A janë Blockchain dhe Bitcoin me të vërtetë të pandryshueshëm?


Kurdoherë që flasim për blockchain, pandryshueshmëria është gjëja tjetër që del. Ekzistojnë pikëpamje të ndryshme mbi temën, por kur të merret parasysh, të gjithë po kërkojnë një përgjigje për një pyetje të vetme – janë blockchain dhe Bitcoin i pandryshueshëm? Përgjigja e shkurtër është – po, blockchains dhe Bitcoin nuk mund të ndryshohen. Përgjigja e gjatë është se ju ende duhet të dini arsyet që qëndrojnë pas kësaj përgjigje në mënyrë që të kuptoni implikimet.

Para se të zhyteni në temë, është e rëndësishme të kuptoni bazat e blockchain. Sidoqoftë, ne nuk do të hyjmë në detaje thelbësore teknike, pasi është temë në vetvete. Pra, çfarë është blockchain? Shumë njerëz përdorin në mënyrë të ndërgjegjshme termin blockchain dhe Bitcoin, por ato nuk janë të njëjta. Blockchain është një koncept, një ide. Bitcoin është zbatimi i parë dhe i madh i asaj ideje. Mund të ketë zbatime të tjera të ndryshme në krye të blockchain të cilat nuk janë askund të lidhura me Bitcoin. Në fakt, ka pasur përparim të mirëfilltë në fusha të tjera siç janë kontratat inteligjente, marrëveshjet ndërbankare, etj., Të cilat janë më interesante se Bitcoin.

Në thelbin e saj, blockchain është vetëm një librar i shpërndarë. Në krahasim me paradigmat e zakonshme ku ekziston një autoritet qendror i besuar për të kontrolluar gjërat, blockchain siguron një rrjet ku nuk ka asnjë pikë të vetme të energjisë. Nuk ka nevojë t’i “besosh” ndokujt sepse vetë sistemi e bën pothuajse të pamundur që dikush të marrë kontrollin. Ky decentralizim është ai që e bën atë aq të fuqishëm dhe tërheqës për njerëzit e thjeshtë.

Bitcoin është një kripto-monedhë e bazuar në blockchain që është nuk rregullohet nga askush. Transaksionet janë të menjëhershme dhe ka një tarifë të vogël të lidhur me një transaksion, që e bën atë shumë të popullarizuar për pagesa në të gjithë botën. Sidoqoftë, nuk ka ndonjë vlerë të brendshme të monedhës, pasi ajo nuk mbështetet nga asgjë. Vlera e saj varet thjesht nga sa njerëz janë të gatshëm të paguajnë (kontrolloni Pricemimin Bitcoin duke përdorur këtë mjet) dhe lidhet drejtpërdrejt me besimin që njerëzit kanë në sistem. Kjo është arsyeja pse ju shikoni që çmimi i Bitcoin zbresë sa herë që del një lajm negativ i lidhur me blockchain. (Mund të lexoni më shumë rreth Bitcoin këtu.)

Tani, çfarë është pandryshueshmëria dhe pse duhet të kujdeseni? Në terma të përgjithshëm, pandryshueshmëria i referohet diçkaje që nuk mund të ndryshohet pas krijimit. Ata që janë nga bota e programimit të softuerëve e dinë rëndësinë e objekteve të pandryshueshme. Në kontekstin e blockchain, pandryshueshmëria ka një kuptim të ngjashëm, por një rëndësi shumë më të madhe. Për të shpjeguar pse është kaq e rëndësishme, le të flasim në terma konkret duke marrë shembullin e Bitcoin.

Transaksionet e Bitcoin – të cilat po ndodhin në të gjithë botën – në të vërtetë ruhen në një mënyrë të shpërndarë në të gjithë rrjetin me kopje të shumta të informacionit që lundrojnë përreth. Shtë fjalë për fjalë një zinxhir i lidhur me njëri-tjetrin. Tani, nëse ato blloqe janë të ndryshueshme, atëherë është e mundur që çdo person me qëllim të keq të ndryshojë historinë e transaksioneve dhe të jetë super i pasur duke ndryshuar thjesht rekordet. Kjo është arsyeja pse pandryshueshmëria e blloqeve është kaq e rëndësishme. Le të hyjmë në detaje:

Për të filluar një transaksion të ri, ju transmetoni një mesazh me detajet e transaksionit, si “paguani Bob 9 BTC”. Por, si e di bota që ju jeni dhe jo dikush tjetër që është krijuesi i transaksionit? Për këtë, softuerin / portofolin Bitcoin që përdorni krijon një nënshkrim dixhital nga çelësi juaj privat, i cili është i njohur vetëm për ju (sistemin tuaj) dhe është unik për transaksione. Të tjerët do të përdorin një çelës publik përkatës për të deshifruar mesazhin. Diagrami më poshtë shpjegon rrjedhën në një nivel të lartë:

Sidoqoftë, pasi transaksioni kalon përmes rrjeteve dhe kompjuterëve, të cilëve nuk mund të besohet, si sigurohet që mesazhi të jetë i pandryshueshëm dhe dikush nuk i ndryshon detajet? Mënyra se si funksionon një nënshkrim dixhital nëse mesazhi është ndryshuar, ai zhvlerëson të gjithë nënshkrimin dhe, kështu, të gjithë e dinë se është rregulluar. Tjetra, transaksioni juaj shkon në një grup transaksionesh të pakonfirmuara. Njerëzit që marrin pjesë në rrjetin Bitcoin zgjedhin disa nga këto transaksione dhe përpiqen t’i shtojnë ato blloku ekzistues. Sidoqoftë, për të shtuar transaksionin, duhet të zgjidhet një enigmë matematikore (SHA256 Hash, të jetë e saktë). Gjetja e zgjidhjes për këtë enigmë kërkon kohë, e cila shënon një tipar shumë të rëndësishëm në infrastrukturën Bitcoin siç do ta shohim më vonë. Tani, shumë njerëz do të përpiqen ta zgjidhin atë enigmë. Kushdo që është në gjendje ta zgjidhë atë së pari duhet të shtojë transaksionin në bllokun ekzistues, dhe ata marrin një përqindje të vogël të Bitcoin si shpërblim. Më poshtë është diagrami për ta shpjeguar atë. Vini re se transaksioni i fundit ka një tregues për transaksionin më të vjetër që formon një bllok.

Për shkak të natyrës së infrastrukturës Bitcoin, mund të ketë degë të shumta të bllokut që përmbajnë informacione të kundërta. Si e dini se cilit mund t’i besoni? Rregulli është që dega më e gjatë është ajo që duhet të besohet dhe dega më e shkurtër kthehet në grupin e transaksioneve të pakonfirmuara. Kjo është arsyeja pse ka një periudhë ftohjeje pasi të bëni një transaksion, dhe për periudhën fillestare, përgjithësisht është e rrezikshme dhe e pakonfirmuar. Disa kuleta shënojnë transaksionin me të kuqe për të treguar të njëjtën gjë.

Tani, pyetja jonë vjen përsëri. A është blloku vërtet i pandryshueshëm? A është e mundur që një sulmues me qëllim të keq të ndryshojë bllokun në favor të tij? Përgjigja është se nuk është 100% i pandryshueshëm, por qasja matematikore që diskutuam më herët e bën gati të pamundur për ta bërë këtë. Që një sulmues të ketë sukses, ai duhet të krijojë një zinxhir blloqe i cili është më i gjatë se ai ekzistues. Shpërndarja dhe natyra që kërkon kohë të procesit e bëjnë praktikisht të pamundur që dikush ta bëjë atë.

Po në lidhje me bllokun e pranuar tashmë? A është i prirur për modifikime? Po, por përsëri, pasi shpërndahen nyjet, do të kërkonte që një sulmues të merrte nën kontroll një numër të madh kompjuterash në rrjet. Përqindja e mençur, do të kërkonte që sulmuesi të marrë kontrollin e 51% të kompjuterave dhe kështu emrin “Sulm 51% ”. Por atëherë, një argument logjik do të ishte që nëse dikush ka kontrollin e kaq shumë kompjuterëve, do të ishte më e dobishme për të fituar Bitcoin duke minierë dhe të luani një lojë të drejtë në vend se të mashtroni sistemin.

Pra, në të gjitha, do të ishte e mençur ta thuash këtë blockchain është gati i pandryshueshëm, për sa kohë që ka një numër të madh të pjesëmarrësve. Por është gjithashtu e rëndësishme të kuptohet arsyeja sepse disa njerëz janë paranojakë për të dhe mund të jenë ashtu siç duhet.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map