Planifikoni të mbani një protestë? Këtu janë disa këshilla të sigurisë dixhitale për t’ju mbajtur të sigurt

Protestuesit janë më të vetëdijshëm se kurrë që nuk janë plotësisht të sigurt.

Qeveria federale ka dalë me politika të reja për të vënë në rrezik sigurinë e tyre dixhitale. Ushtrimi i të drejtave të ndryshimit të parë nuk është aq i mbrojtur sa dikur.

Protestuesit e paqes janë viktima të programeve të mbikëqyrjes së qeverisë dhe shoqatat dhe lëvizjet e tyre mund të regjistrohen dhe gjurmohen. Kjo është pak e padrejtë pasi të gjithë qytetarët amerikanë kanë një të drejtë themelore të mblidhen në mënyrë paqësore dhe të zhvillojnë demonstrata.

Sidoqoftë, nëse keni një Smartphone, ju po u jepni autoriteteve një mënyrë të përshtatshme për të gjetur vendndodhjet dhe aktivitetet tuaja.

Nëse mbështetni protesta paqësore dhe planifikoni të mbani një, këtu janë disa këshilla për të mbajtur veten dhe të dhënat tuaja të sigurta:

 1. Hiq tiparet biometrike nga telefoni juaj

  Nëse përdorni gjurmën tuaj të gishtit për të zhbllokuar smartphone tuaj, mund të dëshironi kaloni në një PIN ose një fjalëkalim (këtu janë disa këshilla se si të krijoni një fjalëkalim të hekurt). Ndërsa skanimi i gjurmëve të gishtërinjve është i përshtatshëm, ai mund të përdoret kundër jush. Nëse merrni pjesë në një protestë, policia mund t’ju detyrojë të zhbllokoni telefonin me gjurmën e gishtit. Sidoqoftë, policia nuk mund t’ju detyrojë të jepni fjalëkalimin e telefonit nëse nuk kanë urdhër.

  Po ashtu, përkundër të gjitha sigurimeve të siguruara nga ndërmarrjet telefonike se ato nuk do të mbledhin të dhëna për gjurmët e gishtërinjve, hakerat ende mund të shpërthejnë në sistemin e tyre. Ata mund t’i përdorin këto të dhëna për të vjedhur identitetin tuaj dhe të përfshihen në veprimtari kriminale.

  Njohja e fundit e fytyrës në iPhone 8 paraqet shqetësime të ngjashme për sigurinë. Policia ka të drejtë t’ju kërkojë të përdorni njohjen e fytyrës për të zhbllokuar telefonin tuaj gjatë një proteste. Ata gjithashtu mund të jenë në gjendje të zhbllokojnë me forcë pajisjen tuaj kundër vullnetit tuaj.

 2. Përdorni një VPN

  Në gusht 2017, qeveria amerikane u përpoq të demaskojë të gjithë ata që vizituan një faqe interneti anti-Trump. Uebfaqja disuptj20.org u prit në DreamHost dhe kjo e fundit u afrua nga agjensitë federale për të marrë adresat IP dhe detajet e tjera të vizitorëve të saj.

  Sidoqoftë, DreamHost kundërshtoi urdhrin e lëshuar nga qeveria për të marrë të gjitha detajet e përdoruesve, të cilat krijuan një trazirë publike. Urdhri u tërhoq më vonë. Kur qeveria amerikane i kërkoi DreamHost që të kthejë detajet e vizitorëve për të shkëputur20, kompania pritëse mohoi. Nëse do t’i kishin dorëzuar qeverinë detajet, detajet e qindra njerëzve do të binin në duart e agjencive të mbikëqyrjes.

  Po sikur një incident i tillë të ndodhë në të ardhmen dhe kompania i dorëzon të gjitha detajet e garantuara? IP-ja juaj mund të gjurmohet në vendndodhjen tuaj dhe aktivitetet tuaja mund të monitorohen – të gjitha sepse vizituat një uebfaqe të caktuar.

  Nëse doni të qëndroni të sigurt, është më mirë të fshehni adresën tuaj IP. Ju mund të fshiheni pas një adrese tjetër IP me ndihmën e një VPN. Një rrjet privat virtual do t’ju caktojë një IP të ndryshme kur shfletoni internetin. Ju mund të kontrolloni adresën tuaj IP duke përdorur këtë mjet.

  Kompania pritëse dhe madje edhe ISP-ja juaj nuk mund të zbulojë IP-në e vërtetë pas asaj të rreme të siguruar nga VPN. Përdorimi i një VPN gjithashtu do t’ju ruajë nga hakerat sepse rrjeti virtual i kodon të dhënat kur largohet nga kompjuteri juaj.

 3. Kriptoni ruajtjen e pajisjes tuaj

  Kriptimi mbron të dhënat në telefonin tuaj dhe pajisjet e tjera. Mund të merrni kriptim me disk të plotë për të siguruar që çdo skedar në ruajtjen tuaj të jetë i siguruar. Kur përdorni një VPN, të dhënat që dërgohen dhe pranohen nga kompjuteri juaj janë të koduara.Me kriptimin e ruajtjes, mund të shifroni të dhënat që janë ruajtur në pajisjen tuaj. Kur kriptoni diskun tuaj, të gjitha fotot, videot, mesazhet me tekst dhe fjalëkalimet e shfletuesit regjistrohen.

  Nëse policia konfiskon telefonin tuaj të koduar, ata nuk do të jenë në gjendje të lexojnë skedarët tuaj personal dhe të shikojnë fotot tuaja.

  Përveç kësaj, ka shanse të humbni telefonin tuaj në një protestë. Kjo do të thotë që të gjitha të dhënat tuaja mund të përfundojnë në duar të gabuara. Për fat të mirë, të gjitha pajisjet Android që funksionojnë Lollipop dhe më lart dhe të gjitha iPhone që nga 5-ta mund të kodohen.

  Edhe nëse e keni koduar pajisjen tuaj, sigurohuni që të përdorni një fjalëkalim të fortë me rreth 10-12 karaktere të rastit. Nevojitet një fjalëkalim i fortë sepse enkriptimet ndonjëherë mund të deshifrohen duke përdorur sulme brutale të forcës.
  Mund të krijoni fjalëkalime shumë të sigurta duke përdorur këtë mjet.

 4. Mbani një telefon të pastër

  Nëse telefoni juaj konfiskohet nga policia, ata mund të skanojnë përmes teksteve, fotove, videove dhe aplikacioneve tuaja. Për tu siguruar që të dhënat tuaja janë të sigurta edhe nëse pajisja juaj është konfiskuar, mbani gjithmonë një telefon të pastër ose një telefon djegës.

  Shtë një ide e mirë për të blerë një telefon të lirë për pagesë dhe paguani kohën e rimbushjes me para.Lini smartphone tuaj në shtëpi gjatë protestës tuaj. Gjithashtu, nëse e humbni telefonin e ndezjes ose ju hiqet, nuk do të jetë një humbje e madhe financiare. Gjithashtu, mbani të fikura shërbimet e vendndodhjes. Pasi të keni përdorur telefonin dhe të mos keni më nevojë për të, ai mund të riciklohet në mënyrë të sigurt.

 5. Ndizni modalitetin e aeroplanit

  Pasi të keni koordinuar me miqtë tuaj dhe të keni takuar njëri-tjetrin, me siguri nuk do t’ju duhet t’i porosisni ata. Kur të gjithë jeni bashkë, vendosni telefonin në modalitetin e aeroplanit. Në këtë mënyrë, pajisja juaj do të ndalojë transmetimin ndërsa protestoni. Vendosni në një vend ku mund të takoheni nëse miqtë tuaj ndahen.

 6. Mos sill një telefon

  Realiteti është që vërtet nuk ju duhet një telefon gjatë një proteste. Nëse po takoni miqtë tuaj, nuk ka nevojë t’i shkruani ose t’i shkruani ato në Facebook.

  Ju mund të diskutoni një vend takimesh me miqtë tuaj herët dhe të mblidhen atje. Komunikimi është ende i mundur kur jeni lini telefonin tuaj në shtëpi.

 7. Lini median sociale jashtë fotos

  Nëse planifikoni të organizoni një protestë, është mirë të shikoni përtej Facebook dhe Twitter.

  Ndërsa këto platforma të mediave sociale do t’ju japin shumë ekspozim, ato vijnë edhe me rreziqet e tyre. Agjensitë e zbatimit të ligjit mund të shohin me lehtësi faqen e ngjarjeve, të komentojnë mbi të dhe të mbajnë një kontroll për të gjithë që komentojnë rreth tij.

Protestimi në rrugë për të dëgjuar zërin tuaj është e drejta juaj themelore. Por meqenëse qeveria ka fuqinë të godasë protestat paqësore, është e rëndësishme të mbash në mend sigurinë dhe sigurinë dixhitale.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me