Bagaimana untuk mendapatkan pelesenan volum ExpressVPN

ExpressVPN menyediakan pelesenan volum untuk pelanggan yang memerlukan pelbagai lesen. Semakin banyak lesen yang anda beli, semakin besar tabungan.

Untuk membeli pelesenan volum Langganan:

Pelanggan Baru (Tiada akaun ExpressVPN):

  1. Daftar untuk akaun ExpressVPN biasa.
  2. Teruskan ke langkah di bawah untuk pelanggan sedia ada.

Pelanggan sedia ada (Akaun tetap)

  1. Hubungi pasukan Sokongan tentang pelesenan jumlah.
  2. Jika permintaan anda diluluskan, anda akan melihat pautan yang menyatakannya Daftar untuk pelesenan volum di papan pemuka anda. Klik pada pautan untuk meneruskan.Daftar untuk pelesenan volum ExpressVPN.
  3. Pilih berapa banyak lesen tambahan yang anda ingin beli dan kitaran pengebilan untuk lesen. Anda akan dapat pratonton butiran pesanan anda dan diskaun terpakai sebelum memuktamadkan pesanan.
  4. Klik Lengkapkan pesanan anda untuk mengesahkan perubahan pelesenan volume anda. Ambil perhatian bahawa hanya bayaran kad kredit diterima untuk langganan pelesenan volum.
  5. Halaman “Langganan Saya” sekarang akan menunjukkan jumlah lesen yang anda miliki dan jumlah lesen per kelantangan. Untuk butiran langganan lesen kelantangan, klik pada Pergi ke Pengurus Lesen.pergi pengurus lesen

Soalan Lazim pelesenan volum ExpressVPN

Berikut adalah beberapa soalan biasa mengenai pelesenan volume ExpressVPN. Sekiranya anda memerlukan bantuan lanjut, hubungi Pasukan Sokongan ExpressVPN untuk mendapatkan bantuan.

Apabila saya mendapat langganan pelesenan volum, adakah langganan saya yang ada akan dibatalkan?

Tidak. Apabila anda beralih dari langganan biasa ke langganan pelesenan volume, langganan sedia ada anda akan tidak dibatalkan. Sebaliknya, kod pengaktifan sedia ada akan “dilancarkan” ke langganan pelesenan jumlah dagangan yang baru. Apa-apa kredit yang tinggal dari langganan “dilancarkan” akan dikreditkan ke langganan pelesenan jumlah dagangan yang baru.

Bagaimana jika saya mempunyai langganan pelesenan jumlah tetapi ingin membeli lebih banyak akaun?

Sekiranya anda sudah mempunyai langganan pelesenan volum, semua akaun ExpressVPN pada langganan itu akan mempunyai tarikh pembaharuan yang sama. Anda boleh menambah lebih banyak lesen tanpa menunggu tarikh jatuh tempo akaun anda.

Jika anda membuat keputusan untuk membeli lebih banyak akaun pada langganan pelesenan volume anda, anda akan dikenakan jumlah prorata yuran langganan, yang dikira oleh jumlah masa sehingga tarikh pembaharuan akaun anda.

Contoh: Jika langganan pelesenan volume anda mempunyai tarikh pembaharuan 06/25/2020 (untuk semua akaun) dan anda memutuskan untuk membeli lima akaun tambahan di bawah pelan 12-bulan pada 08/25/2020, anda akan dikenakan harga bulanan setiap lesen untuk lima akaun yang didarab dengan 10 bulan. Tarikh pembaharuan untuk semua akaun dalam langganan anda akan tetap pada 25 Jun.

Adakah mungkin mempunyai pelan langganan yang berbeza di bawah satu Akaun Lesen Volume?

Tidak. Semua akaun di bawah langganan pelesenan jumlah satu mesti dari pelan langganan yang sama dan mempunyai tarikh pembaharuan yang sama.

Jika anda ingin mempunyai akaun dengan panjang langganan yang berlainan, anda perlu mendapatkan akaun tetap baru di bawah alamat e-mel yang lain dan meluluskan pelesenan volume. Sebaik sahaja diluluskan, anda boleh menubuhkan pelan langganan volume baru dengan sekurang-kurangnya lima lesen.

Bolehkah saya downgrade dari langganan pelesenan volume?

Tidak tidak mungkin untuk menurunkan taraf daripada langganan pelesenan volum kepada langganan biasa. Ia juga tidak mungkin untuk menukar langganan pelesenan volum untuk tempoh yang lebih singkat contohnya. dari 12 bulan hingga 6 bulan.

Bolehkah saya membayar menggunakan Paypal, Bitcoin atau Paymentwall?

Tidak, bayaran pelesenan jumlah hanya boleh dilakukan oleh kad kredit.

Bagaimanakah saya memberikan lesen kepada pengguna??

Pergi ke Pengurus Lesen. Anda boleh menambah nama dan alamat e-mel pengguna yang ingin anda berikan akaun itu.

Bolehkah setiap pengguna akaun berlesen volum membuat kata laluan mereka sendiri untuk aplikasi ExpressVPN?

Tidak. Setiap akaun berlesen akan mempunyai kata laluan yang diperuntukkan untuk masuk aplikasi. Untuk mencari kata laluan, pergi ke Pengurus Lesen, klik Persediaan bersebelahan dengan lesen yang anda mahu lihat kata laluan untuk, kemudian klik Android atau iOS untuk melihat kata laluan.

kata laluan nama pengguna volum

Bolehkah saya menetapkan semula akaun berlesen kepada orang lain?

Ya. Anda boleh memperbaharui lesen baru dan memberikan lesen kepada pengguna baru.

Bagaimana jika saya tidak mahu memperbaharui semua lesen saya??

Anda boleh memilih lesen yang akan tamat pada tarikh tamat tempoh.

Apa yang berlaku apabila saya membatalkan pelesenan volum saya?

Lesen anda akan dibatalkan. Ini juga termasuk lesen yang dilancarkan.

Bolehkah saya mendapatkan pelan yang berlainan jika SEMUA lesen terdahulu dibatalkan?

Ya. Sekiranya semua lesen anda sebelum ini dibatalkan, anda boleh mendaftar untuk pelan baru di bawah akaun pelesenan volume anda.

Saya sudah mempunyai langganan yang sedia ada. Berapa banyak lagi yang perlu saya bayar untuk lesen kelantangan??

Sistem ini secara automatik akan mengira dan menambah diskaun pada pembayaran akhir.

Siapa yang mempunyai kawalan ke atas semua lesen?

Pemilik e-mel berdaftar akan mempunyai kawalan ke atas semua lesen.

Berapa banyak peranti yang boleh digunakan setiap akaun berlesen volum?

Anda boleh memasang atau mengkonfigurasi ExpressVPN pada seberapa banyak peranti yang anda suka, termasuk komputer, peranti mudah alih, konsol media streaming, dan penghala tanpa wayar. Walau bagaimanapun, hanya maksimum lima peranti boleh disambungkan ke VPN (pada mana-mana platform) pada masa yang sama.

Saya mempunyai soalan lanjut

Perlu bantuan lanjut? Sila hubungi Pasukan Sokongan ExpressVPN untuk mendapatkan bantuan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me