Kapitulli Falas i Bitcoin për Të Mashtruarit nga Chris Wilmer dhe Conrad Barski


Farë ju bëri të shkruani këtë libër?

Në vitin 2013 kur Conrad dhe unë vendosëm të shkruanim librin, nuk kishte pothuajse asnjë libër me temën e Bitcoin ose cryptocurrency (dhe sigurisht asnjë libër që hyri në ndonjë thellësi teknike kuptimplote). Sigurisht, në një vit e gjysmë që u desh për të kaluar nga koncepti në librin e mbaruar, dolën disa libra të tjerë në Bitcoin. Jona është ende objektivisht më e mira (për provën kriptografike të kësaj deklarate, do të duhet të blini librin tonë). OK, kështu që mbase libri ynë është vetëm libri më me humor i Bitcoin që është atje, por ai përfundimisht hyn në shumë detaje duke shpjeguar se si funksionon në të vërtetë Bitcoin dhe pse duhej të hartohej ashtu si ishte. Shumë aspekte të Bitcoin (siç është procesi i minierave) zakonisht mendohet të jenë arbitrare (dhe madje edhe “budalla”), por në të vërtetë janë kritike për hartimin e një sistemi të parave të decentralizuara të kolegëve nga një kolegë..

Knowledgefarë njohuri të re fituat gjatë shkrimit të librit?

Kam dëgjuar të tjerë që thonë se me Bitcoin, shumica e njerëzve fillimisht e hedhin poshtë atë si marrëzi, pastaj i afrohen asaj me kuriozitet, pastaj kalojnë një kohë të gjatë duke mbështjellur kokën rreth asaj se si mund të funksionojë vërtet, dhe pastaj besoj se është shpikja më e rëndësishme që nga (fusni shpikjen që e keni shumë parasysh këtu). Kryesisht jam dakord, përveç se unë mendoj se mund të ketë momente të shumta Eureka me diçka si Bitcoin, e cila është e çuditshme si nga një shkencë kompjuterike, ashtu edhe nga perspektiva e ekonomisë. Dhe gjithashtu nga një ligjor / politik / kulturor / etj. Prespektive. Unë dhe Conrad ishim të magjepsur, në mënyrat tona, me feta të ngushta (er) të Bitcoin në fillim të shkrimit të librit sesa në fund. Unë sigurisht që mësova shumë rreth kriptografisë gjatë shkrimit të librit gjithashtu!

Më poshtë është kapitulli i dytë i Bitcoin për të mashtruarit.

(Botimi i plotë i librit është në dispozicion në Amazon.)

Bazat e Bitcoin

Në përvojën tonë, mënyra më e thjeshtë për të tërhequr një person të ngazëllyer për Bitcoin është që ai të blejë diçka me të. Kështu u lidhëm. Në këtë kapitull, ne do t’ju ndihmojmë të kryeni transaksionin tuaj të parë Bitcoin, pa u shqetësuar për shumë gjëra teknike. Megjithatë, gjatë rrugës, ne do të diskutojmë se si funksionon Bitcoin. Pasi të keni lexuar këtë kapitull, do të kuptoni bazat e Bitcoin-mjaftueshëm për të biseduar rreth tij
çdo aheng koktej.

Si funksionon Bitcoin me terma të thjeshtë

Në sistemin Bitcoin, të gjithë bashkëpunojnë për të mbajtur nën kontroll paratë e të gjithë të tjerëve, dhe siç përmendet në Kapitullin 1, asnjë autoritet qendror (p.sh., bankë ose qeveri) nuk është i përfshirë. Për të kuptuar më mirë sesi funksionon sistemi, le të shohim së pari një shembull duke përdorur dollarë së pari.
Imagjinoni që vetëm 21 milion dollarë ekzistojnë në botë, dhe ekziston gjithashtu një listë e detajuar e të gjithë personave që posedojnë ato para. Të gjithë, përfshirë edhe ju (edhe pse keni vetëm 5 dollarë), kanë një kopje të kësaj liste. Kur i jepni 2 dollarë mikut tuaj, duhet të zbrisni $ 2 nga hyrja juaj në listë dhe të shtoni $ 2 në hyrjen e saj. Pas informimit të saj për transaksionin, ajo gjithashtu azhurnon listën e saj. Në fakt, të gjithë në botë duhet të azhurnojnë listën; përndryshe, lista do të ishte e pasaktë. Prandaj, jo vetëm që duhet të njoftoni mikun tuaj, por gjithashtu duhet të njoftoni publikisht që jeni duke azhurnuar listën. Nëse keni provuar të mashtroni sistemin dhe t’i dërgoni mikut tuaj 1000 dollarë, përpjekja juaj për mashtrim do të ishte e lehtë për t’u kapur sepse të gjithë e dinë që keni vetëm 5 dollarë për të dhënë.

Tani, imagjinoni që të gjitha transaksionet kryhen në kompjuterë që komunikojnë përmes Internetit, dhe zëvendësojnë dollarët me bitcoin. Kështu funksionon Bitcoin. Pretty thjeshtë. Pra, pse Bitcoin duket kaq komplekse?

Përgjigja është e trefishtë: E para është pyetja e ndërlikuar se si duhet të vlerësohen njësitë e çdo sistemi të ri valutor (qoftë bitcoin apo guaska deti). A duhet që një prerje flokësh të vlejë 5000 bitcoin ose 0.005 bitcoin? Së dyti, shumë detaje të vogla janë të përfshira në zbatimin dhe përdorimin e Bitcoin, edhe pse koncepti i përgjithshëm është mjaft i drejtpërdrejtë. Për shembull, si e merrni një kopje të listës dhe si shpërndahen fillimisht bitcoin? Së treti, një leksik i tërë me fjalë të reja dhe të panjohura (p.sh. miniera) përdoret në botën e Bitcoin. Ne do të lëmë pikën e parë në lidhje me vlerën e bitcoin për një kapitull të mëvonshëm.

Në këtë kapitull, ne do të trajtojmë dy pikat e fundit duke shpjeguar konceptet kryesore të përdorura në Bitcoin, përkatësisht adresën Bitcoin, çelësin privat, portofolin Bitcoin dhe blockchain. Ne gjithashtu do të diskutojmë shkurtimisht minierat e Bitcoin dhe do t’ju përshkojmë procesin e marrjes dhe dërgimit të bitcoin tuaj të parë në mënyrë që të shihni se si funksionon sistemi. Por së pari, duhet të kuptoni më hollësisht njësitë e Bitcoin.

Njësitë e Bitcoin

Siç shpjegohet në Kapitullin 1, Bitcoin i referohet kolektivisht të gjithë sistemit të monedhës, ndërsa bitcoin janë njësitë e monedhës. Megjithëse furnizimi i përgjithshëm i monedhës është i përfshirë në 21 milion bitcoin, secila prej tyre mund të ndahet në emërtime më të vogla; për shembull, 0,1 bitcoin dhe 0,001 bitcoin. Njësia më e vogël, njëqind miliontë e një bitcoin (0.00000001 bitcoin), quhet një satoshi për nder të Satoshi Nakamoto. Si rezultat, mallrat mund të çmohen në Bitcoin shumë saktësisht, dhe njerëzit mund të paguajnë lehtësisht për ato mallra në ndryshim të saktë (p.sh., një tregtar mund të çmojë një gallon qumështi në 0,00152374 bitcoin, ose 152.374 satoshis).

Në vend që të shkruajnë termin bitcoin në etiketat e çmimeve, tregtarët përdorin zakonisht kodin e shkurtuar të monedhës BTC ose XBT; 5 bitcoin do të shkruheshin si 5 BTC. Përkundër faktit se shkurtesa BTC është përdorur gjerësisht që nga fillimi i zhvillimit të Bitcoin, kohët e fundit disa tregtarë dhe uebfaqe kanë filluar përdorimin e XBT sepse përputhet më mirë me disa standarde ndërkombëtare të emërtimit.

Ndërsa bitcoinët kanë vlerësuar në vlerë, është bërë gjithnjë e më e zakonshme të punosh me mijëra ose edhe miliona bitcoin, të cilat quhen millibitcoins (mBTC) dhe mikrobitcoins (μBTC), përkatësisht. Shumë njerëz kanë sugjeruar emra më të thjeshtë për emërtimet më të vogla të Bitcoin, dhe ai që ka tërhequr tërheqje i referohet mikrobitcoinëve (mjaft gojarisht) po aq thjesht sa copa.
1 bitcoin = 1 BTC ose 1 XBT
1 BTC = 1000 mBTC
1 mBTC = 1000 μBTC
1 μBTC = 100 satoshis = 1 bit

Tani që i dini termat për njësi të ndryshme të Bitcoin, duhet të rritni fjalorin tuaj Bitcoin, kështu që le të flasim për atë që nënkuptohet nga një adresë Bitcoin.

Adresa e Bitcoin

Bitcoin përdor një libër publik që tregon numrin e bitcoin dhe pronarët e tyre në çdo kohë të caktuar. Por në vend që të shoqërojë emrat e njerëzve me llogari, libri kryesor liston vetëm adresat e Bitcoin. Eachdo adresë mund të mendohet
e si pseudonim për një person (ose një grup njerëzish, biznesi, etj.), dhe përdorimi i pseudonimeve është arsyeja pse njerëzit mund të përdorin bitcoin pa zbuluar informacione personale. Më poshtë është një shembull i një adrese Bitcoin:
13tQ1fbTMB6GxUJfMqCSDgivc8fvkHEh3J
Ngjashëm me një numër llogarie bankare, një adresë Bitcoin përbëhet nga një varg shkronjash dhe numrash (zakonisht duke filluar me numrin 1). Për të dërguar bitcoin te të tjerët (p.sh., një tregtar në internet, një mik apo një anëtar të familjes), ju duhet vetëm të dini adresën e tyre Bitcoin. Nga ana tjetër, kur ndani adresën tuaj me të tjerët, ata mund t’ju dërgojnë bitcoin. Për shkak se adresat e Bitcoin janë të rënda për të shtypur, shumë njerëz përdorin kode me reagim të shpejtë (QR) për të përfaqësuar adresën e tyre (shiko fig. 2-1).

Për lehtësi, ju mund të vendosni adresën tuaj Bitcoin, të shtypur ose si një kod QR (ose të dy), në kartën tuaj të biznesit, uebfaqen personale ose në sheshin e dyqaneve (nëse jeni tregtar). Edhe pse keni nevojë për një lidhje interneti për të dërguar bitcoin, nuk keni nevojë të lidheni për t’i marrë ato. Për shembull, nëse punoni për një bamirësi dhe kaloni mijëra karta biznesi që përmbajnë adresën tuaj Bitcoin dhe një deklaratë si, “Ju lutemi merrni parasysh dhurimin në bitcoin”, madje mund të mbledhni bitcoin ndërsa flini..

Kapitulli Falas i Bitcoin për Të Mashtruarit nga Chris Wilmer dhe Conrad Barski

2. Kodi QR është vetëm një nga shumë mënyra për të shpërndarë me lehtësi një adresë Bitcoin. Një metodë tjetër është të përdorni një skemë të parë të biteve në të cilën ndani vetëm disa karakteret e para të adresës tuaj Bitcoin, e cila është shkurtuar nga një shërbim i shkurtimit të adresës Bitcoin (i ngjashëm me një shërbim të shkurtimit të URL). Duke filluar nga versioni 0.9 e më vonë, Bitcoin gjithashtu mbështet adresat e lexueshme të Bitcoin që zëvendësojnë ato tradicionale – aq sa një adresë në internet si p.sh. Toys.com zëvendëson adresën IP më pak miqësore për përdoruesit e 123.100.101.111.

Siç e dini, në bankingun tradicional, zhvendosja e parave nga një llogari në tjetrën do të thotë që banka do të azhurnonte librin e saj privat, i cili rendiste çdo llogari në atë bankë. Nëse një zjarr ose një fatkeqësi tjetër shkatërroi atë libër, informacioni se kush zotëronte pasuritë në bankë mund të humbasin përgjithmonë. Megjithëse Bitcoin gjithashtu përdor një librezë, kopjet identike të tij shpërndahen në miliona kompjuterë në të gjithë botën. Si pasojë, nuk ekziston asnjë pikë qendrore e dështimit, dhe transaksionet e regjistruara në Librin e Bitcoin janë të përhershëm dhe të pamundur për t’u fshirë. Zhvendosja e bitcoin nga një adresë në tjetrën është e barabartë me dërgimin e një udhëzimi për të gjithë kompjuterët në rrjetin Bitcoin për të azhurnuar çdo libër në të njëjtën mënyrë.

Për shkak se të gjitha transaksionet në librin e Bitcoin janë informacione publike, ruajtja e intimitetit (nëse kjo dëshirohet) mund të jetë një sfidë. Edhe pse asnjë informacion personal nuk është në librin kryesor, nëse e ndani adresën tuaj Bitcoin me miqtë tuaj ose i postoni në një vend publik që të tjerët mund të lidhen me identitetin tuaj, bilanci juaj Bitcoin në atë adresë do të jetë i njohur për të gjithë (përfshirë të gjitha hyrjet dhe daljet transaksionet). Për të rritur privatësinë tuaj, ju mund të përdorni shumë adresa të Bitcoin, por publikisht të ndajnë vetëm disa prej tyre.3 Pra, si i zhvendosni bitcoin nga një adresë në tjetrën (d.m.th., shpenzoni ato)? Epo, ky veprim kërkon një çelës privat.

Privateelësi privat

Një çelës privat, si një adresë Bitcoin, është një varg i gjatë numrash dhe shkronjash (zakonisht duke filluar me numrin 5). Ashtu si me adresat e Bitcoin, kodet QR shpesh përdoren për të përfaqësuar çelësat privatë për shkak të gjatësisë së tyre. Keydo çelës privat është çiftuar me një adresë të vetme Bitcoin dhe është në gjendje të zhbllokojë bitcoin në atë adresë (d.m.th., zhvendosni ato diku tjetër) .4 Më poshtë është një shembull i një çelësi privat:

5J2ae37Jwqzt7kSp9rE17Mi2LbkHXx4tzNSzbq7xDp2cQJCzhYo

Ndërsa një adresë Bitcoin është e ngjashme me një numër llogarie bankare, një çelës privat është më shumë si një PIN: Ju duhet që të autorizoni një tërheqje ose një shpenzim. Kur një transaksion transmetohet në rrjetin Bitcoin, duke udhëzuar bitcoin të zhvendoset nga një adresë në tjetrën, kompjuterët në rrjet kontrollojnë nëse transaksioni është i autorizuar përpara se të bëni ndonjë azhurnim në librin kryesor. Konkretisht, ata kontrollojnë nëse transaksioni është nënshkruar në mënyrë dixhitale duke përdorur një çelës privat. Një nënshkrim dixhital është të dhëna shtesë i bashkangjitur në një transaksion që mund të krijohet vetëm nga dikush që posedon çelësin përkatës privat. Ngjashëm me një PIN, një çelës privat duhet të mbahet sekret. Nëse dikush merr çelësin tuaj privat, ai do të jetë në gjendje të shpenzojë bitcoin tuaj.

Vini re se megjithëse një çelës privat mund të përdoret për të prodhuar një nënshkrim dixhital, një nënshkrim dixhital nuk mund të përdoret për të marrë një çelës privat. Nënshkrimet digjitale gjithashtu nuk mund të ripërdoren për të bërë transaksione të reja; Prandaj, transmetimi i një transaksioni të nënshkruar në rrjetin Bitcoin nuk është një rrezik. Ky veprim është thelbësisht i ndryshëm nga bërja e një pagese në internet me një kartë krediti.
Kur përdorni një kartë krediti, ju i jepni dikujt numrin e kartës tuaj të kreditit për të autorizuar një transaksion. Ky numër mund të përdoret përsëri (me qëllim të keq) për të autorizuar më shumë transaksione që nuk keni menduar kurrë.

Për dallim nga një PIN, të cilin ju dhe banka e dini, vetëm ju e dini çelësin privat. Rreziku që merrni në këtë rrethanë është nëse humbni çelësin privat në një adresë në të cilën keni ruajtur bitcoin, ato bitcoin do të mbeten të mbyllura në atë adresë përgjithmonë. Shtë e qartë, është jashtëzakonisht e rëndësishme të mos e humbni çelësin tuaj privat! Për fat të mirë, ju lehtë mund të bëni kopje rezervë dixhitale të çelësave tuaj privatë ose t’i shkruani ato në një copë letër dhe t’i mbani ato në një vend të sigurt. Humbja e adresës suaj të Bitcoin nuk është problem, megjithatë, pasi që mund të rikuperohet nga çelësi privat përkatës (programet e portofolit Bitcoin, të përshkruara më vonë në këtë kapitull, mund ta bëjnë këtë për ju automatikisht).

Edhe pse është e mundur të përdoret Bitcoin vetëm me një adresë të vetme dhe çelës privat, në praktikë shumica e njerëzve përdorin shumë adresa, secila me çelësin e vet privat, dhe i ruan në një portofol dixhital.

Portofoli i Bitcoin

Një portofol Bitcoin është një koleksion adresash dhe çelësash privatë në pronësi të një personi. Pasja e adresave të shumta të Bitcoin mund t’ju ndihmojë të organizoni paratë tuaja. Ju mund të dëshironi adresa të ndara për pagimin e qirasë, për blerjen në internet dhe për kursimin e bitcoin për të paguar një shtëpi në të ardhmen. Kështu që një person mund të ketë dy bitcoin në portofolin e tij që shpërndahen midis shumë adresave të ndryshme të Bitcoin (shiko Figurën 2-2).

Përdorimi i adresave të shumta, në formën e një kulete, gjithashtu ju ndihmon të ruani intimitetin. Kjo për shkak se libri publik i mirëmbajtur nga Bitcoin, të cilin çdokush mund ta shikojë, nuk ka asnjë mënyrë të dijë se çdo dy adresë janë në të njëjtën portofol dhe janë në pronësi të të njëjtit person (për sa kohë që ai person nuk ka bërë asgjë për të treguar që të dy adresat janë të lidhura, të tilla si bërja e një blerjeje të vetme duke përdorur bitcoin nga të dy llogaritë). Për të menaxhuar disa adresa dhe çelësa privatë, njerëzit përdorin programet e portofolit Bitcoin.

Ndërsa një portofol Bitcoin është një koncept abstrakt, duke iu referuar një grupi adresash Bitcoin, një program kuletash është një mjet konkret që ndihmon përdoruesit me detyra të zakonshme të Bitcoin, të tilla si krijimi i adresave të reja Bitcoin, dërgimi i bitcoin të tjerëve, rezervimi i çelësave privatë, dhe shumë të tjerë. Por kini kujdes që terminologjia që rrethon kuletat e Bitcoin nuk përdoret gjithmonë në mënyrë të vazhdueshme. Shpesh, programet e portofolit Bitcoin quhen kuleta Bitcoin për të shkurtër, duke i ngatërruar këto dy koncepte të dallueshme. Kur ruani një portofol Bitcoin (mbase për të bërë një kopje rezervë), ju krijoni një skedar portofoli, i cili përmban informacione për adresa të shumta të Bitcoin. Më vonë, ju mund të ngarkoni skedarët e portofolit tuaj në një program të portofolit Bitcoin.
Kapitulli Falas i Bitcoin për Të Mashtruarit nga Chris Wilmer dhe Conrad Barski
Shumë programe të portofolit Bitcoin janë në dispozicion për të zgjedhur; shumica janë shkarkime falas dhe mund të ekzekutohen në laptop ose telefon, ose edhe në shfletuesin tuaj të internetit. Ne do të shqyrtojmë programet e ndryshme të portofolit Bitcoin në Kapitullin 3, por në këtë kapitull do të përdorim portofolin Electrum, i cili është me burim të hapur, platformë kryq dhe shumë i thjeshtë për t’u përdorur.

Marrja e disa parave “Starter” për të mësuar rreth Bitcoin

Ju do të duhet një sasi e vogël e Bitcoin (më pak se 1 $ USD) për të punuar përmes këtij kapitulli. Nëse keni një mik i cili është një bitcoiner, merrni parasysh që t’i kërkoni asaj të ju ofrojë një ndryshim të vogël për ta përdorur për praktikë. Përndryshe, shkoni në http://newbiecoins.com/, që është një sit që ne (autorët) do ta ruajmë si një shërbim publik dhe i cili do të rendisë faqet e tjera) që po dhurojnë sasi të vogla të Bitcoin falas. Zakonisht ka disa site me reputacion që japin monedha për newbies, por situata për dhurata të tilla është e rrjedhshme, me faqet që shkojnë lart ose poshtë çdo ditë, kështu që ne nuk mund të mbulojmë ato specifike në këtë libër.

Krijimi i portofolit tuaj të parë Bitcoin me Electrum

Për t’u ndjekur më tej në këtë pjesë, shkarkoni dhe instaloni Electrum (http://electrum.org/). Nëse vendosni të përdorni një program të ndryshëm të portofolit Bitcoin, shumica e udhëzimeve në faqet në vijim duhet të zbatohen gjithashtu për të. Kur e ekzekutoni Electrum herën e parë, do t’ju kërkohet të krijoni një kuletë të re (ose të rivendosni një portofol të vjetër, të cilin ne do ta injorojmë tani), siç tregohet në figurën 2-3.

Kapitulli Falas i Bitcoin për Të Mashtruarit nga Chris Wilmer dhe Conrad Barski
Hapi tjetër është specifik për Electrum; domethënë nuk është një tipar standard i shumicës së programeve të portofolit Bitcoin. Aplikacioni ju prezanton një farë, e cila përbëhet nga 12 fjalë të zgjedhura në mënyrë të rastësishme, dhe ju pyet që t’i shkruani ato (shihni Figurën 2-4). Electrum përdor këtë farë për të krijuar adresat tuaja Bitcoin dhe çelësat privatë; Prandaj, fara duhet të mbahet e fshehtë, e ngjashme me çelësat tuaj privatë. Për shkak se ne do të merremi vetëm me sasi të vogla të bitcoin në këtë kapitull, nuk do të duhet të jeni shumë të kujdesshëm akoma. Sidoqoftë, duhet të filloni t’i mbani mend këto detaje të sigurisë. Një përfitim kryesor i një farës është se nëse humbni kompjuterin tuaj (të themi, në zjarr ose vjedhje), gjithçka everything portofolin tuaj, adresën tuaj Bitcoin, çelësat tuaj privatë dhe (më e rëndësishmja) paratë tuaja — mund të rikuperohen nga fara.

Hapi tjetër ju jep mundësinë e krijimit të një fjalëkalimi. Megjithëse fjalëkalimi është opsional, është shumë i rëndësishëm. Nëse kompjuteri juaj është vjedhur ose në njëfarë mënyre bie në duar të gabuara, fjalëkalimi parandalon të tjerët të shpenzojnë bitcoin tuaj. Për shkak se Electrum (dhe programet e tjera të portofolit Bitcoin) përdor fjalëkalimin për të ruajtur portofolin tuaj Bitcoin në kompjuterin tuaj në një formë të koduar, kuleta është e padobishme pa fjalëkalim. Me shumë programe të tjera të portofolit Bitcoin nëse harroni fjalëkalimin tuaj, mund të humbisni përgjithmonë hyrjen në portofolin tuaj. Por me Electrum, ju mund të rivendosni portofolin nga fara juaj (pa pasur nevojë për fjalëkalim).

Kapitulli Falas i Bitcoin për Të Mashtruarit nga Chris Wilmer dhe Conrad Barski

Në hapin e fundit, Electrum kërkon udhëzime se si të lidheni me një server të largët. Zgjidhni Auto lidhjen dhe pastaj klikoni Next (shiko Figurën 2-5).

Kapitulli Falas i Bitcoin për Të Mashtruarit nga Chris Wilmer dhe Conrad Barski
Ju duhet të shihni një ekran të ngjashëm me atë në figurën 2-6. Pika e gjelbër
në këndin e poshtëm të djathtë tregon se jeni i lidhur me Bitcoin
rrjet. Urime! Sapo keni vendosur portofolin tuaj të parë Bitcoin! tani
ju mund të mbushni portofolin me bitcoin.

Kapitulli Falas i Bitcoin për Të Mashtruarit nga Chris Wilmer dhe Conrad Barski

Blerja e Bitcoin në Portofolin tuaj

Në skedën Merre (shihni Figurën 2-7), duhet të shihni një listë të disa adresave që marrin Bitcoin.

Kapitulli Falas i Bitcoin për Të Mashtruarit nga Chris Wilmer dhe Conrad Barski

Ju mund t’i ndani këto adresa me miqtë tuaj në mënyrë që ata t’ju dërgojnë disa bitcoin fillestarë – një mënyrë për të fituar bitcoin! Në këtë pikë, nëse doni të vendosni para të vërteta në bitcoin, referojuni Kapitullit 4 ku diskutojmë se si ta bëni këtë në detaje (por sigurohuni që së pari të lexoni Kapitullin 3, për arsye sigurie).

Hyrja e Bitcoin në Portofolin tuaj

Për të futur një sasi të vogël bitcoin në portofolin tuaj, qoftë nga një mik apo nga një sit i listuar në http://newbiecoins.com/— do të duhet t’i jepni atij mikut ose uebsajtit një nga adresat tuaja publike Bitcoin. Ndërsa nga ky shkrim, një sasi e vogël e Bitcoin për testim do të ishte rreth 0.5 milibitcoin (mBTC). Nëse në kohën që po lexoni, 0,5 mBTC janë shumë para, atëherë ndjehuni të lirë të përdorni një sasi më të vogël. Disa minuta pasi miku juaj (ose faqja) i dërgon këto monedha, duhet të shihni një bilanc prej 0.5 mBTC në portofolin tuaj Electrum.
(Në fakt, bilanci juaj zakonisht do të azhurnohet menjëherë). Bëhuni mirë! Tani zotëroni bitcoin, gjë që ju mundëson të shikoni në të ardhmen tuaj! Si? Lexo. Shënim Importimi i çelësave privatë të Bitcoin në një portofol mund të jetë i rrezikshëm. Ju duhet të importoni para vetëm duke përdorur çelësa privatë kur përfshihen shuma të vogla parash, dhe kurrë mos përdorni këtë metodë si pjesë e një strategjie për administrimin e shumave më të mëdha të parave, përveç nëse jeni një bitcoiner i përparuar. Komik në fund të këtij kapitulli ilustron pse puna me çelësa të papërpunuar privatë të Bitcoin mund të jetë shumë e rrezikshme.

Shpenzimi i Bitcoin me portofolin tuaj

Edhe pse mijëra tregtarë pranojnë bitcoin, nuk mund të blesh shumë me 0.5 mBTC. Ju do të duhet të pastroni Internetin për marrëveshje të mira! Përndryshe, për marrëveshjen e shekullit, ju mund ta keni pasurinë tuaj të lexoni në internet për çmimin e ulët, të ulët prej 0,1 mBTC. Vizitoni http://befuddled.org/ për të hyrë në faqen tonë të internetit të tregimit të fatit, të cilin ne e kemi lidhur direkt me një top kristali. Kur dërgoni 0,1 mBTC në adresën e Bitcoin të serverit, serveri transmeton një kërkesë të pasurisë në topin kristal dhe parashikon të ardhmen tuaj.

Për të marrë pasurinë tuaj, përdorni funksionin Dërgojeni Electrum dhe ngjisni adresën e Bitcoin-it të faqes në fushën Pay to. Në fushën e Shuma, specifikoni 0.1 mBTC (nëse njësitë tuaja janë vendosur në BTC, shkruani 0.0001; ndryshoni njësitë e paracaktuar duke zgjedhur Tools4Preferences4Base Unit). Transaksionet në Bitcoin gjithashtu kërkojnë një tarifë. Në fushën e Tarifave, futni gjithashtu 0,1 mBTC (kjo shumë mund të jetë më shumë sesa është e nevojshme, por le të mos shqetësohemi për këtë tani). Ekrani juaj duhet të duket si figura 2-8.

Figura 2-8: Dërgimi i bitcoin përmes Electrum
Kur klikoni Dërgoni, Electrum kërkon fjalëkalimin tuaj dhe më pas konfirmon që transaksioni është transmetuar. Pothuajse menjëherë, ju duhet të shihni pasurinë tuaj në faqen e internetit. Mirësevini në të ardhmen! Sapo keni kryer transaksionin tuaj të parë në Bitcoin!
Seksioni i Historisë së Electrum ju tregon transaksionet që keni bërë në të kaluarën. Transaksionet që shfaqin fjalën në pritje nuk janë regjistruar ende në librin kryesor Bitcoin (i cili zakonisht ndodh rreth 10 minuta pasi të dërgohet një transaksion).
Nëse nuk jeni të interesuar për pasurinë tuaj, por doni të praktikoni dërgimin e bitcoin, do të jeni të kënaqur të dini se shumë bamirësi dhe organizata jofitimprurëse tani pranojnë bitcoin. Disa ofrojnë ushqim për të pastrehët, mbrojnë të drejtat e intimitetit në internet dhe mbështesin softuer me burim të hapur (përfshirë Bitcoin). Duke kërkuar në internet, do të gjeni shumë organizata jofitimprurëse që kanë postuar një adresë Bitcoin. Ne ju rekomandojmë t’i jepni millibitcoin falas për Sean’s Outpost, një bamirësi që ushqen të pastrehët në Pensacola, Florida (adresa e saj për dhurimin e Bitcoin mund të gjendet në faqen e saj të internetit, http://seansoutpost.com/). Për dallim nga faqja e internetit e tregimit të fatit, mund të mos merrni një përgjigje nga faqja e internetit kur të dhuroni. Por sigurohuni që marrësit të kenë pranuar bitcoin tuaj nëse seksioni i Historisë së Electrum tregon fjalën e konfirmuar. (Ndonjëherë statusi i konfirmimit tregohet nga një ikonë e vogël e thirrjes, ose më shumë se një konfirmim është dhënë për transaksionin.) Ju mund të pyesni veten se si dhe ku Electrum mori një adresë Bitcoin. Përgjigja është programi juaj i portofolit Bitcoin.

Adresat e Bitcoin të gjeneruara nga Programi juaj i Portofolit Bitcoin Kur drejtoni një program të portofolit Bitcoin, ai mund të gjenerojë një adresë të re Bitcoin për ju offline. Asnjë komunikim me rrjetin Bitcoin nuk është i nevojshëm, një tipar i pazakontë që surprizon shumë njerëz. Me adresa ose numra të tjerë, për shembull, kur krijoni një adresë të re të postës elektronike, së pari duhet të zbuloni nëse adresa është duke u përdorur nga dikush tjetër. E njëjta gjë është e vërtetë kur merrni një numër të ri telefoni ose kur hapni një llogari në një bankë. Sidoqoftë, kur doni një adresë të re Bitcoin, një zgjidhet rastësisht nga të gjitha adresat e mundshme të Bitcoin. Cilat janë shanset që një adresë Bitcoin e krijuar rastësisht për ju do të jetë e njëjtë me atë të gjeneruar nga dikush tjetër? Ne do të përdorim një analogji: Konsideroni të gjitha kokrrat e rërës në Tokë – nga të gjitha plazhet dhe shkretëtirat. Kur ju zgjidhni një kokërr të vetme në mënyrë të rastësishme për të qenë tuajat dhe një person tjetër zgjedh një kokërr rërë në mënyrë të rastësishme për të qenë e tij, shanset që të dy prej jush të zgjidhni të njëjtën kokërr rërë do të ishin mbi një trilion herë më shumë të ngjarë se shanset që të dy krijoni të njëjtën adresë Bitcoin.

Ndërsa mund të krijoni adresat Bitcoin jashtë linje, duhet të jeni online për të parë se sa para ka në adresat tuaja ose për të dërguar para te të tjerët. Kjo për shkak se këto veprime shtesë kërkojnë që ju të hyni në librin publik të Bitcoin, për të cilin do të diskutojmë tjetër.

Blockchain

Të gjitha transaksionet e Bitcoin regjistrohen në zinxhir. Gjatë gjithë pjesës tjetër të këtij libri, ne do t’i referohemi librit kryesor të Bitcoin si blockchain. Arsyeja për emrin e saj është se transaksionet e reja i bashkëngjiten librit në copëza të mëdha, ose blloqe. Kurdoherë që një transaksion i ri Bitcoin transmetohet në rrjet, kompjuterët në rrjet e shtojnë atë në një grup të rritjes së transaksioneve të tjera të reja. Pastaj, rreth çdo 10 minuta, transaksionet në atë pishinë grumbullohen në një bllok dhe shtohen në zinxhir (shihni Figurën 2-9).
Për të funksionuar si duhet, të gjitha programet e portofolit Bitcoin kanë nevojë për qasje në një kopje të mëparshme të blockchain, dhe sa herë që shtohet një bllok, programet e portofolit kopjojnë dhe shtojnë bllokun në zinxhirin e tyre.
Figura 2-9: Transaksionet e Bitcoin grupohen në blloqe që i shtohen blockchain çdo 10 minuta.

Mijëra kompjuterë në rrjetin Bitcoin që mbledhin transaksione dhe i shtojnë ato në blockchain quhen minatorë. Ne do t’i shpjegojmë minatorët dhe hollësitë e asaj që ata bëjnë më vonë në kapitull. Tani për tani, mbani në mend se çdokush mund të jetë minator (duke përfshirë edhe ju) duke ekzekutuar një program të minierave me burim të hapur Bitcoin në një kompjuter që është i lidhur me rrjetin Bitcoin. Në çdo moment të caktuar, dhjetëra mijëra minatorë janë të lidhur me rrjetin Bitcoin. Të gjithë vullnetarë kompjuterët e tyre me qëllim të shtimit të transaksioneve të reja në blockchain (ne do të shpjegojmë pse ata e bëjnë këtë në një moment).

Blockdo bllok i shtuar në blockchain shtohet nga një minator i vetëm në rrjet. Pastaj të gjithë të tjerët në rrjetin Bitcoin ndjekin kostumin dhe azhurnojnë kopjen e tyre të blockchain (kjo përfshin minatorët e tjerë dhe programet e portofolit Bitcoin). Pse vetëm një minator shton një bllok, dhe si vendoset se cili nga mijëra minatorë është? Kjo është ajo ku Bitcoin merr interesante – dhe pak teknike.

Le të shqyrtojmë së pari pse dikush do të dëshironte të azhurnonte blockchain. Sigurisht, nëse do të donit të përfundonit transaksione, programi juaj i portofolit Bitcoin do t’ju duhej kopja e fundit e blockchain. Sidoqoftë, mund të mos dëshironi të dërgoni ose të merrni bitcoin me muaj, kështu që pse të shqetësoni ndërkohë të azhurnoni kopjen tuaj të blockchain ndërkohë? Që sistemi Bitcoin të funksionojë, shumë njerëz duhet të mbajnë kopje të azhurnuara të blockchain. Arsyeja është se nëse vetëm një person kishte kopjen e fundit, ajo mund të manipulonte numrin e bitcoin që njerëzit kishin në proces. Prandaj, vullneti i mirë vetëm nuk është i mjaftueshëm për të mbajtur në funksion sistemin. Por joshja e një shpërblimi është gjithmonë një tërheqje.

Lotaria e Blockchain

Si një nxitje për përdoruesit për të azhurnuar blockchain sa më shpesh të jetë e mundur, Bitcoin përdor një sistem shpërblimesh të bazuar në llotari. Shumë njerëz bëhen minatorë dhe përpiqen të jenë të parët që shtojnë një bllok në blockchain. Pastaj, bazuar në disa probabilitet, një fitues zgjidhet dhe duhet të shtojë një bllok. Cili është qëllimi i përdorimit të një llotarie si kjo për të drejtuar Bitcoin? Epo, ta imagjinojmë Crowley dëshiron të blejë një makinë 10,000 $ nga Clarice. (Do të mësoni më shumë rreth mikut tonë Crowley Crocodile në komik në Kapitullin 5.)
Duke përdorur monedhën tradicionale, dy njerëz të përfshirë në këtë transaksion ndoshta do të shkojnë në një bankë dhe do të transferojnë paratë ndërmjet llogarive të tyre bankare (ose të përdorni një çek të arkëtarit, i cili është analog me këtë;).

Ata do ta bënin këtë në një bankë sepse kanë nevojë për një palë të tretë të besuar (një “bankier”) që administron një “libër parash” dhe i zhvendos paratë në librin e llogarisë së një personi në tjetrin. Detyra e bankierit është të bëjë një njoftim që Crowley dhe Clarice mund t’i besojnë; domethënë për të pohuar se libri i azhurnuar është azhurnuar si duhet. (Bankieri mund ose nuk mund të jetë sportiv i një monokli, i veshur me një kapelë të lartë dhe pirja e duhanit.)

Me Bitcoin, ne gjithashtu kemi nevojë për një person për të rregulluar një kapelë, që në këtë rast nënkupton rregullimin e blockchain duke shtuar një bllok në të. Rezulton se kushdo mund ta plotësojë këtë rol, për sa kohë që ai nuk është i lidhur me asnjë palë në transaksion, sepse kjo mund të çojë në një konflikt interesi. Zgjedhja e një personi në mënyrë të rastësishme përmes një lotarie ndihmon në realizimin e kësaj. Pra, me Bitcoin, një llotari zgjedh një minator të rastit, i cili më pas njofton në rrjet se transaksione të caktuara të Bitcoin janë të vlefshme.

Sigurisht, ka gjithmonë një shans të vogël që këtë minator e njeh një nga personat e përfshirë në një transaksion të kohëve të fundit. Kjo është arsyeja pse blloqet janë rregulluar në një zinxhir: Në afro 10 minuta, kur shpallet fituesi tjetër i llotarisë, kjo fituese konfirmon gjithashtu, si pjesë e njoftimit të saj, se pajtohet me të gjitha transaksionet e fituesit të mëparshëm të llotarisë.

Një person i rastit që drejton softuerin e minierave Bitcoin është zgjedhur për të konfirmuar Bitcoin
transaksionet. Në këtë proces, çdo fitues në lotarinë e minierave Bitcoin merr një shpërblim, që është një sasi e caktuar e bitcoin. Shpërblimi përfshin të gjitha tarifat e transaksioneve për transaksionet në atë bllok, gjë që motivon minatorët të mbledhin sa më shumë transaksione në një bllok të jetë e mundur, duke rritur shpërblimin e tyre. Për të përfituar nga shpërblimi nga blloku tjetër, i cili shtohet 10 minuta më vonë, një minator duhet të ketë kopjen e fundit të blockchain për të marrë pjesë në raundin tjetër. Ky proces bëhet automatikisht me softuer të minierave Bitcoin-minierë të hapur që funksionon në kompjuterë të kontrolluar nga njerëzit e përfshirë në miniera. Për shkak të kësaj strukture nxitëse, mijëra minatorë ndihmojnë vazhdimisht në përpunimin e transaksioneve të përdoruesve të Bitcoin, duke u siguruar që blockchain është gjithmonë i azhurnuar.

Lotaria e shpërblimeve drejtohet nga komuniteti; nuk ekziston asnjë autoritet qendror për të zgjedhur një fitues. Ne do të kalojmë detajet teknike tani për tani (ato janë të përfshira në Kapitullin 8) dhe thjesht themi se minatorët gjenerojnë numra të rastit vazhdimisht, derisa të gjejnë një fitues. Kjo zgjat rreth dhjetë minuta. Komuniteti pastaj verifikon (gjithashtu përmes kriptografisë) se numri i gjetur nga minatori individual është fitues, dhe minatori shton një bllok të ri në blockchain dhe mbledh shpërblimin. Kur kjo ndodh, fraza e përdorur zakonisht është se një minator ka gjetur një bllok.

Me Bitcoin, çdo fituese e llotarisë konfirmon jo vetëm bllokun e saj të transaksioneve, por edhe të gjitha blloqet e mëparshme (që ajo i konsideron të vlefshme).

Forking Blockchain

Sistemi i llotarisë funksionon siç pritet shumica e kohës. Por herë pas here dy minatorë gjejnë një bllok në të njëjtën kohë, dhe blockchain bëhet pirun, duke rezultuar në dy degë të ndryshme (shiko Figurën 2-13).
Shikoni si shembull skenarin e mëposhtëm: Imagjinoni që Crowley dhe Satoshi janë minatorë dhe gjeni numrin fitues brenda sekondave të njëri-tjetrit. Nëse ato janë të vendosura shumë larg në rrjetin Bitcoin (të themi, në anët e kundërta të Tokës), një pjesë e rrjetit do të identifikojë Crowley si fitues dhe një pjesë tjetër do të identifikojë Satoshi si fitues. Në këtë rast, Crowley dhe Satoshi do të shtojnë secili një bllok në blockchain (secili duke menduar se ai është minatori fitues për atë raund). Problemi ndodh kur njëra pjesë e rrjetit kopjon bllokun e Crowley dhe tjetra kopjon bllokun e Satoshit. Si rezultat, tani dy blockchains nuk pajtohen!

Figura 2-13: Minatorët e Bitcoin Crowley dhe Satoshi gjejnë një bllok në të njëjtën kohë, duke krijuar dy kopje të blockchain. Rezolucioni për blockchain forked ndodh kur versioni i blockchain Satoshi shton një bllok tjetër përpara Crowley, dhe Satoshi merr shpërblimin.

Kujtoni se programi juaj i portofolit Bitcoin ka nevojë për një kopje të azhurnuar të blockchain për të funksionuar, por nuk di se si të zgjidhni një bllokues të pirunit. Minatorët dhe programet e portofolit Bitcoin duhet të vendosin se cili nga dy versionet e bllokuesit për t’u përdorur. Forkimi zgjidhet duke pritur të shihni se cilën nga të dy degët shton edhe një bllok të parë, i cili do të ndodhë rreth 10 minuta më vonë. Atëherë dega më e gjatë do të konsiderohet blockchain e vërtetë, dhe dega më e shkurtër do të injorohet, ose jetimore, nga i gjithë rrjeti Bitcoin.

Për shumicën e përdoruesve, procesi i pirjes dhe injorimit të blloqeve jetimë shkon plotësisht pa u vënë re dhe nuk ka asnjë ndikim negativ në përdorimin e Bitcoin. Në shembullin tonë, vetëm minatori që humbet, Crowley, pëson një ndikim të konsiderueshëm sepse vetëm një nga dy minatorët e përfshirë mund të marrë shpërblimin. Minatori humbës është padyshim i zhgënjyer, por minatorët presin që kjo të ndodhë herë pas here, kështu që nuk vjen si befasi kur e bën.

Konfirmimet e transaksionit, shpenzimi i dyfishtë, dhe pakthyeshmëria

Një konfirmim i transaksionit është një koncept i zakonshëm në Bitcoin. Disa tregtarë në internet që pranojnë bitcoin mund të kërkojnë një ose më shumë konfirmime të transaksionit para se të ofrojnë të mirën ose shërbimin e tyre. Do transaksion ekziston në ndonjë bllok në blockchain. Blloqet pas saj janë më të vjetra, dhe blloqet përpara tij janë më të reja. Pozicioni i një blloku në lidhje me majën e blockchain është i njohur si thellësia e bllokut. Blloku më i shtuar kohët e fundit ka një thellësi 1, blloku pas tij ka një thellësi 2, etj. Numri i konfirmimeve që ka një transaksion është i barabartë me thellësinë e bllokut të tij. Pra, një transaksion që nuk është shtuar në blockchain (akoma) ka zero konfirmime; ajo ka një konfirmim kur shtohet në një bllok të ri; ajo ka dy konfirmime kur para tij shtohet një bllok; etj.
Koncepti është mjaft i thjeshtë, por pse tregtarët kërkojnë konfirmime të transaksionit?

Për transaksione me vlerë të ulët, siç është blerja e një filxhan kafeje, tregtarët heqin dorë nga konfirmimi i transaksionit. Thjesht dërgoni bitcoin tuaj, rrëmbeni kafen tuaj dhe vazhdoni rrugën tuaj. Në përgjithësi, transaksionet në Bitcoin janë të pakthyeshme, dhe tregtarët e dinë brenda disa sekondash pasi të klikoni Send që keni paguar për pijen tuaj (ose çfarëdo që bleni). Sidoqoftë, nëse një tregtar shet një artikull me çmim të lartë, siç është një makinë, bëhet e rëndësishme të merren parasysh konfirmimet e transaksionit.

Një përdorues me qëllim të keq me burime shumë domethënëse llogaritëse (mendoni për një mbikëqyrës të stilit James Bond) mund të përpiqet të dyfishojë shpenzimet e bitcoin-it të tij, që në thelb është një përpjekje për të mashtruar marrësin të pranojë bitcoin që u dërguan njëkohësisht edhe dikujt tjetër (” dikush tjetër ”mund të jetë një adresë tjetër e Bitcoin e kontrolluar nga mbikëqyrësi). Kur minatorët në rrjetin Bitcoin zbulojnë dy transaksione që kanë shpenzuar të njëjtat bitcoin (por u janë dërguar në adresa të ndryshme), ata zakonisht pranojnë cilindo që kanë marrë të parët dhe injorojnë të dytin. Më e rëndësishmja, është e pamundur që të dy transaksionet të shtohen në një bllok, sepse njëra bie në kundërshtim me tjetrën. Synimi i mbikëqyrësit është që tregtari të dërgojë makinën, por transaksioni të injorohet dhe të mos shtohet në zinxhir.

Për fat të mirë, kjo skemë devijuese është zakonisht e pasuksesshme sepse shumë tregtarë përdorin softuer special të monitorimit dhe mund të njohin kur dy transaksione kontradiktore të Bitcoin transmetohen në të njëjtën kohë (në të cilën pikë mbikëqyrësi mund të nxirret nga tregtia e makinave). Një zgjidhje edhe më e thjeshtë për tregtarët për të parandaluar këtë lloj mashtrimi pagese është të prisni 10 minuta derisa transaksioni të ketë të paktën një konfirmim përpara se të bien dakord për të dërguar makinën. Sidoqoftë, nëse një mbikëqyrës posedon burime me të vërtetë të jashtëzakonshme, siç janë shumë miliona dollarë pajisje kompjuterike, ai mund të përpiqet të bëjë jetimin e rrjetit Bitcoin bllokun më të ri në blockchain, duke rezultuar në një konfirmim të vetëm të transaksionit duke u injoruar. Për të përballuar këtë mundësi të largët, tregtarët që shesin mallra të nivelit të lartë zakonisht presin derisa një transaksion të ketë dy konfirmime para se t’i dorëzojë çelësat blerësit. Në përgjithësi, sa më e lartë të jetë vlera e sendit që transaksionohet, aq më shumë konfirmime mund të presë një tregtar përpara
duke konsideruar që transaksioni të shlyhet. Kostoja për një zuzar me qëllim të keq për të shpenzuar dyfish ato bitcoin rritet në mënyrë eksponenciale me secilën konfirmim. Tani që ju e dini funksionin themelor dhe konceptet e blockchain Bitcoin, do të mësoni për minierat bitcoin, që është ndoshta aspekti më misterioz i Bitcoin.

Miniera Bitcoin

Minierat e Bitcoin janë procesi konkurrues i mbledhjes së transaksioneve dhe shtimit të tyre në zinxhir në formën e blloqeve. Pse quhet minierë? Termi rrjedh nga mënyra se si bitcoin shpërndahet fillimisht. Megjithëse furnizimi i përgjithshëm i bitcoin është i kapur në 21 milion, kjo total arrihet ngadalë me kalimin e kohës. Në fillim, furnizimi fillestar i bitcoin ishte zero. Minatorët e Bitcoin marrin një shpërblim për përpunimin e transaksioneve të njerëzve të tjerë; secila shpërblim është një shumë e vogël e bitcoin-ve të sapokrijuar që rrit furnizimin e përgjithshëm në qarkullim. Në këtë kuptim, minierat e Bitcoin janë të ngjashme me minierat e arit: Toka ka një sasi të caktuar ari, dhe minatorët ngadalë e gërmojnë atë me kalimin e kohës.

Siç u përmend më herët, minatorët duhet të gjejnë një numër të caktuar fitues duke gjeneruar numra në mënyrë të përsëritur në mënyrë të përsëritur për të fituar këto bitcoin të sapokrijuara. Për shkak se kompjuterët e shpejtë mund të gjenerojnë më shpejt këto numra të rastit, kjo krijon një nxitje për minatorët që të përdorin kompjuterë gjithnjë e më të fuqishëm për të minierë bitcoin. Në fazat e hershme të Bitcoin, kompjuterët personalë u përdorën zakonisht për të gjeneruar numra të rastësishëm, por së shpejti njerëzit filluan ndërtimin e kompjuterave me qëllime të veçanta të dizajnuara vetëm për minierat e Bitcoin. Sot, bitcoin-i i minierave kërkon kapital të konsiderueshëm, ekspertizë dhe qasje në energji elektrike të lirë. Në fakt, evolucioni i minierave të Bitcoin ngjan me mënyrën se si minierat e arit kanë ndryshuar me kalimin e kohës. Në një kohë ari i zbulimit mund të bëhej nga një person që planifikon në një shtrat lumi, por tani gërmimet kryhen nga kompani të mëdha me stërvitje të shtrenjta.

Shpërblimi i minierave për gjetjen e një blloku ka dy përbërës: Pjesa e parë është tarifa e transaksionit. Kur i dërgoni bitcoin dikujt, një shumë e vogël e bitcoin shtesë shtohet si tarifë transaksioni.7 Tarifat e transaksionit janë zakonisht disa centë dhe janë pjesë e shpërblimit që minatorët marrin kur fitojnë llotarinë dhe shtojnë një bllok të ri në blockchain . Për shkak se një bllok është një koleksion i qindra ose mijëra transaksioneve, shpërblimi i minatorit është shuma e të gjitha tarifave të transaksioneve në atë bllok të ri. Komponenti i dytë i shpërblimit është një numër i caktuar i bitcoin-ve të sapokrijuar.

Numri i bitcoin-ve të sapokrijuar që sigurohen si shpërblim zvogëlohet gradualisht me kalimin e kohës. 210,000 blloqet e para – të cilat bazuar në një ndarje prej 10 minutash u deshën rreth 4 vjet për minierat – i siguruan çdo minatori fitues me 50 bitcoin të sapohapur për secilën bllok përveç tarifave të transaksionit. 210,000 blloqet e ardhshme (blloqet (210,001 përmes 420,000) shpërblejnë minatorët me vetëm 25 bitcoin të sapohapur për secilën bllok. Pas kësaj, shpërblimi bie në 12.5, pastaj 6.725, etj.) Për shkak se ky proces i minierave është burimi i vetëm i bitcoinve të rinj, ai nuk është arsyeja më
se 21 milion bitcoin do të jenë ndonjëherë në qarkullim.

Megjithëse çdo katër vjet numri i bitcoinve të sapokrijuar të shpërblyer për gjysmat e bllokut, tarifat e transaksionit për bllok do të vazhdojnë të rriten ndërsa baza e përdoruesit Bitcoin rritet. Përfundimisht, tarifat e transaksioneve të përdoruesit do të jenë më të mëdha se sa shpërblimi i bitcoin-ve të sapokrijuar. Në atë pikë, rrjeti Bitcoin do të mbështetet plotësisht përmes tarifave të transaksioneve.

Kompleksiteti i sistemit Bitcoin

Shumica prej nesh janë mësuar të përdorin shërbime të centralizuara të pagesave (p.sh., PayPal, karta krediti). Ne kemi besimin tonë në kompanitë që kryejnë ato shërbime dhe nuk kemi nevojë të dimë se si funksionon sistemi i pagesave. Por Bitcoin nuk ka një kompani që t’i besojë; në vend të kësaj, ne mund të ekzaminojmë sistemin për të vendosur nëse i besojmë apo jo.

Nëse keni hetuar sistemin që kompanitë kryesore të kartave të kreditit përdorin për të lehtësuar pagesat, mund të habiteni nga sa i ndërlikuar është. Për shkak se ne nuk mendojmë normalisht se si funksionojnë sistemet e pagesave dixhitale, nuk është e pazakontë që sistemi Bitcoin të jetë i bezdisshëm dhe i ndërlikuar për shumicën. Pas leximit të këtij kapitulli, duhet të keni një ide mjaft të mirë se si funksionon i gjithë sistemi. Në kapitujt e mëvonshëm, do të hedhim më tej në detaje të caktuara, siç janë hardueri specifike dhe programet që përdorin minatorët e Bitcoin; sidoqoftë, shpjegimi i përgjithshëm i sistemit Bitcoin nuk do të ndryshojë nga mënyra se si përshkruhet në këtë kapitull. Nga kjo pikë e tutje, ne mund të përqëndrohemi në blerjen e bitcoin dhe të mendojmë se si ato do të ndikojnë në ekonominë tonë globale!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map