Cili është referendumi i Aktit Hollandez të Inteligjencës dhe Shërbimeve të Sigurisë?

Cili është referendumi i Aktit Hollandez të Inteligjencës dhe Shërbimeve të Sigurisë?

Në mars, një referendum në Hollandë pa që votuesit kundërshtojnë një ligj që do t’i jepte shërbime të inteligjencës dhe sigurimit kompetenca më të mëdha. Megjithë votën Jo, ligji ka të ngjarë të hyjë në fuqi në maj 2018. Pavarësisht, ata që kundërshtojnë ligjin e ri mund të jenë ende fituesit afatgjatë dhe për ata në vendet e tjera të cilët gjithashtu janë të shqetësuar për privatësinë dhe mbikëqyrjen, referendumi jep disa mësime të rëndësishme.

Referendumi nuk mund të kuptohet pa kuptuar pak rreth kontekstit të tij politik. Referendumi jo vetëm që ishte thjesht konsultativ (dhe kështu jo ligjërisht i detyrueshëm), ligji që lejon referendum të tillë tashmë është hequr, një fakt i cili u përdor nga një numër i partive për të deklaruar se ata do të injoronin rezultatet e referendumit dhe shtypin përpara me ‘ligjin e mbikëqyrjes së dragoit’, siç e quanin kundërshtarët e tij.

Sidoqoftë, pavarësisht se bërja e referendumit duket një ushtrim mjaft i kotë, kundërshtarët e ligjit të ri ende luftuan një fushatë kundër tij. Megjithëse pak njerëz menduan se ligji i mëparshëm, nga 2002, nuk ishte pjekur për një azhurnim, këta kundërshtarë argumentuan se ligji e bëri atë gjithashtu e lehtë për shërbimet e inteligjencës për të kryer mbikëqyrje në shkallë të gjerë të pajisjeve hack dhe për të shkëmbyer të dhëna me partnerët e huaj.

Mbështetësit e ligjit e mbrojtën atë si të domosdoshëm kundër kërcënimeve dixhitale aktuale dhe theksuan se, megjithëse ligji me të vërtetë rriti fuqitë e mbikëqyrjes së paarritshme të shërbimeve, një numër i kontrolleve shtesë u futën për të parandaluar keqpërdorimet.

Ajo që luajti në duart e atyre përkrahësve është se referendumi u zhvillua së bashku me zgjedhjet lokale në shumicën e vendit, duke bërë kështu që një shumicë e heshtur e mbështetësve të dilte për të votuar. Në fund të fundit, megjithëse pjesëmarrja ishte me të vërtetë mbi 50%, kjo nuk ndodhi: 49.44% votuan kundër ligjit dhe me pak më shumë se katër përqind të votave boshe, kjo ishte e mjaftueshme që vota Jo të shpallet fituesit.

Megjithë premtimin fillestar të disa partive qeverisëse se ata do të injoronin rezultatin, qeveria tani ka thënë se do të marrë parasysh votën Jo. Ende nuk është parë se çfarë do të thotë kjo në praktikë, dhe pak njerëz presin llojet e ndryshimeve që kundërshtarët kishin shpresuar. Ende ndikimi afatgjatë mund të jetë akoma i rëndësishëm.

Si do të bëhet referendumi ndikoni në komunitetin online në Hollandë? 

Hollanda nuk është përjashtim në atë që shërbimet e zbatimit të ligjit dhe shërbimet e inteligjencës shohin se kriminelët, terroristët dhe aktorët e shtetit komb përdorin gjithnjë e më shumë internetin për qëllimet e tyre dhe që ata të përballen me ligje që mund të duken, dhe në disa raste qartë janë të vjetruara. Dhe ashtu si diku tjetër, shumë më tepër njerëz po përdorin internetin për punë, për argëtim dhe jo rrallë për të bërë gjëra vërtet të shkëlqyera.

Njerëzit që kanë një interes profesional ose personal për privatësinë dhe sigurinë do të ketë menduar gjatë për këto çështje dhe ka të ngjarë të kenë formuar mendimin e tyre se ku duhet të qëndrojë ekuilibri midis privatësisë dhe sigurisë – ose mund të tregojë që kjo nuk është as / ose pyetje dhe se ka zgjidhje të shkëlqyera që ofrojnë të dyja.

Shumica e njerëzve të tjerë nuk do të kenë menduar për të. Ata do të kenë dëgjuar për rrjedhjet e Snowden dhe për aktivitetet në internet të aktorëve të ndryshëm mashtrues, por ata kurrë nuk janë detyruar të mendojnë se ku besojnë se duhet të qëndrojë ekuilibri. Falë këtij referendumi dhe debatit rreth tij, atyre iu kërkua të merrnin një vendim. Dhe cilido qoftë pozicioni juaj për këtë temë, kjo nuk mund të jetë një gjë e keqe.

Mund të jetë e vështirë të kuptohet se sa konfuze ka ende bota dixhitale për ata që nuk kalojnë shumë orë në ditë duke punuar në IT ose duke diskutuar mbi intimitetin. Ashtu si skandali i Cambridge Analytica do të ketë bërë që shumë njerëz të mendojnë për të dhënat personale që u ofrojnë kompanive në internet, ky debat do të ketë bërë që shumë njerëz të mendojnë për implikimet aktuale të kompetencave shumë të kufizuara ose shumë të kufizuara në shërbimet e inteligjencës.

Politika rreth referendumit ishte e çrregullt, por çdo vend meriton një debat si ai që kishte në Hollandë. Kështu që nëse keni pikëpamje të forta për këtë temë, sfidoni kundërshtarët tuaj dhe përpiquni të përfshini sa më shumë njerëz në debat.

Edward Snowden kishte thënë se frika e tij më e madhe ishte se njerëzit thjesht nuk do të kujdeseshin për atë që bëri. Ashtu si veprimet e tij ose i mashtrojmë ato, duhet të sigurohemi që të paktën kjo nuk do të ndodhë.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me