A është e sigurt NordVPN? 2 shembuj që do të përgjigjeshin në atë


Shembulli 1 – Shkelje e të dhënave të raportuara

NordVPN njoftoi se kishte përjetuar një hakmarrja e të dhënave në një prej tyre ka marrë me qira serverat nga një qendër e të dhënave në Finlandë në Mars 2018. Por NordVPN nuk është ofruesi i vetëm që preket. të dy Avast dhe TorGuard gjithashtu janë ndikuar nga shkelja.

Avast adresoi një shkelje që ndodhi midis majit dhe tetorit 2019, ku ishin në shënjestër përdoruesit e aplikacionit të saj CCleaner. Ashtu si NordVPN, çelësat e enkriptimit të TorGuard u vodhën dhe u ndanë me përdoruesit e paautorizuar. Të tre kanë ndarë të njëjtën qendër të të dhënave. 

Sidoqoftë, përkundër shkeljes së të dhënave të raportuara, NordVPN vazhdon të sigurojë një shërbim shumë të sigurt për përdoruesit e tij. Shkelja ka konfirmuar vetëm ato që dimë tashmë në lidhje me NordVPN: është jashtëzakonisht e sigurt dhe asgjë nuk do të zbulohet.

Vetëm një nga 5,000 serverët e NordVPN u prek. Kur hakeri lidhej me serverin, ata mund të shikonin vetëm atë që do të shihte një Ofrues i Shërbimit Internet (ISP), por kjo nuk u personalizua për një përdorues të vetëm në asnjë mënyrë.

Ata ishin jo në gjendje të përdorin regjistrat e aktiviteteve, identitetet e përdoruesve, emrat e përdoruesve ose fjalëkalimet, pasi aplikimet e NordVPN nuk i dërgojnë këto kredenciale për vërtetim.

NordVPN menjëherë pushoi lidhjen e saj me qendrën e të dhënave dhe shkatërroi serverin. Kjo do të thotë që të gjithë përdoruesit nuk ishin plotësisht të ndikuar, siç ishte kodi, aplikacionet dhe tuneli i encryption i VPN i NordVPN.

Shumica e përdoruesve të NordVPN dhe TorGuard mbeten të shqetësuar, pasi shumica e përdorin VPN e tyre për të transmetuar përmbajtje të bllokuar ose për të anashkaluar censurën dixhitale, sesa për arsye sigurie.

Për ata që janë të vetëdijshëm për sigurinë, është e qartë se edhe në rast të rrallë një haker arrin të përgjojë një nga serverët e NordVPN, përdoruesit janë plotësisht të mbrojtur dhe të mbesin të mbrojtur, si asnjë rrjedhje nuk ka ndodhur në të vërtetë.

Mund të jetë joshëse për përdoruesit të kalojnë te një ofrues tjetër, veçanërisht pas një shkelje të raportuar të të dhënave. Por ekziston rreziku për të kaluar në një shërbim tjetër, ku shkrimet mund të mbahen dhe të dhënat në të vërtetë mund të derdhen.

Megjithë një haker, NordVPN mbetet shumë i sigurt. Nëse ndonjë gjë, ajo siguron përdoruesit me siguri që të dhënat e tyre janë të sigurta edhe me një haker në figurë.

Shembulli 2 – Kush është pas NordVPN?

Kohët e fundit, thashethemet dhe akuzat janë hedhur në NordVPN. Versioni i shkurtër është se NordVPN është në pronësi të Tesonet me seli në Lituani, dhe se kjo është një kompani e minierave të të dhënave.

Ne u shqetësuam kur dëgjuam për herë të parë këtë histori, pasi përdoruesit tanë rekomandojnë rregullisht NordVPN për të qenë një ofrues shumë i sigurt dhe i besueshëm. Extremelyshtë jashtëzakonisht e rëndësishme për ne të sigurohemi që ne po rekomandojmë një VPN të duhur – dhe që nga ajo kohë ndershmëri dhe transparencë është motoja jonë, ne kurrë nuk kemi frikë t’i këshillojmë lexuesit tanë të shmangin shërbimet me hije VPN, pavarësisht se sa të njohura mund të jenë ato. Sidoqoftë, këtë herë, nuk është kështu.

Kur dëgjoni akuza të tilla serioze, gjëja e parë që më vjen në mendje është; si mund t’i besoj një kompanie të minierave të të dhënave për të drejtuar një shërbim VPN? Si mund t’i besoj një kompanie me informacionin tim në internet, kur ata po fitojnë nga shitja e të dhënave të përdoruesit?

Për t’iu përgjigjur këtyre pyetjeve, duhet të kuptojmë qartë situatën. Kush është Tesonet? Si lidhen Tesonet dhe NordVPN? Si ndikon kjo tek ne si përdorues të VPN? Lexoni në ndërsa përgjigjemi më poshtë.

Farë është Tesonet?

Tesonet është një kompani e madhe që specializohet në zgjidhjet e biznesit. Ajo u siguron ndërmarrjeve partnere mbështetje këshilluese në fusha të ndryshme, duke përfshirë marketing të bazuar në performanca, shitje, mbështetje teknike, rekrutim, siguri në internet, mësim makinerish dhe pritje të biznesit. Ne kemi hetuar më tej në Tesonet dhe shikuam profilin e kompanisë në Linkedin. E themeluar në vitin 2008, Tesonet ka selinë në Vilnius, Lituani dhe ka rreth 500 të punësuar. Tesonet gjithashtu ka partnerë në të gjithë botën – kryesisht kompani të specializuara në fusha teknologjike ose në internet, siç është NordVPN.

Farë është NordVPN?

NordVPN është një ofrues VPN me bazë në Panama që ka ofruar zgjidhje të sigurisë në internet për miliona përdorues në të gjithë botën që nga viti 2012. E popullarizuar në mesin e përdoruesve, NordVPN është rritur për t’u bërë një nga emrat kryesorë në industrinë VPN. Kjo është veçanërisht për shkak të standardeve të larta të saj të sigurisë dhe intimitetit, veçanërisht politikës së tyre të rreptë të regjistrimit zero. Për dallim nga VPN-të e tjera të njohura, NordVPN nuk është kapur asnjëherë duke shkëmbyer të dhëna me autoritetet ose duke rrjedhur të dhëna të përdoruesve.

Si lidhen NordVPN dhe Tesonet?

NordVPN është një nga partnerët e shumtë të Tesonet. Ne te shkuaren, Tesonet ka ofruar shërbime këshilluese për NordVPN në fushat e shitjeve në internet dhe marketingut të bazuar në performanca. Kjo ishte kur NordVPN sapo filloi, me qëllim që ta ndihmojë atë të rritet në emrin e madh që është sot. Duket se për shkak të nevojës për të mbrojnë privatësinë e përdoruesve të tyre, ata regjistruan kompaninë në Panama, ku autoritetet nuk mund të kërkojnë të dhëna. Ne mund të shohim prova të qarta për këtë: sipas LinkedIn, punonjësit e NordVPN janë në Panama (siç tregohet më poshtë) ndërsa Tesonet janë në Lituani. Por një biznes i madh siç është NordVPN nuk mund të drejtohet vetëm nga gjashtë individë.

LinkedIn Screenshot

Si ndikon kjo tek përdoruesit e NordVPN?

Marrëdhënia midis NordVPN dhe Tesonet nuk prek përdoruesit e NordVPN në asnjë mënyrë, dhe nuk përbën shqetësim.

Kjo nuk është hera e parë që një kompani e madhe ka zgjedhur të regjistrohet në një vend tjetër. Merrni Google për shembull: ata operojnë shumicën e punonjësve të tyre në SHBA, por janë të regjistruar në Irlandë për të kursyer taksat. Sa për NordVPN, është e sigurt të supozohet se arsyeja pse ata nuk kanë një ekip të madh në Panama – një vend i përshtatshëm për jetën private, definitivisht jo një nga vendet e Pesë Sytë – është kështu që ata mund të shmangin dhënien e informacionit qeverisë amerikane (ose lituaneze).

Kjo është një gjë pozitive, pasi mbron intimitetin e përdoruesve. E gjithë qëllimi i fillimit të një kompanie në një lokacion pro-privatësie si Panamaja është të ndihmojë mbrojtjen e intimitetit të përdoruesve të internetit, dhe jo anasjelltas – veçanërisht kur NordVPN nuk mban të dhëna të prerjeve në të gjitha, siç u përmend më parë.

Hola VPN vs NordVPN dhe Akuza të tjera

Ju mund të gjeni konkurrencë të pamëshirshme në çdo fushë të biznesit. Ndonjëherë, kjo mund të marrë një kthesë pak joetike, kur ndërmarrjet sulmojnë konkurrencën e tyre duke përhapur thashethemet e rreme në lidhje me integritetin e tyre në një përpjekje për të shkatërruar besimin midis kompanisë dhe përdoruesve të saj. Kjo është pikërisht ajo që po ndodh me NordVPN.

Komuniteti Reddit aktualisht po tregon gishtat në Aksesin në Internet privat si ai që qëndron pas këtyre akuzave (ne nuk gjetëm prova për këtë).

Fotografi Reddit

Sidoqoftë, Hola VPN, një tjetër konkurrent i NordVPN, pasi kaloi një grindje biznesi me Tesonet, vendosi të provojë përsëri Tesonet përsëri duke e prishur NordVPN. Kompanitë VPN mund të jenë një objektiv i lehtë, pasi ato janë në biznesin e trajtimit të intimitetit të internetit – që, sigurisht, kërkon një nivel të lartë besimi midis kompanisë dhe klientëve të saj. Prandaj, kur Hola vendosi të hedhë një top të fortë në Tesonet, ajo e drejtoi atë drejt në NordVPN – në përpjekje për të goditur atje ku dhemb.

Gjëja interesante është se kur Hola nuk po punonte me shërbimet e Google, dhe përdoruesit që zbuluan se nuk mund të përdorin as Google Search ndërsa ishin të lidhur me Hola filluan të çinstalojnë aplikacionet e Hola, Hola bëri një pikë për të rekomanduar shërbime alternative VPN. Guess kush ishte i pari në atë listë? Shtë e drejtë: NordVPN.

Në fund të fundit

Ndërsa ndershmëria është emri i lojës sonë, nëse një VPN është kapur me pantallonat e saj poshtë, ne kurrë nuk hezitojmë të ulim renditjen e saj. Sidoqoftë, pasi kemi hetuar plotësisht këtë “skandal” të fundit, ne ende ndjehemi të sigurt se kjo NordVPN është ende një nga VPN-të më të sigurta përreth. Shtë mjaft e mundur që rritja e saj e shpejtë dhe popullariteti në rritje janë pjesë e arsyes pse sulmohen nga ofruesit e tjerë të VPN.

Në çdo rast, ne do të vazhdojmë të monitorojmë me kujdes shërbimin e tyre. Asnjëherë nuk do të rekomandojmë një VPN nëse nuk jemi plotësisht të sigurt që është e sigurt për tu përdorur.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map