Si të Siguroni Uebfaqen tuaj dhe Bazën e të Dhënave Online nga Hackers në vitin 2020

Cikli i zgjedhjeve në SH.B.A. 2016 bëri që hakerat ndërkombëtarë të jenë pjesë e bisedës globale. Hacking tani është një nga kërcënimet më të diskutuara në të gjithë sektorët profesional. Ndërsa hakerat rusë dominuan në sferën politike, hakerat kinezë po dëshmojnë se janë kërcënimi më i madh për korporatat. Eachdo hack i njëpasnjëshëm i raportuar në lajme ka bërë kompanitë gjithnjë e më shumë të vetëdijshme për dobësitë në sistemet e tyre.

Hacks mund të ketë një ndikim të rëndësishëm ekonomik në fitimet e një kompanie, por zakonisht nuk e bën ose prish biznesin. Kompanitë e mëdha kanë burime për t’i rezistuar një rënie në shitje ose padi të mëdha. Sidoqoftë, ndërmarrjet më të vogla mund ta gjejnë atë edhe një shkelje e vogël e sigurisë mund të heqë dorë nga i gjithë operacioni i tyre.

Companydo kompani, e madhe apo e vogël, duhet të jetë të përkushtuar për të siguruar që faqet e internetit dhe bazat e të dhënave të tyre janë të sigurta, si për hir të biznesit të tyre ashtu edhe për klientët e tyre. Askush nuk dëshiron të shohë të tyre e gjithë infrastruktura e shkatërruar nga një sulm malware, as klientët nuk duan që të dhënat e tyre të ekspozohen para botës. Hacking është një kërcënim gjithnjë në ndryshim që mund të duket e vështirë për t’u parandaluar. megjithatë, miratimi i masave efikase të sigurisë në internet nuk është aq shqetësuese sa mund të duket.

Si një hack mund të shkatërrojë biznesin tuaj

Kompanitë e vogla mund të besojnë se statusi i tyre i panjohur i mbron ata nga hack. Edhe nëse nuk po i mbroni sekretet kryesore të tregtisë, hacks me kohë të vogël mund të kenë një ndikim të madh në të ardhurat tuaja. Jo të gjitha hallet janë të njëjta, edhe nëse ato kontribuojnë në rezultate të ngjashme.

Hakerët përdorin një numër strategjish në varësi të qëllimit të tyre përfundimtar. Hacka më themelore që mund të përjetojë biznesi juaj është vjedhja e thjeshtë e identitetit; për shembull, duke vjedhur kartën e kreditit të kompanisë suaj dhe duke ekzekutuar akuza mashtruese. Nëse keni një biznes të tregtisë elektronike, hacks e faqes në internet mund të çojnë në mijëra klientë të humbur. Kur hakerat kanë qasje të lehtë në sistemin tuaj, ata mund të fillojnë duke ridrejtuar faqen tuaj te një prej tyre.

Këtu është një shembull tjetër. Nëse rryma juaj kryesore e të ardhurave gjenerohet përmes vendosjes së reklamave në faqen tuaj, një haker mund të vjedhë të ardhurat tuaja duke ridrejtuar faqen tuaj tek një me reklamat e tyre. Ndërsa pasojat për përdoruesit janë relativisht të vogla në këtë rast, mund të mbetet akoma minojnë besimin e tyre në faqen tuaj.

Shumica e hakerave janë shumë më keqdashës. Ata ngritën faqet e gjumit që duken si tuajat për të mashtruar klientët në ndarjen e kredencialeve të tyre private. Nga atje, ata mund lehtë shfrytëzoni të dhënat e klientëve.

Me të gjitha të dhënat e klientëve tuaj në bazat e të dhënave të tyre, hakerat nuk mund vetëm kompromentoni besimin e konsumatorit në biznesin tuaj por gjithashtu vjedhin drejtpërdrejt nga konsumatori. shpesh, kredencialet e klientit nga një sit mund të ndihmojnë një haker të ketë akses në disa llogari të tjera.

Hakerët mund t’i përdorin këto teknika për të vjedhur nga ju dhe klientët tuaj në mënyra të shumta. Duke ulur faqen tuaj edhe për disa orë mund të shkaktojë një ulje e konsiderueshme e shitjeve. Kur Sony dhe Microsoft u goditën nga një sulm DDoS, ose Shpërndarja e Refuzimit të Shërbimit, në 2014, ata gjoja humbi sa 40,000 dollarë në orë. Ndërsa ky ishte një hit i madh për gjigandët e teknologjisë, ata kishin burimet për të kërcyer përsëri. Për një biznes të vogël, pasojat do të ishin shkatërruese.

Hakerët nuk kërkojnë vetëm të vjedhin identitetin e një personi ose të mbyllin sistemin e tyre për disa orë. Vjedhja e pronës intelektuale dhe sekretet tregtare janë në rritje. Vitin e kaluar, një ish-punonjës i Tesla pranoi duke vjedhur sekretet e kompanisë përpara se t’i kaloni ato në palët e jashtme. Ai e realizoi këtë duke shkruar një program që hakeroi softverin e Tesla. Ekspertët vlerësojnë se këto lloje të hacks tashmë janë përgjegjës duke humbur miliona dollarë të ardhura.

Cshtë një vërejtje tjetër që duhet marrë në konsideratë. Që nga viti 2018, çdo uebfaqe që operon nën juridiksionin e BE-së duhet të jetë në përputhje me GDPR (Rregullorja e Përgjithshme e Mbrojtjes së të Dhënave). Nëse BE zbulon se nuk keni ndërmarrë masa të përshtatshme për të siguruar uebfaqen tuaj, mund të detyroheni paguaj një gjobë të pjerrët në krye të humbjeve që merr biznesi juaj për shkak të hakut.

Kjo eshte pse sigurimi i faqes tuaj të internetit dhe bazave të të dhënave është një nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për të mbrojtur biznesin tuaj.

Ju mund të mendoni se kostot e sigurimit të faqes tuaj janë shumë të larta. megjithatë, kushton shumë më tepër për tu hakuar sesa për të siguruar rrjetin tuaj. Qëndrimi i sigurt është një sfidë e vazhdueshme, por ia vlen investimi nëse doni të mbroni pasuritë tuaja.

Hacking në botën e vërtetë

Sipas një raporti të Janarit 2019 nga Cimcor Inc, gati 60% e bizneseve të vogla mbyllen brenda gjashtë muajsh nga hakimi. Ky është një realitet i zymtë për pronarët e biznesit. Por bizneset e vogla janë larg nga objektivat kryesore. Business Insider zbuloi në gusht 2018 se 80-90% e përpjekjeve për hyrje në çdo faqe me pakicë janë hakerë duke përdorur letrat kredenciale të vjedhura. Në fakt, siç zbuluam në mars, 1 në 4 kompani Fortune 500 përjetuan një formë të hackit në 2018. 20% e këtyre kompanive kanë provuar më shumë se një hack.

Këto hacks shkojnë nga përpjekjet e phishing për sulme malware dhe rrjedhje të të dhënave. Kompanitë e vogla mund të duken më të rrezikuara, por të dhënat tregojnë se e kundërta është e vërtetë. 70% e 10 kompanive më të mira të Fortune 500 pësuan një hack në dekadën e kaluar. Këto kompani përfshijnë bankat e larta dhe firmat e sigurimeve; me fjalë të tjera, ndërmarrjet, bazat e të dhënave të të cilave mbajnë informacion të ndjeshëm për klientët e tyre.

Ekziston një arsye e mirë që kompanitë e mëdha kanë më shumë të ngjarë të hakohen. Sepse ato kanë më shumë infrastrukturë, hakerat kanë një “sipërfaqe sulmi” më të madhe. Kjo do të thotë se ata kanë më shumë mundësi për të gjetur një hapje në sistemin e tyre. Sistemet e tyre janë gjithashtu më komplekse sesa ato të ndërmarrjeve më të vogla. Sa më i ndërlikuar të jetë një sistem softuer, aq më të meta ka. Më shumë gabime do të thotë më shumë mënyra për hakerat të shfrytëzojnë sistemin për përfitimin e tyre.

Humbja e miliarda dollarëve mund të jetë një pasojë ekstreme e një kompanie të madhe që po hakohet. Sidoqoftë, situata mund të duket edhe më e dëshpëruar kur madje edhe ndërmarrjet e mëdha të teknologjisë luftojnë për të siguruar siç duhet të dhënat e tyre. Hakerat etikë mund të ndihmojnë kompanitë duke gjetur dobësi në sistemet e tyre, por edhe bërja publike e këtyre raporteve nxjerr në pah këto dobësi për aktorët me qëllim të keq. Hakerët më pas mund të shfrytëzojnë ato dobësi para se kompania të mbyllë këtë shkelje.

Pasojat financiare të hakerimit janë të qarta, por ka mënyra të tjera që një rrjedhje e të dhënave mund të ndikojë thellësisht tek konsumatorët. Shumica e njerëzve shqetësohen për pasojat financiare nga informacioni i llogarisë së tyre të ekspozuar përmes një faqeje me pakicë. Sidoqoftë, edhe kur informacionet ose adresat e kartës së kreditit janë errësuar, thjesht ekspozimi i historisë së shitjes me pakicë të një blerësi mund të jetë i rrezikshëm.

Kur zbuluam një shkelje në bazën e të dhënave të shitësit me pakicë në internet Gearbest këtë Mars të kaluar, disa nga më të mirat të dhënat e ndjeshme në të cilat kemi hyrë ishin historia dhe vendndodhja e porositjes së klientëve. Për shembull, ne mund të shohim lehtësisht se një klient mashkull në Pakistan kishte blerë disa dildo silikoni në madhësi të ndryshme. Shumë nga blerjet e tjera të lodrave seksuale që gjetëm në bazën e të dhënave Gearbest u bënë në vendet liberale seksuale. Megjithatë, në Pakistan, blerja është shumë më e rrezikshmes.

Kurorëshkelja dhe seksi para martesës konsiderohen vepra penale në Pakistan. Homoseksualiteti ndëshkohet në mënyrë të ngjashme. Kjo do të thotë ky klient mund të përballet me pasoja të rënda ligjore ishin autoritetet pakistaneze për të zbuluar historinë e tij të blerjes. I njëjti rrjedhje ekspozoi edhe emrin, adresën dhe adresën e tij të plotë, duke e bërë më të lehtë për zbatimin e ligjit vendor që ta gjurmonte. Asnjë kompani nuk dëshiron të vihet nën zjarr për të ekspozuar klientët në veprim juridik.

Përveç stimujve financiarë, pse tjeter hakerat synojne kompanite?

Pse ata e bëjnë atë: Të kuptuarit e motiveve të një hackeri

Ekzistojnë një numër arsyesh të ndryshme që hakerat ekspozojnë të dhënat e kompanisë. Shumë nuk po kërkojnë të shtyjnë zbatimin e ligjit në ndëshkimin e qytetarëve. Disa hakerë vetëm kënaquni të shkaktoni kaos. Në këto raste, ka më shumë të ngjarë që Hakerët e sponsorizuara nga shteti po synojnë vendet rivale për t’i shtyrë ata në një krizë politike. Sidoqoftë, nëse shikojmë zgjedhjet amerikane të vitit 2016, hakerët rusë dukeshin se kishin disa qëllime.

Për fillestaret, kjo nuk është hera e parë që rusët kanë shkaktuar një rrëmujë politike për vendet rivale. Estonia dhe Xhorxhia ishin të dy objektivat e sulmeve DDoS me origjinë nga Rusia. Ndërsa rusët nuk mund të bllokojnë vetë stendat e votimit, shumë besojnë se veprimet e tyre shërbyen për të zgjedhur një qeveri që ishte më simpatike për interesat ruse. Disa besojnë se kjo zinxhir ngjarjesh i shërbeu dobësoni një vend rival. Politika veç, perceptimi se një qeveri është e sigurt dëmtohet kur ato janë kaq të lehta për tu hakuar.

megjithatë, Hakerët rusë janë larg kërcënimit të vetëm kombëtar për interesat perëndimore. Përpjekjet për hakerim kinez kanë vazhduar të rriten, pavarësisht një pauzë të shkurtër gjatë administratës së Obamës. Synimet e hakerave kinezë janë përgjithësisht të ndryshëm nga rusët. i përgjithshëm, Kinezët kanë qëndruar prapa hallkave të mëdha të korporatave vitet e fundit.

Për dallim nga hacks më të vogla që përfitojnë nga të dhënat e klientit, Kinezët preferojnë të shfrytëzojnë dobësitë e sigurisë në mënyrë që të vjedhin sekretet tregtare. Pas këtyre shkeljeve të të dhënave është një mandat i qeverisë kineze i quajtur Made in China 2025. Qëllimi i tij është ta bëjë Kinën përparësi në teknologjinë globale dhe përparimet e inxhinierisë. Një shumicë e pengesave të korporatave mund të jenë gjurmuar në agjencitë e hakerave të mbështetur nga qeveria. Këto kompani kanë arritur të përfitoni nga dobësitë e sigurisë për të zbuluar planet e dizajnit sekret. Disa nga këto hacks janë aq të fshehta sa kompanitë kuptojnë se të dhënat e tyre janë komprometuar kur një konkurrent kinez lëshon një vegël identike përpara se produkti origjinal të godasë në treg.

Edhe Ushtria e Shteteve të Bashkuara nuk është imun ndaj ndërhyrjeve kineze. Menjëherë pasi ushtria debutoi dy avionë të rinj luftarakë, F-22 dhe F-35, Ushtria Liblirimtare e Popullit filloi prodhimin e të njëjtave avionë për veten e tyre. Hakerët kinezë kanë synuar çdo sektor të teknologjisë, përfshirë teknologjinë mjekësore, inxhinierinë e hapësirës ajrore dhe robotikën. Këto shkelje të sigurisë mund të mos kenë të njëjtin ndikim individual, por ende mund të çojë në humbje të konsiderueshme në të ardhura.

Hacking një kompani mund të vijë me disa përfitime në një paketë. Përveç avantazheve të listuara më lart, hakerat minojnë konkurrencën e tyre në një mënyrë thelbësore: klientët kanë më pak të ngjarë të besojnë në një markë që ka përvojë të një prishjeje të të dhënave publike.

Me aq shumë në rrezik kur bëhet fjalë për sigurinë në internet, duhet të pyesni veten çfarë hapash mund të ndërmerrni për të ulur rrezikun e hakimit.

Udhëzues për Sigurimin e Uebfaqeve dhe Servers tuaj

Hapat për të siguruar të dhënat tuaja në internet ndryshojnë në komplekse, por kjo nuk do të thotë se ato janë të pamundura. Ju mund të dëshironi të konsultoheni me një ekspert të sigurisë në internet nëse biznesi juaj mbështetet në një sasi më të madhe të pajisjeve, megjithatë, bazat mbeten të njëjta. Këtu janë disa sugjerime që ju këshillojmë të ndiqni për të mbajtur shanset tuaja për tu hakuar sa më pak të jetë e mundur. Do të fillojmë me bazat.

1. Gjithmonë ruani të dhënat tuaja me nivele të larta të kriptimit. Ju mund të mendoni se thjesht encryptimi i të dhënave tuaja është i mjaftueshëm, por ka një numër faqesh në internet që e bëjnë të lehtë për të deshifruar nivele të ulëta të kriptimit. Sa më i lartë niveli i kriptimit, aq më të sigurt do të jenë të dhënat tuaja.

Niveli më i lartë i kriptimit aktualisht është në dispozicion Kriptimi AES 256-bit. Ky është niveli standard që ushtria përdor për të mbrojtur të dhënat e klasifikuara shumë. AES-256 shpesh zgjidhet sepse është i fortë por nuk është shumë i fortë në mënyrë kompjuterike për internetin. RSA, nga ana tjetër, është gjithashtu e fortë, por shumë më e ngadaltë.

2. Krijoni fjalëkalime që janë të vështira për t’u thyer. Ju madje mund të shërbeni më mirë nga një frazë. Një frazë është një fjali e plotë që mund të përdoret në vend të një fjale të vetme. Gjatësia dhe kompleksiteti i saj mund t’i bëjnë ata më të vështirë për t’u interpretuar. Fjalëkalimet duhet të jenë gjithnjë më të gjatë se tetë karaktere dhe të përfshijnë një sërë numrash dhe simbole të veçanta. Sekuencat e përsëritura, të tilla si 123123 janë shumë të lehta për tu goditur. Ju duhet të shmangni përdorimin e çdo informacioni identifikues si ditëlindjen në fjalëkalimin tuaj.

Alsoshtë gjithashtu jashtëzakonisht e rëndësishme për të zgjidhni fjalëkalime unike për çdo llogari ju keni. Përdorimi i një fjalëkalimi të vetëm për disa llogari mund të kompromentojë shumë sisteme nëse këto informacione bien në duar të gabuara. Për këtë arsye, është gjithashtu një ide e mirë të përdorni një menaxher të sigurt të fjalëkalimeve ose të mbani fjalëkalimet tuaja të regjistruara me stilolaps dhe letër.

Përveç zgjedhjes së një fjalëkalimi të sigurt, mund të përdorni edhe faktorë biometrikë si gjurmët e gishtit ose njohjen e fytyrës. Modeli unik që përbën gjurmët e gishtërinjve të një personi ndihmon për të siguruar që të tjerët nuk mund ta krijojnë atë thjesht për të zhbllokuar llogaritë tuaja.

3. Punoni autentifikimin me dy faktorë. Autentifikimi me dy faktorë kërkon një hap të dytë mbi një fjalëkalim për të hyrë në një llogari të caktuar. Kjo zakonisht kërkon që ju të keni një pajisje të dytë që do t’ju japë një kod të përkohshëm një herë, i cili ndihmon në kufizimin e qasjes në llogari. Në këtë mënyrë, edhe nëse një haker merr parasysh fjalëkalimin tuaj, ata kanë më pak të ngjarë të kenë pjesën e dytë të autorizimit.

4. Patch herët dhe patch shpesh. Vendosja e rregullt e programeve kompjuterike për të mbyllur kanalet e mundshme të sulmit është një nga mënyrat më të mira për të mbajtur të sigurt si hardware-in, ashtu edhe softuerin. Vonesat në arna mund të krijojnë hapësira për të shfrytëzuar dhe CVE të publikuara, kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të mbani programet tuaja sa më të azhurnuara që të jetë e mundur.

5. Sigurimi i serverit tuaj cloud: Krijimi i një protokolli unik të sigurisë për serverat e cloud mund të jetë i vështirë për shkak të larmisë së modeleve. Sidoqoftë, ata gjithashtu janë vërtetuar se janë disa nga më të rrezikuarit nga rrjedhjet. Asnjëherë nuk duhet të supozoni se cilësimet e paracaktuara janë të mjaftueshme për t’i mbajtur të dhënat tuaja të sigurta. Këtu janë disa masa aktive që mund të merrni, pa marrë parasysh serverin që përdorni, për t’i mbajtur të dhënat tuaja të mbrojtura.

 • Caktoni rregulla të ndryshme të hyrjes nëse është e mundur.
 • Përdorni vërtetimin me dy faktorë.
 • Zgjidhni fjalëkalime të forta dhe unike.
 • Krijoni protokolle për hyrjen dhe daljen në mënyrë që një llogari të mos lihet e hapur.
 • Kufizoni pajisjet që mund të hyjnë në llogaritë, të njohura gjithashtu si listat e listave të bardha.
 • Hulumtoni dobësitë dhe procedurat e sigurisë së serverit cloud që po përdorni. Nëse zgjidhni disa serverë Amazon, për shembull, duhet të jeni të vetëdijshëm nëse ekzistojnë kufizime të hyrjes para se të ngarkoni të dhënat tuaja.

6. Sigurimi i serverave tuaj: Ky është ndoshta pjesa më teknike e këtij udhëzuesi, por është gjithashtu një nga më të rëndësishmit.

 • Sanitizoni hyrjen në aplikacionin tuaj. Ju dëshironi të shmangni potencialin për dobësitë e aplikimit si SQLi, XSS, CSRF. Kjo ndihmon për të mbrojtur kundër injektimit të kodit përmes çdo inputi ose parametri në sit.
 • Zhvilluesit duhet të jenë të ditur në lidhje me llojet e ndryshme të teknikave të hakerave që përdoren në zonat e tyre të specializuara. Kjo përfshin të kuptuarit e çështjeve të zakonshme dhe modelet e projektimit që mund ta lënë kodin më të prekshëm nga hakerat.
 • Përdorni HTTPS. Ekzistojnë një numër i udhëzuesve për zhvilluesit që shpjegojnë në detaje më tej pse HTTPS është kaq i rëndësishëm.
 • Mbani të azhurnuar sistemin tuaj operativ. Kjo shkon paralelisht me arna softuerësh.
 • Kontrolloni serverin tuaj për të parë nëse ka ndonjë hapje që nuk duhet të jetë aty. Shodan.io është një faqe në internet që mund t’ju ndihmojë ta bëni këtë.
 • Komunikoni vetëm me serverin me protokolle të koduara.
 • Ndryshoni çdo cilësim të paracaktuar që serveri mund të ketë qenë i pajisur. Kjo veçanërisht përfshin kredencialet e administratorit.
 • Hulumtoni serverët që përdorni. Kjo është një mënyrë e mirë për të zbuluar ndonjë të metë të mundshme në sistem. Ju mund të vendosni vetëm procedura për të anashkaluar cenueshmërinë dhe shfrytëzimet për të cilat dini.
 • Panelet e administrimit të listave të bardha te adresat IP specifike.
 • Punoni WAF (Firewall të Aplikimit në Ueb), IDS (Sistemi i Detektimit të Ndërhyrjes) dhe IPS (Sistemi i Mbrojtjes nga Ndërhyrja) për një qasje me shumë shtresa ndaj sigurisë. Këto janë qasje të shumëfishta në konfigurimin e firewall që funksionojnë më mirë së bashku kur përdoren së bashku se çdonjëri prej tyre mund të përdoret kur përdoret vetëm.
 • Testoni faqen tuaj te internetit për të parë nëse ndonjë të dhënë e ndjeshme zbulohet përmes metodave më të zakonshme të sulmit. Hakerët shpesh kapin informacionin duke provuar teknikat e mëposhtme, të cilat përfshijnë rrëmbimin e banderolave, spidering faqen, google dorking dhe skanimin e porteve. Hakerët përdorin ato metoda me qëllim që të mblidhni informacione se si mund të hakojnë faqen tuaj. Nëse nuk jeni të sigurt se si t’i bëni këto teste, ky është një vend i mirë për të kërkuar ndihmë nga një profesionist.

Megjithatë, nuk ka asnjë mënyrë të veçantë për të siguruar serverat tuaj, sa më shumë teknika të përdorni, aq më të vështira do të jetë marrja e të dhënave tuaja. Kjo quhet “mbrojtje në thellësi” nga ekspertë të sigurisë në internet. Ju mund të mos jeni në gjendje ndaloni çdo hack, por ju mund t’i ngadalësoni ato duke e bërë sistemin tuaj më të fortë. Për një listë më të detajuar të këshillave për serverat e sigurt, mund ta referoni këtë listë gjithëpërfshirëse nga rackaid.

7. Përdorni rregullat e duhura të hyrjes. Rregullat e hyrjes janë mënyra si mund të kontrolloni sesi përdoruesit dhe sistemet komunikojnë me rrjete dhe sisteme të jashtme. Ekzistojnë disa rregulla themelore që duhet të vendosen për të ruajtur një nivel të lartë sigurie.

 • Jepni privilegjet më të pakta të mundshme: Modulet duhet të jenë në gjendje të përdorin vetëm informacionin dhe burimet që janë të nevojshme për qëllimin e tyre specifik.
 • Refuzoni përdoruesit e papërcaktuar dhe llogaritë anonime: Kufizimi i aksesit te “përdoruesit e mirë” të cilët i njihni dhe i besoni mund të ndihmojnë në kufizimin e rrjedhjeve.
 • Zbatoni kufijtë e pasuksesshëm të hyrjes. Një mënyrë e mirë për të parandaluar ose dekurajuar sulmet brutale të forcës është duke pezulluar ose vonuar hyrjen në llogari që godasin një numër të caktuar të hyrjeve të dështuara.

Këto janë të gjithë elementët që duhet të merren parasysh kur sistemi juaj është duke u projektuar së pari. Kjo do të ndihmojë në mbrojtjen e rrjetit tuaj që në fillim, në vend që të ktheheni dhe të zbatoni protokollet e sigurisë vetëm pasi të keni kuptuar që sistemi juaj nuk është i sigurt.

8. Asnjëherë mos e lini një sistem të hapur për internet pa kërkuar autorizim. Shumë programe lehtësisht të arritshme u krijuan për t’u përdorur brenda një rrjeti të sigurt. Qëllimi i tyre është që të implementohen në një sistem specifik, që do të thotë se ato nuk janë pajisur me shumë prej protokolleve të mësipërm si parazgjedhje. Shumë prej tyre ende arrihen nga jashtë, duke paraqitur një rrezik sigurie. Për të ulur këtë rrezik, është më mirë të siguroheni që ato janë konfiguruar pa qasje nga jashtë nëse nuk është absolutisht e nevojshme.

9. Përdorni një VPN: Bashkë me hapat e mësipërm, VPN ndihmojnë në mbrojtjen e të dhënave tuaja në një numër mënyrash. Një VPN e mirë do të përdorë serverat e vet privatë, kështu që të dhënat tuaja nuk ekspozohen në kanale publike që mund të shfrytëzohen lehtësisht. Ata gjithashtu encryptojnë çdo të dhënë që udhëton midis pajisjes tuaj dhe një server. Në atë mënyrë, edhe nëse ka një rrjedhje, aktiviteti juaj do të ketë një shtresë shtesë të mbrojtjes. Për më shumë informacion se si të zgjidhni një VPN për biznesin tuaj, ne kemi botuar një udhëzues të dobishëm.

10. Hulumtoni dobësitë e mundshme në tuaj. Hapat e mësipërm janë vetëm bazat kur bëhet fjalë për ruajtjen e sistemit tuaj të sigurt. Do të dëshironit të vazhdoni të lexoni në tema të tilla si shfrytëzimet e reja dhe vektorët e sulmit. Hulumtimet e reja mbi mënyrën e gjetjes së rrjedhjeve janë publikuar rregullisht. Mënyra më e mirë për të siguruar sistemin tuaj është të jeni të vetëdijshëm për kërcënimet e mundshme për sigurinë tuaj, edhe kur ato mund të mos duken menjëherë të lidhura me sistemin tuaj.

përmbledhje

Duke hakuar faqen tuaj të internetit ose duke përjetuar një rrjedhje të bazës së të dhënave mund të jetë shkatërruese për biznesin tuaj. Kur edhe kompanitë më të larta kanë qenë viktima të hakimeve të huaja, është e rëndësishme të jesh i vetëdijshëm për dobësitë e mundshme në sistemin tuaj. Shtë më lehtë filloni nga e para me një sistem të sigurt sesa të ktheheni dhe të pastroheni pasi protokollet tuaja janë vendosur tashmë. Për më tepër, nëse sistemi juaj nuk ishte i sigurt që nga fillimi, mbase nuk e dini që keni pësuar një shkelje të të dhënave.

Ndërsa sigurimi i sistemit tuaj mund të duket si një detyrë marramendëse, çdo hap që bëni ju bën një ndryshim. Ju mund të dëshironi të punësoni një profesionist për t’ju ndihmuar të zbatoni këto sugjerime. Teknikat e hackimit janë gjithmonë në ndryshim, kështu që sigurohuni të qëndroni të azhurnuar në masat e sigurisë që keni vendosur. Të qenit i vetëdijshëm është gjithmonë vendi më i mirë për të filluar. Ky udhëzues thjesht do t’ju ndihmojë të vazhdoni të ulni rrezikun e ekspozimit.

Mos ngurroni ta ndani dhe kopjoni këtë postim ose pjesë të tij në faqen tuaj, blog ose rrjetet sociale. E tëra që ne kërkojmë është që ju t’ia atribuoni vpnMentor.com

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me