Shadowsocks vs VPN – Gjithçka që duhet të dini

Nëse keni interesuar ndonjëherë për Firewall-in e Madh të Kinës, me siguri keni dëgjuar për Shadowsocks. Shpesh gabohet për një teknologji të bazuar në VPN – por ndërsa disa prej funksioneve mbivendosen, Shadowsocks dhe VPN janë dy gjëra krejtësisht të ndryshme.

Ky artikull do t’ju ndihmojë të kuptoni aspektet e ndryshme të dy teknologjive. Ne gjithashtu do t’ju japim një përmbledhje të përfitimeve të secilit, kompletuar me skenarë ku Shadowsocks mund të jenë më të përshtatshëm sesa një VPN, dhe anasjelltas.

Isfarë është shadowsocks?

Një projekt prokuror me burim të hapur SOCKS5, Shadowsocks është një ndërmjetës që është kryesisht të dizajnuara për të anashkaluar censurën. Ajo u lëshua për herë të parë në vitin 2012 nga krijuesi i saj, një programues kinez me pseudonimin “clowwindy”.

Në vitin 2015, programuesi njoftoi se po tërhiqeshin nga projekti për shkak të presionit të policisë kineze. Që atëherë, Shadowsocks ka mbetur burim i hapur, i mirëmbajtur dhe përmirësuar nga shumë bashkëpunëtorë.

Si është e ndryshme Shadowsocks nga VPN?

Ka një ngjashmëri e madhe midis VPN dhe Shadowsocks – aftësia e tyre për t’ju lidhur me faqe të caktuara që normalisht janë jashtë kufijve për shkak të censurës qeveritare, geoblocks, ose përndryshe.

Duke pasur parasysh objektivin e tij origjinal të anashkalimit të Firewall-it të Madh të Kinës, Shadowsocks përqendrohet në anashkalimin e kufizimeve të trafikut. Ai përdor HTTPS, duke maskuar kështu trafikun në mënyrë që të mund të kalojë masat e censurës në vend.

Për dallim nga VPN, Shadowsocks nuk është krijuar për intimitet dhe anonimitet. Ndërsa të dyja VPN dhe Shadowsocks shifrojnë të dhëna, Shadowsocks është shumë më i lehtë. VPN përdor shumë shtresa protokolesh të kriptimit të gradës ushtarake për të fshehur plotësisht trafikun në serverët e tij. Shadowsocks i bën të dhënat “të zbrazëta” për t’u dukur më shumë si trafiku HTTPS, në mënyrë që të mund të lëvizë pa kufizuar. Nuk është e fshehur, si në VPN, thjesht e maskuar.

Për shkak të përdorimit të tij të proxies SOCKS5, Shadowsocks nuk e dërgon të gjithë trafikun tuaj përmes një serveri, në krahasim me VPN. Dhe në kontrast me proxies tradicionale ssh SOCKS5, Shadowsocks funksionon me lidhje të shumta TCP. Rezultati është shpejtësi shumë më e shpejtë në krahasim me alternativat.

Përfitimet e Shadowsocks

Përparësia më e madhe e Shadowsocks është ajo vendosja e lehtë. Teknologjia është një përfaqësues i thjeshtë dhe i aftë që nuk kërkon shumë kohë për tu vendosur dhe është perfekt për të hyrë në përmbajtje të kufizuar. Shadowsocks është gjithashtu plotësisht burim i hapur, me kontribuesit që bëjnë rregullime rregullisht. 

Një përfitim tjetër i Shadowsocks është maskimi i tij selektiv i trafikut. Ju mund të zgjidhni cilën pjesë të trafikut tuaj preket nga Shadowsocks – kjo bën të mundur hyrjen në përmbajtje të kufizuar brenda dhe jashtë vendndodhjes suaj.

Merrni për shembull skenarin e mëposhtëm: ju jeni në Kinë dhe doni të përdorni Gmail. Duke përdorur Shadowsocks, ju mund të zgjidhni që trafiku Gmail të “kamuflohet”, duke anashkaluar bllokimin e qeverisë kineze.

Sidoqoftë, ju do të jeni akoma në gjendje të hyni në faqet e internetit të Kinës vetëm. Në të kundërt, një VPN do të shifronte të gjithë trafikun në serverin tuaj të zgjedhur, duke i bërë kështu faqet ekskluzive të Kinës të padisponueshme në të njëjtën pajisje.

E fundit por jo më pak e, Shadowsocks është shumë e vështirë – nëse jo e pamundur – për të zbuluar dhe bllokuar. Maskimi i trafikut për ta bërë atë të shfaqet si HTTPS është arsyeja kryesore për këtë.

Nga ana tjetër, modus operandi i VPN dhe popullariteti i tij i pamasë kanë bërë më të lehtë për qeveritë dhe platformat që të bllokojnë teknologjinë ose të detyrojnë korporatat e mëdha të heqin produktet VPN nga dyqanet e tyre (Apple heqja e aplikacioneve VPN nga Dyqani i Aplikacioneve Kineze është një shembull).

Kuptimi i modelit të kërcënimit

Ndërsa Shadowsocks është një teknologji e shkëlqyer për të anashkaluar kufizimet e përmbajtjes, funksionaliteti i tij përtej kësaj është i kufizuar. Si i tillë, ky superprometim është një mundësi e zbatueshme vetëm nëse i përshtatet një modeli të caktuar kërcënimi – ISP-ja juaj.

Farë është një model kërcënimi? E thënë thjesht, është arsyeja që në radhë të parë po kërkoni një prokurë VPN, VPS ose DNS. Ekzistojnë shumë aspekte të Internetit që mund të kërkojnë një nivel më të lartë të sigurisë – shembuj të modeleve të kërcënimit janë pikat publike të Wi-Fi, çështje që lidhen me ISP, siç janë monitorimi i të dhënave dhe prerjet, mbajtja e fshehur identitetin tuaj në internet, etj..

Shadowsocks nuk ju ndihmon privatësinë dhe sigurinë tuaj në internet. Ju duhet ta përdorni atë vetëm nëse shqetësimi juaj kryesor është të punoni rreth censurës.

Modele të tjera të kërcënimit, të cilat përfshijnë mbajtjen e identitetit tuaj të fshehur mirë në internet, janë zona ku Shadowsocks bie shkurt. Dikush mund të argumentojë se nuk ishte krijuar për një funksionalitet të tillë, dhe ne pajtohemi. Kjo është ajo ku VPN tejkalon Shadowsocks.

Kur është VPN zgjedhja më e mirë?

Kur krahasohet me Shadowsocks, VPN është teknologjia “kryesore”. Shtë i përhapur dhe efektiviteti i tij është i dokumentuar dhe i padiskutueshëm.

Në qoftë se ju jeni duke kërkuar diçka që do të mbrojë identitetin tuaj në internet ndërsa fshini plotësisht gjurmën tuaj dixhitale, VPN është mjeti juaj i duhur. Do të thotë që jo çdo VPN atje është e përsosur – numri i madh i ofruesve është provë e mjaftueshme që ka edhe shërbime të ngurta dhe mungesa VPN në treg..

megjithatë, me disa hulumtime, mund të siguroheni që të bëni zgjedhjen e duhur. Ne shqyrtuam disa nga VPN-të më të mira të disponueshme aktualisht, dhe kemi bërë një listë të ofruesve më të besueshëm për privatësinë, sigurinë dhe aksesin tuaj të garantuar në Internet.

Siguruesi i Rendit Vlerësimi ynë i Përdoruesit
Zgjedhja e redaktorit 5.0 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin
2 4.9 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin
3 4.8 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin
4 4.8 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin
5 4.7 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin

Fundja është ajo një VPN cilësore do t’ju ofrojë gjithçka që ju nevojitet për surfim të sigurt, anonim dhe të pakufizuar në internet.

Ndërsa blloqet VPN ekzistojnë akoma (dhe ne nuk i shohim ata duke shkuar larg në të ardhmen e afërt), ka shumë ofrues atje që kanë provuar se ata do të vazhdojnë të gjejnë mënyra për t’u dhënë përdoruesve në të gjithë botën ato që dëshirojnë, qoftë kjo qasje në platforma të kufizuara gjeografikisht si Netflix, HBO, dhe BBC, ose një rrugëdalje për censurimin e qeverisë në vende si Kina dhe Rusia.

Nëse doni të mësoni më shumë rreth aftësive të gjera të VPN, ju rekomandojmë të shikoni udhëzuesin e fillestarit tonë.

Për ta përmbledhur, Shadowsocks është një mënyrë e shkëlqyeshme për të anashkaluar censurën dixhitale. Itshtë krijuar në një vend ku kjo është një çështje mjaft e madhe, por sot ajo është zgjeruar globalisht falë natyrës së tij me burim të hapur dhe lehtësisë së përdorimit.

Në afat të gjatë, megjithatë, VPN është një mundësi shumë më e përshtatshme për ju nëse mbrojtja e identitetit dhe anonimiteti në internet janë në axhendën tuaj.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me