha, ju japin mundësinë e zgjedhjes. Fatkeqësisht, nuk mund të jetë e mundur të fshihen të gjitha informacionet tuaja nga interneti, por të paktën kërkimi do t’ju tregojë se çfarë ka atje për të gjetur të tjerët.  
 2. Abonohuni në një shërbim që do t’ju fshijë nga faqet e ndërmjetësit të të dhënave: Nëse i gjeni informacionin tuaj në një uebfaqe si White Pages, shanset janë që ato të shfaqen edhe në drejtoritë e tjera në internet, shumë prej të cilave nuk do të jenë të lehta për tu gjetur. Pra, nëse keni arsye të besoni se mund të synoni për doxing, konsideroni të paguani për një shërbim të tillë si PrivacyDuck ose DeleteMe.
 3. Kontrolloni që llogaria juaj e emailit nuk ka qenë e përfshirë në një shkelje të dhënash: Ju mund të përdorni mjetin https://haveibeenpwned.com/ për të parë nëse adresa juaj e emailit dhe fjalëkalimi mund të jenë ekspozuar në një nga shumë shkelje të të dhënave në shkallë të gjerë që kanë ndodhur vitet e fundit. Nëse ata kanë, rivendosni fjalëkalimin tuaj dhe konsideroni të shtoni verifikimin me dy hapa në llogarinë tuaj. Kjo do të sigurojë një shtresë shtesë të sigurisë duke kërkuar informacion shtesë (përveç fjalëkalimit tuaj) në mënyrë që të regjistroheni.
 4. Përdorni një VPN: Duke përdorur një rrjet virtual privat, ju mund të shifroni të gjithë aktivitetin tuaj në internet në mënyrë që të mbroheni nga hakerat. VPN-të funksionojnë duke tunifikuar të dhënat tuaja të internetit përmes një serveri të palëve të treta, duke mbajtur adresën tuaj IP (dhe vendndodhjen reale) nga ekspozimi. Këtu janë disa VPN që ju rekomandojmë.

5. Parandaloni Hakerët që Të Merrni Llogarinë tuaj në Twitter
Nga ish Presidenti Obama deri tek Britney Spears, me kalimin e viteve, shumë të famshëm kanë pasur llogaritë e tyre në Twitter të hakuara nga njerëz që duan të dëmtojnë reputacionin e tyre dhe të shkaktojnë kaos. Kjo do të thoshte, njerëzit e rregullt gjithashtu kanë hakuar llogaritë e tyre me frekuencë alarmante.

4 mënyra për të mbajtur llogarinë tuaj në Twitter nga të qenit i këputur

 1. Krijoni një fjalëkalim të fortë: Kjo tingëllon qartë, por ju do të habiteni se sa njerëz përdorin fjalëkalime të dobëta, lehtësisht të zbulueshme. (Ose mbase nuk do të keni.) Për të bërë një fjalëkalim të fortë, sigurohuni që të jetë i gjatë, ka shkronja të mëdha dhe të vogla, dhe përfshin numra dhe simbole.
 2. Aktivizo verifikimin e hyrjes: Kjo siguron një shtresë shtesë të sigurisë kur jeni duke hyrë. Në vend që thjesht të shkruani fjalëkalimin tuaj, do të duhet të vendosni gjithashtu një kod që Twitter dërgon në pajisjen tuaj celular. Për ta mundësuar këtë, klikoni në ikonën e profilit tuaj>llogari>siguri>Verifikimi i hyrjes. Në të njëjtën skedë gjithashtu mund të zgjidhni të kërkoni informacione personale kur ndryshoni fjalëkalimin tuaj.
 3. Jini të kujdesshëm ndaj çdo aplikacioni të palës së tretë që kërkon qasje në llogarinë tuaj: Nëse keni ndonjë dyshim nëse një aplikacion është i ligjshëm apo jo, mos e instaloni atë. Për të parë se cilat aplikacione kanë qasje në llogarinë tuaj në Twitter, klikoni në ikonën e profilit tuaj dhe shkoni te Aplikacionet. Për të hequr një aplikacion, klikoni Revokoni hyrjen.
 4. Shikoni për URL të shkurtuar: Duke pasur parasysh kufirin e karakterit 280 të Twitter, ka kuptim që shumë njerëz përdorin URL të shkurtuar për të lidhur platformën. Problemi është, këto e bëjnë të vështirë të dinë se ku po ju çojnë lidhjet, ose nëse është në një sit me qëllim të keq. Prandaj, nëse doni të jeni vërtet të kujdesshëm, mos klikoni në lidhjet që shihni të postuara në tweet-et e njerëzve të tjerë.

Një tregues i mirë që dikush ka shkelur llogarinë tuaj është nëse vëreni veprimtari të panjohur, si të ndjekësh dikë të ri ose të dërgosh Tweet që nuk i mbani mend. Nëse e shihni këtë, gjëja e parë që do të doni të bëni është të ndryshoni fjalëkalimin tuaj. Ju gjithashtu duhet ta raportoni atë në Twitter. Ju mund ta bëni këtë duke shkuar në qendrën e tyre të ndihmës dhe duke paraqitur një biletë.

Ju gjithashtu dëshironi të paraqisni një biletë nëse dikush nuk ka hakuar vërtet në llogarinë tuaj, por e ka krijoi një markë të re nën emrin tuaj. Për të ndihmuar Twitter të dinë që jeni vërtet ju, do të keni mundësinë të ngarkoni një imazh të një ID të lëshuar nga qeveria ose një formë tjetër të identifikimit.

Facebook

Rachel nuk e mendoi shumë kur gjatë një lëvizje rutinore në Facebook ajo klikoi që ajo ishte e interesuar të merrte një koncert nga një prej bandave të saj të preferuara. Por ajo ishte e emocionuar kur një nga anëtarët e shoqes së grupit e kërkoi atë dhe filloi të dërgonte mesazhe të saj private.

Biseda filloi e rastësishme, por së shpejti ai filloi të aludojë në foton e saj të profilit, duke i thënë asaj që i pëlqente që nuk i interesonte që thithja e thithkës.

Prisni Çfarë?

Thithka e saj përfundimisht nuk po tregohej. Apo ishte? Rachel kishte qenë duke përdorur atë fotografi të profilit tashmë dy vjet, dhe askush nuk kishte thënë asgjë. Ajo e zgjeroi foton dhe e shqyrtoi me kujdes. Ndoshta ajo që pa ishte hija nga maja e saj?

Ajo i tha atij se ishte gabuar dhe u përpoq të shpjegonte hijen, duke i dhënë atij përfitimin e një dyshimi se ai ishte thjesht i hutuar. Por ai ishte këmbëngulës, dhe së shpejti po kërkonte foto më shumë nudo.

Në retrospektivë, Rakela e dinte që ajo duhej ta kishte ndërprerë bisedën atje dhe ta bllokonte, por në atë kohë dukej thjesht një keqkuptim i çuditshëm. Ishte lloji i një foto provokuese, nuk ishte ashtu? Ndoshta ajo duhet të ketë pritur këtë reagim.

Ajo u përpoq ta drejtonte bisedën drejt muzikës së tij dhe koncertit të ardhshëm, por ai ishte si një qen me kockë dhe nuk do të linte kërkesat e tij për më shumë foto. Më në fund ajo thjesht ndaloi të përgjigjej, por u ndje shumë icky për disa ditë më pas, duke pyetur veten se si të tjerët e kishin parë atë gjatë gjithë kësaj kohe.  

Historia e Rachel nuk është aq tronditëse. Nuk është e dhunshme. Askush nuk u dhunua. Në të vërtetë tingëllon si një takim mjaft i vrullshëm në media. Por në fakt, është banaliteti i tij që e bën atë kaq depresionuese. Do ditë gratë kërkohen nga të huajt dhe përfundojnë duke pyetur veten se çfarë bënë për ta shkaktuar atë, dhe duhet të ecin rreth e rrotull duke e ditur që ndërsa ata thjesht po përpiqen të jetojnë jetën e tyre, të tjerët po i objektivizojnë ato.

Kërkimet tregojnë se numri i emocioneve që marrin këto ndërveprime është veçanërisht i rëndë për gratë, të cilat janë dy herë më të prirura se burrat për të përshkruar përvojën e tyre më të fundit të ngacmimit në internet si shumë ose jashtëzakonisht shqetësuese.

Dhe kërkimi i fotove seksi është vetëm një nga format e shumta që mund të marrë ngacmimi i Facebook-ut. Gratë dërgohen rregullisht mesazhe abuzive dhe foto jo të dëshiruara, dhe raste të etiketimit në fotografi degraduese apo edhe të kesh profile të rreme krijuar duke përdorur emrat dhe fotot e tyre janë larg nga jo të rralla.

5 mënyra për tu mbrojtur nga vetja në Facebook 

1. Kontrolloni saktësisht kush sheh çfarë

Në vitet e kaluara, Facebook ka bërë shumë për të azhurnuar platformën për t’ju lejuar të përshtatni këto opsione, madje duke shkuar deri aty sa të jetë duke ju lejuar të fshehni informacionin tuaj nga njerëz të veçantë.

Si të kontrolloni atë që njerëzit shohin në profilin tuaj në Facebook:

Në kompjuterin tuaj, klikoni në pjesën e sipërme të sipërme në këndin e sipërm të djathtë të faqes dhe zgjidhni cilësimet. Në panelin në të majtë klikoni Privatësia. Nga këtu ju do të jeni në gjendje të menaxhoni saktësisht kush mund t’i shohë postimet tuaja dhe si njerëzit mund të kontaktojnë me ju.

Tjetra, shkoni në Timeline dhe Tagging. Kjo ju lejon të kontrolloni se kush do të postojë në murin tuaj dhe kush do të shikojë postimet në të cilat jeni etiketuar. Këtu mund të ndryshoni gjithashtu cilësimet tuaja në mënyrë që të shkoni në rishikoni dhe aprovoni çdo etiketë para se të zbatohen.

Një tjetër mjet i lezetshëm që mund të përdorni është ai që ju lejon të shihni saktësisht ato që shohin të tjerët kur shikojnë profilin tuaj. Në këtë mënyrë mund të jeni të sigurt se disa njerëz nuk do të shohin informacion të ndjeshëm nëse nuk dëshironi që ata të bëjnë.

2. Mos lejoni që Stalkers potencialë të dinë se ku jeni

Siç është diskutuar më lart, etiketimi i vendndodhjes suaj në postime dhe foto mund të jetë një mënyrë që stalkers të zbulojnë se ku jeni. Në Facebook, kur shkruani një postim, ju keni mundësinë të zgjidhni Check in, i cili do të shtojë vendndodhjen tuaj për cilindo nga miqtë tuaj. Shtë më mirë të mos përdorni këtë funksion.

por Gjeotagimi nuk është mënyra e vetme që njerëzit të kuptojnë se ku jeni.

Vini re ndonjëherë se si pasi të shkoni në një dyqan të veçantë, papritmas filloni të shihni reklama për të në Facebook? Ose takoni dikë në një festë dhe ditën tjetër Facebook i sugjeron ata si një mik?

Mënyra se si Facebook e di ta bëjë këtë është sepse nëse e keni aplikacionin e tyre celular, dhe mbani telefonin tuaj me vete (siç bëjnë shumica prej nesh) ata e dinë vendndodhjen tuaj kudo që të shkoni.

Nëse dëshironi, ju mund të shihni saktësisht se ku Facebook ju ka ndjekur. Ky informacion nuk është publik, kështu që ju nuk duhet të shqetësoheni për mikun tuaj mesatar në Facebook duke e përdorur atë për t’ju gjetur.

Si të shihni se ku Facebook ka ndjekur vendndodhjen tuaj:

Shkoni te Parametrat. Klikoni Vendndodhja në panelin në të majtë dhe pastaj kliko Shikoni historinë e vendndodhjes. Do të shfaqet një hartë së bashku me një log që tregon vendndodhjen tënde për aq kohë sa ke aktivizuar cilësimet e vendndodhjes. Për disa, kjo po kthehet vjet.  

Si të fshini historinë tuaj të vendndodhjes:

Klikoni në tre shiritat në këndin e sipërm të djathtë të ekranit (ose djathtas të poshtëm nëse keni një iPhone). Zgjidhni cilësimet e llogarisë> Vendndodhja. Takoni për të çaktivizuar Shërbimet e Vendndodhjes dhe më poshtë, rrëshqitni majtas për të fikur Historiku i Vendndodhjes.

Për të fshirë të gjithë historinë tuaj të kaluar, klikoni Shikoni historikun e vendndodhjes tuaj dhe zgjidhni tre pikat në këndin e sipërm të djathtë. Aty do të keni mundësinë të fshini tërë historinë tuaj. Ju do të duhet të ri-shkruani fjalëkalimin tuaj për ta bërë këtë. (Rivendosja e fjalëkalimit tuaj është në të vërtetë një mënyrë tjetër e shkëlqyeshme për të parandaluar që të tjerët të hyjnë në vendndodhjen tuaj ose në llogarinë tuaj të Facebook në përgjithësi.)

3. Bllokoni ngacmuesit dhe vendosni zvarritjet në listën tuaj të kufizuar

Një tjetër mundësi e dobishme në këtë faqe është të vendosni njerëz të veçantë në një listë të kufizuar. Duke i vendosur ata këtu, ata do të renditen si një nga miqtë tuaj, por vetëm do të jenë në gjendje të shohin informacionin që i ndani publikisht. Kjo është veçanërisht e dobishme nëse doni të shmangni konfrontimin me dikë që keni frikë se do të përpiqet të frikësojë ose të përfitojë nga ju.

Edhe pse është e thjeshtë të thuash që duhet të jesh i drejtpërdrejtë dhe të jesh në gjendje t’i thuash dikujt në fytyrën e tyre që nuk dëshiron që ata të shohin gjërat personale që poston, të gjithë e dimë se sa shpejt një situatë mund të përshkallëzohet kur një lloj i caktuar njeriu ndihet i refuzuar.

Kështu që herën tjetër do të takoni një djalë në një lokal i cili këmbëngul duke te shoqe dhe duke parë që ju të pranoni kërkesën e tij, thjesht zhyten në dhomën e zonjave për minutë dhe ngjiteni atë në listën tuaj të kufizuar.

4. Raportoni llogaritë e imponuesit

Edhe pse shkon kundër kushteve të tyre të shërbimit, Facebook vlerëson se aktualisht ka 66 milion llogari false në platformë. Një arsye pse njerëzit krijojnë llogari të rreme është të imponojnë përdoruesit e tjerë. Duke përdorur emrin dhe fotot tuaja të vërteta, një imponues është në gjendje të miqësojë njerëzit në rrjetin tuaj të jetës reale, dhe pastaj të postojë përmbajtje të dëmshme dhe të pavërteta për ju.

Nëse gjeni një llogari të rreme duke përdorur fotot dhe informacionin personal, mund ta raportoni atë në Facebook dhe ato duhet ta heqin atë.

Si të raportoni një profil të rremë në Facebook:

Shkoni te profili i rremë, klikoni në tre pikat në këndin e sipërm të djathtë të faqes dhe zgjidhni Raport>Raportoni këtë profil>Ata po pretendojnë se jam unë ose dikush që njoh.

Që ka thënë, një imponues i zgjuar do t’ju bllokojë në mënyrë që të mos shihni llogarinë e rreme.  Nëse ata e bëjnë këtë, thirrni një mik për të raportuar profilin për ju.

Facebook gjithashtu është përpjekur të jetë proaktiv në identifikimin e llogarive të imponuesve, dhe së fundmi ka njoftuar një iniciativë që e përdor atë softuer për njohjen e fytyrës për të shënuar fotografi të profileve të reja që paraqesin përdoruesit ekzistues.

Sidoqoftë, duhet të theksohet se vetëm llogaritë e reja do të skanohen nëse tashmë ka një profil të rremë për ju, përveç nëse ju ose dikush që njihni e gjen dhe e varros atë, nuk ka asnjë mënyrë ta kapni atë. Për më tepër, fotografitë e vetme që do të skanohen për fytyrën tuaj janë ato brenda mikut tuaj, ose rrjeti i miqve të miqve – në vend se të gjithë përdoruesit në platformë.

Kjo vë në dyshim se sa efektive është taktika, veçanërisht duke marrë parasysh si shpesh profilet nuk janë të rreme për të realizuar hakmarrje personale, por përkundrazi për të mashtruar njerëzit nga paratë ose për të promovuar produkte ose axhendat politike. Konkretisht, hetimet e fundit për zgjedhjet presidenciale amerikane të vitit 2016 kanë zbuluar një industri të tërë të veprimtarisë në Facebook, të gjeneruar artificialisht për të tundur opinionin publik.

Në këto raste, një mënyrë e thjeshtë për të mbrojtur veten është të bëni bëni shumicën e fotografive tuaja private. Nëse personi që bën llogarinë e turpit nuk ka qasje në fotot tuaja, ju do të jeni një objektiv më pak tërheqës për falsifikim.   

5. Parandaloni hakmarrjen Porno

Vitet e fundit, sekstimi ka lënë sferën e ngërçit dhe është bërë një mënyrë standarde e flirtit. Në fakt, sipas një studimi, 88% e të rriturve të anketuar thanë se kishin dërguar mesazhe apo imazhe të qarta seksuale të paktën një herë. Kjo nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe; i njëjti studim tregoi një lidhje midis sekstimit dhe kënaqësisë seksuale, dhe zbuluan se gratë shpesh e shohin atë veçanërisht fuqizuese.  

Thënë kështu, dërgimi i fotove zbuluese mund të jetë i rrezikshëm nëse futen në duar të gabuara. Shumë gra kanë gjetur veten si objekt i fushatave poshtëruese, në të cilat Partnerët e mëparshëm hakmarrës e bëjnë jetën e tyre në ferr duke dërguar imazhe intime për miqtë e tyre, anëtarët e familjes dhe madje edhe punëdhënësit.

Për fat të mirë, Facebook tashmë ka një të tillë algoritëm që identifikon dhe heq imazhet nudo. Sidoqoftë, në nëntor 2017 ata njoftuan gjithashtu një qasje të re, disi të re, për adresimin e epidemisë së shëmtuar të pornografisë hakmarrëse. Por ideja, e cila po testohet së pari në Australi, është e detyruar të ngre disa vetullat.

Në thelb, nëse dyshoni se një imazh i veçantë mund të ngarkohet në Facebook pa pëlqimin tuaj, ju plotësoni një formular që shpjegon shqetësimin tuaj dhe më pas dërgoni vetë imazhin duke përdorur aplikacionin Facebook Messenger. Pas vlerësimit të raportit dhe fotografisë, Facebook atëherë do ta fshijë atë.

Për shkak se Facebook posedon Instagram, kjo do të parandalojë që imazhi të shpërndahet edhe atje.

Ka disa çështje me këtë qasje. Së pari, ju duhet të dini se imazhet janë atje në radhë të parë. (Ndonjëherë fotot dhe videot merren pa dijeninë ose pëlqimin e viktimës.) Së dyti, ju duhet të keni në disponim imazhet – që mund të mos jetë rasti nëse ato janë marrë duke përdorur kamerën e dikujt tjetër. Dhe në fund, duhet t’i besosh Facebook-ut dhe të pranosh që një person i vërtetë në fund të tyre do të shohë fotografi që në mënyrë eksplicite nuk dëshiron atje për konsum publik.

Për shumë njerëz, njohja e ndonjë tekniku anonim ka qasje në fotot e tyre intime, madje edhe për një kohë të shkurtër, do t’i shtojë traumën dhe ankthin që ata tashmë po përjetojnë.

Instagram dhe SnapChat 

Fotografitë nuk ishin e vetmja gjë që ndryshoi kur Instagram filloi në 2010 dhe SnapChat në vitin 2012. Ngacmimet në internet bënë gjithashtu.  

Duke i bërë publike fotot tuaja, çdokush mund të komentojë mbi fotot tuaja. Edhe pse është e vështirë të kuptosh pse dikush do ta kushtonte kohën e vet për të qenë një troll, ka nga ata që kanë një ditë në terren duke kërkuar fotografi për të fyer. Organi publik duke shmangur komentet dhe DM (versioni i një mesazhi privat në Instagram) me plagë të qartë dhe vulgare me miliona llogari çdo ditë.

Përveç trollingut, shumë gra janë të ndjeshme për të hakmarrë porno, fotografi kar, dhe fotografi të tjera nude jo konsensuale.

Me teknika të ndryshme, ju mund të luftoni prapa dhe madje të parandaloni që disa nga këto skenarë të ndodhin në radhë të parë. Po, trollet dhe shigjetat do të gjejnë një mënyrë për ju nëse jeni mjaft këmbëngulës, por duke ndërmarrë hapat e mëposhtëm, mund ta bëni atë shumë më të vështirë për ta.

3 mënyra për tu mbrojtur nga vetja në Instagram dhe SnapChat

1. Kontrolloni fotot tuaja për identifikimin e të dhënave

Ka disa gjëra të thjeshta që mund të bëni për të bërë fotot tuaja dhe të llogaritni pak më të sigurta.

Le të themi që jeni në një restorant dhe dëshironi të Insta një foto të gjellës tuaj. Shtë bukur të etiketosh restorantin sepse u jep atyre PR. por, duke etiketuar këtë restorant, ju vendoseni në atë vend.

Anydo stalker tani e di saktësisht se ku je.

Në mënyrë të ngjashme, nëse aktivizoni cilësimet e gjeolokimit, rrezikoni edhe më shumë. Nëse kapni një fotografi të karamelit tuaj nga Starbucks, mund të jeni në cilindo nga 27,339 Starbucks në të gjithë botën. por nëse vendoset gjeolokacioni yt, kushdo që sheh foton tënde do ta dijë saktësisht se ku je.

Snapchat zbuloi një tipar të ri në qershor 2017 të quajtur SnapMap, i cili tregon vendndodhjet e të gjithë miqve tuaj në një hartë. Ndërsa kjo mund të duket e pafajshme, në të vërtetë le t’i bëjmë të tjerët të mbajnë shënime të vazhdueshme për vendndodhjen tuaj. Fikni veçorinë SnapMap dhe do të kurseni veten nga shumë situata potencialisht të shëmtuara.

2. Mos përdorni informacionin tuaj të vërtetë

Kur regjistroheni në SnapChat, nga ju kërkohet të siguroni ditëlindjen, numrin e telefonit dhe adresën e emailit – standard i bukur për aplikacionet e mediave sociale. por çdokush me pak më shumë kursim të teknologjisë mund ta gjejë atë informacion përmes llogarisë suaj SnapChat. Kjo e bën jashtëzakonisht të lehtë për dikë që të heqë ngacmimet e tyre nga SnapChat dhe në email, WhatsApp dhe shumë aplikacione të tjera.

Mënyra më e mirë për të mbrojtur informacionin tuaj është ta fshehni atë. Krijoni një adresë të re për të regjistruar email. Gjithashtu, përdorni një numër telefoni të rremë (ju e dini, atë që mund t’i jepni një djali të mërzitur në shiritin që nuk dëshironi t’ju thërrasë), dhe përbëjeni një datë të re lindjeje.

Një tjetër mashtrim i thjeshtë që e bën shumë më të vështirë që trollet të kenë qasje tek ju ndryshoni llogarinë tuaj nga publiku në privat. Kjo vlen si për Instagram ashtu edhe për Snapchat. Ndryshimi i llogarisë tuaj në privat do t’i kufizojë njerëzit që i shohin postimet tuaja miqve, familjes ose kujtdo tjetër që ju vendosni të aprovoni.

Si ta bëni llogarinë tuaj private në SnapChat:

Shkoni te Parametrat>Shikoni tregimin tim>Miqtë / zakonet e mia. Ndërsa jeni në Parametrat mund të ndryshoni kush mund të lidhet me ju dhe kush mund ta shohë vendndodhjen tuaj.

Si ta bëni llogarinë tuaj private në Instagram:

Shkoni te Parametrat>Llogari private (drejta për të aktivizuar).

Nëse keni nevojë të përdorni këto aplikacione për të promovuar një produkt, kompaninë tuaj ose veten tuaj, atëherë krijoni një llogari të veçantë. Në këtë mënyrë, fotot tuaja personale nuk do të përzihen me fotot tuaja publike.

Kjo tha, edhe nëse i bëni të gjitha këto, komentet e vrazhda mund të kalojnë nëpër të çara. Në këtë rast, do të duhet të dini se si të…

3. Zvarritjet e bllokut Të dy Instagram dhe Snapchat kanë mundësi bllokimi. Duke përdorur këtë teknikë, ju mund të bllokoni një përdorues dhe pastaj të fshini komentet e tyre

Si të bllokoni njerëzit në Instagram:

Zgjidhni personin që dëshironi të bllokoni, trokitni lehtë mbi të tre pikat në këndin e sipërm të djathtë dhe pastaj klikoni në bllok.

Si të bllokoni njerëzit në SnapChat:

Zgjidhni personin që dëshironi të bllokoni, trokitni lehtë mbi tre rreshtat në këndin e sipërm të majtë dhe pastaj klikoni në bllok.

Ngacmimi në punë 

Fatkeqësisht, abuzimi është gjithashtu i përhapur në mjediset e punës. Sipas një studimi, një në tre gra të moshës 18-34 vjeç është ngacmuar seksualisht në punë. 25% e atyre grave u ngacmuan në internet përmes teksteve ose postave elektronike, megjithatë 71% e këtyre grave nuk e raportuan atë.

Ne mund të spekulojmë vetëm arsyet për këtë, por mund të jetë sepse ngacmimi seksual nuk përcaktohet qartë.

Sidoqoftë, disa shembuj të ngacmimit seksual përfshijnë:

1. Ndarja e imazheve apo videove me indaproporiate seksuale.

2. Dërgimi i letrave, teksteve ose postave elektronike me përmbajtje sugjeruese.

3. Të thuash shaka të çuditshme ose anekdota seksuale.

Por edhe këto janë të paqarta! Nëse dikush dërgon një zgjedhje kar, kjo është qartë ngacmimi seksual, por një koment jashtë dorës mund të keqkuptohet.

Pra, si e dini se është ngacmim seksual?

Për ato momente kur nuk jeni i sigurt, mendoni se si ndiheni. A ju bëri juve të pakëndshëm ai koment? A ka diçka që e bën këtë? Nëse po, shanset ekzistojnë një ton themelor që duhet të konsiderohet ngacmim seksual.

Ngacmimet seksuale në punë

Ngacmimi seksual vjen në forma të ndryshme, dhe kur është në internet shpesh është edhe më pak i dukshëm. Megjithatë, ajo gjithsesi ndodh. Nëse jeni në një situatë profesionale ku ndjeheni pakëndshëm, menjëherë duhet të filloni ta regjistroni atë. Shpesh raste më të mëdha ndërtohen në një model të incidenteve të vogla, të cilat, nëse nuk dokumentohen si duhet, nuk do të jenë të dobishme si prova.

Edhe nëse nuk jeni i sigurt nëse një takim vlerësohet si ngacmim, është më mirë ta trajtoni si të tillë vetëm në rast se situata përkeqësohet dhe vendosni të merrni masa përfundimisht.

Si të raportoni ngacmimet në punë 

1. Dokumentoni çdo takim

Commentdo koment, email i papërshtatshëm ose korrespodencë tjetër që mund të cilësohet si ngacmim duhet të regjistrohet dhe ruhet diku ku vetëm ju keni qasje në të (jo për shembull në Google Drive të kompanisë). Mund të jetë që një koment të ishte i paqëllimshëm, por nëse ndodh përsëri, do të keni mundësi të ndërtoni një çështje.

Nëse një takim përfshin diçka të thënë me gojë ose prekje të papërshtatshme, sa më shpejt të jetë e mundur, shkruajini vetes një email (nga llogaria juaj personale) duke përshkruar incidentin në aq detaje sa të keni mundësi. Përfshini kohën, datën dhe vendndodhjen e incidentit.

2. Monitoroni situatën

Merrni fotografi të ekraneve, regjistroni kohën dhe datat, kurseni postë elektronike dhe mbani një skedar të gjithçkaje që ju bën të pakëndshëm.

3. Raportoni atë

Pasi të keni prova, është koha të paraqisni një raport. Ndërsa ndonjëherë është e pakëndshme, raportimi i ngacmimit në zyrë është një nga mënyrat më produktive për ta ndaluar atë.

Dërgoni provat tuaja në departamentin e HR, i cili shpresojmë se tashmë ka një politikë se si të veprojë. Nëse nuk ka një HR në kompaninë tuaj, atëherë duhet të ndërtoni një email të informuar mirë dhe ta dërgoni atë në menaxhimin e zyrës ose menaxherit tuaj (për sa kohë që ata nuk janë ata që ju ngacmojnë).

Si të shkruani një email për të raportuar ngacmimin seksual:

Mund të duket e frikshme për të ndërtuar atë email të parë. Për këtë arsye, ne kemi përfshirë një shabllon që ju të përdorni.
Linja e temës: Ankesa zyrtare e ngacmimit seksual

Të dashur [HR] dhe [shefi],

Unë po shkruaj këtë email për t’ju njoftuar se [emri i ngacmuesit] më ngacmon seksualisht për të kaluarën [x kohë].

Incidentet e mëposhtme kanë ndodhur gjatë asaj kohe:

 • [Shembull 1: Përshkruani çfarë ndodhi dhe kur. Mundohuni të përfshini sa më shumë fakte të jetë e mundur. ]
 • [Shembulli 2: Përshkruani incidentin e dytë që ju bëri të ndjeheni të pakëndshëm. Mos harroni të përfshini nëse i keni thënë dikujt tjetër në punë në lidhje me të.]
 • [Shembulli 3: Bashkangjitni ndonjë dokument ose provë që do të mbështesë çështjen tuaj.]

[Nëse është e aplikueshme, përfshini ato veprime që besoni se ndërmarrja duhet të ndërmarrë. Për shembull, ju mund të shkruani, “Unë do të doja të transferohesha në një departament tjetër” ose “Unë do të doja që kjo çështje të shqyrtohej, dhe unë do të doja një falje zyrtare nga [emri i ngacmuesit].”]

Faleminderit që shikuat për këtë çështje. Nëse keni nevojë për ndonjë informacion më shumë, unë jam i lumtur që ju ofroj.

sinqerisht,

[Emri juaj]

Zyra juaj duhet të ketë një politikë se si të vlerësojë situatën dhe të ndërmarrë veprime.

Nëse nuk mendoni sikur ankesa juaj u adresua në mënyrë të duhur, mbani mend atë gjithmonë mund të kërkoni këshillë juridikë të jashtëm. Një profesionist i aftë me ligjet në zonën tuaj duhet të jetë në gjendje t’ju udhëheqë në hapat tuaj të ardhshëm.  

Duhet të kemi parasysh gjithashtu se për shumë, raportimi i incidentit nga brenda nuk është një mundësi, pasi shumë gra të pavarura ose janë të vetëpunësuara. Në këtë skenar, ju duhet të merrni situatën në duart tuaja.

Ngacmimi seksual nëse jeni i vetëpunësuar 

Nëse jeni i vetëpunësuar dhe përjetoni një takim të papërshtatshëm, pasi nuk ka njeri që t’i raportojë, ju duhet të kujdeseni vetë për situatën.

Kjo është pikërisht ajo që i ndodhi Ariel *, një muzikante që merrte mesazhe me seks seksual nga një profesionist tjetër në industrinë e saj. Pasi komentoi mënyrën se si ajo dridhet ndërsa luan muzikë, Ariel u përgjigj “mos u bëj gomar”, të cilit ngacmuesi iu përgjigj “Oh, unë dua mënyrën se si flisni”.

Ndërsa Ariel vendosi të mos e turpërojë atë publikisht, ajo u përgjigj se komentet e tij ishin sugjeruese dhe agresive. Ngacmuesi nuk u pajtua dhe e la atë në atë kohë.

Ariel e gjeti atë të fuqishëm për t’u përballur me kokën e ngacmuesit. Të tjerët mund të zbulojnë se metoda më e mirë e ruajtjes së vetvetes është të injorosh ngacmuesit. Nuk ka asnjë mënyrë të drejtë ose të gabuar për të adresuar ngacmimin në këtë skenar. Është vendimi juaj.

Ngacmimet seksuale në LinkedIn 

LinkedIn, një platformë në internet për rrjetëzimin e karrierës dhe biznesin, për fat të keq është bërë gjithashtu një prizë për ngacmimet seksuale. Ndërsa politika e LinkedIn ndalon çdo formë të ngacmimit, nuk ka asnjë mënyrë që LinkedIn të parandalojë plotësisht ajo, dhe – për fat të keq – ngacmimet seksuale ndodhin atje çdo ditë.

Sepse është një sit i rrjetit, disa e trajtojnë atë si një sit takimesh. Në mesin e ankesave të tjera, gratë kanë raportuar burrat duke u dërguar atyre mesazhe të papërshtatshme dhe duke bërë komente të pakta për pamjen e tyre bazuar në fotot e profilit të tyre.

Një tjetër pengesë e mundshme: të rinisë tuaj.

Shumë njerëz i ngarkojnë rinisjet e tyre pa e marrë parasysh këtë adresa e tyre e-mail dhe numri i telefonit shfaqen në kokë. Nëse nuk doni që i gjithë interneti të ketë akses në atë informacion, fshini atë nga versioni që postoni.

Telefonatat e padëshiruara që kërkojnë të dilnin jashtë mund të mos duken si ngacmim seksual për disa burra, por për gratë që marrin telefonata nga të huajt, definitivisht mund të ndjehen sikur.

Por, ky është problemi. Për shkak se ngacmimi më nuk është aq i paqartë, është më e vështirë për gratë që ta vërtetojnë dhe raportojnë atë. Ndërsa nuk mund të parandaloni që djemtë e mërzitur të ju dërgojnë mesazhe në LinkedIn, ka mënyra se si të mbroni veten.

4 Mënyrat për të Mbrojtur veten në LinkedIn 

1. Para se të pranoni një lidhje të LinkedIn, kontrolloni shkallët e ndarjes. Keni lidhje të përbashkëta? A funksionojnë ata në industrinë tuaj? Nëse jo, mos e prano.

2. Nëse merrni një mesazh të padëshiruar, mund të vendosni t’i bllokoni ato. Thjesht klikoni në tre pikat në pjesën e sipërme të djathtë dhe pastaj kliko Raporto këtë bisedë.

3. Ju gjithashtu mund ta bllokoni atë person që të shikojë profilin tuaj ose të kontaktojë me ju. Shkoni te profili i personit, klikoni Më shumë>Raportoni / bllokoni dhe ndiqni udhëzimet.

4. Nëse e ngarkoni rezyumin tuaj, kontrolloni të siguroheni që numri i telefonit tuaj, adresa e shtëpisë dhe informacionet e tjera të kontaktit nuk janë të listuara. Nëse dikush dëshiron të kontaktojë me ju për punën tuaj, ai mund ta bëjë këtë përmes LinkedIn.  

Nuk ka asnjë garanci që këto sugjerime do t’ju mbrojnë 100%. Sidoqoftë, ata ju sigurojnë më shumë kontroll në lidhje me kë mund të lidhen me ju.

Takim në internet dhe ngacmim seksual  

Kylie * kishte biseduar me Marco * për rreth një muaj pasi u lidh në OKCupid, por ata ende nuk ishin takuar personalisht. Një natë, pas më shumë se një ore tekstesh gjithnjë e më të flirtuara, Marco sugjeroi që ata të kalonin në një forum më vizual – ai dëshironte të bënte seks Skype.

Të nesërmen, Kylie u tmerrua kur një nga miqtë e saj e thirri për t’i thënë asaj që ajo mori një regjistrim të takimit. Nje ore me vone, Kylie mori një mesazh nga Marco: paguaj, ose regjistrimi do t’u dërgohej edhe më shumë njerëzve në rrjetin e saj social.

Takimi në internet është vendi ku gratë janë më të rrezikuara nga ngacmimet në internet-seksuale.

Kjo sepse ndryshe nga shumica e rrjeteve sociale, faqet e takimit janë aty ku shkoni me qëllimin e qartë të takimit, dhe potencialisht marrjen intime me të huajt. Ndërsa në faqet e tjera cilësimet e rrepta të intimitetit mund të shërbejnë si mburojë, në faqet e takimit ato taktika për të qëndruar të sigurt thjesht do të rezultonin në një tjetër mbrëmje të vetme të shtunë.

Ndërsa aplikacionet e takimit supozohet të jenë argëtuese, ata gjithashtu janë njohur se çojnë në disa takime mjaft të pakëndshme.

Për shembull, Esme * u takua me Raphael në aplikacionin Happn. Pasi bisedoi në aplikacion, biseda u zhvendos në WhatsApp, por kur Esme kontrolloi foton e tij të profilit, ajo vuri re Raphael dukej ndryshe dhe profili i tij nuk përputhej me atë në aplikacionin e datimit. Duke mos dashur një konfrontim, ajo i tha Raphael se kishte disa çështje personale për të punuar përpara se të bëhej gati deri më tani. Në vend që të pranonte shpjegimin e saj, ai filloi ta bombardonte me pyetje agresive se ku ishte dhe kush ishte me të.

Më në fund, Esme e bllokoi dhe e raportoi në Happn. Duke ditur që ai do ta kërkonte atë në mediat sociale, ajo gjithashtu bllokoi atë në Facebook, WhatsApp dhe Instagram. Dhe kur ai u përpoq ta thërriste atë, ajo bllokoi gjithashtu numrin e tij. Nëse Raphael më në fund mori aluzion (nuk ka gjasë) ose thjesht e pati shumë të vështirë për të ruajtur kontaktin, Esme ishte në gjendje të ndalonte abuzimin – por jo të gjitha gratë janë me fat.

Ajo që ndodhi me Esme njihet si peshkimi – ose kur dikush keqpërfaqëson veten në internet, shpesh duke përdorur foto dhe profile false. Ndërsa Esme ishte në gjendje të shihte qartë që personi në profilin Happn ishte i ndryshëm nga personi në profilin WhatsApp, shumica e mashtruesve janë mjaft inteligjentë për të fshehur më mirë gjurmët e tyre.

Në mënyrë të ngjashme, është shumë lehtë në mënyrë të paditur të bëhet bashkëpunëtori i një bagëti të egër. Merrni Cori *, për shembull. Një ditë ajo mori një telefonatë nga një shoqe që fotografia e saj në profilin e Facebook ishte duke u përdorur në profilin e takimit të dikujt tjetër. Cori raportoi profilin e rreme dhe ajo ishte fshirë, por kush e di se sa njerëz e panë fytyrën dhe informacionin e saj më parë?

Për fat të keq, nuk ka asnjë mënyrë që të dy të takohen njerëz në internet dhe të siguroheni që nuk do të jeni kurrë viktimë. Sidoqoftë, ka mënyra për të mbrojtur veten.

3 Mënyrat për të Mbrojtur veten në faqet e Dating

1. Bëni një Kontroll të Historisë

Kur lidheni së pari me dikë në internet, kërkoni në Google, Facebook dhe aplikacionet e tjera të datimit, nëse jeni në to. Shikoni për mospërputhjet në fotografitë e tyre dhe përshkrimet e profilit. Nëse gjeni ndonjë, raportoni profilin në aplikacionin tuaj.

2. Njihuni me ta në Aplikacion

Bisedoni në aplikacion përpara se të zhvendosni bisedën në një platformë tjetër. Kjo ju jep një kuptim se kush janë ata përpara se të ekspozoni detaje të mëtejshme në lidhje me jetën tuaj personale. Pasi të ndiheni mjaft të qetë për të transferuar bisedën në një platformë tjetër, jini të vetëdijshëm për atë që mund të shohin atje. Për shembull, si WhatsApp ashtu edhe Telegram lejojnë fotot e profileve, WhatsApp lejon azhurnime të statusit, dhe Telegram ju lejon të shkruani një bio të vogël për veten tuaj. Të dyja aplikacionet kanë gjithashtu një veçori “parë së fundit” që tregon kontaktet tuaja kur keni qenë e fundit në aplikacion. Nëse nuk doni që dikush të shohë ndonjë nga këto informacione, ndryshoni cilësimet e intimitetit tuaj. Dhe nëse përfundoni duke u bashkuar personalisht, sigurohuni që të takoheni në një vend publik dhe njoftoni një shokun tuaj ku të jeni.

3. Mbani private Llogaritë dhe Fotot e Mjetit Social.

Kjo minimizon mundësinë e dikujt që vjedh fotografitë tuaja dhe përdorimin e tyre në faqet e takimit.

Përzgjedhja e sigurt

Shumica e të rriturve janë të njohur me seksin e sigurt. Por ajo që ata nuk mund të kenë menduar shumë është sekretimi i sigurt.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme, pasi sekstimi është në rritje. Në fakt, sipas një studimi, gati gjysma e të rriturve të anketuar thanë se ata gjashtëdhjetë.

Megjithatë, fakti që shumë njerëz e bëjnë këtë nuk do të thotë se nuk është pa rreziqet e tij. Tregimet e pornografisë hakmarrëse dhe hacks që kanë ekspozuar fotot intime të njerëzve janë të zakonshme. Dhe nuk është e vështirë të imagjinohet se si të keni nudet tuaja të bien në duar të gabuara mund të shkatërrojnë jetën tuaj profesionale dhe personale.

Përgjigja e lehtë do të ishte t’ju thoja të ndaloni sexting, por ne nuk do ta bëjmë atë. Sexting mund të jetë një pjesë argëtuese dhe përmbushëse e marrëdhënies tuaj ose jetës së takimit, dhe ne nuk jemi këtu për t’ju mohuar një kohë të mirë.

Ajo që ne do të bëjmë është t’ju jap disa këshilla të thjeshta se si ato janë të sigurta. Disa nga këto mund të duken si sens i zakonshëm, por ne gjithashtu do të hyjmë në disa hacks të teknologjisë së lartë, në mënyrë që të relaksoheni ndërsa smartphone juaj merr avull.

7 mënyra për tu mbrojtur nga vetja ndërsa po shkëputesh 

1. Mos përfshini fytyrën tuaj ose tipare të tjera të identifikueshme

Linja juaj e parë e mbrojtjes nëse fotot tuaja shkojnë në publik është mohim i besueshëm. Kjo do të thotë të siguroheni që fotot tuaja të mos përfshijnë fytyrën tuaj, shenjat e pazakonta të lindjeve ose tatuazhet.

2. Mos e pi Sext

Ju mund të ndiheni të frikësuar pas disa çuditjesh, por kjo nuk do të thotë se është koha më e mirë për të zhbllokuar majën tuaj dhe për të zhveshur kamerën tuaj.

Për fat të mirë, ka disa aplikacione në dispozicion që mund të parandalojnë mëngjesin pas pendimit. Për shembull, Dollar Locker është një aplikacion me të vërtetë i gjithanshëm kur e dini që do të merrni pjesë. Përveç që ju gjen një shofer të caktuar, ai gjithashtu mund të bllokoni kontakte të caktuara kështu që nuk mund të kontaktoni përmes thirrjeve, teksteve dhe mediave sociale.

3. Bëni fotot tuaja të vetë-shkatërruara

Aplikacioni Disckreet është krijuar posaçërisht për sekuestrim, dhe kërkon që dërguesi dhe marrësi të futin një kod kodkalimi për të parë një imazh të dërguar. Përfitimi kryesor që ofron Disckreet është se ai ju lejon të ju fshini imazhet nga telefoni i personit që i keni dërguar. Thënë kjo, nuk ka asgjë që e ndalon personin që merr fotografitë tuaja të marrë një pamje të ekranit dhe t’i ruajë ato.

Një aplikacion që disi merr rreth çështjes së ekranit është i popullarizuari SnapChat, e cila fshin automatikisht fotot disa sekonda pasi ato të hapen. Edhe pse SnapChat lejon fotografitë e ekraneve, do t’ju dërgojë një njoftim kur të merret. Thënë kjo, nuk është një zgjidhje e përsosur, sepse pak Googling ofron disa mënyra për të anashkaluar njoftimin – kështu që është akoma e mundur që dikush të ruajë foton tuaj pa e ditur.

Vetëbesoni, një aplikacion i koduar mirë që fshin automatikisht mesazhe dhe foto, nuk lejon marrësit të marrin fotografi nga ekranet. Por përsëri, nëse dikush është me të vërtetë i përkushtuar të kursejë nudet tuaja, ata do të gjejnë një mënyrë.

4. Fjalëkalimi Mbroni telefonat dhe fotot tuaja

Për të siguruar që askush të mos marrë një sy të rastësishëm kur lëviz nëpër telefonin e partnerit tuaj ose të partnerit tuaj, të dy duhet të mbroni telefonat tuaj me kode kodi.

Ju gjithashtu mund të shkarkoni një aplikacion që do mbani fotot tuaja seksi në një dosje të veçantë, të mbrojtur me fjalëkalim. Disa opsione janë KeepSafe dhe Galeria Lock. Një nga gjërat interesante në lidhje me Galerinë Galeria është që ju mund të zgjidhni ta mbani të fshehur ikonën, kështu që të tjerët nuk do ta kuptojnë se është në telefonin tuaj. Plus, nëse dikush përpiqet vazhdimisht të identifikohet dhe dështon, aplikacioni do të marrë fotografinë e tij.

Jini të vetëdijshëm, megjithatë, që jo të gjitha këto aplikacione ofrojnë kriptim, do të thotë se mund të jeni në rrezik që fotografitë tuaja të këputen.

5. Ruani me siguri fotot tuaja

Nëse ju ndodh që të kapni një fotografi që e bën prapanicën tuaj të duket si vepra arti që ju e dini atë, ju mund të vendosni ta kurseni atë në vend se ta keni vetë-shkatërruar. Në këtë rast, është më mirë ruajeni në një desktop, sesa një pajisje celulare, e cila ka më shumë të ngjarë të humbasë ose vidhet.

Mbani në mend edhe pse, edhe në një desktop është e mundur të hakoheni. Prandaj, ju duhet ruani fotot tuaja të ndjeshme në një skedar të koduar. VeraCrypt është një program falas me burim të hapur që ju lejon të kriptoni skedarë individuale në Mac ose PC.

Mbani në mend se, pasi fotot tuaja të gjenden në një dosje të koduar, ju ende duhet t’i fshini përgjithmonë ato nga kompjuteri juaj. Nuk është e mjaftueshme t’i vendosni ato në plehra dhe pastaj të hiqni mbeturinat.

Derisa ato të dhëna të mbishkruhen nga të dhëna të reja, ato akoma ekzistojnë dhe mund të gjenden nga një haker sipërmarrës. Për fat të mirë, nuk ka softuer atje për të fshirë përgjithmonë skedarët. Për Windows, një nga opsionet më të njohura falas është Eraser, dhe për një Mac mund të përdorni Eraser Permanent.

6. Mos sinkronizoni fotot tuaja

Nëse keni një Android, ka të ngjarë që fotot tuaja të ruhen automatikisht te Google Photos, dhe nëse keni një iPhone, ato ruhen në iCloud.

Ju mund të kujtoni hack-in famëkeq të iCloud të vitit 2014, në të cilin Janë zbuluar foto private të disa të famshëmve (kryesisht femra), përfshirë Jennifer Lawrence dhe Kirsten Dunst pas një sulmi phishing. Meqenëse nuk dëshironi që kjo të ndodhë me ju, ju jeni më i miri është të bëni mbajini fotot tuaja të ndjeshme jashtë cloud.

Thënë kjo, ne nuk ju rekomandojmë të çaktivizoni sinkronizimin automatik, pasi kjo mund të çojë në humbjen e informacionit tuaj në rast se telefoni juaj humbet ose vidhet. Në vend të kësaj, duhet të regjistroheni në Google Photos ose iCloud dhe fshini ato individualisht. Jini të vetëdijshëm, sidoqoftë, kjo nëse keni sinkronizim automatik, kjo mund të rezultojë që fotografia gjithashtu të fshihet nga telefoni juaj herën tjetër kur sinkronizohet. Pra, nëse doni të ruani foton, kopjoni atë diku tjetër – mundësisht në një dosje të koduar (shiko më lart).    

7. Mos u dërgoni fotografi njerëzve që nuk u besoni

Ne e dimë, kjo duket me të vërtetë e qartë, por me 16% e njerëzve që raportojnë se kanë dërguar sekse për të kompletuar të huajt, ia vlen të theksohet.

Mos dërgimi i fotove potencialisht komprometuese për dikë për të cilin nuk jeni i sigurt është veçanërisht e rëndësishme, pasi siç mund ta keni vërejtur nga kjo listë, nuk ka prezervativ për sexting, kështu që nuk ka asnjë mënyrë për të qëndruar plotësisht i sigurt. Prandaj, merrni masat paraprake që mundeni, dhe zgjidhni partnerët tuaj të përzgjedhur me mençuri.

Sulmet e IRL (Në jetën reale) 

Natyrisht, sulmet ndaj grave nuk ndodhin vetëm në internet. Shpesh sulmet derdhen në botën e vërtetë, me autorët që përdorin teknologji për t’i ndihmuar ata të kërcënojnë dhe abuzojnë me viktimat e tyre. Në fakt, një studim i ofruesve të ndihmës viktimë zbuloi se 79% kishin të bënin me viktimat që ishin vrojtuar duke përdorur media sociale.

Ndonjëherë autorët janë njerëz që njohim, si një partner kontrollues. Herë të tjera, sulmet janë krime të mundësive, si vjedhja e një telefoni celular, ose përfitimi nga dikush që është thjesht në vendin e gabuar në kohën e gabuar.

Në çdo rast, nga dhënia e një miku për kokën se ku do të jeni, të kriptoni të dhënat në pajisjet tuaja mobile, të mbani të sigurt fjalëkalimet tuaja, ka masa paraprake që mund të merrni për të mbajtur veten të sigurt.

Si të përdorim në mënyrë të sigurt një aplikacion Ridesharing 

Në vitin 2014, një grua në New Delhi u dhunua nga shoferi i saj Uber. Pasi u zbulua se shoferi kishte një precedent kriminale për një dekadë, që përfshinte sulmet seksuale, disa po bënin thirrje që të ndalohej krejtësisht aplikacioni i rikuperimit.

Pas një shtypje të keqe, Uber tani ka një CEO të ri në mbretërim. dhe duket sikur kompania më në fund është e gatshme të marrë seriozisht sigurinë e pasagjerëve duke nxjerrë disa nisma të reja.  

Kryesorja që është implementuar tashmë ju lejon të ndani udhëtimin tuaj deri në pesë kontakte të besueshme. Kjo do të thotë miqtë tuaj mund të ndiqen gjatë udhëtimit tuaj dhe të shohin se keni arritur në destinacionin tuaj. Nëse dëshironi, mund të vendosni gjithashtu veçorinë e kontakteve të besuara në mënyrë që të aktivizohet vetëm për udhëtime gjatë natës.

Kontaktet e besuara janë të ngjashme me tiparin ETA të Lyft, i cili ju lejon të dërgoni rrugën tuaj dhe kohën e parashikuar të mbërritjes te një mik. Si për Uber ashtu edhe për Lyft, këto mesazhe përfshijnë modelin e makinës dhe modelin, numrin e targës dhe një foto të shoferit.  

Uber gjithashtu ka një 911 tipar në punimet që do t’ju lejojnë të telefononi shërbime urgjente me një klik të një butoni, dhe të cilat automatikisht u siguron atyre vendndodhjen tuaj në kohë reale. Iniciativat e tjera që Uber po planifikon përfshijnë kontrollet në prapavijë të shoferit dhe skanimet e BDI të reja dhe veprat penale që mund të kontrollohen kundër listës së tyre të shoferëve.

Ndërkohë, këtu janë disa hapa që mund të ndërmerrni vetë në mënyrë që të qëndroni të sigurt.

5 mënyra për të mbrojtur veten ndërsa përdorni një aplikacion të dhënies së lajmeve 

1. Sigurohuni se po hyni në makinën e duhur

Para se të godisni rrugën, kontrolloni targën e makinës, bëni dhe modeloni, si dhe emrin dhe foton e shoferit për t’u siguruar që gjithçka përputhet.

2. Mos e njoftoni shoferin tuaj nëse Pika ose Destinacioni juaj është shtëpia juaj ose vendi i punës

Në fakt, nëse është, ju mund të dëshironi të bëni një bisedë të vogël, në mënyrë që të futeni në një gënjeshtër të bardhë, për ta bërë atë të mendojë ndryshe. Për shembull, nëse ai pyet si po veproni, mund të thoni “i shkëlqyeshëm, i ngazëllyer që po shkon për të takuar miq”. Një tjetër mundësi është të jepni një vendndodhje afër, si destinacionin tuaj, në vend se adresën tuaj të saktë, dhe të ecni në një bllok shtesë.

3. Kontrolloni Shqyrtimet e Shoferit

Një tipar i këndshëm i aplikacioneve ridesharing është që ata lejojnë riders të vlerësojnë shoferët e tyre. Nëse e juaja ka vlerësime të këqija, anuloni udhëtimin dhe telefononi një tjetër. Për të mos pasur nevojë të prisni shumë gjatë, keni disa aplikacione të instaluara tashmë në telefonin tuaj, në mënyrë që të mund të përdorni atë që do t’ju marrë më shpejt një shofer me reputacion.

4. Ndiqni Rrugën Tuaj

Nëse jeni njohur me zonën ku po udhëtoni, do të vini re nëse shoferi po shkon në rrugë të gabuar. Por nëse nuk e shihni, hapni aplikacionin e hartës në telefonin tuaj dhe ndiqni rrugën tuaj për t’u siguruar që jeni drejtuar drejt destinacionit që keni kërkuar. Nëse rruga duket e çuditshme, flisni lart.  

5. Nëse diçka nuk ndihet si duhet, dil jashtë

Po, ju mund të jeni vonë për takimin tuaj, dhe ju mund të keni disa dollarë, por nëse ndiheni të pasigurt, kërkojuni shoferit që të tërhiqet dhe të dalë nga makina. Shumë shpesh gratë e vendosin veten në situata të pasigurta sepse mendojnë se ndjekja e zorrës së tyre do të çojë në vështirësi. Vidhos atë.

Tofarë duhet të bëni nëse telefoni juaj humbet ose vidhet 

Për shumë prej nesh, duket sikur e gjithë jeta jonë është në telefonat tanë. Telefonat tanë përmbajnë kontaktet tona, fotot tona dhe aplikacionet që përdorim për të lundruar, vazhduar me lajmet, për të organizuar punën tonë dhe oraret personale dhe për të qëndruar të lidhur me miqtë dhe familjen; është shumë informacione personale ne nuk duam në duart e disa të huajve.

Për fat të mirë, ka disa hapa të thjeshtë që mund të ndërmerrni për të mbrojtur veten nëse telefoni juaj humbet ose vidhet.

4 mënyra për të mbrojtur përmbajtjen e telefonit tuaj 

1. Fjalëkalimi Mbroni telefonin tuaj 

Për të mos lejuar që dikush të përfitojë menjëherë nga përmbajtja e telefonit tuaj pasi të jetë në posedim të tyre, është më mirë të keni tashmë një fjalëkalim të vendosur.

Mënyra e saktë për të vendosur një fjalëkalim do të ndryshojë në varësi të pajisjes tuaj, por për një Android, me siguri do të duhet të shkoni te Parametrat>siguri>Lloji i bllokimit të ekranit. Këtu mund të zgjidhni të zhbllokoni telefonin tuaj duke përdorur një model, pin ose fjalëkalim.

Një fjalëkalim është opsioni më i sigurt, por është gjithashtu më e bezdisshme të kesh nevojë të futesh sa herë që dëshiron të shikosh në njoftimet e tua në Facebook. Ju gjithashtu mund të keni mundësinë për të vendosur telefonin tuaj kështu që ai do të hapet vetëm me gjurmët e gishtit.

Një tjetër tipar i lezetshëm është kyçi i zgjuar. Nëse e përdorni këtë, funksioni juaj i kyçjes nuk do të fillojë ndërsa telefoni juaj është në ju, nëse jeni në vende të caktuara (p.sh. shtëpinë tuaj), ose nëse jeni afër pajisjeve të tjera të besuara. Disa telefona madje do t’ju japin mundësi zanore dhe njohje të fytyrës.

2. Gjeni telefonin tuaj

Një nga gjërat më të shkëlqyera në lidhje me të pasurit një GPS në telefonin tuaj është që nëse ai humbet, ju mund të gjurmoni se ku është. megjithatë, në mënyrë që kjo veçori të funksionojë, duhet ta vendosni paraprakisht.

Nëse keni një Android, ju keni disa opsione. Disa pajisje, si Samsung, e kanë të integruar këtë veçori – megjithëse për të hyrë në të duhet të krijoni një llogari Samsung. Duke aktivizuar funksionin, do të keni mundësi të gjeni telefonin tuaj duke shkuar te https://findmymobile.samsung.com/ nga një pajisje tjetër dhe të regjistroheni. Një mundësi tjetër është të shkarkoni Gjeni aplikacionin Pajisja ime nga Dyqani Google Play. Kjo aplikacion funksionon në të njëjtën mënyrë si Samsung dhe kërkon vetëm që të keni një llogari Google. Plus, nëse thjesht keni gabuar telefonin tuaj diku rreth shtëpisë, ai ka aftësinë ta bëjë atë të zile, edhe nëse telefoni juaj është fikur. Thjesht shkoni tek https://myaccount.google.com/intro/find-your-phone, regjistrohuni dhe do të mund të shihni vendndodhjen e telefonit tuaj në një hartë. Nga atje do të jeni në gjendje të rivendosni edhe fjalëkalimin e telefonit tuaj.

Mbani në mend se sidoqoftë, nëse keni një Android, do të jeni në gjendje të lokalizoni pajisjen tuaj vetëm nëse shërbimet tuaja të vendndodhjes janë të aktivizuara dhe jeni të lidhur me internetin. Një hajdut i zgjuar do të dijë të çaktivizojë ato funksione, kështu që ju nuk mund të gjurmoni se ku janë ai – dhe telefoni juaj.

Nëse keni një iPhone, do të duhet të shkarkoni aplikacionin Gjeni iPhone tim. Pasi të instalohet, do të mund ta gjeni pajisjen tuaj në një hartë duke shkuar tek https://www.icloud.com/#find dhe duke u regjistruar në iCloud.

Aty mund të vendosni edhe telefonin tuaj në Lost Mode, i cili do ta bllokojë atë. Modelja e Humbur gjithashtu ju lejon të vendosni një mesazh në ekranin e mbyllur, kështu që nëse telefoni juaj thjesht humbet, mund të shkruani diçka si, “Telefoni i humbur. Ju lutemi telefononi 212-555-1234 për t’u kthyer. ” Ose, nëse e dini se telefoni juaj është vjedhur, mund të shkruani diçka të tillë, “Ju thithni”.    

3. Fshini të dhënat tuaja

Ky është opsioni bërthamor. Nëse jeni të sigurt se nuk po e merrni telefonin tuaj përsëri, mundeni përdorni Gjeni pajisjen time / Gjeni aplikacionet e mia iPhone për të fshirë nga distanca të gjitha të dhënat në telefonin tuaj, kështu që edhe nëse hajduti arrin të shkelë mbrojtjet e fjalëkalimit tënd, ata nuk do të jenë në gjendje të përdorin informacionin tënd personal.

Mbani në mend se kur ta bëni këtë, pasi të gjitha llogaritë tuaja personale do të fshihen, ju humbni aftësinë tuaj për të ndjekur telefonin tuaj nga distanca.

Thënë kështu, telefoni juaj mund të jetë akoma duke marrë shërbim nga transportuesi juaj pa tel, do të thotë kushdo që e ka atë mund të bëjë thirrje nga numri juaj dhe duke përdorur planin tuaj të të dhënave. Për t’i prerë, telefononi ofruesin tuaj të shërbimit dhe njoftojini se telefoni juaj është vjedhur.

Të dish të mund të kesh një ditë të fshish të dhënat e telefonit tënd është një arsye tjetër për të kopjoni përmbajtjen e telefonit tuaj (që vërtet duhet të bësh gjithsesi). Nëse keni një Android, mënyra më e lehtë për të kopjuar të dhënat tuaja është të përdorni cloud Google. Nëse keni një iPhone, përdorni iCloud.

Por çfarë nëse nuk do të kishe parashikuar të instalosh Gjeni pajisjet e mia / Gjeni aplikacionet e mia iPhone, dhe tani nuk mund të ndryshoni fjalëkalimet tuaja, të bllokoni telefonin tuaj ose të fshini të dhënat tuaja nga distanca? Në këtë rast ju duhet …

4. Ndryshoni fjalëkalimet për të gjitha aplikacionet tuaja

Bëni një listë të të gjitha aplikacioneve që keni në telefonin tuaj që kërkojnë fjalëkalime, futeni në një pajisje tjetër dhe filloni të ndryshoni fjalëkalimet tuaja. Kjo ka të ngjarë të përfshijë emailin tuaj, llogaritë e mediave sociale, llogaritë bankare dhe dyqanet e aplikacioneve.

Qëndro i sigurt në Meetup.com 

Një nga gjërat mahnitëse në lidhje me internetin është se ajo mund të bashkojë të huajt totalë që kanë diçka të përbashkët, por kurrë nuk do ta kishin gjetur njëri-tjetrin ndryshe.

Një mënyrë e shkëlqyeshme për ta bërë këtë është përmes faqes së internetit Meetup.com, e cila lejon përdoruesit krijoni dhe bashkoni ngjarje dhe aktivitete bazuar në tema që u interesojnë atyre. Kategoritë e njohura për takimet përfshijnë filmin, shëndetin dhe Wellness, LGBTQ dhe kafshët shtëpiake. Shtë një mënyrë fantastike për të bërë miq të rinj dhe për të kultivuar interesat tuaja.

Por a nuk ju ka thënë mamaja juaj gjithmonë për të mos folur me të huajt? A ishte ajo vërtet diçka, apo thjesht ishte paranojake?

Pak nga të dy. Ju duhet të dilni plotësisht atje dhe të merrni një kafshim të madh nga jeta … por gjithashtu, të merrni disa masa paraprake.

3 mënyra për tu mbrojtur nga vetja në Meetup.com 

1. Mos përfshini shumë informacione personale në profilin tuaj

Jini të vetëdijshëm që faqja e profilit tuaj është plotësisht e arritshme për këdo që ka internet, kështu që përfshini vetëm informacionin që ju jeni të qetë që jeni plotësisht publik.

Nëse keni një pasion për ushqimin dhe nuk mund të prisni të gjeni takime të kuzhinës në qytetin tuaj, definitivisht përmendni kamionin e ri taco që jeni tërësisht i fiksuar. Por mos thuaj se ndodhet pikërisht jashtë ndërtesës suaj në Rrugën 333 Main, ku jetoni në apartamentin 4D – i cili nga rruga nuk ka një bllokim.

Ose nëse po kërkoni takime familjare, shkoni përpara dhe shkruani se keni një të vjetër dhjetë vjeç dhe gjashtë vjeç, por mos përfshini që emrat e tyre janë Timmy dhe Sue, dhe se ata shkojnë në Lincoln Elementary, nga i cili ata zakonisht ecin në shtëpi vetëm në 02:30.

2. Njihuni me njerëzit IRL përpara se të komunikoni një-në-një 

Takimi ka një sistem të dërgimit të postës elektronike, kështu që ju mund të merrni mesazhe nga anëtarët e dërguar në emailin tuaj pa ata të kenë adresën tuaj elektronike.

Por edhe kështu, nëse thjesht nuk jeni të interesuar që njerëzit t’ju kontaktojnë përpara se të takoheni dhe ta godisni atë në jetën reale, mund të zgjidhni të bllokoni mesazhet nga përdoruesit dhe merrni vetëm mesazhe nga organizatorët e ngjarjeve. Thjesht shkoni te llogaria juaj dhe klikoni Cilësimet>intimitet.  

Nga atje ju mund të zgjidhni nëse dëshironi grupet ose interesat tuaja të listuara në profilin tuaj. Ju gjithashtu mund të zgjidhni se kush mund t’ju kontaktojë në Meetup – pavarësisht nëse jeni organizatorë, anëtarë të takimeve tuaja ose kushdo në faqen e internetit.

3. Njoftojeni një shokun tuaj ku po shkoni 

Për çdo situatë në të cilën do të takoni njerëz të panjohur, është praktikë e mirë t’i tregoni një shoku ku po shkoni dhe të vendosni një kohë për t’u regjistruar me ta në mënyrë që ata të dinë që ju të keni shtëpi të sigurt. Gjithashtu, në qoftë se takimi përfshin pije, kurrë mos lini tuajin pa mbikëqyrje.

Parandalimi i dhunës nga partneri intim 

Dhuna e partnerit intim (IPV) prek gati një të tretën e grave amerikane. Megjithëse teknologjia mund të sigurojë mjete për viktimat (p.sh. për mbledhjen e provave kundër një dhunuesi), ajo për fat të keq mund të përdoret nga autorët. Kjo sepse kontrolli është një element integral në IPV, dhe keqpërdorimi i teknologjisë mund t’u japë abuzuesve një mjet për të ushtruar kontroll mbi viktimat e tyre.

Sipas një studimi të kohëve të fundit, ndërsa shumë keqbërës përdorin teknologjinë e krijuar posaçërisht për mbikëqyrje, është shumë më e zakonshme të rivarrosni llojet e tjera të aplikacioneve për të arritur të njëjtat qëllime. Disa nga ato të përdorura përfshijnë gjeni aplikacionet e mia të telefonit dhe programet e ndjekjes së familjes dhe monitorimin e fëmijëve.

Problemi me këtë është se avokatët kundër IPV nuk mund të shkojnë pas kompanive që prodhojnë këto aplikacione, dhe dyqanet e aplikacioneve nuk mund t’i bllokojnë, pasi shumicën e kohës, ato përdoren për qëllime krejtësisht të ligjshme.

Shumë nga këto aplikacione lejojnë abuzuesit të bëjnë gjurmoni vendndodhjen e viktimës së tyre, lexoni mesazhet e tyre duke i dërguar ato në një pajisje tjetër, dhe madje shikoni dhe dëgjoni ata nga distanca duke aktivizuar kamerën e telefonit dhe mikrofonin.

Siç u përmend më lart, ka edhe aplikacionet tregtohen në mënyrë të qartë për mbikëqyrje jokonsensuale. Ndërsa është e rrallë të gjesh këto në një dyqan legjitim të aplikacioneve, ka mjaft që mund të gjenden në qoshet e tjera të internetit. Dhe, edhe pse shumica e telefonave vijnë me një rregullim të paracaktuar që bllokon aplikacionet jashtë dyqane, udhëzuesit për tejkalimin e tij mund të gjenden lehtësisht në internet.

Një nga elementët më të padrejtë të këtyre llojeve të aplikacioneve është se ato zakonisht mund të konfigurohen në mënyrë që ikona e aplikacionit të fshihet, duke e bërë kështu gati e pamundur që viktima ta zbulojë atë në telefonin e tyre.

Ju mund të mendoni se zgjidhja atëherë do të ishte skanimi i telefonit për spyware, por për fat të keq, madje disa nga emrat më të mëdhenj në industri, si Symantec, Kaspersky dhe Avast, kanë provuar kryesisht joefektiv në zbulimin e këtyre aplikacioneve.

Pra, çfarë mund të bëni për të mbrojtur veten?

3 mënyra për të mbajtur një partner abuziv nga Surveting Ju 

1. Mbani telefonin tuaj tek ju në çdo kohë

Pothuajse të gjitha aplikacionet e studiuara kërkojnë që abuzuesi fizikisht të ketë qasje në telefonin e viktimës të paktën një herë.

2. Jini të kujdesshëm duke përdorur cilindo telefon që nuk e merrni vetveten

Abuzuesit me shumë kontroll mbi viktimat e tyre shpesh kontrollojnë shumë paratë e tyre – dhe kështu përfundojnë duke qenë ata që blenë telefonin e tyre. Në këto raste jo vetëm që ata mund të instalojnë aplikacione me qëllim të dyfishtë, por me një kursim të vogël të teknologjisë, ata madje mund ta rrënjosin pajisjen, duke u dhënë atyre mundësinë për të instaluar aplikacionet më të padrejta jashtë dyqane. Madje ka kompani që do të shesin telefona që janë tashmë të rrënjosur, ose që kanë softuer mbikëqyrje të mbikëqyrjes.

3. Fjalëkalimi Mbroni telefonin tuaj dhe mos e ndani fjalëkalimin tuaj me askënd

Siç u përmend më lart, të kesh një fjalëkalim për ta mbajtur telefonin të mbyllur është linja e parë e mbrojtjes për të mbajtur përmbajtjen e tij të sigurt. Nëse dyshoni se partneri juaj po hyn në pajisjen tuaj, ndryshoni menjëherë fjalëkalimin tuaj. Bëni atë të gjatë dhe komplekse, dhe sigurohuni që të mos përdorni elementë që ata mund të jenë në gjendje t’i marrin me mend, si ditëlindja ose emri i kafshës suaj.

Thënë kjo, ne nuk jemi naivë dhe nuk mund ta injorojmë realitetin që shumë viktima të IPV janë të detyruar të zbulojnë fjalëkalimet e tyre ose “lejimi” i instalimit të këtyre aplikacioneve të rrezikshme në telefonët e tyre.  

Nëse ju jeni në gjendje të mbroni pajisjen tuaj, nëse jeni viktimë e IPV, ka burime që mund t’ju ndihmojnë të dilni. Këto janë vetëm disa nga organizatat që kanë ndihmuar viktimat të ndihmojnë misionin e tyre:

Rrjeti Kombëtar për t’i dhënë fund dhunës në familje: https://nnedv.org/  

Linja e Hotit Kombëtar i Dhunës në Familje: 1-800-799-7233, http://www.thehotline.org/res Source/

Byroja e Shërbimeve Familjare dhe Rinisë: https://www.acf.hhs.gov/fysb/resource/help-fv 

Aplikacionet SOS 

Në përgjithësi, është një ide e mirë të keni një aplikacion urgjent në telefonin tuaj, në rast rasti. Këto ju lejojnë njoftoni miqtë ose familjen kur ndiheni të pasigurt, dhe / ose kontaktoni shërbimet e urgjencës.

Some lloje telefonash i kanë këto karakteristika të ndërtuara, kështu që ia vlen të kontrolloni për të parë nëse e juaja bën? Nëse jo, shikoni këto aplikacione, të gjitha janë në dispozicion si për Android ashtu edhe për iOS. 

1. ICE, e cila nënkupton In Në rast urgjence, ju lejon juve dërgoni një mesazh dhe vendndodhjen tuaj GPS te kontaktet e zgjedhura kur dëshironi që miqtë ose familjarët tuaj të mbajnë skedat në vendndodhjen tuaj. Ju gjithashtu mund të vendosni që mesazhi të vonohet, kështu që thuaj, nëse nuk kthehesh nga rritja jote gjatë natës, kjo është kur ata do të marrin mesazhin. 

2. React Mobile bën të njëjtën gjë me ICE, por gjithashtu ka një buton SOS Ndihmoni mua që njofton kontaktet tuaja të zgjedhura paraprakisht përmes postës elektronike dhe tekstit, dhe nëse zgjidhni, poston një mesazh në Facebook dhe Twitter. Në të njëjtën kohë, aplikacioni automatikisht kontakton shërbimet lokale të urgjencës.  

1. Siren GPS nuk do të kontaktojë miqtë dhe familjen tuaj, por me një shtypje të një butoni, do të paralajmërojë shërbimet e urgjencës dhe do t’u sigurojë atyre vendin tuaj. Ju gjithashtu mund të krijoni një profil personal me informacione përkatëse, i cili më pas u kalohet autoriteteve në rast emergjence. Kjo mund të përfshijë kushtet mjekësore dhe informacionin e kontaktit urgjent. Aplikacioni gjithashtu ju jep mundësinë për të thirrur zjarrfikësit, ambulancën ose policinë.

Ju gjithashtu mund të tregoni informacione të caktuara në ekranin tuaj të kyçjes të përdoren në rast të një situate në të cilën nuk jeni në gjendje të jepni informacione për veten tuaj në shërbimet e urgjencës. Për shembull, mund të shkruani diçka si, “Në rast urgjence, telefononi [emrin e partnerit tuaj]” dhe më pas shkruani numrin e tyre të telefonit. Ose, nëse keni një çështje specifike mjekësore – si një alergji e rëndë ose epilepsi – mund të përfshini informacione përkatëse atje.

Si të vendosni një mesazh të ekranit të bllokuar do të ndryshojë në varësi të modelit të telefonit që keni.

përfundim

Teknologjia dhe interneti luajnë një pjesë të madhe në jetën tonë si në mënyra të mira ashtu edhe në të këqija. Si gra, ne jemi në shënjestër në internet për shumë arsye të ndryshme, por kjo nuk do të thotë se duhet të shkëputemi ose të shkëputemi.

Shpresa jonë është që ky udhëzues t’ju fuqizojë të mbroni dhe mbroni veten në internet dhe personalisht dhe se mjetet që ne ofrojmë do t’ju ndihmojnë ta bëni atë.

Nëse e shihni këtë udhëzues të dobishëm në çfarëdo mënyre, ju lutemi ndani atë me të tjerët në mënyrë që më shumë gra të mësojnë se si të qëndrojnë të sigurt, si brenda dhe jashtë në internet.

* Disa emra dhe detaje identifikuese janë ndryshuar për të mbrojtur privatësinë e individëve.

Mos ngurroni ta ndani dhe kopjoni këtë postim ose pjesë të tij në faqen tuaj, blog ose rrjetet sociale. E tëra që ne kërkojmë është që ju t’ia atribuoni vpnMentor.com.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map