Bëhuni Hacker Ultimate – Kapitulli Falas nga Botimi MJG

Më poshtë është prezantimi dhe kapitulli i parë i Become The Ultimate Hacker – Virus kompjuteri, Cracking, Malware, IT Security

Një version i plotë Kindle ose Paperback mund të blihet në Amazon.

Prezantimi

‘Hacking’ është një fjalë, të cilën bota e mendon si të paligjshme. Sidoqoftë, kjo nuk është e vërtetë. Një person që pengon nuk duhet domosdoshmërisht të jetë një hajdut. Për sa kohë që është i padëmshëm, hakerimi është argëtues.

Hacking është mirë nëse jeni duke kërkuar të shuani kureshtjen tuaj. Personi, i cili siguron të dhëna, qoftë nga një organizatë apo një kompjuter personal thjesht është gjithashtu një haker. Shumë kompani rekrutojnë hakerat në ekipin e tyre zyrtar për mbrojtjen e të dhënave të tyre dhe rritjen e sigurisë së tyre. Sado e habitshme të jetë, dikush mund të bëjë një karrierë të mirë me hakimin. Hackers gjithashtu mund të pavarur si një haker i kontratave për një periudhë të kufizuar kohe, e cila u lejon atyre të punojnë me kompani të ndryshme.

Shumë kompani multi-nacionale (MNC) punësojnë hakerë profesionistë. Sidoqoftë, është e rëndësishme ta mbash atë etike dhe të mos i dorëzohesh anës më të errët të hakerave. Njerëzit gjithashtu kanë përshtypjen e gabuar se hakmarrja është menduar vetëm për gjenitë kompjuterike me shumë aftësi të njohura si kodues. Hacking nuk është i kufizuar në teknikë, por gjithashtu mund të bëhet nga kushdo që dëshiron të mbrojë informacionin e tyre nga të tjerët.

Ekzistojnë disa tema që mund të mbulohen nën hacking me disa libra që i mbulojnë ato nga bazat e deri te detajet profesionale. Sidoqoftë, ky libër është në shënjestër për fillestarët, të cilët nuk janë të përgatitur mirë për bazat e hakerimit. Ky libër përqendrohet kryesisht në të kuptuarit e koncepteve kritike në hacking si plasaritje, malware, viruse dhe siguri të IT.

Ky libër gjithashtu merret me konceptet në hackimin etik me të cilin mund të siguroni të dhënat tuaja turmën e hakerave joetikë. Shpresoj që ju ta gjeni këtë libër të jetë i dobishëm dhe informues dhe dua që ju të falënderoni për zgjedhjen e këtij libri.

Keni lexuar mirë!

Kapitulli 1: Bazat e hackimit të kompjuterave – youfarë duhet të dini për të filluar në hacking

Të gjithë kemi dëgjuar për hakerat falë mediave tona dhe mënyrës se si Hollywood-i pëlqen t’i portretizojë ato në filma. Ne mendojmë për dikë që është i zgjuar dhe ulet në bodrumin e tyre ndërsa futet në çdo rrjet që ata zgjedhin. Shtë emocionuese kur shikojmë filma dhe media portretizojnë hakerat në mënyrat e tyre, por as Hollywood-i dhe shtypi kryesor nuk tregojnë me të vërtetë historinë e vërtetë të hakerave.

Termi hacker erdhi gjatë viteve 1960 dhe fillimisht u përdor për të përshkruar një programues ose dikë që ishte në gjendje të këpuste një kod kompjuterik. Këta njerëz ishin në gjendje të shohin mënyra të ardhshme për të përdorur një kompjuter dhe do të krijonin programe të reja që askush tjetër nuk mund të. Ata ishin në thelb novatorë në fushat e tyre në atë kohë, dhe ata përfundimisht do të përfundonin duke qenë ata që drejtuan industrinë e kompjuterave atje ku është sot.

Këta hakerë të hershëm ishin të interesuar për punën e tyre. Ata ishin të ngazëllyer për të krijuar një program të ri, por ata donin të mësonin se si funksionuan edhe sistemet e tjera. Nëse do të kishte një problem në një sistem tjetër, këta hakerë do të ishin ata që do të krijonin arna që mund të ndihmojnë për të zgjidhur problemin.

Ndërsa në fillim, këta njerëz ishin vizionarë që kontribuan në krijimin e programeve dhe madje të rregullojnë atë që nuk po funksiononte për të tjerët, gjërat filluan të ndryshojnë pasi sistemi kompjuterik filloi të kalonte në rrjete. Pastaj termi haker do të zgjerohej për t’u parë si dikush që ishte në gjendje të futej në një rrjet, ku hyrja e tyre ishte e kufizuar. Ndonjëherë ky haker mund të ketë qenë në një rrjet të veçantë, sepse ata ishin kuriozë për të zbuluar sesi funksiononte dhe herë të tjera ishte për qëllime dhe qëllime më të këqija.

Siç mund ta shihni, ekziston një ndryshim i madh midis asaj që u konsiderua si haker disa dekada më parë dhe asaj që konsiderohet sot si haker. Disa nga ky konfuzion ekzistojnë sepse ekzistojnë dy palë për hakmarrje – të cilat do t’i analizojmë më në detaje më vonë – dhe secila prej tyre do të punojë pak më ndryshe për të ekspozuar ose mbrojtur rrjetin në fjalë.

Procesi i hakerimit është diçka që shpesh është në lajme, por shumica e njerëzve nuk e kuptojnë se për çfarë bëhet fjalë. Në thelb, hakmarrja është procesi i modifikimit të softuerit dhe harduerit të një kompjuteri për të arritur një qëllim që ishte jashtë qëllimit të tij origjinal. Mund të përfshijë gjithashtu çdo kohë kur dikush hyn në një rrjet që ata nuk lejohen. Ata që merren me këtë proces njihen si hakerë, dhe ata shpesh janë në gjendje të futen në kompjuterë, sisteme dhe të gjejnë qasje në informacione për të cilat nuk mund të autorizohen..

Ndërsa media mund të na bëjë të besojmë se të gjithë hakerat nuk varen aspak mirë, për shumicën e tyre, kjo nuk është vetëm rasti. Disa thjesht e shohin atë si një sfidë dhe një nxitim adrenalin për të hyrë në një sistem, edhe nëse nuk do të duhej. Të tjerët kënaqen të mësojnë rreth kompjuterave dhe të kuptojnë se çfarë janë në gjendje të bëjnë. Shumica e hakerave që vazhdojnë sot nuk është menduar të jenë shkatërruese ose kriminale, megjithëse ligji mund t’i shikojë këto gjëra ndryshe.

Meqenëse shumë hakerë konsiderohen shpifës kompjuteri, në të vërtetë ekzistojnë mjaft korporata në Amerikë që i punësojnë ata në stafin e tyre teknik. Këta hakerë janë në gjendje të punojnë me kompaninë për të zbuluar ndonjë të metë të pranishme në sistemin e sigurisë, duke e bërë më të lehtë për të rregulluar këto probleme para se të futet një haker kriminel. Këta individë mund të ndihmojnë në ndalimin e vjedhjes së identitetit, mbrojtjen e organizatës dhe shumë më tepër.

Përveç kësaj, hakerat kompjuterikë kanë çuar në zhvillime të tjera në teknologji. Një shembull i tillë është Dennis Ritchie, një ish-haker, i cili krijoi sistemin operativ UNIX, i cili pati një ndikim të rëndësishëm në mënyrën e zhvillimit të Linux-it më vonë. Shawn Fanning, i cili është krijuesi i Napster, njihet gjithashtu si një haker kompjuteri, si dhe një udhëheqës në teknologji.

Sigurisht, janë ata me motive më pak fisnike për hakerim që janë ata që marrin më shumë qëllimin. Disa janë jashtë për të vjedhur informacionin tuaj personal, për të hyrë në informacionin e një kompanie dhe për të hyrë në një rrjet pa autorizimin e duhur. Kjo është një vepër penale dhe mund t’ju ulë në burg për 20 vjet, si dhe të keni paguar shumë gjoba të mëdha. Këta janë llojet e njerëzve që kanë sjellë ligje më të rënda kundër hakimit, anti-virus më të rreptë dhe malware, dhe më shumë.

Siç mund ta shihni, ka shumë anë të botës së hakerave. Shumica e hakerave janë thjesht të interesuar për kompjuterët dhe kanë aftësinë që këto njohuri të punojnë në fushën e teknologjisë, ndërsa të tjerët janë më pak fisnikë dhe do të punojnë për të hyrë në rrjete dhe për të vjedhur informacione që nuk janë të tyre..

 

I zakonshëm Kushtet për të ditur

Tani që ju keni një ide se çfarë bëhet fjalë për hakimin, është e rëndësishme të njihni disa nga termat standarde që vijnë në fjalën e hakerave. Sigurohuni që të shikoni disa nga këto terma dhe t’i kuptoni ato sepse kjo do ta bëjë shumë më të lehtë përvetësimin e informacionit në kapitujt e mëposhtëm.

Adware — Adware është një lloj programi që është krijuar për të bërë shtesat e para-zgjedhura të vijnë në programin tuaj. Disa prej tyre do të jenë me qëllim të keq dhe do të marrin përsipër kompjuterin tuaj dhe do të ngadalësojnë sistemin tuaj, duke lidhur burimet dhe duke e bërë të pamundur përdorimin e kompjuterit si dëshironi.

Backdoor – kjo është një pikë hyrje në një kompjuter ose sistem që do të anashkalojë sigurinë normale dhe shpesh përdoret për të hyrë në një sistem kompjuterik ose rrjet. Zhvilluesi i sistemit mund ta ketë krijuar këtë si një shkurtore gjatë fazës së zhvillimit, por nëse harrojnë ta heqin atë, hakerat mund ta marrin atë. Ndonjëherë, hakeri është në gjendje të krijojë derën e vet të pasme në sistem.

Kapelë e zezë – ky është djali i keq, hakeri që dëshiron të përdorë informacionin në një mënyrë të keqe. Ata gjithashtu mund të ndajnë këtë informacion me kapele të tjera të zeza për të shfrytëzuar sistemin.

Cookies – kjo është një informacion i vogël që një uebfaqe do të ruajë në shfletuesin e kompjuterit tuaj në lidhje me historinë tuaj të kërkimit. Mund të kursejë kohë kur plotësoni formularë në një sit etj. Një haker mund të marrë këtë informacion dhe t’i përdorë nëse nuk i fshish me raste.

Cracker – këto janë hakerat që përdorin aftësitë e tyre për t’u futur në faqet dhe rrjetet në mënyrë të paligjshme, zakonisht për të shkaktuar dëm.

Firewall — ky është një pengesë për sistemin që ndihmon për të mbajtur ndërhyrës të padëshiruar larg rrjetit. Këto mund të jenë ose një program kompjuterik ose një pajisje fizike, dhe nëse është i dizajnuar mirë, mund t’i mbajë jashtë hakerat.

Kapelë gri – kjo është një hibrid midis kapelës së bardhë dhe kapelës së zezë. Ata zakonisht punojnë për të ekspozuar të metat që janë në sigurinë e sistemit. Ata mund të përdorin disa mjete të paligjshme për ta bërë këtë, por mund të ndihmojnë për të mbrojtur një individ ose kompani në proces, ndonjëherë edhe duke punuar për atë kompani.

Keylogger — ky program nuk do të shkatërrojë kompjuterin tuaj, por do të regjistrojë çdo goditje që ju bëni në kompjuter. Informacioni mund të kthehet në një kapelë të zezë, i cili do ta përdorë atë për të përcaktuar emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj për t’u përdorur më vonë. Kjo mund të vërë në rrezik informacionin tuaj bankar, informacionin privat dhe madje mediat sociale. Shpesh kjo është e kombinuar me një kolltuk fotografish në mënyrë që hackeri të ketë akses më të mirë në ato faqe që po vizitoni kur shkruani informacionin tuaj.

Malware — ky është një program me qëllim të keq që mund të shkaktojë dëme dhe mund të përfshijë gjëra të tilla si bomba logjike, bomba kohe, krimba, viruse dhe Trojans.

Phishing – kjo është kur ju merrni një mesazh, zakonisht në një email, që duket i ligjshëm, por është nga një kapelë e zezë që po përpiqet të marrë informacione personale. Ju mund të merrni diçka që duket sikur vjen nga banka juaj, për shembull, duke kërkuar emrin, adresën, PIN dhe numrin e sigurimeve shoqërore. Mos harroni se bankat dhe institucionet e tjera kurrë nuk do ta kërkojnë këtë në internet. Një mënyrë e mirë për të qëndruar e sigurt me këto email është që të mos klikoni kurrë mbi lidhjen drejtpërdrejt në email. Shkoni në shfletuesin tuaj të kërkimit dhe shkruani në faqen e internetit dhe vizitoni nga atje.

Virus — ky është një kod ose program me qëllim të keq që do t’i bashkëngjitet një skedari tjetër programi dhe madje do të përsëritet vetë për të infektuar sisteme të tjera. Shtë një lloj si gripi në atë që do të përhapet përreth dhe do të infektojë shumë sisteme menjëherë. Mund të përhapet duke përdorur një sistem të rrjetëzuar, një shkop memorie, CD ose përmes postës elektronike.

Kapelë e bardhë – këto janë hakerat që përdorin aftësitë e tyre për qëllime etike. Ata mund t’i përdorin ato për të shkatërruar një kapelë të zezë dhe për ta mbajtur sistemin kompjuterik të funksionojë siç duhet. Shumë kompani do të punësojnë kapele të bardha për ta mbajtur sistemin e tyre të funksionojë siç duhet.

Njeriu në sulmin e mesëm – kjo është kur hakeri do të futet në rrjet në mënyrë që të shikojë trafikun dhe të ndryshojë mesazhet që dërgohen. Sistemi do t’i shohë ata si të ligjshëm, dhe objektivat shpesh nuk e kuptojnë se mesazhet dhe trafiku i tyre po manipulohen. Kur kompjuteri i parë dërgon informacion, ai do të shkojë në kompjuterin haker, i cili më pas mund të bëjë ndryshime në informacion, ose thjesht ta lexojë atë për të mësuar rreth rrjetit, përpara se ta dërgojë atë te marrësi i synuar. Të dyja marrësi dhe dërguesi do të supozojnë se hakeri duhet të jetë aty nëse njeriu në sulmin e mesëm punon me sukses.

Sulmi brutal i forcës – kjo është një taktikë që mund të marrë pak kohë pasi do të përdorë të gjitha kombinimet e shkronjave, numrave dhe karaktereve për të hyrë në një sistem. Shtë joefikas, por funksionon dhe shpesh kursen kur të gjitha alternativat e tjera nuk funksionojnë.

Refuzimi i sulmit të shërbimit – ky është një sulm që përdoret për të bërë një rrjet ose uebfaqe pa reagime. Shpesh arrihet kur hakeri dërgon një sasi të madhe të kërkesave për përmbajtje në mënyrë që të ketë një mbingarkesë në server. Ndërsa serveri është i papërgjegjshëm, hakeri është në gjendje të fusë dhe të marrë informacionin që dëshiron.

IP — kjo është adresa e protokollit të internetit. Isshtë gjurmët e gishtërinjve që çdo pajisje do të ketë për ta ndihmuar atë të lidhet. Nëse hakeri ka adresën IP të një pajisjeje, ata janë në gjendje të zbulojnë se ku është vendosur, të gjurmojnë çdo aktivitet në të dhe madje të zbulojnë se kush po përdor kompjuterin.

Këto janë vetëm disa nga termat që mund të hasni kur merreni me botën e hakerave. Ka shumë terma të tjerë sulmesh që kapelet e zeza mund të kryejnë në sistemet kompjuterike në mënyrë që të marrin informacionin që dëshirojnë, të marrin përsipër kompjuterin dhe më shumë. Të kuptuarit e metodave të ndryshme të sulmit dhe të mësuarit se si funksionon hakmarrja mund t’ju ndihmojnë të kuptoni shumë aspekte të ndryshme të botës së hakerave.

Keqkuptime të zakonshme në lidhje me hackimin

Hacking ka qenë rreth e rrotull për ca kohë, dhe për shkak të mediave dhe asaj që keni dëgjuar për procesin, ju mund të keni disa koncepte të gabuara në lidhje me atë që bëhet fjalë për këtë proces. Këtu do të shqyrtojmë disa nga konceptet e gabuara të zakonshme me hakimin për të zhvilluar një kuptim më të mirë.

Hacking është gjithmonë i paligjshëm

Kur lexoni një artikull në internet ose në një gazetë në lidhje me hakimin, zakonisht bëhet fjalë për hakimin e paligjshëm, ku dikush hyri në një rrjet që nuk duhej të shkaktonte sakatim ose hakerë që përhapin malware dhe viruse. Këto lloje të hakerave janë të paligjshme, por kjo nuk do të thotë që të gjitha hakimet janë të paligjshme.

Ekziston një lloj hakimi që quhet hakerim etik. Këta janë njerëz që punojnë për kompani për t’i ndihmuar ata të ekspozojnë të metat në sistem, ata që punojnë për t’i mbajtur të tjerët jashtë, etj. Këta njerëz do të ndihmojnë në mbrojtjen e rrjeteve dhe sistemeve për kompani dhe individë, në vend që t’i përdorin ato për qëllime të liga.

Të gjithë hakerat janë të rinj

Një tjetër koncept i gabuar që ju mund të hasni është se të gjithë hakerat janë të rinj, ose janë adoleshentë ose në fillim të viteve 20-të. Ndërsa ka disa hakerë që futen në këtë rang moshës, hakerat janë kushdo që di shumë për kompjuterët dhe si të futet në vendet ku nuk mund të lejohen. Shpesh hakerat më të rinj janë ata që kapen duke bërë hakerime të paligjshme sepse janë më të rinj me më pak përvojë, por kushdo i çdo moshe mund të jetë haker.

Softueri i sigurisë do të ndalojë hakmarrjen

Vendosja e një sistemi të sigurisë mund të ndihmojë për ta mbajtur kompjuterin tuaj të sigurt nga disa kërcënime, por nuk është gjithmonë një mënyrë e sigurt për t’u mbrojtur nga të gjithë hakerat. Hakerët shpesh janë në gjendje të marrin përmes këtij programi në mënyrë që të marrin informacionin tuaj të ndjeshëm. Plus, shpesh çështja nuk është për shkak të softuerit, por për shkak se përdoruesi bën diçka të gabuar. Hakerët do të përdorin hile dhe mënyra të tjera për t’ju bindur t’i lejoni ata të futen në sistemin tuaj, pavarësisht softuerit që keni në kompjuterin tuaj.

Për shembull, ju mund të keni sistemin më të mirë të sigurisë në kompjuterin tuaj, por nëse klikoni në një lidhje dhe dorëzoni informacionin, hakerat ende fituan. Shumë herë hakerat do të dërgojnë postë elektronike ose informacione që duken si dikush tjetër, si banka juaj, dhe të kërkojnë këtë informacion personal. Ata që nuk po i kushtojnë vëmendje, do t’i dërgojnë informacionet dhe do t’i ekspozojnë hakerit, pavarësisht nga programi i tyre i sigurisë.

Nevoja për hackim, shumë softuer

Falë Hollywood-it, ka shumë thashetheme dhe keqkuptime që vijnë me hakime dhe një nga këto është që ju nevojiten softuer special, të cilat ndonjëherë të marra në mënyrë të paligjshme, në mënyrë që të hakeroni në sisteme të tjera. Por në realitet, ju duhen vetëm disa mjete të thjeshta për ta realizuar atë. Për shembull, ju mund të përdorni një aplikacion Web për hakmarrje që do të hedhë një sy në faqet e internetit të ndryshme dhe të gjejë dobësitë që janë mbi to. Hakerët e kapelave të bardha do t’i përdorin këto për të ndihmuar në gjetjen e gabimeve dhe ta bëjnë faqen më të sigurt, por hakerat e kapelave të zeza do të kalojnë përmes kësaj për të shfrytëzuar faqen.

Për pjesën më të madhe, hakmarrja ka të bëjë me të provuar shumë gjëra të ndryshme, thjesht pak më ndryshe, deri sa të gjesh një mënyrë që prish sistemin. Ju nuk do të keni nevojë për programin më ekzotik për ta bërë këtë, por do të keni nevojë për disa kuaj fuqi në kompjuter dhe shumë durim për ta realizuar atë.

Ju duhet një diplomë e përparuar për të qenë një haker

Disa hakerë kanë një diplomë të përparuar për punët e tyre. Këta janë ata që ndoshta kanë një dashuri për kompjuterët dhe punojnë për një kompani të madhe për të gjetur të meta në sistem. Ata shkuan në shkollë për të ndihmuar në këmbën e tyre në derë dhe për të siguruar që ata e dinin teknologjinë e fundit në hacking për të ndihmuar të tjerët.

Të bërit haker nuk kërkon vite arsimimi. Në fakt, shumë nga hakerat më të mirë nuk kanë shkuar kurrë në kolegj fare, ose të paktën jo për një studim të lidhur me kompjuterin. Thjesht duhet të keni një dashuri për kompjuterët dhe aftësi për të mësuar se si funksionojnë. Ju lehtë mund të mësoni se si të bëni shumë punë me hakimin nga shtëpia juaj, dhe shumë prej atyre që futen në fushën e hakerave shkojnë në këtë mënyrë sesa përmes kolegjit.

Hacking Etik vs joetik

Ekzistojnë dy botë kur bëhet fjalë për hakmarrje. Ka nga ata që do të përdorin aftësitë e tyre të hakmarrjes për të ndihmuar të tjerët. Ata mund ta bëjnë këtë në kohën e tyre të lirë dhe të gjejnë zbrazeta ose prapavijë në një faqe në internet të korporatave dhe të paralajmërojnë atë kompani në mënyrë që t’i ndihmojnë ata. Disa nga këta individë madje punojnë për spitale, korporata dhe biznese të tjera me qëllimin e vetëm për të gjetur dhe rregulluar çdo pikë të dobët në siguri për të mbajtur informacionin personal të sigurt. Ata mund të këpusin përmes sistemit, por ata e bëjnë atë në një mënyrë etike për të ndihmuar.

Bota tjetër është pak më e errët dhe është plot me hakerë që përdorin aftësitë e tyre për avantazhet e tyre personale. Ata mund të hakmirren në një sistem për të marrë informacione personale. Ata mund të dërgojnë email dhe lidhje që kërkojnë informacione personale për vjedhje identiteti dhe sjellje të gabuara të tjera. Ata nuk po ndihmojnë askënd por vetveten në këtë proces.

Secila prej këtyre botëve do të funksionojë njësoj kur bëhet fjalë për hakimin dhe përdorimin e mjeteve të njëjta, por ata do ta bëjnë këtë për arsye të ndryshme. Ndërsa mediat do të kalojnë pjesën më të madhe të kohës duke shikuar në hak të kapelë të zezë – ata që marrin telashe për përpjekjet e tyre – ekziston një botë e tërë e hakmarrjes etike që po bën shumë të mira në botë dhe u kursen njerëzve shumë para , koha dhe dhimbja e kokës në planin afatgjatë.

Hacking Etik

Hakerët etikë do të përdorin shumë të njëjtat teknika dhe metoda si hakerat kriminelë për të kaluar mbrojtjen në vend për një rrjet, por ata do të bëjnë këtë për arsye të ndryshme. Hakerët etikë kalojnë sistemet e sigurisë në mënyrë që të dokumentojnë këto zbrazëtira dhe të japin disa këshilla se si t’i rregullojnë këto çështje. Shumë prej tyre do të punojnë për korporatën që ka faqen e internetit në mënyrë që ata të mund të bëjnë dokumentacionin dhe të ndihmojnë për të vendosur një plan për të zgjidhur çështjen. Të tjerët mund të mësojnë vetëm për zbrazësinë dhe do të njoftojnë kompaninë, pa pasur ndonjë lidhje me ta.

Ideja që qëndron pas hakimit etik është të kontrolloni sigurinë e një rrjeti. Kompania kupton që ka hakerë atje që mund të duan të futen në rrjet dhe të vjedhin informacione personale. Kur bëhet fjalë për dyqanet në internet, spitalet dhe kompanitë e tjera, mund të ketë shumë informacion personal për një gamë të gjerë klientësh. Nëse futet një kapelë e zezë, ky informacion është i disponueshëm lirisht dhe mijëra njerëz mund të preken.

Duke ditur këtë informacion, kompanitë do të punësojnë kapele të bardha për të ndihmuar në gjetjen e çdo dobësie që do të jetë në sistemin e tyre. Ata gjithashtu do të kalojnë kohë duke u përpjekur të kuptojnë nëse ndonjë veprimtari dashakeqe mund të ndodhë brenda softuerit në të ardhmen. Këto dobësi shpesh do të gjenden në konfigurimin e gabuar të sistemit, të tilla si një të metë softuerësh, dhe kapelja e bardhë do të punojë për t’i rregulluar ato për të mbrojtur atë informacion të vlefshëm.

Pothuajse çdo kompani që ka lidhjen e tyre në internet dhe mban informacione personale të klientëve të tyre në bazën e të dhënave duhet të marrë në konsideratë që një kapelë e bardhë t’i ndihmojë ata, ose të paktën dikush që ka njohuri për hakimin bazë. Kjo do t’i ndihmojë ata të kujdesen për dobësitë pak më mirë dhe do ta bëjnë më të lehtë mbrojtjen e klientëve të tyre.

Ndërsa hakmarrja ka qenë rreth e rrotull, nuk ka qenë deri në vitet 1970 kur filloi procesi i parë i hakimit etik. Shtetet e Bashkuara e kuptuan që ata zotëronin shumë informacione personale dhe se kapelet e zeza do të donin të merrnin këtë informacion. Qeveria vendosi të thërriste ekspertë, të cilët njiheshin si ekipe të kuq, të hidhnin në sistemin kompjuterik dhe të zbulonin se ku ndodheshin ndonjë dobësi. Kjo së shpejti u bë një industri e rëndësishme brenda tregut të sigurisë së informacionit, dhe shumë korporata të mëdha tani përfshijnë këtë lloj pune në infrastrukturën e tyre për të mbajtur të sigurt.

Tani që aq shumë informacione personale janë duke u shpërndarë në internet, ekzistojnë standarde të ndryshme që kërkojnë që të gjitha organizatat që lidhen me internetin të kenë një test depërtimi. Ky është në thelb një provë që organizata duhet të kalojë për të siguruar që informacioni i tyre është i sigurt dhe se boshllëqet janë kujdesur të gjitha. Organizatat më të vogla mund të punësojnë një haker etik për të ndihmuar në këtë rast me rastin e duhur për të mbajtur të azhurnuar, dhe kompanitë më të mëdha do të kenë ekipe të tëra që punojnë për ta me kohë të plotë për të mbajtur jashtë ndërhyrës.

Ka shumë mënyra që një haker etik mund të ndihmojë klientët e tyre, dhe ai po bëhet një fushë në rritje. Ndërsa shumë njerëz ende mendojnë se një haker është dikush që i takon vetëm keqdashjes ose i interesuar të vjedh informacione, ka shumë më shumë hakerë që punojnë në një mënyrë etike për të ndihmuar në mbajtjen e rrjeteve kompjuterike të sigurt. Ata mund të përdorin disa nga të njëjtat teknika si homologët e tyre të kapelave të zeza, por ato i përdorin ato për mirë e jo për të keq.

Hakerimi etik është rritur në popullaritet dhe ka qenë një mënyrë e shkëlqyeshme që organizatat të marrin sigurinë e tyre në duart e tyre. Një haker i kapelave të bardha do të punojë që ndërmarrja të kalojë procesin e hakerimit për të ndihmuar në mbajtjen e informacionit të klientëve nga njerëzit e paskrupull. Disa profesionistë të sigurisë shkojnë me emra të ndryshëm sepse nuk u pëlqen lidhja me “hakerin”, por ata punojnë në një mënyrë të ngjashme – me qëllim të ndihmës.

Hacking kriminale

Ana tjetër e hakerimit është pak më e errët. Në vend që të përpiqet të mbrojë informacionin personal të të tjerëve dhe të ndihmojë një kompani të mbetet e sigurt, një haker kriminel vjedh informacionin për përdorimin e tyre personal. Ata mund të futen në rrjetin e një kompanie për të vjedhur email dhe numrat e kartave të kreditit për t’i përdorur si të tyre. Ata mund të dërgojnë një virus përreth ose të kërkojnë informacion, duke pretenduar se janë dikush tjetër, të dëmtojnë personin tjetër dhe të ndihmojnë veten e tyre.

Në thelb, hakmarrja kriminale është çdo veprim që është kryer nga dikush që ka shumë njohuri të kompjuterëve, i cili më pas do ta përdorë atë njohuri për të realizuar akte të ndryshme të vjedhjeve të pronës intelektuale, vjedhje identiteti, mashtrim kartash kredie, vandalizëm, terrorizëm dhe krime të tjera ne kompjuter. Shpesh do të cenojë privatësinë e personit tjetër ose grupeve të njerëzve dhe madje mund të shkaktojë dëme në një pronë të bazuar në kompjuter. Ka shumë arsye që do të ndodhë hakimi kriminal, por shpesh është për të parë një fitim financiar për hakerin.

Ka disa mënyra që një haker kriminel mund të futet në rrjet dhe të gjejë informacione personale që mund t’i përdorin me qëllim të keq. Viruset janë një mundësi tërheqëse që mund të futet në kompjuterin tuaj dhe do t’i dërgojë informacionet dërguesit origjinal. Kuaj Trojan do të shkojnë në kompjuterin tuaj, sepse ato duken si një program i ligjshëm, por shpesh janë duke siguruar një prapavijë të lehtë për hakerin që të futet në sistemin tuaj. Programe të tjera mund të shtohen në heshtje në kompjuterin tuaj dhe do të dokumentojnë tastet tuaja në mënyrë që të kuptoni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimet në postat elektronike, faqet bankare, dhe më shumë.

Një tjetër metodë që do të përdorin shumë hakerat e kapelave të zeza është të dërgoni email. Këto email do të duken sikur vijnë nga site të ligjshëm, siç është banka juaj, dhe do të kenë lidhje brenda. Nëse klikoni në lidhje, mund të përfundoni me një virus ose një problem tjetër në kompjuter. Disa madje do të shkojnë aq larg sa t’ju dërgojnë një formë duke kërkuar informacione personale. Nëse siguroni informacionin, do të zbuloni se ai shkon direkt te hakeri dhe kërkesa nuk ka qenë kurrë nga banka juaj ose nga burimi që pretendoi.

Ekzistojnë shumë dëme që mund të shkaktohen nga hakerat e kapelave të zeza, veçanërisht nëse një individ ose kompani nuk po merr hapat e duhur për të siguruar që ka siguri kompjuteri rreth tyre. Njerëzit mund të humbnin shumë para, duhet të merreshin me vjedhje identiteti dhe shumë më tepër. Shtë një ide e mirë për të mbajtur gjithmonë një sy vigjilent për të gjetur kur këto shkelje mund të ndodhin.

Ka disa raste të hakerave të famshëm gjatë dekadave të fundit. Për shembull, David Smith është një nga më të spikatur nga këto raste kur ai nisi Virus Melissa në 1999. Ky virus arriti të arrinte në 1.2 milion kompjuterë dhe bizneset në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara humbën 80 milion dollarë. Sapo u kap, Smith u dënua për hakerim kriminal dhe kishte një dënim prej dyzet vjetësh. Ai u la i lirë pasi sapo i trembur dy vjet burg pasi pranoi të punonte për FBI.

Ky është vetëm një nga rastet e hakerave kriminale, dhe shumica e tyre nuk do të ndodhin aq të përhapura sa ai i mësipërm. Prapëseprapë, ato kushtojnë miliona dollarë në humbje financiare çdo vit për shumë biznese kur një haker i “kapelës së zezë” është në gjendje të futet në kompjuter dhe të marrë këtë informacion personal.

Në thelb ka një garë midis kapelave të zeza dhe hakerave të kapelave të bardha. Kapelet e bardha po punojnë për të mbyllur të gjitha zbrazetat dhe dyert e pasme që mund të gjejnë në rrjete, dhe kompjuterët e tjerë dhe kapelet e zeza po përpiqen të futen përpara se gjërat të mbyllen ose të gjejnë një mënyrë të re për të shkaktuar rrëmujë. Ndonjëherë kapelet e bardha fitojnë dhe mund t’i mbajnë njerëzit jashtë, por ka shumë raste kur një kapelë e zezë do të jetë në gjendje t’i rrahë ato dhe do t’i bëjë dëmet e tyre.

Hackers kapelë të bardhë dhe kapelë të zezë do të përdorin shumë të njëjtat teknika për të marrë përsipër një sistem kompjuterik. Ata do të jenë në gjendje të futen në sisteme, në të njëjtën mënyrë, të shikojnë informacionin dhe të kryejnë të njëjtat detyra. Dallimi në atë që një haker etik do ta bëjë këtë në mënyrë që të gjejë dobësi në një rrjet në mënyrë që t’i rregullojë ato ndërsa një haker kriminal është më i interesuar të zbulojë informacione personale, duke shkaktuar humbje për një kompani dhe duke shkaktuar keqbërje të tjera me puna e tyre.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me