A është e sigurt bankarja mobile? 5 këshilla kryesore për sigurinë për vitin 2020

Në të gjithë botën, ne po jetojmë gjithnjë e më shumë të jetës sonë në internet çdo ditë. Në të njëjtën kohë, ne po zhvillojmë një pjesë të madhe të aktivitetit tonë në internet pajisjet mobile. Bankar sigurisht që po ndjek këtë prirje.

Në SH.B.A, më shumë se 70 përqind e njerëzve bëjnë të paktën disa nga bankat e tyre në internet. Më shumë se gjysma e trafikut në internet tani vjen nga pajisjet e lëvizshme, dhe trafiku në institucionet financiare nuk është shumë larg.

A është e sigurt bankarja mobile?

Sigurisht, gjërat që janë të njohura nuk janë gjithmonë të sigurta. Zhvendosja drejt bankare në internet dhe celular është drejtuar kryesisht nga komoditeti i saj. Shumë njerëz thjesht përqafojnë ndryshimin pa marrë parasysh tregtinë.

Shumë klientë e marrin si të sigurt sigurinë e financave të tyre pa e parë në të.

Në këtë artikull, ne do ekzaminoni rreziqet e mundshme të përfshira në bankimin celular dhe shpjegoj çfarë duhet të bëni për të siguruar një përvojë të sigurt të bankingut celular.

Cilat janë rreziqet e sigurisë së bankingut celular?

Shtë e qartë, bankimi brenda personit është alternativa më e sigurt. Por frika e hakerimit nuk duhet t’ju bëjë të heqni dorë nga komoditeti. nëse ti njohin rreziqet e bankingut në internet dhe celular, ju jeni në gjysmën e rrugës për të mbrojtur veten.

Hakerët keni disa metoda për të përfituar informacionin tuaj financiar. ata mund t’ju ​​mashtrojë në instalimin e malware në telefonin ose kompjuterin tuaj. Ata mund ju dërgojnë e-mail mashtrues duke kërkuar detaje të llogarisë. Ose ata mund shpërtheu në pajisjen tënde drejtpërdrejt dhe filloni të përdorni ato llogari.

Rreziqet themelore janë të njëjta nëse përdorni shfletuesin e kompjuterit tuaj ose një aplikacion bankar celular në telefonin tuaj. por pajisje të ndryshme kanë cenueshmëri të ndryshme. Dhe aplikacione të ndryshme kërkojnë grupe të ndryshme aftësish nga hakerat e mundshëm.

Këto dallime shtrojnë një pyetje të rëndësishme për njerëzit që kanë filluar të përdorin telefonat e tyre më shumë sesa kompjuterët e tyre:

Isshtë Banking Mobile më i sigurt se Banking Online?

Përgjigja e shkurtër për këtë pyetje është po. Përgjigja më e gjatë është më e ndërlikuar. Shumica e malware është krijuar akoma për të sulmuar PC tradicionale. Malware për pajisjet e lëvizshme ekziston, por ajo është më pak e zakonshme dhe kërkon që hakerat të përqendrohen në objektiva më specifikë sesa thjesht në një shfletues në internet.

Ky është lajmi i mirë. Lajmi i keq është se ekspertët e sigurisë kanë kryer studime për aplikacione të bankingut celular dhe zbuluan se pothuajse të gjithë kanë të paktën një cenueshmëri. Por këto janë rrallë cenueshmëri të nivelit të lartë – pothuajse asnjëherë në rastin e aplikacioneve iPhone. Kështu ka disa shkaktojnë shqetësim, por ju mund të shmangni problemet nëse jeni të kujdesshëm.

Një pjesë e kësaj kujdes duhet të bëni të sigurt pajisjen tuaj aktuale. Për dallim nga kompjuteri juaj desktop, telefoni juaj ka tendencë të shkojë me ju kudo. Kjo do të thotë se ka më shumë të ngjarë të bien në duar të gabuara. Ky është një problem që është i ri për epokën e smartphone. Por nuk është ende një arsye për të hequr dorë nga lehtësia e bankingut celular.

A janë aplikacione bankare të sigurta në Android?

Përmendëm që iPhones shmang dobësitë e sigurisë së nivelit të lartë. Po sikur të jesh përdorues i Android? Rreziku është pak më i lartë për ju. Por kjo nuk do të thotë që të dhënat tuaja automatikisht janë të prirura për t’u zbuluar.

Incidencat e rreziku mesatar-i lartë është i rrallë për të gjithë përdoruesit e celularëve. Dobësitë individuale janë diçka për të mbajtur në vëmendje, por jo një arsye për të frikësuar. Ju padyshim nuk do të duhet të ndërroni telefonat nëse tashmë keni një Android.

Problemi kryesor është se telefonat Android mund ju lejojnë të shkarkoni aplikacione nga burime të paautorizuara. Por kjo është një tipar që mund të fikni në “Parametrat” ​​nën “Sigurinë”. Përveç kësaj, thjesht duhet të jesh në vëzhgim të një veprimtarie të dyshimtë dhe të marrësh të njëjtat masa paraprake siç do të ishe si përdorues i iPhone.

Pesë këshilla kryesore për bankare të sigurta në internet

Ende nuk jam i sigurt se cilat janë ato paraprake? Ne kemi krijuar këtë listë me pesë rekomandimet kryesore. Këto duhet t’ju mbrojnë nga pothuajse të gjitha kërcënimet. Dhe ata gjithashtu duhet t’ju ndihmojnë të praktikoni shfletimin e sigurt në çdo kohë, si në rrjetet mobil ashtu edhe në lidhjet e internetit në shtëpi.

# 1: Përdorni një VPN                           

Përdorimi i një VPN është një hap i rëndësishëm në ruajtjen e sigurisë së bankingut tuaj celular. nga duke fshehur adresën tuaj IP dhe duke shmangur ndjekjen në internet, ju mund ta bëni më të vështirë për hakerët të shohin se çfarë jeni duke bërë.

Kjo eshte e vertetë edhe nëse jeni në wi-fi publike. Nga ana e tyre, rrjetet publike janë shumë të pasigurt. Por një VPN me vlera më të larta si NordVPN sjell sigurinë e lidhjes tuaj të internetit në shtëpi me ju. Me një pengesë virtuale midis tyre, aktivitetet tuaja të bankingut në internet nuk mund të lidhen me të dhënat në telefonin tuaj.

vetëm pengesë për këtë është se në të vërtetë mund t’i bëjë të dhënat tuaja shumë të sigurta. Me fjalë të tjera, mund të eliminojë disa nga lehtësitë e bankingut online. Shumica e VPN madje ndalojnë që banka juaj të kuptojë se po përpiqeni të regjistroheni në llogarinë tuaj. Kjo do të thotë do të duhet të kaloni hapa shtesë për të verifikuar identitetin tuaj.

porNordVPN është një përjashtim, dhe kjo është arsyeja pse është e jona rekomandimi i lartë që një VPN të përdoret me bankare online dhe mobile. Ai i siguron secilit përdorues një IP të caktuar me prokurë. Në këtë mënyrë, pasi të keni përdorur NordVPN për të hyrë një herë, tuajin banka do të njohë se kush jeni – por hakerat ende nuk do të fitojnë.

# 2: Mbani pajisjet e sigurta

Jo të gjitha kërcënimet për bankingun tuaj online do të vijnë përmes internetit. Gjëja e parë që duhet të mbroni është shkeljet e drejtpërdrejta të pajisjes tuaj. Për këtë arsye, ju duhet të mbajeni telefonin tuaj në një vend të njohur në çdo kohë dhe gjithashtu sigurohuni që është i sigurt edhe nëse humbet.

Kjo do të thotë që ju duhet vendosni një majë ose përdorni njohjen e fytyrës për të zhbllokuar ekranin tuaj në shtëpi. Do të thotë gjithashtu se duhet log nga programet dhe faqet e internetit, dhe thuaju atyre të mos ruajnë fjalëkalime. Sa më shumë siguri duhet të ketë një hajdut, aq më shumë kohë do të duhet të lajmëroni bankën tuaj pasi telefoni juaj të humbasë.

# 3: Përdorni fjalëkalime të forta

Shumica e faqeve kërkojnë që kur krijoni ose azhurnoni llogarinë tuaj, të krijoni një fjalëkalim të fortë. Por duhet të dini akoma rregullat: Përdorni a kombinim i shkronjave të mëdha dhe të vogla, numrave dhe karaktereve speciale. Sigurohuni që nuk është e lehtë të guess, dhe kurrë mos përdorni një fjalëkalim që jeni duke përdorur tashmë në një sit tjetër. Ka mjete speciale për t’ju ndihmuar të gjeneroni një fjalëkalim të fortë.

Sigurisht, këto rregulla bëjnë që shumica e njerëzve të pyesin, “Por si mund të mbaj mend edhe një tufë me fjalëkalime të forta?” Ne nuk presim që ju të krijoni një kujtesë mbinjerëzore. Disa njerëz thonë se nuk duhet të shkruani fjalëkalimet tuaja, por kjo nuk është mjaft e vërtetë. Thjesht duhet mbaj fjalëkalime të sigurta dhe të ndara nga pajisjet i përdorni më tej.

Nëse keni nevojë të mbani me vete fjalëkalimin tuaj bankar në internet, mbajeni atë në një xhep ose çantë të veçantë nga telefoni juaj. Dhe mos leni të dhëna për atë që është për të.

Përndryshe, mundeni instaloni një menaxher të fjalëkalimit që ruan fjalëkalime të veçanta për secilën faqe. Atëherë duhet vetëm të mbani mend një fjalëkalim super të fortë dhe ta lini menaxherin të regjistrohet në gjithçka tjetër për ju.

# 4: Kontrolloni Praktikat e Sigurisë së Bankës tuaj

Duhet të ketë një seksionin në uebfaqen e bankës suaj kjo shpjegon se si ato i mbajnë të sigurta informacionin tuaj. Ne ju rekomandojmë ta lexoni. Ju nuk mund të kuptoni çdo fjalë, por ju duhet merrni një kuptim nëse praktikat e tyre janë mjaft të mira.

Një gjë e dukshme për të kërkuar është ikonë e bllokut duke treguar që faqja në internet është i koduar siç duhet. Një tjetër është disponueshmëria e vertetimi i dy faktoreve. Ndonjëherë kjo është opsionale, dhe ajo duhet të jetë i ndezur për siguri shtesë. Kërkon që t’i përgjigjeni një pyetjeje sigurie ose të futni një kod sigurie një herë sa herë që regjistroheni.

Gjërat si kjo japin disa ide sa e angazhuar është banka juaj te siguria. Probablyshtë ndoshta një shenjë e sa të sigurta janë aplikacionet e tyre, too. Nëse siguria nuk duket të jetë përparësi, mund të jetë koha për të kërkuar një bankë të re. Një bankë që nuk shqetësohet për sigurinë, me sa duket nuk është e shqetësuar për shërbimin e klientit.

# 5: Njohni mashtrimet dhe phishing

Sado e ngushtë të jetë siguria e tij, ju mund të jeni i sigurt banka nuk do t’ju kontaktojë kurrë për të kërkuar detaje të llogarisë. Nëse merrni një mesazh si ai, është padyshim një skemë e phishing.

Hakerët shpesh dërgojnë postë elektronike në kërkim zyrtar për të mashtruar njerëzit në dhënien e informacionit të ndjeshëm. Ata madje mund të krijojnë faqe interneti false dhe t’ju bindin të klikoni në lidhje të këqija.

Shtë e lehtë të biesh për këtë lloj mashtrimi nëse nuk di se çfarë të kërkosh. Por është gjithashtu lehtë për ta shmangur atë nëse stërviteni veten për të parë të gjitha mesazhet e padëshiruara me skepticizëm. Nëse nuk jeni i sigurt në lidhje me çdo mesazh që merrni nga banka juaj, shkruani adresën e tij të internetit direkt në shfletuesin tuaj dhe kontaktoni shërbimin e klientit.

përfundim

Sa më shumë të dini për sigurinë në internet, aq më të sigurt do të jeni.

Me masa paraprake si fjalëkalime të forta dhe një VPN të fuqishme, ju mund t’i jepni vetes shtresa shtesë sigurie dhe të mësoni të njihni kërcënimet. Kjo është arsyeja pse ne rekomandojmë NordVPN – është mënyra më e mirë për të mbajtur veten të sigurt për bankingun online.

Rekomandimet tona duhet t’ju ndihmojnë të filloni me një bankar të sigurt celular. Dhe për sa kohë që qëndroni vigjilent, do të bëheni më të kënaqur me lehtësinë e bankingut celular.

Leximi më tej

  • Oferta e Gjykimit Falas NordVPN
  • VPN-të më të mira për t’u përdorur me PayPal
  • VPN më të mira falas për pajisjet Android
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me