Mbrojtja e intimitetit tuaj në internet – Gjithçka që duhet të dini


Marrja e teknologjisë si të mirëfilltë ka implikimet e saj, veçanërisht kur do të thotë që po sakrifikoni privatësinë tuaj si kthim. Uditërisht, nuk është vetëm NSA, por qeveritë nga e gjithë bota po punojnë pa u lodhur për të futur legjislacione që u japin atyre mundësinë për të monitoruar, ruajtur dhe rishikuar çdo telefonatë, mesazh dhe email. Kjo është mjaft alarmante dhe është një shkak shqetësimi për çdo individ që është në internet. Nëse edhe ju jeni të shqetësuar për mbrojtjen e intimitetit tuaj në internet, ja çfarë ju duhet të mbani në mend.

Encshtë encryption i sigurt?

Zbulimet e planeve të NSA për të eliminuar me qëllim standardet globale të kriptimit, së bashku me kërcënimin e një problemi të Heartbleed, ka bërë që shumë njerëz të humbin besimin në kriptim. Jo vetëm që është një ide e keqe të nënvlerësohet aftësia e NSA për të kompromentuar metodat e kriptimit, por është një gabim edhe më i madh në të njëjtën kohë. Por, përsëri, kodifikimi është mbrojtja juaj më e mirë kundër këtyre sulmeve të vazhdueshme pasi shifrat si OpenVPN dhe AES janë të sigurt në një farë mase. E thënë të vërtetën, kriptimi është basti juaj më i mirë për të siguruar praninë tuaj në internet kundër kundërshtarëve të mundshëm përveç NSA.

Ndryshoni fjalëkalimet tuaja menjëherë

fjalëkalimQë kur u shfrytëzua kodi me burim të hapur të versioneve SSL, gabimi i Heartbleed është dëshmuar të jetë më katastrofik nga të gjitha kërcënimet për sigurinë në internet që nga tani. Duhet të keni parasysh SSL zakonisht përdoret si një bibliotekë kriptografike në internet. Ajo nuk përdoret vetëm nga kompanitë VPN dhe shërbimet cloud, por edhe bankat. Mbi dy të tretat e përdoruesve të internetit u prekën nga ky problem dhe ajo kaloi pa u vënë re për mjaft kohë, një vit e gjysmë për të qenë preciz. Ky gabim u dha sulmuesve mundësinë që të fitojnë informacione konfidenciale dhe të vjedhin fjalëkalime. Problemi u përkeqësua kur kompanitë e prekura pretenduan se e kishin korrigjuar këtë çështje, edhe pse nuk ishte ashtu.

Nëse nuk jeni të sigurt nëse një shërbim në internet e ka zgjidhur këtë çështje, do të ishte e mençur t’i pyesni ata. Nëse problemi nuk ekziston, duhet të ndryshoni menjëherë fjalëkalimet tuaja.

Ju mund të përdorni këtë mjet për të krijuar fjalëkalime shumë të sigurta.

Sigurimi i Shfletuesit tuaj

tokëKa shumë rreziqe të tjera të mundshme në internet. Siç u përmend më herët, ka organizata të ndryshme përveç NSA që vazhdimisht janë në kërkim të zbrazetave për të marrë informacionin tuaj, kjo përfshin reklamuesit gjithashtu. Këta reklamues përdorin taktikat e poshtër për të ndjekur praninë tuaj në internet dhe t’ju shesin sende edhe pse nuk jeni të interesuar. Edhe pse shumica e njerëzve dinë të pastrojnë cookies HTTP, ato ende nuk janë të sigurta nga këto sulme. Shumica e shfletuesve tani mbështesin shfletimin privat, i cili ju jep mundësinë të kërkoni në internet pa ruajtur historinë tuaj të kërkimit gjatë gjithë kohës duke bllokuar cookie-t reklamuese. Për sa kohë që shfletuesi juaj është i sigurt, ka shumë pak gjëra që mund të bëhen nga teknologjitë e ndjekjes së uebit për të arritur tek ju.

Sigurimi i Email-it tuaj

email-logoShumica e ofruesve të shërbimeve të postës elektronike ofrojnë lidhje të koduara midis pikës fillestare të serverit të postës elektronike dhe pikës së fundit të serverit. Google gjithashtu ka ndërmarrë hapa drastikë për të siguruar që të gjitha dobësitë e zbatimit të SSL janë eliminuar gjithashtu. Sidoqoftë, kjo dëshmon të jetë e dobishme në qoftë se informacioni juaj është ende duke u dorëzuar në një pjatë argjendi nga ofruesi i shërbimit tuaj të postës elektronike NSA. Shtë e vërtetë që ofruesit e shërbimit më të vogël të postës elektronike mbeten të pa ndikuar, por është vetëm çështje kohe para se ata të arrijnë organizatat e mbikëqyrjes.

Meqenëse kriptimi i postës elektronike nuk kodifikon domosdoshmërisht gjithçka si adresat e postës elektronike të marrësit ose dërguesit dhe linjën e subjektit, prapë mund të bëjë shumë dëm në duar të gabuara. Kjo mund të parandalohet e gjitha me instalimin e programeve email fund-në-fund si Pretty Good Privacy.

Sigurimi i bisedave tuaja

bisedatDuhet të keni parasysh që telefonatat e rregullta që bëni nuk janë të sigurta. Në thelb, ato as nuk mund të sigurohen. Nuk është vetëm NSA, por qeveritë nga e gjithë bota janë entuziaste për regjistrimin dhe monitorimin e thirrjeve tuaja telefonike. Edhe nëse blini një telefon me djegie, ajo dëshmon se ka shumë pak përdorim pasi shumë informacione janë mbledhur ende në formën e metadata.

Nëse doni të siguroni bisedat tuaja, mund ta bëni atë me ndihmën e Protokollit të Internetit me Zë-VoIP (VoIP) me kriptim nga fundi në fund. Këto VoIP ju lejojnë të dërgoni mesazhe dhe të bëni telefonata përmes internetit. Jo vetëm që është efektive, por është mjaft e përballueshme në të njëjtën kohë.

Për sa kohë që mbani smartphone tuaj, gjithmonë mund të ndiqeni. Nuk ka asnjë lidhje me GPS, por secila kullë që përdor do të mbajë gjurmët. Në këtë rast, zgjidhja juaj e vetme do të ishte të lini telefonin tuaj në shtëpi dhe duke u siguruar që historia juaj e vendndodhjes të jetë e paaftë.

Sigurimi i Magazinimit tuaj Online

Online-StoragePër sa kohë që rritet shpejtësia e internetit, shërbime të ndryshme të ruajtjes së cloud në internet bëhen më të lira. Por problemi i vërtetë këtu është duke u siguruar që skedarët tuaj në cloud janë të sigurta. Kjo është ajo ku një shumicë e lojtarëve të mëdhenj si Amazon, Apple dhe Google kanë dështuar klientët e saj pasi ata kanë punuar me NSA së bashku. Por pastaj përsëri, nuk do të thotë që ju kanë mbetur të thahen. Ju ende keni mënyra për të siguruar që të dhënat tuaja të mbeten të sigurta në re. Mund të filloni duke koduar me dorë secilën skedar përpara se t’i ngarkoni ato në cloud. Përdorimi i një shërbimi cloud të koduar automatikisht këshillohet gjithashtu, kryesisht, sepse ato encryptojnë skedarët tuaj për ju.

Konsideroni të përdorni një motor kërkimi që nuk ju ndjek

DuckDuckGo_128Shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm për faktin se motorët e kërkimit si Google mbajnë skedat mbi to. Data dhe ora e kërkimit, adresa IP e përdoruesit, termat e kërkimit dhe ID e Cookie-së transmetohen të gjitha në faqet e internetit të kërkuara posaçërisht. Pronarët e këtyre faqeve në internet mund të përdorin këto informacione për të krijuar një profil të pasaktë dhe të sikletshëm për ju, i cili përdoret për të qepur reklama për ju nevojat teorike. Për më tepër, gjykatat dhe qeveritë nga e gjithë bota lehtë mund të fitojnë qasje në të dhënat e kërkimit tuaj duke e bërë atë më shumë një makth sesa tashmë është.

Kjo mund të shmanget të gjitha duke përdorur motorë kërkimi që nuk mbajnë gjurmët për ju. DuckDuckGo është rritur jashtëzakonisht popullor qysh kur NSA u zbulua se po spiunonte individë në internet. Përdoruesit që vizituan motorin e kërkimit u hodhën nga dy në tre milion përdorues në më pak se tetë ditë. Për më tepër, këto motorë kërkimi shmang përdorimin e flluskave të filtrit. Meqenëse shumica e motorëve të kërkimit përdorin historinë tuaj të kërkimit në mënyrë që t’ju profilizojnë, kështu rezulton në terma të rinj kërkimi për të cilët mund të jeni të interesuar. Por kjo nuk është rasti me motorët e kërkimit si YaCy, StartPage dhe Gibiru dhe as ata nuk ju ndjekin.

Përdorni Firewall, Antivirus dhe Anti-Malware Software

firewallNuk ka mënyrë më të mirë për të mbrojtur praninë tuaj në internet nga sulme të tilla sesa me ndihmën e programeve anti-malware, firewall dhe antivirus. Për më tepër, është edhe më e rëndësishme për ju të siguroheni që këto programe janë azhurnuar në çdo kohë. Viruset jo vetëm që dëmtojnë sistemin tuaj, por ato u japin hakerave mundësinë që të fitojnë qasjen në postat elektronike, skedarët dhe fjalëkalimet. Më e rëndësishmja, këto programe mund të instalohen në pajisjet tuaj celular, si dhe ato janë më të prirur për sulme dhe shpesh janë lënë pas dore.

Këshilla dhe mashtrime shtesë për t’u mbajtur në mend

Nëse jeni duke kërkuar këshilla dhe truket shtesë për të mbrojtur privatësinë tuaj në internet, ju jeni në vendin e duhur. Duhet të kuptoni që softveri komercial nuk duhet të besohet në asnjë rast çfarëdo. Ju mund të filloni të siguroni praninë tuaj në internet duke kaluar në softuer jokomercial ose sistemin operativ, pasi ato nuk kanë dyer të pasme të ndërtuara në to nga NSA. Sistemet operative si Ubuntu janë mjaft efektive dhe të sigurta në krahasim me Windows.

Nga ana tjetër, ju mund të siguroni më tej praninë tuaj në internet përmes makinave virtuale. Këto programe simulojnë një sistem operativ sikur të ishte duke punuar në një hard disk fizik. Një nga gjërat më të mira në lidhje me këtë qasje është se kompjuteri pritës vetë është jashtë mundësive të sulmuesve dhe viruseve. Për më tepër, këto makina virtuale gjithashtu mund të kodohen për siguri të përmirësuar.

përfundim

Pasi të kaloni në këtë artikull, ju mund të pyesni veten nëse privatësia juaj ia vlen në fund. Do të thotë që privatësia juaj është e drejta juaj themelore e njeriut, por kjo vjen me një kosto. Do të duhet të meditoni për kompromiset që do të keni për të siguruar privatësinë tuaj në internet. Sigurohuni, asnjë individ nuk do të donte të kishte çdo email, thirrje dhe mesazh të regjistruar, shqyrtuar dhe shfrytëzuar. Sidoqoftë, ruajtja e intimitetit tuaj nuk do të jetë një detyrë e lehtë në vitet në vazhdim. Duke mbajtur parasysh faktorët e lartpërmendur, tani keni mjetet e nevojshme për të përmirësuar privatësinë tuaj në internet. Shtë e vërtetë kur ata thonë se asgjë nuk është pa mend, por kurrë nuk duhet të të ndalojë të bësh më të mirën që mund të bësh në mënyrë që të ndalosh të tjerët të pushtojnë jetën tënde.

Siguruesi i Rendit Vlerësimi ynë i Përdoruesit
Zgjedhja e redaktorit 5.0 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin
2 4.9 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin
3 4.8 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin
4 4.8 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin
5 4.7 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map