Intervistë: Arne Möhle e Tutanota në përfitimet e koduara të postës elektronike


Bazuar në Hanover, Gjermani, Tutanota është një shërbim i koduar me burim të hapur, fund të mbaruar me email. Kjo do të thotë që teksti i postës elektronike, bashkëngjitjet dhe kontaktet mbrohen nga disa nga standardet më të fuqishme të kriptimit nga krijimi gjatë gjithë kohës përmes dërgimit. Me këtë shërbim inovativ, përdoruesit mund të menaxhojnë me siguri shkëmbime konfidenciale të postës elektronike, edhe nëse pala pranuese përdor Gmail të modës së vjetër. Dhe a e përmendëm se shërbimet e saj thelbësore janë falas?…

email i koduar nga tutanota

Në intervistën më poshtë, Arne Möhle, Bashkëthemeluese & Zhvilluesi në Tutanota, na flet për përfitimet e postës elektronike të koduar dhe rolin e saj në mbrojtjen e intimitetit personal të përdoruesve të sotëm të internetit.

Contents

Pyetje në lidhje me shërbimet e postës elektronike të koduar dhe shërbimet e Tutanota:

Na tregoni pak prejardhjen e Tutanota. Si u zhvillua shërbimi dhe cili është misioni i tij?

Ne në Tutanota besojmë se të gjithë duhet të mbrojnë privatësinë e tyre në maksimum. Shtë e drejta jonë themelore e njeriut dhe nëse agjensitë me tre shkronja nuk e respektojnë këtë, ne duhet ta marrim përsëri privatësinë tonë në mënyrën e vetme që mundemi: me kriptim.

email i koduar nga tutanota

Emri juaj është një kombinim i fjalëve latine që përkthehet në “mesazh të sigurt”. Ju lutemi përshkruani bazën tuaj të përdoruesit. Kush përdor më së shumti mesazhe të sigurta të Tutanota?

Të gjithë ata që janë të interesuar në intimitetin, me të vërtetë. Gjithnjë e më shumë njerëz e kuptojnë se ndërmarrjet e mëdha si Google dhe Facebook përdorin të dhënat e tyre dhe fitojnë para me të. Ne besojmë se kjo duhet të ndalet. Në Tutanota të gjitha të dhënat janë të koduara, kështu që askush, por përdoruesi nuk mund të hyjë në të. Kështu shohim të ardhmen e internetit: të sigurt dhe private.

Shërbimi juaj e bën emailin e koduar sa më të lehtë për t’u përdorur si Gmail. Ju lutemi përshkruani disa zgjedhje që keni bërë për ta realizuar këtë mirëdashësi të përdoruesit.

Ne kemi ndërtuar një sistem që përdor kriptimin si parazgjedhje. Përdoruesi as nuk e vëren që të dhënat e tij janë të koduara në mënyrë të sigurt, kjo është arsyeja pse është kaq e lehtë. Ne e bëjmë këtë duke encryptuar çelësat e kriptimit të përdoruesve me fjalëkalimin e tyre të hyrjes. Ne kërkojmë nga të gjithë përdoruesit tanë që të mbajnë të sigurt fjalëkalimin e tyre personal sepse askush nuk ka qasje në të. Ne as nuk mund ta rivendosim atë. Nëse do të mundnim, mund të siguronim hyrjen në kutitë postare të përdoruesve tanë, por kjo është saktësisht ajo që duhet të jetë e pamundur që një shërbim kriptimi të jetë vërtet i sigurt.

Ku e shihni kërcënimin më të madh për të dhënat private të një personi: qeveritë shtypëse që godasin kriptimin ose vjedhjen e fjalëkalimit / identitetit?

Ne i shohim ndryshe: Ne nuk i mbrojmë të dhënat tona private sepse ekziston një kërcënim, por sepse është e drejta jonë njerëzore të mbajmë komunikimin tonë privat me miqtë e mi, me familjen time ose me bankën time private – qoftë me fytyrën -faqja ose në internet nuk bën ndonjë ndryshim këtu.

Kohët e fundit keni drejtuar një fushatë për të promovuar dhe shitur UnaPhone Zenith, e cila është faturuar si smartphone i parë “me të vërtetë privat dhe i sigurt”. Farë e bën këtë telefon kaq të veçantë?

Ajo vjen me sistemin e vet personal që nuk lejon ndonjë ndjekje. Për shembull, nuk ekzekuton asnjë shërbim Google ose aplikacione me hije që mund të ndjekin përdoruesin e tyre. Fatkeqësisht, smartphone ynë është shndërruar në pajisje për ndjekjen personale që u shpërndajnë të dhëna palëve të treta gjatë gjithë kohës – kryesisht pa na vënë re. Zenith UnaPhone bën të kundërtën. Ai nuk u jep të dhëna të tjerëve, por mban private komunikimin tuaj, vendndodhjen tuaj dhe gjithçka tjetër.

email i koduar nga tutanota: telefon una zenith

Pyetje në lidhje me privatësinë personale

Ekipi juaj i zhvillimit flet me pasion për nevojën e intimitetit si gur themeli i demokracisë. Meqenëse ju ofroni një shërbim falas, me burim të hapur, a është e drejtë të thuani se ky pasion është ajo që ju shtyn përpara?

Pikërisht. Sigurisht që ne kemi nevojë për të paguar përdoruesit e primitit për të drejtuar shërbimin tonë, por kostoja më e lartë është ekipi ynë i zhvillimit, jo hapësira e serverëve. Kjo është arsyeja pse ne dëshirojmë që të gjithë të përdorin shërbimet tona falas. Bruce Schneier dikur tha: “Sa herë që përdorim kriptimin, ne mbrojmë dikë që i duhet atij që të mbetet gjallë.” Me Tutanota ne duam që miliona njerëz të përdorin kriptimin në mënyrë që të bëhet shumë e vështirë për qeveritë shtypëse të monitorojnë gazetarët, bilbilat dhe shumë më tepër.

Në anën tjetër të spektrit, shumë njerëz mendojnë se mjetet e fuqishme të intimitetit – si encryption fund-në-fund – ndihmojnë kriminelët dhe terroristët më shumë sesa ndihmojnë qytetarët e rregullt. A shqetësoheni për këtë?

Jo. Shumica e terroristëve të fundit tashmë ishin të njohur për autoritetet, megjithatë, ata nuk ishin në gjendje t’i ndalonin ata.

Uebfaqja juaj dhe faqja juaj në Twitter përmendin disa shembuj të regjimeve shtypëse të së kaluarës (Gestapo, BRSS e Stalinit, Italia e Musolini) dhe të pranishëm (Rusia e Putinit, Koreja e Veriut dhe Siria) si shembuj të asaj që mund të ndodhë në të ardhmen. E shihni emailin e koduar si mbrojtje të linjës së parë kundër regjimeve të tilla?

Po. Palët kundërshtare në regjime të tilla përballen me shumë vështirësi. Ata duhet të jenë në gjendje të komunikojnë privatisht.

Sipas mendimit tuaj, cili entitet / organizatë sfidon më shumë privatësinë e një personi: gjigandët e internetit si Google, Facebook ose qeveritë?

Për personin mesatar është padyshim Google dhe Facebook. Por pasi që ju kurrë nuk e dini se kush po vjen në pushtet në të ardhmen – thjesht kujtoni se Hitleri u zgjodh në mënyrë demokratike – qeveritë mund të jenë shumë më të rrezikshme për shumë njerëz që as nuk mendojnë se kjo është e mundur tani.

Duke ecur përpara, si e shihni rolin e Tutanota që po evoluon në luftën për privatësinë personale?

Ne duam t’u ofrojmë të gjithëve mundësinë për t’i mbajtur të dhënat e tyre private private. Email këtu është vetëm fillimi. Ne dëshirojmë ta rritim shërbimin tonë në një platformë plotësisht të koduar që lejon përdoruesit të komunikojnë në shumë nivele. Për shembull, ne planifikojmë të zhvillojmë një kalendar plotësisht të koduar në mënyrë që të mund të ndani takime në mënyrë të sigurtë pa i lejuar palët e treta si Google të dinë për ta.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map