Isfarë është neutraliteti neto – Udhëzuesi i fundit (i azhurnuar 2020)

Neutraliteti neto shpesh godet titujt e lajmeve, kështu që cila është neutraliteti neto dhe si ndikon kjo tek ju?

Në këtë artikull, ne do të shpjegojmë problemet dhe rezultatet e neutralitetit neto dhe pse ka një bujë të madhe për të. Ne gjithashtu do të shpjegojmë se çfarë mund të bëni merrni rreth kufizimeve të padrejta nëse neutraliteti neto bëhet një gjë e së kaluarës.

Farë është neutraliteti neto?

Koncepti i neutralitetit neto në fillim mund të duket konfuz, por thjesht, ai mund të përkufizohet si trajtimi i barabartë i të gjithë përmbajtjes së internetit nga ofruesit e shërbimeve të internetit.

Për vite me radhë, nën administrimin e Bushit dhe të Obamës, Komisioni Federativ i Komunikimit i Shteteve të Bashkuara (FCC), organi rregullues që qeveris internetin, u përpoq të zbatojë dhe të ruajë neutralitetin neto.

Në vitin 2015, FCC arriti të kalojë një urdhër të gjerë të neutralitetit – të quajtur “Urdhër i Hapur në Internet” – pas një seri betejash ligjore me ISP të ndryshme.

Këto rregullore ndaluan ISP-të që të bllokojnë përmbajtjen, aplikimet ose shërbimet e ligjshme; parandaluar ISP-të të ngadalësojnë (hedhin) aplikacione ose shërbime specifike; dhe ndaloi ISP-të të pranojnë tarifa për trajtim preferencial siç janë shpejtësia më e shpejtë në faqet ose përdoruesit që paguajnë për privilegjin.

Sipas këtyre udhëzimeve, ISP-të si Verizon dhe Comcast, për shembull, duhet të ofrojnë qasje të barabartë në të gjithë përmbajtjen e internetit për përdoruesit e tyre përfundimtarë.

Me fjale te tjera, ISP-të nuk duhet të qëllojnë, kufizojnë ose shpejtojnë shpejtësinë e hyrjes kur klientët e tyre po vizitojnë uebfaqe të veçanta, shkarkojnë përmbajtje, shikojnë shërbime streaming, ose shikojnë përmbajtje të tjera. Qasja në të gjithë përmbajtjen duhet të jetë e barabartë dhe nuk duhet të ketë diskriminim kundër çdo lloj përmbajtjeje juridike për çfarëdo arsye.

Sidoqoftë, në mesin e 2018, FCC tani kontrolluar nga republikanët shfuqizoi këto udhëzime.

Megjithëse nuk ka pasur një ndryshim të madh në mënyrën e funksionimit të ISP-ve pasi që u revokuan mbrojtjet neto të neutralitetit, dera tani është e hapur për ndryshime të gjera që mund të prekin të gjithë ne.

Në prill të vitit 2019, Dhoma e Përfaqësuesve miratoi një projekt-ligj, të quajtur ‘Ruajeni Aktin e Internetit‘, Për të rivendosur mbrojtjet neto të neutralitetit. Në kohën e shkrimit, ky projekt-ligj ende duhet të miratohet nga Senati dhe të miratohet nga Presidenti Trump, kështu e ardhmja e neutralitetit neto fatkeqësisht është ende në harresë.

Nëse fatura nuk kalon, do të thotë që ISP-të do të ishin edhe një herë kërkohet që të trajtohen të gjithë përmbajtjet në internet në mënyrë të barabartë dhe do të ndalohej ngadalësimi, shpejtimi ose bllokimi i hyrjes në përmbajtje specifike.

Pse është e rëndësishme Neutraliteti Neto?

Ata që mbështesin neutralitetin neto besojnë se mbajtja e internetit në një fushë të hapur loje është e rëndësishme për rritjen dhe inovacionin.

Nëse ISP-ve u jepet fuqia për të zgjedhur preferuarat e tyre ose kompanitë lejohen të blejnë nivelin e tyre të arritshmërisë, shumë kompani të reja mund të mos marrin mundësinë e lulëzimit dhe teknologjitë e reja mund të mos marrin shansin të zhvillohen..

Imagjinoni, për shembull, nëse këto kufizime për neutralitetin neto do të ishin krijuar më herët në vitet 2000. Markat si YouTube, Netflix dhe Facebook mund të mos kenë pasur kurrë shanse të zhvillohen.

Asnjanësia neto është gjithashtu e rëndësishme për ruajtjen liria e shprehjes dhe e fjales. Nëse vetëm një pjesë e vogël e ISP-ve dhe ndërmarrjeve të mëdha po mbizotërojnë në Internetin e shikueshëm, atëherë ata kanë fuqinë të shtypin ose ndryshojnë mendimet në internet dhe të krijojnë një situata e censurës.

Ata neutralitet neto sfidues pretendojnë se shumica e ISP-ve më të mëdha kanë thënë ata nuk do të rrëzojnë, bllokojnë ose promovojnë përmbajtje specifike.

FCC ka thënë gjithashtu se ISP-të nuk do të jenë në gjendje të pengojnë konkurrencën e tyre për shkak të ligjeve antitrust; megjithatë, shumë ithtarë të neutralitetit sugjerojnë që të gjithë këta janë premtime boshe dhe se ne do të fillojmë shpejt ta shohim ISP-të që bien për joshje të kompanive që ofrojnë shuma të mëdha parash për trajtim prioritar. Kjo do të shkaktojë dënim për ndërmarrjet më të vogla që nuk kanë mundësi të konkurrojnë.

Kush ndikon neutralitetin neto?

Pa asnjanësi neto, interneti siç e dimë se mund të bëhet një gjë e së kaluarës. Ndoshta nuk do të ketë ndryshime të mëdha menjëherë, por mund të presësh një zbritje të ngadaltë dhe të qëndrueshme pasi ISP-të fillojnë të përfitojnë nga statusi i tyre i ri.

Kjo ka të ngjarë të fillojë me ISP-të që zgjerojnë praktikën e tyre të tanishme duke lejuar që shërbimet e favorizuara të arrihen pa llogaritur drejt lejimit tuaj të të dhënave, por hyrja në shërbime të tjera do të përdorë më shumë të dhëna.

Nga atje, do të shihni rrëzimi ose përparësia e përmbajtjes dhe kjo mund të bëhet ekstreme, deri në fund, ne do të shohim prezantimin e planet e nivelit të internetit ku planet premium do t’ju japin qasje në përmbajtje ose shërbime që tani i merrni si të mira.

Nëse jeni të njohur me këtë koncept nga përdorimi i tij në vendet jashtë SH.B.A. (për shembull Portugalia, për shembull), do të shihni diçka shumë të ngjashme, si p.sh. ngarkuar shtesë për duke përdorur media sociale, kullim video, dhe madje hyrja në email!

këto kufizime në lirinë tuaj të internetit nuk janë vetëm në lidhje me faqet e internetit dhe shërbimet. Ato ndikojnë në gjëra të tilla si lojrat në internet, ngarkimi ose transmetimi live, dhe madje edhe platformat që përdorni për të parë, shkarkuar dhe ngarkuar përmbajtje.

Imagjinoni një botë ku duhet të keni paguaj më shumë para sesa mund të fitoni shisni mallrat tuaja në eBay, janë i kufizuar nga transmetimi live në Twitch përveç nëse paguani për një shërbim premium, nuk mund ta shikoj Amazon Prime nëse nuk e shihni atë në një pajisje Apple, ose jeni nuk është në gjendje të luajë Fortnite fare nëse nuk ndryshoni ISP-në tuaj!

Për më tepër, tarifat që ne tashmë paguajmë ofruesit e shërbimeve (shërbimet e transmetimit të filmit, për shembull) ka të ngjarë të rriten, pasi ato do të detyrohen të mbulojnë kostot që ISP-të tona i ngarkojnë ato për privilegj të jesh pjesë e një pakete.

Nëse jeni pronar i uebfaqes, mund të gjeni se duhet të paguani kostot e reklamimit, dhe më pas një tarifë shtesë për t’i lejuar njerëzit që të përdorin faqen tuaj pas klikimit të reklamës suaj! Kjo do të thotë më pak para dhe mundësi për bizneset e vogla në internet, transmetuesit, dhe personalitetet e internetit, dhe më shumë para duke u derdhur në korporata të mëdha.

Kush po sfidon Neutralitetin Neto?

Ekzistojnë një numër i kritikëve neto të neutralitetit që vijnë nga një larmi fushash. Këta kritikë përfshijnë administratën Trump në përgjithësi, si dhe kryetarin e FCC Ajit Pai, dhe dy komisionerët e tij republikanë të cilët votuan 3 me 2 kundër neutralitetit neto në mesin e shfuqizimit të 2018.

ata gjithashtu përfshijnë disa ISP, akademikë të shkencave kompjuterike dhe internet, prodhues të pajisjeve tel dhe pajisjeve kompjuterike, ekonomistë, si dhe disa kompani me lidhje të gjerë dhe telekomunikuese, përfshirë Cisco, Comcast dhe Verizon.

Ekzistojnë një numër i ndërmarrjeve dhe individëve të tjerë që kanë deklaruar se ata janë të pavendosur në qëndrimin e tyre, por kundërshtojnë disa aspekte të neutralitetit neto.

Për shembull, kryetari i Google Eric Schmidt ka thënë se Google është i përkushtuar të neutralizojë neto, por, si Verizon, Mendimi i Google është se është mirë të diskriminohen llojet e ndryshme të të dhënave (siç është prioriteti i transmetimit të postës elektronike përmes video, për shembull); megjithatë, ata janë kundër diskriminimit të përmbajtjes brenda atyre llojeve të të dhënave (për shembull, nuk do të favorizonit klipin muzikor të një artisti mbi një faqe tjetër në internet ose një markë mbi një tjetër).

Pastaj ka një numër i individëve dhe organizatave të tjera – kryesisht në fushën e të drejtave civile – të cilët pajtohen me lirinë e neutralitetit neto në parim, por ndiejnë modelin aktual të asnjanësisë neto që e klasifikon si një mjet do të parandalonte investimet në të ardhura të ulëta zonat dhe dëmtojnë grupet e pakicave.

Këtu janë disa nga arsyet kryesore që kritikët neto të neutralitetit duan një shfuqizim:

  • Heqja e neutralitetit neto do të çlirojë internetin nga rregullimi i qeverisë – Kryetari i FCC, Ajit Pai, është një kritik që ka shprehur këtë argument dhe ka sugjeruar që mbajtja e asnjanësisë neto do të bënte që interneti të bëhej në mënyrë efektive një “shërbim publik”, duke lejuar qeverinë që të kontrollojë atë dhe të monitorojë trafikun e internetit. disa mbështetës të neutralitetit neto kanë thënë që kjo është thjesht trembje, ndërsa të tjerët kanë pohuar se është një gënjeshtra e plotë dhe qeveria nuk ka më shumë fuqi nëse mbrojtjet neto të neutralitetit do të rivendoseshin sesa kishin pasur më parë.
  • Përdorimi i të dhënave nuk është egalitar dhe përdorimi i tij nuk kompensohet – Nevojat e çdo përdoruesi të internetit janë të ndryshme, kështu që përdorimi i të dhënave të tyre është gjithashtu i ndryshëm. Kundërshtarët e neutralitetit neto thonë se njerëzit që përdorin një sasi më të vogël të të dhënave paguajnë për njerëzit që përdorin sasi të mëdha të të dhënave. Ata gjithashtu sugjerojnë që sasi të mëdha të të dhënave janë tretur dhe për shkak të mënyrës sesi ISP-të faturojnë konsumatorët e tyre, kjo nuk është kompensuar në mënyrë të drejtë. Ata besojnë se do të ishte më e drejtë të ngarkoni përdoruesit bazuar në sa të dhëna përdorin dhe duke shfuqizuar neutralitetin neto do të parandalonin humbjen e të dhënave. kjo të ardhura shtesë atëherë mund të përdoret për të përmirësimi i infrastrukturës në internet.
  • Përmbajtja e paligjshme lulëzon nën neutralitetin neto – sepse neutraliteti neto nënkupton lirinë dhe mosdiskriminimit, kundërshtarët thonë se kjo e lë internetin të hapur për përmbajtje të paligjshme ose të papërshtatshme.
  • Neutraliteti neto diskriminon ndaj jo të pasurve – Kritikët e neutralitetit neto pretendojnë se skemat aktuale të çmimeve nga ISP e bëjnë më të vështirë për njerëzit gjeni internet të lirë lidhjet. Ata pretendojnë se shfuqizimi i neutralitetit neto do të lejonte më të vogël, themelore nivelet e çmimeve të jetë jashtëzakonisht e përballueshme.

Cila është lidhja midis Neutralitetit Neto dhe Intimitetit të të Dhënave?

Shumë njerëz nuk e kuptojnë se atje do të jenë rreziqe të intimitetit të të dhënave nëse neutraliteti neto shfuqizohet. Kjo perfshin:

  • Rreziqet ndaj të dhënave tuaja – Në mënyrë që të përcaktohet se si të filtroni shpejtësinë e trafikut dhe të mbytjes, ISP-të do të duhet të monitorojnë përmbajtjen tuaj përdorimi dhe të dhënat e tjera. Gjatë këtij procesi, të dhënat tuaja do të ruhen, e cila hap ISP-të deri hakerat me qëllim të keq. Po, ISP-ja juaj ndoshta ka tashmë ruajtur të dhënat tuaja, por jo në të njëjtat nivele që ato do të jenë pasi të jetë zhdukur neutraliteti neto.
  • Përdorimi i kufizuar i VPN, proxies, etj – Pa neutralitet neto, ekzistojnë një numër i ISP-ve që do të kapërcejnë mundësinë për të kufizojnë përdorimin e VPN, proxies, Tor, dhe të tjerët për të siguruar kufijtë që ata u imponojnë përdoruesve të tyre të fundit nuk mund të anashkalohen. Nëse ISP-të e bëjnë këtë, do të thotë që nuk do të keni të njëjtat aftësia për të mbrojtur veten kundër kërcënimeve në internet, maskoni lidhjet tuaja në internet në vende publike, dhe anashkalojë kufizime të padrejta gjeografike ose censurë.
  • Monopolizimi i shërbimeve të rëndësishme – Nëse ISP vendosin të krijojnë shërbimet e tyre thelbësore ose të rëndësishme – siç është një suitë sigurie në internet, për shembull – ata do të kenë aftësia për të mbytur përdorimi i shërbimeve të klientëve të tyre nga shërbimet konkurruese, krijimin një monopol në shërbime të rëndësishme ose thelbësore. Kjo mund të duket shumë e përhapur, por e ngjashme ka ndodhur më parë, me ISP që ngarkojnë shërbime konkurruese tarifa më të larta, duke goditur hyrjen në to, ose edhe duke bllokuar plotësisht përdorimin e tyre nga klientët.

Këto janë vetëm disa nga shqetësimet që lidhen me sigurinë dhe të dhënat lidhur me privatësinë që janë theksuar nga përkrahësit e neutralitetit neto.

Ekzistojnë rreziqe të tjera të mundshme – të tilla si malware të injektuar në bazë të reklamave të nivelit ISP, qasje në etiketat përcjellëse të ISP dhe më shumë – por këto rreziqe janë më pak të sigurta në këtë pikë të kohës.

Ajo që është e sigurt është se rreziqet për të dhënat tuaja mund të parandalohen tani dhe në të ardhmen duke përdorur një të ngurtë VPN. Ne ju rekomandojmë NordVPN pasi është një gjë shumë e mirë tipare të sigurisë së shkallës ushtarake, Protokoll i dyfishtë VPN, një ndërprerës automatik vrasës, dhe një rigoroz jo-logs politikë.

përfundim

Neutraliteti neto ofron trajtim të barabartë me të gjithë përmbajtjen në internet, duke e bërë internetin një vend të drejtë për të gjithë. Fatkeqësisht, nëse Senati nuk e kalon “Ruajeni Aktin e Internetit”, neutraliteti neto së shpejti mund të bëhet një gjë e së kaluarës. Pa asnjanësi neto, tonë liritë mund të hidhen në përputhje me qasjen tonë në disa përmbajtje në internet.

Leximi më tej

Shikoni rekomandimet tona për VPN-të më të mira përreth. Për të zbuluar mënyrat më të mira për të mbrojtur trafikun tuaj në internet, lexoni në VPN më të mirë pa shkrime.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me