The Influencers Real: Amazon, Apple, Facebook, Google dhe Microsoft kanë shpenzuar 582 milion dollarë Kongresi për lobim që nga 2005


Që nga viti 2005, 5 ndërmarrjet e mëdha të teknologjisë kanë shpenzuar mbi gjysmë miliardë dollarë (582 milion dollarë) Kongresi për lobim. Vetëm vitin e kaluar, ata shpenzuan 81.4 milion dollarë, me Google kontribuesin më të madh me 26.1 milion dollarë.

Por si po i shpenzojnë ato para?

vpnMentor kohët e fundit analizoi të gjitha raportet e lobimit të paraqitura nga firmat e mëdha 5 të teknologjisë për të zbuluar.

Ja çfarë zbuluam.

Intimiteti, të dhënat shëndetësore dhe mbikëqyrja e qeverisë

Fjala më e shpeshtë që ndodh në të gjitha raportet e paraqitura nga 5-të e mëdha është ‘intimiteti’, i përmendur 3,240 herë në 1,323 raporte (nga 2,753 paraqitur që nga 2005). Fjala tjetër më e përmendur në të gjitha raportet e tyre të lobimit është ‘taksa’ me 2.463 përmend në 1,123 raporte. 3 fjalët e ardhshme me qëllim janë “të dhëna” dhe “siguri” në internet.

Privatësia është çështja numër një për Facebook dhe Google, e përmendur përkatësisht në 61% dhe 64% të paraqitjeve të tyre. Për Amazon, Apple dhe Microsoft, megjithatë, tatimi është numri një, duke përfshirë në 59%, 76% dhe 54% të paraqitjeve të tyre.

Raportet e lobimit nga privatësia e përmendura në 5 vitet e kaluara arritën në 66.4 milion dollarë, përfshirë 16.6 milion dollarë nga Google, 15.1 milion dollarë nga Amazon dhe 13 milion dollarë nga Facebook.

Google posaçërisht thekson privatësinë e vendndodhjes në 8 raportet e saj. Dhe të dhënat shëndetësore janë bërë një çështje e rëndësishme për Apple dhe Google. Me ardhjen e teknologjisë së veshur, të dy kompanitë filluan të lobojnë ligje në lidhje me përdorimin e të dhënave të shëndetit të konsumatorit në 2014, dhe renditet në 10% të raporteve të Apple.

Pasi që Facebook shpesh e konsideron veten subjekt të kërkesave të të dhënave nga NSA, ata janë të prirur të ndikojnë në ligjet përkatëse, me 10% të raporteve të lobimit të kompanisë që përmendin “Mbikëqyrje të qeverisë”.

Shkeljet e të dhënave dhe siguria në internet

Pas disa shkeljeve të të dhënave me profil të lartë në Facebook, fjala “shkelje” përmban në 19% të paraqitjeve të kompanisë për lobim, krahasuar me vetëm 11% të Amazon, ndërmarrja me pjesën tjetër të raporteve më të larta që përmendin këtë problem.

Në mënyrë të ngjashme, siguria e të dhënave përmendet në mbi 40% të paraqitjeve të Facebook në Kongres, ndërsa e njëjta temë shfaqet vetëm në 14% të raporteve të Google dhe më pak se 10% të atyre nga Amazon, Apple dhe Microsoft.

Siguria në internet është një çështje e rëndësishme për të gjithë, duke përbërë më shumë se 30% të paraqitjeve në Facebook, Google dhe Microsoft dhe pak më shumë se 20% të Amazon dhe Apple.

Taksat, konkurrenca dhe barrierat e tregtisë

Taksa paraqitet në 76% të raporteve të lobimit të Apple (180 nga 236 raporte). Ngjashëm i lartë në listën e tyre të përparësive, taksat përfshihen në 59% dhe 54% të raporteve të Amazon dhe Microsoft. Kjo është çështja e vetme që paraqet në më shumë se 50% të raporteve për secilën nga këto 3 kompani. Në mënyrë të konsiderueshme më e ulët në rendin e ditës për Facebook dhe Google, taksa përmendet përkatësisht në 32% dhe 17% të raporteve të tyre. Për ato 2 kompani, e vetmja çështje që shfaqet në më shumë se gjysmën e raporteve të tyre është privatësia (përkatësisht 61% dhe 64%).

Për shkak të madhësisë së këtyre ndërmarrjeve të mëdha të teknologjisë, ato herë pas here i nënshtrohen akuzave se ata përfaqësojnë monopole në tregjet e tyre përkatëse. Dhe politikanët ndonjëherë kanë bërë thirrje që organizatat të prishen. Në dritën e kësaj, është e kuptueshme që ata do të dëshironin të zbatojnë ligjet e konkurrencës. Google duket se është më e shqetësuar me 47% të raporteve të tyre (364 nga 782) duke iu referuar konkurrencës si një çështje kryesore. Microsoft janë në radhën e fushës së betejës së konkurrencës, me 24% të raporteve të tyre (270 nga 1105) gjithashtu rendisin konkurrencën.

Apple detajon ligjet që lidhen me konkurrencën në 17% të paraqitjeve të tyre. Por mbase më e thënë, është organizata e vetme që detajon ‘pengesat teknike në tregti’ në raportet e tyre të lobimit, duke e bërë këtë në 21% të parashtresave të tyre. Kjo ka të ngjarë për faktin se iOS App Store shihet si një ekosistem i mbyllur, duke mos lejuar përdoruesit të blejnë aplikacione përmes platformave të palëve të treta, një avantazh që kompania është e prirur të mbrojë.

Patentat dhe të drejtat e autorit

Apple dhe Facebook duket se janë më të interesuarit për 5 të mëdhenjtë mbi mbrojtjen e patentave, me 45% dhe 39% të raporteve të tyre për lobim që përmendin këtë çështje. Në mënyrë të konsiderueshme më e ulët në rendin e ditës për 3 vendet e tjera, ai përmban 23%, 21% dhe 20% të parashtrimeve të Amazon, Microsoft dhe Facebook përkatësisht.

Ligjet e të drejtave të autorit karakterizojnë në 40% të raporteve të Google, ndërsa Apple është tjetër më i afërt, duke detajuar çështjen në 25% të raporteve të saj.

Ështje më të gjera sociale:

Liria e shprehjes, asnjanësia dhe imigracioni neto

Ndikimi i këtyre kompanive të mëdha zgjerohet përtej thjesht mbrojtjes së përfitimit të tyre dhe të drejtës për të përdorur të dhënat e konsumatorit.

Të dy Facebook dhe Google janë kritikuar pasi platformat e tyre mund të përforcojnë lajmet e rreme dhe gjuhën e urrejtjes. Si pasojë e mundshme e kësaj, ato janë të vetmet nga 5 firmat e mëdha të teknologjisë që përmendin ligje që lidhen me lirinë e shprehjes në përpjekjet e tyre për lobim. 24% e raporteve të Facebook dhe 10% e listës së Google “liria e shprehjes” si çështje interesi.

Amazon dukej se ishte më shumë e shqetësuar me neutralitetin neto në raport me 4 të tjerët, duke detajuar çështjen në 19% të raporteve të tyre, ndërsa ishte renditur në më pak se 10% të raporteve nga 4 të tjerët, Facebook duke qenë më i larti nga ato me 9%.

Facebook dhe Microsoft duket se janë më të brengosur për të siguruar fluksin e migrantëve me shumë aftësi. Emigracioni paraqiti 36% dhe 35% të raporteve të tyre, dhe Google, Amazon dhe Apple përmendën imigracionin në 17%, 11% dhe 7% të paraqitjeve të tyre, përkatësisht.

Ështje të mëdha për të ardhmen:

Drones, A.I dhe Makina pa shofer

Ndërsa privatësia mund të jetë problemi numër një sot, fushat e ardhshme ligjore do të jenë rrugët (me makina pa shofer) hapësira ajrore (për drone) dhe ngritja e makinave (me rritjen e inteligjencës artificiale).

Përmendja më e hershme e inteligjencës artificiale në lobimin nga 5 i madh erdhi në vitin 2016, me Microsoftin e parë që peshoi in. Amazon iu bashkua atyre në 2017, pastaj Google në 2018. Vitin e kaluar, çështjet në lidhje me zhvillimin e AI u përmendën në raportet e lobimit që arriti në 10 milion dollarë nga Microsoft dhe 14.3 milion dollarë nga Amazon.

Google, Amazon dhe Apple kanë qenë të gjithë duke lobuar në Dhomën e Përfaqësuesve mbi ligjet që lidhen me automjetet autonome dhe mjetet ajrore pa pilot, d.m.th. Google ishin të parët që lobuan automjetet autonome, duke i detajuar ato në raportet në 2012, ndërsa Amazon dhe Apple vetëm kohët e fundit kërkuan të ndikojnë në një legjislacion të tillë në 2017.

Dronët janë qartë të interesit më të madh për Amazon. Përmendja e parë e mjeteve ajrore pa pilot u shfaq në një raport lobimi të vetmuar nga kompania në vitin 2013. Megjithëse çështja ende shfaqet vetëm në një pjesë të vogël të raporteve të tyre (4 raporte nga Amazon në 2018, krahasuar me 5 nga Google dhe vetëm 1 nga Apple në të njëjtin vit), vlera e atyre raporteve është dukshëm më e lartë se konkurrentët e saj më të afërt në këtë fushë legjislative. Ato 4 raporte në vitin 2018 kishin një çmim të lidhur me 14.2 milion dollarë krahasuar me 200,000 dollarë nga Google dhe 100,000 dollarë nga Apple.

Edhe pse çdo raport i lobimit mund (dhe shpesh ka) të ketë çështje të shumta të listuara nën të njëjtën vlerë të dollarit, e mësipërm ende jep disa indikacione për rëndësinë relative të ligjeve të droneve për kompanitë e ndryshme.

Apple, Amazon, Facebook, Google dhe Microsoft janë bërë një pjesë integrale e jetës sonë – nga telefonat inteligjentë deri te media sociale, kërkimi, videoja në internet, pazar, aplikacione, filma, muzikë, TV dhe më shumë, për të mos përmendur të gjitha të dhënat personale që ata mbledhin përmes procesit.

Dhe ata jo vetëm që ndikojnë në punën tonë, argëtimin dhe jetën shoqërore, por ata gjithashtu janë duke punuar në prapavijë, duke përdorur pasurinë e tyre financiare dhe fuqinë politike për të ndikuar në ligjet e tokës.

Intimiteti dhe siguria e të dhënave janë dy nga çështjet më të nxehta politike sot. Sido që të jetë, çështjet e mëdha teknologjike të së ardhmes – pavarësisht nëse janë të dhënat shëndetësore, të dhënat e vendndodhjes, automjetet pa pilot, liria e shprehjes, inteligjenca artificiale ose më shumë – mund të jeni i sigurt që këto kompani do të kenë ndikimin e tyre për të formuar rregullat për të gjithë.

Raportin e plotë mund ta lexoni këtu.

Kredite e figurave:

Jeff Bezos nga Steve Jurvetson e përdorur nën CC BY 2.0 / Prishur dhe / ose ndryshuar me madhësi dhe vetitë e rregulluara
Larry Page nga Bob Lee e përdorur me licencë CC BY 2.0 / Prishur dhe / ose ndryshuar me madhësi dhe pronat e rregulluara
Mark Zuckerberg nga TechCrunch i përdorur nën CC BY 2.0 / Prishur dhe / ose ndryshuar me madhësi dhe vetitë e rregulluara
Bill Gates nga Kuhlmann / MSC e përdorur nën CC BY 3.0 DE / Prishja dhe / ose përmasat e ndryshuara dhe të rregulluara
Ndërtimi i Kapitolit të SH.B.A. nga Martin Falbisoner (1978–) i përdorur nën CC BY-SA 3.0 / Pri dhe / ose ndryshuar me madhësi dhe pronat e rregulluara

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map