BolehVPN Shfrytëzimi i Trafikut, Ju Mban Juve nga Problemet, Edhe në Kinë


Ju lutemi siguroni disa prejardhje në BolehVPN: Whatfarë ju frymëzon të filloni një shërbim VPN fillimisht?

Në vitin 2007, qeveria kineze filloi filtrimin e trafikut; kjo ishte ngadalësimi i parë i qëllimshëm në p2p, i ndjekur nga censura mbi baza morale, dhe në ditët e sotme edhe në baza politike. Në atë kohë kishte pak mundësi VPN në dispozicion atje, dhe shumë ofrues vazhdonin të fiken, kështu që ne vendosëm të dalim me VPN-në tonë, për përdorimin tonë personal, dhe gjetëm të tjerët të ndajnë serverin me ne. Pak e dinim se do të rriteshim atje ku jemi sot, me një klientelë gjithnjë e në rritje globale.

Teknologjia juaj e bllokimit të trafikut lejon përdoruesit të fshehin faktin se ata po përdorin një VPN. Ju lutemi sqaroni se si bëhet kjo dhe pse është avantazh ndaj konkurrencës tuaj?

Shfrytëzimi i trafikut bëhet përmes një copë XOR, e cila në thelb skrapon çdo tampon të trafikut që dërgohet midis klientit OpenVPN dhe serverit. Ekzistojnë metoda më të avancuara siç është OBFS4, por kjo shton lartësi shtesë dhe një klient dhe server i veçantë duhet të ekzekutohet përsëri.

Për përdoruesin mesatar, ne besojmë se patch XOR në këtë kohë ofron ngatërrim të mjaftueshëm pa sakrifikuar shumë në përdorshmërinë dhe performancën. Kjo mund të anashkalojë vendet që bllokojnë përdorimin e VPN. Ne gjithashtu ofrojmë mbështetje Shadowsocks për ata që e kërkojnë atë nga ne.

Shumica e ofruesve të VPN nuk zbatojnë bllokime, që do të thotë se trafiku i VPN mund të identifikohet me lehtësi. Edhe pse ata nuk e dinë se çfarë po bëni brenda tunelit VPN, kjo mund të ‘flakërojë’ përdorimin tuaj si potencialisht i dyshimtë, i ngjashëm me atë që po ndodh me përdorimin e TOR.

Cila është juridiksioni “Pesë sytë” dhe pse ndodhet jashtë këtyre vendeve një avantazh?

The Five Eyes është një aleancë e inteligjencës e cila përbëhet nga Australia, Kanada, Zelanda e Re, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara. Së bashku ata bashkëpunojnë për të monitoruar miliarda komunikime private në të gjithë botën dhe siç zbulohet në rrjedhje të ndryshme, përfshirë nga Snowden, ata drejtojnë shumë programe mbikëqyrjeje që hedhin një rrjet të gjerë, i cili përfshin qytetarë të thjeshtë. Pesë Sytë në të vërtetë janë zgjeruar vetë për të përfshirë Danimarkën, Francën, Hollandën, Norvegjinë, Gjermaninë, Belgjikën, Italinë, Suedinë dhe Spanjën, dhe kështu njihet shpesh si Fourteen Eyes. Të jesh pjesë e katërmbëdhjetë syve do të thotë gjithashtu se vendet që mund të jenë të paafta ligjërisht për të spiunuar qytetarët e tyre, mund t’i marrin vendet e tjera anëtare të spiunojnë në emër të tyre dhe ta ndajnë atë intel me ta.

Nëse ofruesi juaj VPN është i vendosur në këto juridiksione, ka një mundësi shumë më të fortë që vende të tilla të marrin masa për të kërkuar të dhëna nga ofruesit e VPN, duke pasur parasysh politikën e tyre për mbikëqyrjen masive. Në shumë prej këtyre vendeve do të ishte e ligjshme që qeveria të kërkojë nga ndërmarrja VPN të zbulojë çfarëdo të dhëne që ka dhe ndoshta edhe të aktivizojë shkrimet.

Megjithëse mbetemi jashtë juridiksionit të tyre, ne ende bëjmë kujdes shtesë dhe lëshojmë një kanar urdhër për çdo muaj.

Cilat janë disa nga rreziqet që lidhen me “Internetin e gjërave” dhe çfarë mund të bëjnë përdoruesit për tu mbrojtur?

Me gjithnjë e më shumë artikuj që kanë një lidhje interneti dhe aftësi të zgjuara, ato bëhen vektorë sulmi për hakerat e mundshëm. Duke pasur parasysh që shumë nga këto artikuj janë ngulitur në shtëpinë tuaj, ato paraqesin rreziqe të konsiderueshme për privatësinë. Më e keqja, të gjitha, azhurnimet e sigurisë për këto pajisje kanë tendencë të jenë të ngadalta, dhe madje edhe nëse ato lëshohen, përdoruesit shpesh janë të ngadalshëm për tu azhurnuar. Duke qenë të vogla dhe me fuqi të kufizuar të përpunimit, prodhuesit përqendrohen më shumë në përdorueshmëri sesa në siguri. Symantec bëri një studim të kohëve të fundit për këtë dhe tregoi se shumë nga këto pajisje nuk zbatojnë kriptimin bazë.

Shumica e këtyre pajisjeve gjithashtu komunikojnë me ofruesit e shërbimeve të tyre përmes kanaleve të pasigurta, duke e bërë më të lehtë mbledhjen e shumë të dhënave private për ju dhe zakonet e juaja të përdorimit. Dëshiron që dikush të dijë sa herë që ndizet drita apo orari i pirjes së kafesë? Ndërsa kjo mund të duket e pafajshme kur është në izolim, imagjinoni një situatë kur ISP ose qeveria juaj ose një palë e tretë në thelb mund të ndjekin lëvizjen tuaj rreth shtëpisë tuaj bazuar në të dhënat e grumbulluara nga pajisje të ndryshme IoT?

Një VPN mund të instalohet në nivelin e ruterit në mënyrë që të gjithë trafikun nga shtëpia juaj të dalë e koduar. Padyshim që, një VPN nuk zgjidh të gjitha rreziqet e sigurisë që IoT paraqet, por të paktën do të bashkojë një vrimë duke koduar të gjithë trafikun që del jashtë dhe duke e bërë më të vështirë për të grumbulluar informacione personale nga përdorimi juaj i IoT.

Cilat tendenca të reja mund të presim të shohim në të ardhmen e afërt në botën e VPN dhe sigurisë në internet?

Ka një ndërgjegjësim në rritje për domosdoshmërinë e sigurisë në internet në epokën e mbikëqyrjes në masë, por popullata e përgjithshme ende mbetet e vetëdijshme se si të sigurohen vetë, pasi aktualisht mjetet për të mbrojtur veten si PGP janë të vështira për t’u përdorur. Kjo ka filluar të ndryshojë. Për shembull, encryption fund-fund po merr gjithnjë e më shumë adoptim në aplikacionet e mesazheve të menjëhershme, siç janë Whatsapp, por meta-të dhënat akoma mbetet e vështirë për t’u siguruar dhe mbetet informacioni i vlefshëm që përdorin ndërmarrje të tilla si Twitter dhe Facebook. Do të ishte interesante të shihesh zhvillimet teknologjike në mbrojtjen e meta-të dhënave të cilat largojnë modelet tona të sjelljes. Në veçanti, posta elektronike mbetet relativisht e pasigurt dhe ka disa zhvillime premtuese në këtë fushë, siç është Dark Internet Mail Email Environment (DIME). Siç u përmend më parë, siguria dhe privatësia e IoT do të jenë një çështje shumë më e madhe në vitet e ardhshme.

Unë mendoj se rrjetet e anonimitetit të decentralizuar si TOR / I2P do të zhvillohen më tej dhe mbase për VPN-të të priten në mënyrë të pabesueshme.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map