“Lexoni Kushtet e Shërbimit!” Një intervistë me Jonathan J. Klinger

Jonathan J. Klinger është një avokat i specializuar në të drejtën e teknologjisë në përgjithësi dhe ligjin e privatësisë dhe sigurisë në veçanti. Ai ka praktikuar ligjin për mbi 11 vjet dhe ka qenë një praktikues i pavarur që nga viti 2007. Shumica e klientëve të tij janë kompani teknologjike, në fushën e sigurisë, botimit dhe minierave të të dhënave. Jonathan është shumë i apasionuar pas të drejtave dixhitale dhe vullnetarëve 2 ditë në javë në Lëvizjen Digital Digital Right Israel, përveç ligjëratave akademike dhe trajnimeve të organizatës për privatësinë dhe sigurinë.

Kohët e fundit pata mundësinë të bisedoja me Jonathan në lidhje me përdorimin e VPN dhe çështje të tjera të intimitetit. Më bëri përshtypje kombinimi i tij i njohurive juridike, qartësia e shprehjes dhe njohuri praktike.

Jonathan J. Klinger nga Gilad Iluz

Kredia e fotos: Gilad Iluz

VPN dhe privatësia

vpnMentor: Mbaj mend kur VPN (Rrjetet Virtuale Private) fillimisht u bënë të njohura, kryesisht për të lejuar punonjësit të përdorin me siguri një rrjet të korporatave nga shtëpia ose vendet e tjera të largëta. Jam i sigurt që është akoma një përdorim i madh, por duket se një pjesë e madhe e njerëzve përdorin VPN për të hyrë në shërbime si Netflix dhe Amazon në vendet ku ato shërbime nuk janë të disponueshme.

Në të vërtetë ekzistojnë dy çështje të ndryshme që i shtyjnë njerëzit të përdorin shërbime të tilla dhe faqet e tjera të internetit përmes një VPN për të maskuar ose ndryshuar adresën e tyre IP:

1. Shërbime që nuk ofrohen – Ofruesi i shërbimeve refuzon (ose marrëveshjet e licencimit nuk i lejojnë ato) të ofrojnë shërbime për një vend të caktuar.

2. Diskriminimi i Shërbimit – Themimet e shërbimeve identike janë të ndryshme në vende të ndryshme, ose që shërbimet që ofruesi i shërbimeve ju lejon të merrni janë të ndryshme..

Për shembull, kohët e fundit kam dashur të blej një orë inteligjente Pebble në internet dhe kam vërejtur se nëse do të hyja në faqen e internetit nga Izraeli çmimi ishte 99 dollarë amerikanë, por nëse do të arrija nga Gjermania, çmimi ishte 149 Euro [përafërsisht. US $ 169].

vpnMentor: A është e paligjshme për mua hyrja në faqe të tilla në internet me një VPN? A mund të shkoj në burg nëse jam kapur?

Ju jeni përgjegjës vetëm të shkoni në burg nëse shkelni një ligj. Theështja kryesore në diskutim këtu është shkelja (e drejtë) e të drejtës së autorit. Ligji është i qartë specifik për çdo vend të ndryshëm, por sipas ligjit të Izraelit, ju duhet të bëni në të vërtetë shes dhe fiton nga shkelja e të drejtës së autorit për të përballur akuzat penale.

vpnMentor: Ky është një Ndihmë! ��

Po, por në teori, ju prapë mund të jeni përgjegjës të përballeni me një padi civile.

vpnMentor: A ka pasur ndonjë rast veprimi juridik ndaj përdoruesve të tillë të VPN – apo është i kufizuar në mbylljen e llogarive të tyre?

Për më të mirën e njohurive të mia, asnjëherë nuk ka pasur një proces gjyqësor të tillë ndaj një individi në Izrael – SI PA që të përpiqen të shesin shërbimin ose produktin.

E vërteta është, edhe nëse një përdorues në fakt ishte përgjegjës, si çështje praktike, nuk do të ishte e vlefshme që një kompani të ndjekë një padi të tillë kundër dhe individit.

vpnMentor: Po në lidhje me shitësit e VPN – A janë ata në çfarëdo mënyre përgjegjës për mënyrën e përdorimit të produkteve të tyre?

Kjo varet nga mënyra se si shitësi po promovon produktin e tij. Nëse produkti promovohet si një mjet ose zgjidhje për qëllime të përgjithshme, atëherë me të vërtetë nuk ka asnjë rast për përgjegjësinë e shitësit. Nëse, megjithatë, shitësi po promovon mjetin dhe po inkurajon përdorimin e tij për shkelje të së drejtës së autorit, atëherë ky është një problem. Kjo është një nga gjërat kryesore që shkaktoi rrëzimin e Napster – ata ishin inkurajues duke përdorur për të shkarkuar albume specifike.

Vegla Paraprake e Ad Adobe GoogleRezultatet e Google për “Zhbllokimin Netflix” – A janë faqet e VPN në rrezik të kërkojnë të kryejnë një krim?

Intimitet, Cookie dhe më shumë

vpnMentor: Unë do të doja të flas më përgjithësisht për privatësinë e faqes në internet. Le të fillojmë me cookies të faqes në internet. E shoh këtë çështje si diçka paradoksi – nga njëra anë është në lajme shumë për shkak të ndryshimit të ligjeve qeveritare, dhe nga ana tjetër shpesh injorohet nga zhvilluesit e faqeve në internet.

Cookies janë skedarë të vegjël që vendosen në kompjuterin tuaj dhe lejojnë që një faqe në internet të dijë disa gjëra për ju. Ato mund të përdoren për të identifikuar ose profiluar ju – për shembull, duke ditur preferencat e faqes tuaj në internet ose të dini se çfarë lloje të produkteve që blini normalisht.

Njerëzit mendojnë se nëse shfletojnë në modalitetin privat ose incognito dhe nuk lejojnë cookie-t në kompjuterin e tyre që të jenë të sigurt – por nuk janë!

Siç thashë, fillimisht, cookies ishin skedarë të vegjël të ruajtur në kompjuterin tuaj. Sidoqoftë, sot ekzistojnë teknologji dhe teknika të tjera për të identifikuar një përdorues.

vpnMentor: Të tilla si?

Një shembull është ajo që quhet “Gjurmët e gishtave”. Kjo bëhet duke kombinuar informacione specifike në lidhje me kompjuterin e një përdoruesi. Kombinimi i artikujve të të dhënave si shfletuesi i një përdoruesi dhe versionet e sistemit operativ, adresa IP, zona e kohës, madhësia e ekranit, shkronjat, adresa MAC, aplikacionet e instaluara, etj. Mund të lejojë që një faqe në internet të identifikojë në mënyrë unike (ose pothuajse unike) një përdorues.

Pra, edhe nëse jeni duke përdorur një VPN, privatësia juaj nuk sigurohet për shkak të shtypjes së gishtërinjve.

vpnmentor i intimitetit

vpnMentor: Pra, çfarë duhet të bëjnë përdoruesit për të mbrojtur privatësinë e tyre?!

E para dhe më e rëndësishmja – lexoni Politikën e Privatësisë! Dijeni se si faqet e internetit dhe organizatat e ndryshme do të përdorin dhe / ose shkëmbejnë informacionin tuaj.

Realisht, unë e di se shumica e njerëzve nuk do ta bëjnë këtë …

Pra, gjërat e tjera që përdoruesit duhet të bëjnë janë instalimi i mjeteve të bllokimit të reklamave dhe ndjekja e mjeteve. Sigurisht, kjo do të thotë që përvoja juaj në internet do të jetë më e kufizuar – por kjo është shkëmbimi.

vpnMentor: dofarë duhet të dinë zhvilluesit e faqeve në internet?

Hapi i parë për zhvilluesit është të konsultoheni me një avokat me përvojë në këtë fushë. Jini të vetëdijshëm se mund të jeni të paditur nëse nuk keni ndërmarrë masa të arsyeshme dhe i keni informuar përdoruesit se si po i përdorni të dhënat e tyre.

Mos përdorni një model të përgjithshëm për politikën e privatësisë së faqes tuaj dhe Kushtet e Shërbimit. Një avokat i mirë mund të kuptojë nevojat tuaja dhe të përgatisë dokumente të thjeshta dhe të qarta 1-2 faqe.

vpnMentor: A është e mjaftueshme që një faqe në internet të ketë thjesht lidhje me këto dokumente ose duhet të sigurohet që përdoruesi të pajtohet në mënyrë aktive me termat (p.sh. klikoni ose kutia e kontrollit)?

Kjo me të vërtetë varet nga ajo që ruhet dhe ndahet. Sa më të identifikueshme dhe të ndjeshme të dhënat, aq më e rëndësishme është marrja e pëlqimit pohues (aktiv) nga përdoruesi.

vpnMentor: A ka pasur padi ose veprime të tjera ligjore kundër zhvilluesve të faqeve në internet për shkak të kësaj?

Po – kur ka pasur një pushtim të intimitetit. Dhe zakonisht është kur pronari i faqes së internetit ka shumë para-drejtpërdrejt, është thjesht jo fitimprurëse të paditet.

vpnMentor: Shqyrtova një prezantim që ju dhatë me titullin “Intimiteti juaj është Valuta jonë“Ku diskutoni” Big Data “. Exactlyfarë saktësisht është kjo?

“Big Data” është një fjalë e nxehtë e zhurmshme sot. Kur flas për të dhëna të mëdha po i referohem bashkëveprimit të burimeve të shumta të të dhënave dhe përdorimit të të dhënave që janë dhënë për një arsye për një qëllim tjetër. Për shembull, nëse më lejohet qasja në listën e kontakteve të telefonit tuaj dhe atëherë unë shkoj përpara dhe reklamoj në kontaktet tuaja në Facebook ose në ndonjë rrjet tjetër reklamash, bazuar në nivelet e të ardhurave të tyre, kjo është duke përdorur të dhëna të mëdha.

Kur i synoni përdoruesit në një mënyrë të tillë, pyetja është nëse keni pëlqimin e tyre për ta bërë këtë. Disa rrjete reklamash tashmë kërkojnë që deklaruesit të deklarojnë kështu.

Taget

vpnMentor: Pashë një prezantim tjetër të juajin me titull “Privatësia Nga Dizajni”Whatfarë nënkupton saktësisht kjo?

Ta themi thjesht, udhëzimi i përgjithshëm për zhvillime është “Mos kurseni atë që nuk ju nevojitet vërtet”.

Sigurisht, kjo në përgjithësi shkon kundër qasjes normale të zhvilluesve, që është për të kursyer gjithçka që munden dhe më pas vendosin se çfarë të bëjnë me të.

Unë u bëj thirrje zhvilluesve të ndërrojnë mendimin e tyre dhe ta shikojnë atë në anën tjetër – vendosni përpara se çfarë doni të bëni me të dhëna të mbledhura dhe ruajeni vetëm atë. Edhe më mirë, ruani vetëm të dhëna të mjaftueshme për t’ju mundësuar nxjerr një përfundim informacionin që ju intereson. Për shembull, në vend që të profilizoni moshën e saktë të një përdoruesi, profilizoni moshën e përdoruesit grup.

Më besoni – kostoja e trajtimit të të dhënave / shkeljes së intimitetit është SHUM më e madhe se kostoja e zbritjes së këtyre të dhënave.

Duke kërkuar përpara

vpnMentor: Cilat i shihni si sfidat dhe ndryshimet kryesore në vitet në vazhdim?

Zhvillimet dhe sfidat më të menjëhershme kanë të bëjnë me transferimin ndërkombëtar të të dhënave private. Kjo është duke u rregulluar gjithnjë e më shumë dhe do të thotë që organizatat do të duhet të krijojnë dyqane lokale nëse duan të ruajnë të dhëna private.

Sfidat më të mëdha do të jenë në fushën e nënshkrimit dhe identifikimit dixhital. Ne po shohim gjithnjë e më shumë aplikacione biometrike që mund të identifikojnë njerëzit. Një shembull i thjeshtë është aplikacioni për njohjen e fytyrës Masquerade.

Tashmë ne jemi duke parë reklamuesit që përdorin aplikacione biometrike për të personalizuar reklamat te përdoruesit e veçantë. Shtypi popullor raportoi për tabelat në autostradë që njohën shoferët që afroheshin dhe do të rregullonte reklamat e tabelave.

Në qendra tregtare, atje do të shohim reklama të personalizuara të bazuara në biometrikë “gating” – si ecën një person.

vpnMentor: Whatfarë VPN përdorni personalisht?

Unë në fakt nuk përdor një VPN. Unë përdor shërbime dhe metoda të tjera për të mbrojtur privatësinë time, të tilla si bllokuesit e reklamave, Ghostery dhe Google Public DNS. Unë gjithashtu nuk instaloj shumë aplikacione – Unë nuk përdor shumicën e shërbimeve që bëjnë miqtë e mi.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me