Lloje të ndryshme të VPN-ve dhe kur t’i përdorin ato (Përditësuar 2020)


Ndoshta ju keni qenë duke përdorur një shërbim VPN për një kohë tani. Ose, sapo keni mbaruar tonë udhëzuesi fillestar dhe janë të uritur për më shumë njohuri mbi VPN. Sido që të jetë, dëshironi të dini gjithçka rreth llojeve të ndryshme të VPN-ve dhe ku / kur ato janë të dobishme.

E verteta eshte rrjetet private virtuale vijnë në forma të ndryshme. Mund të jetë dërrmuese të bëhet dallimi midis teknologjive të përdorura, e lëre më kuptoni se cili lloj është zgjedhja optimale për nevojat tuaja.

Na lejoni t’ju ndihmojmë! Ne do të përpiqemi t’ju japim një përmbledhje koncize, informuese të variablave të rëndësishëm që ndajnë rrjetet private virtuale në disa kategori – nga mjedisi dhe konfigurimi deri te protokollet dhe veçoritë. Deri në fund, do të keni një ide të qartë për llojet e ndryshme të VPN-ve, si dhe shërbimet më të mira për t’u përdorur për nevojat tuaja specifike.

Por para se të fillojmë me këtë, ka diçka që duhet ta dini…

Rrjeti vs Shërbimi: Dallimi kryesor

Shpesh herë, do të shihni se shkurtesa “VPN” i referohet një ofruesi të shërbimit që ofron rrjete private virtuale për përdoruesit e tij.

megjithatë, është e rëndësishme të bësh ndryshimin midis shërbimeve VPN dhe teknologjisë VPN. Kjo mund të jetë pak konfuze për të ardhurit, prandaj ne do të përpiqemi t’ju japim një shpjegim të shkurtër dhe të qartë.

E thënë thjesht, një rrjet privat virtual në vetvete është lidhja e sigurt, private ndërmjet pajisjen tuaj dhe fundi – ose destinacioni juaj. Ajo përdor një protokoll të caktuar VPN për të encrypt dhe maskoni trafikun tuaj. Kjo është teknologjia VPN duke punuar për t’i mbajtur të dhënat tuaja të sigurta.

Nga kontrasti, Shërbimet VPN mund të shihen si një paketë që mund të përfshijnë disa lloje të teknologjisë VPN, së bashku me përfitime shtesë – nga lehtësinë e përdorimit (përmes klientëve vendas dhe cilësimet automatike të konfigurimit) te ndihmë shtesë (si mbështetja e klientit, udhëzuesit e konfigurimit, seksionet e FAQ dhe bazat e njohurive).

Me fjale te tjera, mendoni për shërbimin tuaj VPN si kutinë tuaj virtuale të veglave që përmirëson dhe forcon lidhjen tuaj në internet. Ajo ka (shpresoj) një bandë e pajisjeve dhe pajisjeve të dobishme që vijnë në ndihmë gjatë seancave tuaja të shfletimit – këto shkojnë nga Protokollet VPN dhe veçoritë e sigurisë, në konfigurimet e lidhjes automatike dhe mbështetje chat në kohë reale.

Në fund të fundit? Ju mund të jeni në gjendje të përdorni vetëm një lloj teknologjie VPN në një kohë, por në shumicën e rasteve, ju do të keni zgjedhjen të kaloni mes tyre përmes shërbimit tuaj VPN. Ofruesit më të mirë VPN mbështesin një pjesë të madhe të protokolleve dhe veçorive VPN, duke ju lejuar të zgjidhni llojin më të përshtatshëm në varësi të nevojave tuaja, ose drejtohuni në lidhjen dhe cilësimet tuaja rezervë nëse jeni duke provuar probleme me konfigurimin tuaj aktual.

Termi “VPN” është bërë sinonim i “shërbimit VPN”, dhe për arsye të mirë. Me këtë në mendje, në këtë artikull do të shikojmë llojet e ndryshme të shërbimeve VPN të disponueshme për përdoruesit e zakonshëm – por mos harroni se, në varësi të kontekstit, kjo shkurtim mund të referohet për diçka më specifike gjithashtu. Për më shumë informacion mbi teknologjinë që qëndron pas rrjeteve private private, shikoni udhëzuesi ynë për tunelimin e VPN.

Tre llojet kryesore të VPN-ve

VPN-të mund të ndahen në tre kategori kryesore – qasja në distancë, faqja në vend me bazë intranet dhe faqja në vend me bazë ekstranet. Përdoruesit individualë ka më shumë të ngjarë të hasin VPN me qasje në distancë, ndërsa bizneset e mëdha shpesh implementojnë VPN-të në sit për qëllime të korporatave.

Le të bëjmë një vështrim më të afërt në llojet e ndryshme.

Qasja në distancë VPN

A keni pasur më parë një shërbim VPN për përdorim personal? Nëse po, tashmë keni përvojë me llojin më të njohur të VPN në ditët e sotme – qasje në distancë VPN.

E thënë thjesht, VPN me akses të largët e lidhin përdoruesin me një server të sigurt të largët për të hyrë në një rrjet privat. encryption shtuar siguron që siguria të mos komprometohet.

Kjo është themeli mbi të cilin i ashtuquajturi shërbime tregtare VPN janë ndërtuar Ofruesit e tillë ju lejojnë përdorin rrjetin e tyre kur shfletoni në internet, fshehni të dhënat tuaja të dërguara dhe të marra nga rrjetet lokale. Si rezultat, mund të shfletoni në intimitetin, të hyrni në përmbajtje në internet kjo është e kufizuar ndryshe për lidhjen tuaj të rregullt, dhe mbajini të sigurta të dhënat tuaja nga hakerat dhe snoopers.

Përfitimet kryesore të VPN-ve me qasje në distancë janë konfigurime të thjeshta dhe përdorim pa probleme. Me programin e duhur, ky lloj i VPN mund të jetë lehtësisht e arritshme për të ardhurit dhe veteranët ashtu, dhe eshte ideale për përdorim personal. Sidoqoftë, mund të jetë e papërshtatshme për (dhe madje edhe të papajtueshme me) nevoja të biznesit në shkallë të gjerë.

VPN nga faqja në faqe

VPN-të në sit funksionojnë në një mënyrë të ndryshme – qëllimi i tyre kryesor është sigurimi i përdoruesve të shumtë në vende të ndryshme fikse aftësinë për të hyrë në burimet e njëri-tjetrit.

Këtu është një shpjegim i thjeshtë: ju jeni duke punuar në degën në Londër të një kompanie të madhe dhe aktualisht jeni duke bashkëpunuar me punonjës të degës së Berlinit. Falë VPN-së në sit në site që po përdorni, rrjetet lokale të zonës (LAN) janë të dy të lidhur me të njëjtin rrjet me sipërfaqe të gjerë (WAN) – me fjalë të tjera, ju mund të ndani me siguri informacionin dhe burimet ndërmjet njëri-tjetrit.

Më sipër është një shembull i një bazuar në intranet site-to-site VPN. Lloji tjetër është extranet me bazë, dhe përdoret kur kërkohet një lidhje midis dy intraneteve të veçantë, por pa mundësinë që njëri të hyjë në tjetrin direkt. Një shembull i kësaj do të ishin dy kompani të ndara që punojnë së bashku.

VPN-të në faqe janë të zakonshme në mjedise biznesi në shkallë të gjerë ku komunikimi i sigurt ndërmjet departamenteve në të gjithë botën është absolutisht thelbësor. Me këtë tha, ato nuk janë të lehta për tu zbatuar, pasi ato kërkojnë pajisje të specializuara dhe burime serioze. Përveç kësaj, ky lloj i teknologjisë VPN është ndërtuar me një qëllim, dhe nuk ofron fleksibilitetin që gjendet në shërbimet tregtare VPN.

Llojet e ndryshme të VPN-ve – në detaje

Nëse jeni një përdorues individual që kërkon të mbrojë privatësinë tuaj dhe të hyni në internet pa asnjë bllok, atëherë me shumë mundësi jeni të interesuar për një shërbim komercial VPN. Por mos mendoni se kjo u përgjigjet të gjitha pyetjeve tuaja – shërbimet tregtare VPN mund të jenë krejtësisht të ndryshme vetë.

Ofruesit e VPN mund të ofrojnë lloje të ndryshme shërbimesh, në varësi të bazës së klientit që ata po përpiqen të tërheqin ose ngrohtë që po përpiqen të plotësojnë. Për t’ju ndihmuar të kuptoni detajet më të hollësishme, ne i kemi ndarë këto shërbime VPN në disa kategori, bazuar në kriteret e mëposhtme: shkallë, protokolle të disponueshëm, intimitet, dhe çmim.

1. VPN për biznes ose kënaqësi

Kur shikoni dy qëllimet kryesore të një VPN – biznesi ose përdorimi personal – mund të merrni ose një shërbim i përshtatur për të përmbushur nevojat e ndërmarrjeve të mëdha, ose një shërbim që përqendrohet në përdoruesit individualë.

VPN të orientuara nga biznesi shënohen nga disa veçori specifike që lehtësojnë procesin e vendosjes, vendosjes dhe menaxhimit të lidhjeve VPN për ndërmarrjet.

Perimetri 81 është një shembull i një VPN për bizneset – ndërthur teknologji cloud, lehtësia e përdorimit dhe kontrolli i plotë i rrjetit tuaj nga një panel kontrolli intuitiv. Cfare ka me shume, ju lehtë mund të shkallëzoni lart ose poshtë, pasi nuk ka nevojë për pajisje të jashtme.

ExpressVPN përfaqëson llojin tjetër të shërbimit – ajo i përshtatet kryesisht përdoruesve individualë që kërkojnë performancën përfundimtare. Faleminderit për arsenali i veçorive dhe intimitet i shkëlqyeshëm, gjithashtu mund të funksionojë vërtet mirë si një VPN për bizneset e vogla. Sidoqoftë, nuk është zgjidhja ideale për organizatat që kanë nevojë për një paketë të dedikuar biznesi ose qasje në të njëjtin rrjet privat.

Pastaj, ka VPN që ofrojnë një shërbim të mahnitshëm për të dy llojet e përdoruesve. NordVPN bie në atë kategori – përdoruesit individual do ta vlerësojnë 5000 server + dhe karakteristika të shumta të sigurisë, ndërsa ndërmarrjet e të gjitha madhësive mund të marrin IP statikë, llogaritë e administratorit, opsionet e shkallëzimit, dhe një menaxher i veçantë i llogarisë për të gjitha nevojat e tyre në lidhje me biznesin.

2. VPN me shumë protokolle dhe një protokoll

Shënimi i redaktuesit: Nëse jeni të interesuar në protokollet e ndryshme VPN dhe si grumbullohen kundër njëri-tjetrit, mund të dëshironi të shikoni krahasimin tonë të protokollit VPN.

Siç e përmendëm edhe më parë, shumë shërbime VPN janë të gjithanshme dhe u ofrojmë përdoruesve protokolle të shumëfishta. Të tjerët preferojnë të mbështesin disa variacione të një protokoll, për shkak të filozofisë së projektimit ose burimeve të kufizuara.

Avantazhi kryesor i VPN me shumë protokollë është numri i opsioneve që ju japin. Ofruesit si NordVPN, ExpressVPN, dhe Cyberghost mbështesin të gjithë protokollet kryesore – nga IKev2 / IPSec te i pëlqyeri i gjithanshëm OpenVPN. Ata gjithashtu ofrojnë Kriptimi SSL / TLS, dhe ndonjëherë edhe protokolle të pronarit bazuar në OpenVPN – si VyprVPNProtokolli i Kameleonit, ose HotSpot ShieldCatapult Hydra. Të kesh shumëllojshmëri në protokol është e rëndësishme për anashkalimin e censurës, eliminimin e blloqeve VPN, ose streaming video në mënyrë efektive.

Ofruesit e tjerë, si psh ProtonVPN dhe AirVPN, zgjidhni të përqendroheni në një protokoll të vetëm – zakonisht OpenVPN, ashtu siç është burim të hapur dhe aktualisht konsiderohet opsioni më i sigurt. Derisa nuk ka asnjë avantazh të vërtetë për të pasur në dispozicion vetëm një protokoll, Shërbimet VPN që përdorin ekskluzivisht OpenVPN mund të jenë po aq të forta dhe të besueshme. megjithatë, nëse VPN me një protokoll të vetëm nuk bazohet në OpenVPN, patjetër që duhet të shikoni në një shërbim tjetër. Për arsyet pse, shikoni tonë artikull mbi të cilin protokolli VPN të përdoret.

3. VPN pa Logging dhe Pjesa tjetër

Sa i përket intimitetit të përdoruesit, ekzistojnë dy lloje të shërbimeve VPN – ato që mbajnë shkrimet zero, dhe të gjithë të tjerët.

E thënë thjesht, një politikë mos-logging është premtimi i ofruesit tuaj VPN se asnjë nga të dhënat e ndjeshme në lidhje me lidhjen ose gjerësinë e bandës suaj nuk do të mblidhet, ruhet ose ndahet. Kjo duhet të reflektohet në ato Politika e privatësisë, dhe shërbimi VPN duhet të funksionojë në një jurisdiksion kjo nuk parandalon një pretendim për asnjë regjistër për shkak të ligjeve për ruajtjen e të dhënave ose shqetësimeve të tjera të intimitetit.

VPN që janë seriozë në lidhje me politikën e tyre të mos prerjeve, zakonisht regjistrohen në vende ekzotike me legjislacion të butë, ose në vendet me tradita të gjata të respektimit dhe ruajtjes së intimitetit të njerëzve. Shembuj përfshijnë NordVPN (Panama), ExpressVPN (Ishujt e Virgjër Britanik), Cyberghost (Rumania), dhe Trust.Zone (Seychelles), ndër të tjera.

Ka shumë shërbime me reputacion VPN që plotësojnë premtimin e tyre për sigurimin e intimitetit të shkëlqyeshëm, por janë regjistruar në vende të pafavorshme. Ofruesit me bazë në SH.B.A. si Qasje në Internet private dhe TorGuard të vijnë në mendje – edhe pse shërbime të tilla nuk u kanë dhënë përdoruesve një arsye për të qenë të dyshimtë, gjithmonë ekziston një rrezik.

Ofruesit e tjerë (p.sh.. VyprVPN dhe TunnelBear) bëni dyqane minimale, por janë transparente për të në politikat e tyre të privatësisë. Kjo nuk do të thotë se ato janë të pasigurta – për sa kohë që ato janë në front, ju e dini ku qëndrojnë – por ato nuk janë ideale nëse intimiteti pa vend është faktori nxitës.

Në përgjithësi, për sa kohë që jeni të informuar se çfarë saktësisht bën VPN (ose nuk bën) me detajet e ndjeshme të lidhjes dhe gjerësisë së bandës tuaj, ju mund të bëni zgjedhjen që i përshtatet nevojave tuaja. Me këtë tha, një lloj VPN që duhet të shmangni patjetër është ai që premton i madh, vetëm për të zhgënjyer me një politikë të fshehtë, të shkruar në mënyrë të dobët të intimitetit që bie ndesh me pretendimin fillestar.

4. Premium, buxhet, dhe VPN falas

Sipas çmimit të tyre, VPN-të në përgjithësi ndahen në premium, buxhet dhe shërbime falas.

VPN Premium janë aty ku do të gjeni shumicën e ofruesve kryesorë. Siç nënkupton emri, këto shërbime dallohen me nivelin e tyre të pajisjeve, si dhe kombinimi i tyre i përgjithshëm i privatësisë, sigurisë dhe performancës.

Për shembull, NordVPN ka suita e vet e sigurisë dhe karakteristika të rralla, por të dobishme si psh obfuscation për blloqe sfiduese të VPN, Qepë mbi VPN, dhe serverat anti-DDoS. ExpressVPN është një tjetër shërbim premium i mirënjohur, i cili konsiderohet të ketë shpejtësia më e shpejtë në treg së bashku me shtesa të vlefshme si tunelimi i ndarë.

VPN Premium shënohen gjithashtu nga klientë intuitivë për të gjitha platformat kryesore dhe mbështetje e dobishme, e përgjegjshme e klientit me bisedë live të përfshirë. Sigurisht, e gjithë kjo vjen me një çmim. Këto VPN janë në anën e shtrenjtë, veçanërisht nëse preferoni plane njëmujore – megjithatë, ofertat e tyre afatgjata shpesh e kompensojnë atë me zbritje të mëdha.

VPN e buxhetit janë në anën e kundërt – çmimi është zakonisht forca e tyre më e madhe. Në disa raste, këto shërbime të përballueshme janë mjaft të mira për të arritur statusin e primit në disa aspekte.

Qasje në Internet private është një nga VPN-të më të lira përreth, megjithatë ajo ju jep 3,000+ serverë, mbështetje proxy SOCKS5, dhe a vrasin kaloni. Ende ka një arsye pse është në kategorinë e buxhetit – aspekte të tjera të shërbimit, si mbështetja e klientit dhe shpejtësia e përgjithshme, nuk janë në nivelin e shumicës së ofruesve të primit.

PrivateVPN është një tjetër shërbim buxheti që është vërtet mbresëlënës për çmimin e tij. Falë saj rrjeti i serverëve në vend dhe mbështetje me cilësi të lartë, shpesh krahasohet me VPN premium. Por me afro 80 servera, është më e përshtatshme për ata që kanë nevojë për një shërbim kompakt, me profil të ulët.

Me pak fjalë, ndryshimi kryesor midis premium dhe VPN të buxhetit (përveç kostos) është ai të parët ofrojnë një paketë të plotë pa prerë qoshet, derisa këto të fundit janë në gjendje të ofrojnë një shërbim të përballueshëm duke i dhënë përparësi elementeve themelore.

Lloji i tretë – VPN pa pagesë – mund të jetë alternativa e mirë për përdorim rastësor, por ato shpesh vijnë me kufizime të mëdha dhe / ose rreziqe të mëdha sigurie. Nëse dëshironi të përdorni një VPN ndërsa kurseni vetë para, ju rekomandojmë duke përfituar nga shërbimet premium dhe provat e tyre falas. Disa VPN të tilla si TunnelBear, ProtonVPN, dhe Windscribe ofroj versione të përhershme falas që ia vlen të kontrollohen – nëse mund të merresh me kufizimet.

Rundown

Këtu është gjëja: ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të VPN-ve, dhe e drejta për ju mund të shkojë nga një zgjedhje buxheti me funksionalitet themelor për përdorim rastësor, në një shërbim të përparuar dhe të pasur me karakteristika që duhet të shkëlqejnë në kategori të shumta. Me fjale te tjera, përgjigjja në pyetjen “cili është VPN perfekt për ju?” varet shumë nga nevojat dhe pritjet tuaja.

Edhe nëse keni një ide të qartë të kërkesave tuaja, zgjedhja e një shërbimi të besueshëm që kryen si dhe reklamon vetë mund të jetë një sfidë, midis VPN-ve të panumërta të disponueshme sot.

Ne mund të ndihmojmë me këtë. Shikoni më poshtë, ku do të gjeni sugjerime të ndryshme në varësi të llojit të VPN që ju nevojiten!

Nëse keni nevojë për një zgjidhje profesionale për privatësinë për ndërmarrjen tuaj, a VPN të ngurta me tipare të orientuara nga biznesi është një zgjedhje e mençur. Përndryshe, përdoruesit që duan një VPN të pasur me tipare, të besueshëm për përdorim personal, duhet të kontrollojnë Shërbimet më të mira gjithëpërfshirëse VPN.

A është intimiteti shqetësimi juaj kryesor? Në atë rast, ju nuk duhet të bëni ndonjë kompromis – pa-shkrimet VPN janë zgjedhjet perfekte për ju.

Për ata që dëshirojnë të kenë kriptim të shkallës ushtarake, si dhe mbrojtje të rreptë në shtëpi dhe rrjete publike, do të dëshironi një VPN që të dalë në pah me sigurinë e saj.

A është çmimi një faktor vendimtar? Për VPN me buxhet, nuk mund të gaboni me këto shërbime të larta.

Ka madje disa VPN të shkëlqyera falas që mund të përdorni – ato mund të mos jenë zgjidhja ideale, por mund të funksionojnë si një zgjidhje e përkohshme, ndërsa paratë janë të ngushta.

Së fundmi, nëse nuk do të vendosni asgjë tjetër përveç më të mirëve, janë tre shërbime kryesore VPN, të cilave duhet t’i kushtoni vëmendje të veçantë.

NordVPN është një VPN awesome me shumë qëllime me ekuilibri i përsosur midis çmimit dhe performancës, përveç kësaj fokus i rëndë në siguri. ExpressVPN është VPN e zgjedhjes për shpejtësi, dhe një inteligjent për ata që thjesht duan intimitet i vërtetuar dhe Lidhja më e shpejtë e mbrojtur nga VPN është e mundur – me çdo kusht. Dhe nëse preferoni të keni një ndërfaqe të shkëlqyeshme që bën të gjitha punët për ju, shikoni Cyberghost – e saj profilet paraprake do t’ju ndihmojë të bëheni gati për gjithçka surfing i rastësishëm për të siguruar përrua në vetëm disa klikime.

Ju gjithashtu mund të dëshironi:

 • VPN-të më të mira
 • 5 VPN-të më të mira (të verifikuara) pa log – më të sigurtat & Cheapest
 • Si të zgjidhni VPN më të mirë – 8 Këshilla për fillestarët VPN
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map