Siguria dhe shoqëria në rrjetë – Një vështrim i thellë i njerëzimit në epokën dixhitale


Farë të frymëzon për të shkruar këtë libër?

Motivimi për të shkruar librin erdhi nga ndryshimi i shpejtë i mjedisit të sigurisë dhe intimitetit në fillim të viteve 2010 dhe si shoqëria u përpoq me rritjen e kërcënimeve ndaj sigurisë kibernetike. Në shumë vende, përfshirë Australinë, ka pasur një mungesë të përgjithshme debati mbi atë që duhet të bëjë qeveria për të edukuar përdoruesit dhe për të nxitur kompanitë të ngrihen në atë që po ndodhte dhe të ndërmarrin hapa për të mbrojtur informacionin e konsumatorit.

Knowledgefarë njohuri të reja keni fituar gjatë kërkimit të librit?

Ndërsa kryerja e hulumtimeve për librin ekzistonte një mundësi për të mësuar se si njerëzit po zhgënjeheshin gjithnjë e më shumë nga mungesa e sigurisë dhe intimitetit, si kjo çoi në lidhjet e Rrjetit Virtual Privat (VPN) duke u bërë një produkt kryesor i konsumatorit dhe se si ky mjedis i hapur dhe i lirë çoi në një rritje të krimit kibernetik, hakerimit dhe rritjes së Anonymous si një organizatë vigjilente në internet.

Libri i Sigurisë dhe Shoqëria e Rrjetit mund të blihet në format ebook në internet nga Springer.

Më poshtë është kapitulli i parë i librit.

Kapitulli 1- Hyrje

Gjatë historisë së njeriut, ardhja e teknologjisë ka qenë e rëndësishme në drejtimin e shndërrimeve madhore të shoqërisë. Revolucioni Industrial (1760–1820) megjithatë, ndodhi gjatë më shumë se një shekulli dhe preku civilizimin kryesisht perëndimor.
Revolucioni personal dhe revolucioni i Internetit në 30 vjet ka prodhuar një ndikim shumë më të madh dhe në një shkallë globale.
Ky revolucion është përshpejtuar pasi lidhi potencialisht çdo qenie njerëzore në planet me njëri-tjetrin përmes Internetit përmes pajisjeve portative. Tani ne ndajmë më shumë me njëri-tjetrin sesa në çdo kohë të historisë. Kompanitë që lehtësojnë këtë transformim nuk ekzistuan 15 vjet më parë dhe ne jemi akoma duke dëshmuar ndikimin e tyre të plotë pasi platformat dhe produktet e tyre mundësojnë kryengritje dhe revolucione të tyre.

Me ardhjen e përhapjes së pajisjeve celulare dhe ndërlidhjes së internetit ka ardhur me të ana e errët e hakerave, kriminelëve në internet, terroristëve në internet dhe kërcënimit të përgjithshëm të luftës në internet..
Qeveritë janë përpjekur të krijojnë legjislacion dhe të formulojnë rregullore për të sjellë rendin në botën online, ndërsa mbrojnë thelbin e Internetit që e ka bërë atë burimin e paçmuar që është bërë. Kjo thelb, për disa sjell anonimitet, intimitet dhe siguri. Për të tjerët, të njëjtat atribute shfaqin një mungesë të një qeverie efektive dhe prani të zbatimit të ligjit duke e lënë derën e hapur për veprimtari kriminale të lulëzojë në internet.

Aktorët botërorë përfshirë kombet, organizatat ndërkombëtare, terroristët dhe vigjilentët kanë shfrytëzuar të gjithë Internetin për të çuar më tej ambiciet e tyre. Vjedhja e informacionit, rrjedhja e sekreteve personale dhe kombëtare, shmangia e taksave, mashtrimi i çmimeve dhe thyerja e ligjit kanë ndodhur të gjitha si rezultat i rritjes së Internetit.
Interneti gjithashtu ka sjellë shpresë, arsim dhe ndërgjegjësim te masat.
Përmes Internetit njerëzit në mbarë botën mund të mësojnë dhe të ndikojnë në ngjarje sikur të ishin pjesëmarrës fizikisht. Qeveritë duhet të luajnë një rol në promovimin e përdorimit të teknologjisë, ndërsa sigurimi i teknologjisë nuk bëhet mjet për veprimtari kriminale.

Politika e shëndoshë qeveritare është shpesh një shkëmbim ndërmjet interesave të konsumatorit dhe biznesit. Përgatitja e kujdesshme e legjislacionit dhe rregullave siguron siguri.
Mosarritja e qeverisë për të azhurnuar legjislacionin dhe rregulloren në kohën e duhur mund të ketë pasoja katastrofike sepse përparimet e teknologjisë ndodhin shpesh dhe përparimet vijuese në luftën kibernetike dhe krimin në internet mbajnë ritmin.
Një aspekt kyç i përdorimit të teknologjisë nga shoqëria ka qenë shkëmbimi ndërmjet qasjes në aplikacione dhe sigurisë së klientit dhe intimitetit. Qeveria, agjensitë e sigurisë, biznesi dhe organizata të tjera tani po grumbullojnë të dhëna sa më shpejt që të jetë e mundur dhe në sasi gjithnjë e në rritje. Si të menaxhohet kjo ortek i të dhënave është bërë e njohur si të dhëna të mëdha dhe minierat për informacion janë bërë një industri e rritjes.
Përparimi i revolucionit teknologjik që po ndodh rreth nesh nuk është madje. Vizatimi i lidhjeve midis ngjarjeve të nënshkrimit nganjëherë ka vetëm rëndësi pas faktit, por në secilën pikë, rëndësia dhe kuptimi i një ngjarje duhet të përshkruhen dhe vendosen në kontekstin e ditës..

Kjo koleksion artikujsh përpiqet ta bëjë pikërisht këtë. Artikujt u shkruajtën sepse kapën ngjarje të rëndësishme që pasqyruan, formësuan dhe përcaktuan tendencat dhe lëvizjet që përfshijnë teknologjinë dhe shoqërinë. Ne i kemi grupuar këto artikuj në kapituj që reflektojnë atributet etj. Sidoqoftë, kjo veçon artificialisht ngjarjet që në fakt janë të lidhura. Rritja e Anonimit si një kolektiv hacker / aktivist për shembull e shkatërroi kuptimin tonë për këtë lëvizje. Por hacktivizmi është ndërthurur me krimin në internet, terrorizmin kibernetik dhe qeverinë, dhe përdorimin e të gjithëve të Internetit. Kjo nga ana tjetër pasqyron përhapjen e Internetit në çdo aspekt të jetës sonë.
Periudha e kohës që mbulon ky libër ka parë disa ngjarje domethënëse. Ishte ngritja e Anonime, LulzSec dhe të tjerëve që ripërcaktuan nocionin e grupeve të njerëzve me një kauzë të përbashkët dhe që e shtynë hacktivizmin të ishte një fenomen global. Në të njëjtën kohë, krimi në internet vazhdoi ngritjen e tij të pafalshme dhe kompanitë dhe qeveritë u përpoqën të merreshin me të. Dallimi i krimit në internet nga lufta në internet ishte një tjetër problem i kohëve të fundit. Sulmet e vazhdueshme në internet me bazë kibernetike u njohën për herë të parë dhe tani janë bërë pjesë e realiteteve të përdorimit të Internetit. Nga këndvështrimi i konsumatorit, lëvizja në celular eklipsoi PC desktop për kohën e parë dhe telefonat inteligjentë u afruan me shpejtësi duke dominuar tregun e telefonave celular. Kjo veprim përkoi me rritjen e përdorimit të mediave sociale me platforma si Facebook, Twitter dhe Google+ duke sjellë në dyshim këtë mënyrë të re bashkëveprimi dhe shkëmbimi. Intimiteti personal u bë një çështje thelbësore që mbështetej një veprim i përgjithshëm nga kompanitë duke përfituar nga njohja e sa më shumë për përdoruesit e tyre sa të ishte e mundur, ndërsa duke luftuar çdo përpjekje për të mbetur anonim.

Më në fund, kjo periudhë kohore pa që Apple të bëhej kompania më e vlefshme në botë, e nxitur nga shitja e saj pajisjeve mobile. Se një kompani teknologjike duhet të bëhet ndërmarrja më e vlefshme nuk është për t’u habitur duke marrë parasysh ndikimin e saj relativ në shoqëri. Saktësisht se si ka ndodhur kjo është një fije tjetër në tregimin që vijon.

M.A Gregory dhe D. Glance, Siguria dhe Shoqëria në Rrjet, 1
DOI 10.1007 / 978-3-319-02390-8_1, © Springer International Publishing Switzerland 2013

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map