Cili është ndryshimi midis rrjedhjeve të DNS dhe IP? (& Si ta ndalojmë)

Për shkak të shqetësimeve të intimitetit dhe arsyeve të tjera të rëndësishme, disa përdorues të internetit preferojnë të përdorin një shërbim VPN për të maskuar adresën e tyre aktuale IP dhe për të kriptuar të dhënat e tyre gjatë shfletimit në internet. megjithatë, të gjitha ato qëllime mund të prishen nëse të dhënat tuaja personale po rrjedhin për shkak të njërës difekt të sigurisë ose tjetrit. Ekzistojnë dy mënyra kryesore që VPN juaj mund të rrjedhë të dhënat tuaja personale ose adresën IP: rrjedhje DNS dhe WebRTC (IP) rrjedhje.

Isfarë është rrjedhja e DNS?

Nëse keni përdorur ndonjëherë Internetin, shanset janë që ju të keni rënë në kontakt me Sistemin e Emrave të Domainit (DNS) edhe pse pa njohuri. DNS mban një bazë të dhënash me emrat e domain (të tilla si vpnmentor.com) dhe i përkthen ato në adresat e tyre numerike përkatëse (Protokolli i Internetit ose IP) të cilat kërkohen për të gjetur burimet në Internet. Ata janë ekuivalentët e Internetit të një drejtori të librave telefonikë.

Emrat e domeneve janë vetëm për konsum njerëzor, kompjuterët i kuptojnë vetëm numrat në formën e adresave IP (168.212.226.204) e cila mund të mos jetë e lehtë për njerëzit të kujtohen (pra nevoja për një DNS). Kurdoherë që vizitoni një sit për të kërkuar një faqe në internet, kompjuteri juaj kontakton me serverin DNS të ISP-së tuaj për të kërkuar adresën IP të faqes në internet. Kur përdorni shërbimin e intimitetit siç është një VPN, kompjuteri juaj zakonisht kontakton serverin tuaj VPN për shërbimin DNS në vend të DNS të ISP-së tuaj.

Si ndodh?

Ekziston një krisje e sigurisë që ndonjëherë lejon që kërkesat e DNS të përcillen te serverët DNS të ISP-së, megjithë përdorimin tuaj të një shërbimi VPN për të përpjekur t’i fshehni ato. Kjo e metë njihet si a Rrjedhje e DNS. Rezulton nga një pyetje e pakkriptuar DNS e dërguar nga kompjuteri juaj jashtë tunelit të vendosur VPN. Kjo e metë buron nga mungesa e qenësishme e sistemeve operative të konceptit të DNS universale (kolektive). Interfacedo ndërfaqe e rrjetit mund të ketë DNS-in e vet, dhe – në rrethana të ndryshme – sistemi do të dërgojë pyetje DNS drejtpërdrejt në ISP-në tuaj ose serverët e tjerë të palëve të treta (shiko diagramin më poshtë) pa respektuar parametrat e parazgjedhur të portës dhe DNS të shërbimit tuaj VPN, në këtë mënyrë duke shkaktuar një rrjedhje.

E meta lejon një ISP ose përgjues të shikojë se cilat faqe në internet mund të vizitojë një përdorues. Kur përdorni një VPN dhe zbuloni se IP juaj aktual po rrjedh, do të thotë që kërkesat tuaja DNS gjithashtu po përcillen në ISP-në tuaj përveç se tek ofruesi juaj i VPN. Disa ISP madje implementojnë një teknologji të quajtur “Proxy transparente DNS” që në mënyrë efektive detyron kompjuterin tuaj të përdorë shërbimin e tyre DNS për të gjitha kërkimet e DNS edhe kur ndryshoni cilësimet tuaja DNS në diçka tjetër përveç atyre të tyre.

Farë është rrjedhja e WebRTC (IP)?

Në vitin 2015, një studiues i sigurisë, Daniel Roesler, postoi një demonstrim në lidhje me një të metë të sigurisë që lejon një përgjues të përfitojë nga një program i veçantë i ndërfaqes (API) i ndërtuar në shumicën e shfletuesve të internetit të quajtur Web Real Time Communication (WebRTC) për të zbuluar aktuale të një përdoruesi Adresa IP, edhe nëse ato janë të lidhura me një VPN. WebRTC zakonisht përdoret nga kompjuterë në rrjete të ndryshme për komunikimin e shfletuesit-në-shfletues, shkëmbimin e skedarëve P2P, zërin dhe thirrjet video ndër të tjera.

Si ndodh?

E tëra që duhet është disa linja kodesh për të mashtruar WebRTC në zbulimin e adresës suaj të vërtetë IP përmes komunikimeve me një server të bazuar në Internet të njohur si STUN (Shërbimet Shfrytëzuese të Sesionit për NAT). Serveri STUN lejon kompjuterët dhe pajisjet në rrjetin tuaj të brendshëm të zbulojnë adresat e tyre publike IP (internet). VPN gjithashtu përdorin serverët STUN për të përkthyer adresën tuaj të brendshme të rrjetit në një adresë publike të internetit dhe anasjelltas. Për ta realizuar këtë, serveri STUN mban një bazë të dhënash si në adresën tuaj të internetit (IP) të bazuar në VPN ashtu edhe me adresën tuaj IP të brendshme gjatë lidhjes.

Kjo rrjedhje nuk ka asnjë lidhje me sa e sigurt është VPN-ja juaj, por ka të bëjë gjithçka me cenueshmërinë në vetë WebRTC brenda shfletuesit tuaj. Kur WebRTC në shfletuesin tuaj pranon pyetje nga një server STUN, ai dërgon një përgjigje në serverin STUN që tregon si adresën tuaj IP private (rrjetin e brendshëm) ashtu edhe publikun (internetin) dhe të dhënat e tjera.

Rezultati i kërkesave, i cili është në thelb adresa IP e përdoruesit, atëherë mund të arrihet përmes një programi të vogël të quajtur JavaScript. Kërkesa e vetme për të punuar kjo është mbështetja WebRTC në shfletuesin dhe programin JavaScript. Nëse WebRTC është aktivizuar në shfletuesin tuaj, normalisht do të pranojë kërkesën STUN dhe do t’i dërgojë përgjigje serverit STUN.

Fundja këtu është se asnjë sistem nuk është i përsosur; një herë në një kohë të metat zbulohen. Prandaj është e rëndësishme që të përdorni një ofrues me reputacion VPN që përgjigjet në mënyrë proaktive ndaj dobësive kur ato ndodhin.  Sigurohuni që ta provoni VPN-në tuaj kundër atyre rrjedhjeve dhe të ndërmerrni hapa për t’i rregulluar ato.

Siguruesi i Rendit Vlerësimi ynë i Përdoruesit
Zgjedhja e redaktorit 5.0 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin
2 4.9 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin
3 4.8 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin
4 4.8 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin
5 4.7 / 5
Lexoni Shqyrtimin
Zbulo me shume Fillo >> Vizitoni sitin
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me